Matchreferat
Division 5 Medelpad

Ljustorp hade chansen att avancera upp till fyran men då krävdes det seger mot Ånge 2. Gästerna visade varför man vann serien och kom, sågs och segrade med 9-1. Här nickar Oskar Nordlund in Ånge 2:s första mål på hörna i den 13:e minuten. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Ånge 2 slog knock på Ljustorps drömmar om division 4-comeback
-
Det blev lika lite spänning på Ljustorps IP som på Myggvallen i Fränsta när det gällde den andra lediga uppflyttningsplatsen till fyran.
Samtidigt som Fränsta tidigt prickade in boll efter boll bakom Alnö 2-keepern hade Ånge 2 liknande målfest på Ljustorps IP.
– Det var inte i den här matchen som vi missade uppflyttning utan det var i andra matcher där vi onödigt tappade poäng mot på papperet sämre lag, säger Ljustorps tränare Neldejko Mitrovic.

Blev aldrig någon nerv i uppflyttningsstriden

Ljustorp hade chansen att återvända till Medelpadsfyran men då krävdes seger mot seriesuveränen Ånge 2 om man inte var tvungen att förlita sig på att bottenlaget Alnö 2 skulle rå på Fränsta på Myggvallen. Ett föga troligt scenario.
Samtidigt som Fränsta började måla på Ånge orkade inte Ljustorp stå emot Ånge 2 som kom med ett riktigt vasst lag. Mittbacken Kieron Kenny, yttermittfältaren Faton Buzuku och anfallaren Oskar Nordlund håller alla toppklass i division 2 så det var inte så underligt att man kunde bjuda på ett rejält fyrverkeri.
Det var också Oskar Nordlund som kunde ge gästerna ledningen i den 13:e minuten med en klockren nick efter hörna (se bilden ovan). Det var bara en försmak av vad som komma skulle.
Jordan Forrester stack först emellan med att sätta tvåan i tomt mål sedan LjIF-målvakten Fredrik Enqvist gått bom på en utrusning utanför straffområdet.

Fyra mål på en halvtimme av Oskar Nordlund

Därefter var det dags för tre raka Nordlund-mål.
Först drev han i den 27:e minuten ner bollen till kortlinjen innan han centrade snett-inåt-bakåt till Faton Buzuku. Enqvist gjorde en fin reflexräddning på Buzukus skott men kunde inte hindra Nordlund från att slå in returen ur snäv vinkel.
I den 42:a minuten fick Nordlund bollen med ryggen mot målet och vände runt inne i straffområdet innan han satte bollen lågt till vänster om en maktlös Enqvist.
Minuten innan pausvilan kom Ånges femte och en frispelad Nordlunds fjärde fullträff. Trots att Enqvist var på skottet med högerhanden hade han inte turen med sig utan fick se bollen retfullt rulla in i nätet.

Ljustorp bytte målis

Ljustorp bytte målvakt i paus och in med veteranen Thomas Aune. En inspirerad Aune höll tätt mer än halva den andra halvleken tack vare ett par spektakulära "saves".
Han fick även se Fitim Ugzmailji reducera till 1–5 sedan han kommit helt fri på en djupledspassning och karatesparkat bollen förbi en snopen Tony Eklund i Ångemålet. Det målet visade sig sedan räcka till skytteligaseger,
Ugzmailji var sedan ytterst nära att göra sitt 29:e mål för säsongen när han drog till på volley från fem meter men då gjorde Eklund årets räddning i Medelpadsfemman. Trots att han till synes var överspelad kastade sig 50-åringen handlöst och lyckades tippa Fitims hårdaskott i ribban och över. Räddningen var helt i klass med den Jim Montgomery gjorde mot Peter Lorimer när Sunderland besegrade Leeds i FA-cupfinalen på Wembley 1973 (se här).

Straff spräckte Aunes nolla

Istället för 2–5 och häng (nåja) kom 1–6 sedan Mehdi Jan blivit onödigt fälld långt ut i straffområdet. Jan tog själv hand om straffen och var ofin nog att spräcka Aunes nolla.
Aune slarvade sedan i den 74:e minuten och rullade ut bollen mitt i gapet på David Danielian som bara hade att lyfta in 1–7 i tomt mål.
Minuten senare spelade Oskar Nordlund snett inåt bakåt till Faton Buzuku som från straffpunkten ungefär, på sin tionde chans i matchen, äntligen fick bollen över mållinjen.
Kieron Kenny nickade sedan på en hörna fram Filip Filipovic och mittbackkollegan förlängde bollbanan med sin skalle vidare in i målet vilket möttes av dagens största Ångejubel – bara för att sättas i vrångstrupen i besvikelse. Dubbelnicken dömdes bort för offside...
Nåja, 1–9 skulle komma ändå. Faton Buzuku löpte på djupet och tog snyggt ner bollen på bröstet innan han från kortlinjen serverade Mehdi Jan öppet mål vid den borte stolpen. En snygg avslutning på en sevärd match.

"Mitro" inte alltför besviken

Trots dom stora siffrorna och det missade avancemanget var inte Ljustorpstränaren Neldejko Mitrovic alltför besviken.
– Vi möter i stort sett ett division 2-lag och jag tycker vi stod upp bra och visade bra moral och vi höll också tätt första halvan av andra. Ånge var dock duktiga att utnyttja våra svackor och dom gjorde också sina mål i perioder, säger "Mitro", och fortsätter:
– Det var inte i den här matchen som vi missade uppflyttning utan det var i andra matcher där vi onödigt tappade poäng mot på papperet sämre lag, säger Ljustorps tränare Neldejko Mitrovic.
Besviken var av naturliga skäl inte heller Ångecoachen.
– Jag säger som Julius Ceasar - vi kom, vi sågs, vi segrade. Vi ville verkligen spela ut på den fina naturgräsplanen och det tycker jag vi lyckades med, säger Ångecoachen Janne Berglund, dagen till ära själv ombytt men som ni förstår av resultatet bytte han aldrig in sig själv...

96 år gamla målvakter

Fitim Ugzmailji var tillsammans med mittbacksparet Anders Ellingsson /
Björn Nygren dom som höll jämnast steg med Ångespelarna.
Fyramålsskytten Oskar Nordlund, Mehdi Jan och David Danielian var trion som höjde sig något högre i ett välspelande Ånge 2.
Som kuriosa kan som avslutning nämnas att målvakterna i den andra halvleken tillsammans nådde den aktningsvärda åldern av 96.

1-9 Mehdi Jan 90

Domare: Nilla Sjöberg, Alnö (guldpipa igen!)
Publik: 46

Fler bilder från Ljustorp – Ånge 2
(klicka på bilderna för att göra dem större)

Ljustorps vänsterback Walter Quinones Castrillon rensar undan framför sin målvakt Fredrik Enqvist och Ånges högeryttermittfältare Fatun Buzuku. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Faton Buzuku på väg att lyfta in ett högerinlägg och Walter Quinones Castrillon försöker täcka. Assisterande domaren Oskar Nilsefur (påklädd på en bild på Lokalfotbollen för ovanlighetens skull) håller koll på offsiden. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
...men Faton ändrar sig och driver förbi Carlos istället. På inspelet täcker Ljustorp till hörna. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Filip Filipovic nära att göra 1-0 men hans skott täcks undan till hörna av en lång Ljustorpsfot.
Fyramålsskytten Oskar Nordlund trampar in från högerkanten.
Mehdi Jan bommar bollen när han mer eller mindre har öppet mål på Oskar Nordlunds inspel.