Omgång 21

Simon Helg har kvitterat till 2-2 mot Ängelholm och grattas av Pontus Engblom. Foto: Anders Thorsell (klicka på bilden för att se fler av Anders bilder från matchen).

Helg kom in och räddade GIF
Simon Helg har fått lite speltid på slutet.
Mot Ängelholm i går fick han nästan 35 minuter på sig – och tackade genom att rädda en poäng åt GIF Sundsvall.
– Det känns som att jag är på väg att ta en plats nu, säger yttermittfältaren.
Klockan hade tickat upp på 56 minuter när Simon Helg och Pontus Engblom ersatte Adam Chennoufi och Pa Dibba. Ett lyckat byte skulle det visa sig. Helg och Engblom var båda inblandade i mycket framåt, och i den 82:a minuten satte Helg 2–2.
– Det var lite tur. Jag såg bollen men hoppades mest att den skulle träffa mig. Jag fick faktiskt med mig den med armen, och sedan var det bara att sätta dit den, säger poängräddaren.
Vad säger du om ditt inhopp?
– Det var ett bra inhopp liksom. Jag försökte hela tiden. Ibland gick det och ibland gick det inte.
Helg har fått sparsamt med speltid på slutet. Nu hoppas han ta tillbaka platsen i startelvan.
– Det är klart att det är jättefrustrerande att sitta på sidan. Jag får väl ha förståelse för att de inte vill ändra i laget när vi vinner, men jag tycker ju att jag ska spela. Jag hatar att sitta på sidan, säger han och fortsätter:
– Men det känns som att jag är på väg att ta en plats nu.
Kanske får han chansen redan på lördag mot Östersund.
– Det vore kul. Det är ju ett derby och det var bra stämning mot dem senast. Det blir det säkert nu också.
Helg var lättad över att laget fick med sig en poäng, men på det stora hela var 2–2 mot Ängelholm en besvikelse.
– Det känns så. Men vi har ett bra utgångsläge och har alla möjligheter att ta en allsvensk plats.
En annan inhoppare som blev en rejäl injektion i Giffarnas segerjakt var islänningen Rúnar Sigurjonsson. Yttermittfältaren hade dels en språngnick på inlägg av Johan Eklund och dels ett bra skott från strax utanför straffområdet.
– Alla inhoppare gjorde klart godkända insatser, säger tränaren Roger Franzén.
/ saxat från Carl Bergseije, ST-sporten

Simon Helg såg till att GIF fick med sig välförtjänt poäng
Simon Helg gjorde 2-2 målet i slutet av matchen och såg därmed till att GIF Sundsvall, åtminstone, fick med sig en, högst välförtjänt, poäng från matchen mot Ängelholm.
Inför 4095 åskådare med en härlig inramning och ett jubileum som extra krydda (GIF firade 110 år) bjöd hemmalaget på en fin, offensiv fotboll mot ett kompakt och disciplinerat Ängelholms FF. GIF hade väldigt mycket boll och visade på tålamod när man noggrant passade bollen från sida till sida i idoga försök att hitta vägar genom den täta, gula, defensiven. En del onödiga bolltapp avbröt lovande anfall vid flera tillfällen och Ängelholm var snabba på att ställa om vid dessa.
Trots en tydlig hemmadominans så var det gästerna som först spräckte nollan. Martin Andersen tog sin sedvanliga tur från vänsterkanten, in centralt och hittade sedan till skottläge. Träffen var inte märkvärdig och därför överraskades många när Oscar Berglund i målet inte förmådde att stoppa det. Tungt för Berglund och Giffarna som hade inlett bra.
Anfallsförsöken fortsatte för hemmalaget men det var fortsatt svårt att hitta de riktiga 100%-iga lägena. Kvitteringsmålet kom dock tillslut och det genom Adam Chennoufi. En längre boll plockades skickligt ner i straffområdet av Pa Dibba. Han satte tillbaka den i banan till Chennoufi som satte foten till och placerade in 1-1 i den 34:e minuten.
Målet tände hemmalaget ytterligare och man var nära vid några tillfällen att hitta igenom på nytt. Ängelholm hade inte många avslut på mål i den första halvleken men vid ett par tillfällen susade farliga inlägg förbi, slagna från högerkanten där snabbe Asanovski var farlig.
I den andra halvleken var det ännu tydligare vilket lag som gick för seger än i den första. Anfallen avlöste varandra men fortfarande var det svårt att dyrka upp det skickligt spelande försvaret i Ängelholm. De fick satsa på kontringar och Asanovski samt Kabir var hela tiden beredda att gå i djupled när bollen erövrades.
Mitt i den tyngsta GIF-pressen tog Ängelholm ledningen i ett snabbt anfall där bollen slutligen togs om hand av Warshaw. Vid bortre stolpen tog han först ner bollen och flyttade sig till skottläge innan han sköt in bollen i målet.
En kvittering skulle komma inom kort. Inbytte Simon Helg löpte igenom i djupled på Kevin Walkers fina djupledsboll. Han sprang in i bollbanan och fick med sig bollen för att i momentet efter sätta 2-2 bakom en ilsken Pyzdrowski i målet. Hela Ängelholm ropade på hands och menade att Helg fått med sig bollen genom att använda armen men domare godkände kvitteringsmålet.
2-2 och en enorm offensiv forcering iscensattes. Runar Mar Sigurjonson byttes in och fick debutera inför hemmapubliken på vänster mittfältspositionen. Han var ytterst nära två gånger om att bli matchhjälte. Först språngnickade han modigt ett inlägg från höger men en parad av ”Pyz” räddade Ängelholm då. Senare fick han skottläge efter att ha tagit sig in centralt men det till synes perfekta avslutet styrdes i sista stund undan till hörna. Än närmare ett segermål var skyttekung Johan Eklund. Hans halv-volley dundrade rakt i stolpen och var värt ett bättre öde.
Matchen slutade 2-2 och killarna får nu ladda om för derbymatchen på lördag då man reser till Jämtkraft Arena i Östersund för att möta ÖFK.
/ saxat från gifsundsvall.se

