Jonas Richnau Ersson nickadein Matfors segermål efter en högerhörna på stopptid. Och det bakom Matfors tredje målvakt för dagen, utsepelaren Tayser Shiqwara. Foto: Lokalfotbollen.nu.
Jonas Richnau Ersson nickadein Matfors segermål på stopptid. Jonas Richnau Ersson nickadein Matfors segermål på stopptid.

Richnau-Ersson nickade in Matfors segermål på stopptid bakom Alnös tredje målvakt för dagen

(2017-04-30)
Ledning 2-1.
Sedan började det häxa för Alnö.
Först tappad ledning, därefter utvisning, målvaktsskada, målvaktsutvisning och ett 2-3-mål på stopptid.
– Inte på det sätt man vill förlora en premiär, säger Alnötränaren Mikael Kotermajer efter förlusten mot Matfors.

Ibland kan fotbollen vara grym. Det var den för Alnö IF i premiären på Idrottsparken mot Matfors.
Det röda ö-laget vände 0-1 till en 2-1-ledning tjugo minuter in i den andra halvleken. Då började det häxa. Omgående lobbade Fredrik Broman in 2-2 för Matfors. Därefter fick Måns LInd sitt andra gula kort och blev utvisad.
"Brukets Blå" pressade på för ett ledningsmål men Alnökeepern Martin Älander gjorde några reflexräddningar på närskott och visade pondus i luftrummet. Men när bara åtta minuter återstod hann Älander snabbt ute på en djupledsboll, fläkte sig och greppade bollen men hade oturen att sedan få en MIF-anfallares dojja i huvudet.

Älander kom efter en bra stund upp på benen men var groggy av smällen och fick för säkerhets skull skjuts upp till akuten. Att fortsätta matchen var helt uteslutet.
In med en kall men hypertaggad Kevin Källström mellan stolparna. Han hann med ett parader innan han på ytterligare en djupledsboll rusade ut men fick inte tag i lädret och istället rev ner en Matforsspelare på språng.
Domaren Oscar Moss visslade korrekt för frispark men tog även fram det röda kortet för målchansutvisning. Det var ett hårt domslut, inte minst då Källström inte var siste man.
In med målvakt nummer tre för dagen. Det blev utespelaren  Tayser Shiqwara. Han fick inleda med att göra en fin räddning på frisparken där han stötte bollen till hörna. Men på den efterföljande nicken av Jonas Richnau-Ersson på hörnan var han maktlös då bollen gick in alldeles vid hans högra stolpe. Men vart var gubben som skulle bevaka den bortre stolpen Alnö?

Som ni märker var det händelserikt på slutet. Det hände en hel del även innan det stora rabaldret.
Den första halvleken var annars ganska slätstruken. Matfors hade mycket boll men passningstempot var lågt och Alnö hade inga större problem att värja sig. När Matfors emellanåt satte fart på bollen vaskades det emellertid fram möjligheter.
I den 16:e minuten fick Pomtus Andersson bollen ute till vänster och lyfte in 1-0 över Martin Älander.
MIF gjorde också 2-0 då Fredrik Broman nickade in ett inlägg. Det blev dock bortdömt för knuff. Problemet var bara att det var två alnöspelare som stötte ihop.

Den andra halvleken blev klart bättre från båda lagen. Matfors höjde tempot i bolleveransen medan Alnö ställde om framåt kvickt som tusan när man vann boll. Det var också på två omställningar man gick från 0-1 till 2-1. Khalil Masri satte 1-1 i öppningen av den andra halvleken på pass från Adam Johansson. Johansson spelade också fri William Rutenius Östman i den 64:e minuten till 2-1. Där tog det roliga slut för Alnö denna dag.
–Det var en grym förlust. Inte minst på det sätt det skedde med skadan på Martin och dom två utvisningarna och 2-3-målet på stopptid. Annars tycker jag vi gör en ganska bra premiär, säger Alnötränaren Mikael Kotermajer.
– Vi kryssade tio gånger ifjol och jag trodde vi skulle inleda den här säsongen med en oavgjord. Sett till spelet och chanserna tycker jag ändå att det är rättvist att vi vinner. Vi kändes något gedignare, säger Matfors tränare Patrik "Tretjak" Jonsson.

Lokalfotbollen skall försöka hålla koll på hur det står till med Alnömålvakten Martin Älander. Älander visade tecken på hjärnskakning när jag talade med honom efter smällen. Förhoppningsvis är han pigg och kry inom ett par dagar. Jobbigt för Alnö annars att tappa båda sina målvakter inför nästa match.
– Vi har ett par 15-16-åringar i pojklagen som kan få chansen eller så får vi damma av Jocke Grannas, säger Mikael Kotermajer.

Målvakten Martin Älander och passningsleverantören Adam Johansson bäst i Alnö.
Jonas Dunberg stabil i vanlig ordning i Matforsmålet, Jonas Richnau-Ersson i mittförsvaret samt Fredrik Broman på mitten. Fina takter, men lite ringrostiga, visade Jonas Bergström som hoppade in i slutet av den första halvleken. Viktigt för MIF att få tillbaka sin härförare efter sin ledbandsskada i knät.

Målen: 0-1 Pontus Andersson (16), 1-1 Khalil Masri (48), 2-1 William Rutenius Östman (64), 2-2 Fredrik Broman (65), 2-3 Jonas Richnau Ersson (90)
Utvisningar Alnö: Måns Lind (70) och Kevin Källström (90)
Domare: Oscar Moss (stumdtals bra men det blev några grova fel)