Matchfakta & Referat

Omgång 18

Johan Eklund når högst och nickar in Giffarnas segermål i slutet av den första halvleken. Foto: Anders Thorsell (klicka på bilden för ännu fler).

Johan Eklund nickade GIF Sundsvall till seger mot serieledarna
GIF Sundsvall slog Örebro SK med 1-0. Matchens enda mål nickades in på en Kevin Walker-hörna i den första halvleken av Johan Eklund.
Det var en jämn och hård match som Sundsvallspubliken fick se. GIF Sundsvall vann visserligen med 1-0 men det kunde lika gärna har blivit 1-1 efter Örebros starka andra halvlek då man satte hemmalaget under rejäl press.
Det började dock med bra spel och övertag inledningsvis för ett taggat hemmalag. Pa Dibba och Johan Eklund spelade på topp medan nye Pontus Engblom inledde på avbytarbänken.  Formstarke Daniel Sliper hade ett visst övertag på sin ytterback och stod för några farliga inspel samtidigt som han jobbade stenhårt i defensiven. Just det hårda jobbet är något som har blivit allt mer av ett signum för GIF Sundsvalls spelare och även ikväll.
Nicklas Maripuu höll sånär på att göra ett drömmål när han i den 13:e minuten testade med ett mäktigt skott som målvakten fick sträcka sig rejält efter för att styra till hörna.
Målet i den 38:e minuten kom efter en bra period för GIF. Just innan hade Pa Dibba sånär gett ”Giffarna” ledningen men efter att ha rundat målvakten kom han ur vinkel och sköt, via en försvarares fot, bollen utanför. Den efterföljande hörnan kom dock att bli väldigt avgörande. Kevin Walker slog den perfekt och reslige Johan Eklund hoppade högt och mötte perfekt med pannan. 1-0 GIF Sundsvall. Skönt för skyttekungen Eklund som missat en lika fint läge redan i den tredje minuten men den nicken räddades snyggt av Oscar Jansson i ÖSK:s mål.
I GIF Sundsvalls mål fanns namnen Oscar Berglund som ikväll var starkt bidragande till att alla poängen stannade kvar i Sundsvall. Med den ena prakträddningen efter den andra höll han stånd emot ett starkt Örebro, som tryckte på mer och mer mot slutet. Många av Örebros avslut i andra halvlek (de var 11 till antalet) var visserligen relativt ofarliga långskott men tre, fyra gånger var det riktigt nära utjämning i matchen.
Pontus Engblom fick ett varmt mottagande med rungande applåder när han byttes in i den 69:e minuten. Hann fick, precis som övriga i hemmalaget, sikta in sig på att försvara den ledning laget hade och satsa på kontringar när Örebro flyttat fram spelare.
Det blev inga fler mål  – GIF Sundsvall vann med matchens enda mål. Ett resultat som tränare Roger Franzén naturligtvis var mycket nöjd med:
- Vi mötte det hittills svåraste motstånden och jag tycker att vi gör det bra i den första halvleken. Vi följer matchplanen och det är ganska jämnt i spelet.
- I andra halvleken blev vi lite för baktunga och vi får svårt att etablera spel. Vi får istället försvara oss och Oscar räddar bra några gånger. Sett till hela matchen är vi tacksamma för att vi tar tre poäng.
/ saxat från gifsundsvall.se

Här sänker skyttekungen ÖSK
Johan Eklund är glödhet.
I seriefinalen mot Örebro gjorde han matchens enda mål, vilket innebär att han nätat i fyra raka matcher.
– Det har jag inte gjort förut, så det är kul, säger masen.

GIF Sundsvall inledde strålande hemma mot Örebro. Kanske mest delaktig av alla var Johan Eklund. Redan i den tredje minuten hade han en farlig nick som sånär letade sig in bakom Oscar Jansson i ÖSK-kassen.
Och i den 38:e minuten kom utdelningen. Eklund nådde högst på Kevin Walkers fint slagna hörna och knoppade in 1–0 för GIF Sundsvall. Det var Eklunds elfte mål för säsongen, och innebär att han nätat i fyra raka matcher. Glödhet är bara förnamnet.
– Det har jag inte gjort förut, så det är kul. Jag gjorde elva mål som flest i Brage, och det tangerade jag ju nu.

Efter ett par matcher med insläppta mål fick Oscar Berglund äntligen hålla nollan igen.
Och han tvingades jobba för att göra det.
– Det är alltid skönt att känna att man bidrar, säger han.
Den långe målvakten svarade för flera fina räddningar, framför allt i den andra halvleken.
– Ja, det kändes bra. Det är alltid skönt att känna att man bidrar. Det var en sexpoängsmatch i dag, och de är ju extra viktiga att vinna, säger Berglund.
Upplever du att försvarsspelet har blivit bättre efter GAIS-matcherna?
– Ja, vi lade mer fokus på det efter några matrcher där det blev många mål bakåt. Nu känns det riktigt bra igen.

3 522 personer trotsade hällregnet och tog sig till Norrporten Arena.
Tror knappt någon blev besviken.
Resultatet spelar alltid roll, förstås, men 1–0 mot serieledande Örebro var inte bara två siffror med ett streck emellan, och tre viktiga poäng.
Det var ju så mycket annat också.
Löpningar och kamp i 90 intensiva minuter. Och även utan blötan som kom från ovan hade tröjorna varit dyngvåta – av svett.
Helt enkelt en match i publikens smak.
Ju längre säsongen gått har vridningen över, från 4–2–3–1 till 4–4–2 blivit allt tydligare – och i det här länge emotsedda toppmötet med ÖSK rådde det ingen tvekan alls.
Nu var det klassiskt 4–4–2 som gällde och även om man kan ha åsikter om press- och försvarsspelet i andra halvlek och en emellanåt "luftig" yta centralt, så övervägde fördelarna.
Aggressiviteten blev bättre. Och framför allt blev Johan Eklund ännu bättre där framme i anfallslinjen.
Med en för kvällen heltaggad och lyckosam Pa Dibba vid sin sida kom den långe dalkarlen rätt mest hela tiden. Och fattades det några meter här och där älgade han villigt iväg. För att vinna boll, bli spelbar eller bana väg för Dibba eller någon annan polare i blå tröja.
Ärligt talat tror jag inte jag sett Eklund springa så kopiöst i någon GIF-match tidigare. Härligt att se!
En annan gigant långt in i matchen var Nicklas Maripuu, AIK-lånet som ersatt Ari Skúlason och som gjort det på ett klanderfritt sätt hittills.
Maripuu vann närkamper, höll i tempot och passade till rätt adress oavsett om det var korta bredsidor, litet längre instick eller längre, svepande bollar.
Men det går inte att komma ifrån Oscar Berglund, när vi snackar matchhjältar.
Den långe hemmakeepern var lugnet själv under den litet lugnare första halvleken och växte under gästernas förväntade slutforcering till en matchvinnare, han också.
Med drygt 20 minuter kvar att spela byttes Pontus Engblom in.
Lagom, tycker jag, för en spelare som haft begränsat med speltid under våren och sommaren och som säkerligen behöver litet tid för att leverera på samma sätt som för två år sedan.
Men det kommer. Var så säkra. Och jag har varit inne på det tidigare och poängterar det gärna:
Konkurrensen gör det här gänget bara gott.