Poäng ur underläge för sjätte gången
GIF Sundsvall verkar ha stark lagmoral.
Poängen mot Ängelholm innebär att laget har tagit poäng ur underläge vid sex olika tillfällen den här säsongen.
– Det är jag nöjd med, konstaterar tränaren Roger Franzén.
GIF Sundsvall har vunnit fyra matcher och tagit en poäng i två där man hamnat i underläge. Matchen mot Ängelholm är den senaste i raden.
– Vi har en jäkla lagmoral. Även om inte spelet stämmer krigar vi oss till resultat, säger Franzén, som fick se sitt lag vara millimeter från ett avgörande mot Ängelholm.
– Det är besvikna killar där ute nu, säger han och nickar mot planen där laget joggade ner.
– Vi inleder på ett bra sätt, men blir sedan lite otydliga i vårat anfallsspel. I andra lyfte vi lite längre bollar och jag tycker att det gav resultat.
Någon seger räckte det dock inte till.Carl Bergseije
​/ saxat från Carl Bergseije, ST-sporten

Tung poängförlust för ÄFF
ÄFF svarade för en stark insats i Sundsvall, men fick inte med sig vad man förtjänade.
Ängelholm ledde två gånger borta mot topplaget Sundsvall, men fick nöja sig med oavgjort efter en sen kvittering av hemmalaget. Inhopparen Simon Helg tog ner en långboll, rundade ÄFF-målvakten Matt Pyzdrowski och fastställde slutresultatet till 2–2. Ett mål som fick ÄFF-tränaren Joakim Persson att koka.
– Han hoppar rakt mot Matt och tar ner bollen med armen. Sen får de energi av det och är nära att avgöra. Jag har egentligen inte lust att prata om matchen, men jag är jättestolt över grabbarna.
Sundsvall jagar en direktplats till allsvenskan, men det märktes inte särskilt mycket den här kvällen. I stället fick Ängelholm matchen dit man ville genom stenhårt jobb och en offervilja som hade kunnat flytta berg.
Visserligen hade hemmalaget, mycket boll, men det var inte särskilt ofta man kunde hota ett ÄFF-lag som verkade ha lovat varandra att sälja sig dyrt.
– Jag bryr mig inte om de har mycket boll på egen planhalva. Vi plockar ner ett av seriens bästa lag på deras konstgräs där de tränar sju dagar i veckan.
Dansken Martin Andersen gav skåningarna ledningen med ett långskott som förre HIF-målvakten Oscar Berglund tappade in. Sundsvall kvitterade innan paus, men var förvånansvärt uddlöst. Det var egentligen inte förrän efter ÄFF:s ledningsmål genom nye amerikanen Bobby Warshaw som hemmalaget insåg allvaret. Under matchens sista tio minuter klev målvakten Matt Pyzdrowski fram och blev poängräddare. Han såg visserligen inte Johan Eklunds volleykanon, men då räddade stolpen ängelholmarna. En poäng borta mot Sundsvall är självklart mer än godkänt, men tränare Persson hade lätt att hålla sig för skratt. Faktum kvarstår att hans mannar svarade för en helgjuten laginsats som de kan vara stolta över långt efter att de klivit av bussen efter den drygt 90 mil långa resan till Skåne.