Omgång 16

Joakim Axelsson trycker sig förbi sin försvarare och nickar med kraft in Alnös ledningsmål mot Svartvik. Mikael Olsson var den som slog den perfekta frisparken från högerkanten. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Topplagen vann
(2014-08-19)
Ikvällens omgång av Medelpadsfyran tog dom fyra topplagen samtliga säkra segrar.
Alnö 4–0 i underkant mot Svartvik, Kovland fem–etta mot Granlo, IFK Sundsvall 2–0 mot Medskogs och Stöde hela 7–1 mot stackars jumbon Essvik.
– Efter en trevande inledning satte vi 1-0 och sedan var det bara ett lag på banan och vi borde vunnit med minst det dubbla, säger Alnös tränare Pontus Melander.
I övrigt vände Östavall 1–2 till 3–2 på Thulevallen mot Matfors och Söråker gav sig själva chansen att få spela div. IV även nästa år sedan man efter pausvilan förvandlat 0–1 till 5–1 i egen favör.
Målrikt värre i omgång 16 således och ett par överraskande resultat.

Svårt att få tag i kommentarer från tränarna
och matchfakta från domarna

Det var inte så lätt att få tag i lagens tränare/ledare efter kvällens matcher. Vet inte vad det beror på. Kanske ville man inte bli störd p g a Malmös match i Champions League-kvalet eller av andra orsakter. Kanske ringer jag för sent? Hinner sällan hem och börja ringa före kl. 21:30. Väntar fortfarande på återkoppling från flera och innan dess är det svårt att göra några vettiga matchreferat. Tyvärr...
Sak samma även med domarna där bara två av sex i skrivande stund (kl. 15:00 onsdag!) lagt in matchfakta på fogis från dom matcher dom dömt, d v s Medelpads FF:s hemsida. Jag känner till "24-timmars-regeln", d v s att domarna har ett dygn på sig att lägga in matchfakta men i dagens snabba informationsflöde känns det orimligt lång tid.
Heder i alla fall till den rutinerade duon Hans Grönlund och Jan Söderlund som var dom enda som var på bettet och lade ut sin sina matchfakta till dom som är intresserade av Medelpadfotbollen. Duon skall också beröm för sina insatser på planen denna tisdagskväll.
Kan inte klubbarna och domarna samarbeta med att snabbt nå ut med informationen och ändra sina regler att dom inte skall ha ett helt dygn på sig att lämna in sina matchuppgifter. Sätt kravet max en timme efter slutsignal eller allra helst inte lämna arenan innan man gjort sina "plikter". Det skulle underlätta otroligt mycket för oss "utomstående" som försöker marknadsföra fotbollen i Medelpad att snabbt kunna gå ut med korrekta uppgifter. Där krävs också ett betydligt arbete i klubbarna.
Nu skall ni trots allt veta att det ÄR ÄNNU SÄMRE när det gäller förbundsmatcherna, och där är tyvärr "våra" domare lika dåliga kålsupare som övriga distrikt.

Edit:
Berglund lade in sina uppgifter precis efter klockslaget 15. Bra Thomas!

/ Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu

Inte bara Alnös ledningsmål kom på nick. Även serieledarna fjärde och sista kom med skallen. Patrik Kerttu kom farande på Mikael Brändströms "blinda" sida på Robin Nordins välavvägda inlägg nerifrån trakterna av den vänstra hörnflaggan. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Svartvik stod emot en halvtimme mot Alnö – sedan visade ö–laget varför man är serieledare
Alnö vann med klara 4-0 över Svartvik men det tog ett tag innan man fick igång laget. Det krävdes en frisparkslyftning i ovansidan ribban av "Trönö-Johan" Wikström i mitten av den första halvleken för att "den röda maskinen" skull vakna ur sin slummer.
Strax därpå nickade nämligen Joakim Axelsson in Mikael Olssons välavvägda frispark från vänsterkanten.
Innan paus ökade Patrik Kerttu och Jonathan Åhlin till 3–0 och matchen kändes död och begraven.
Kerttu vann en man-mot-man duell och fick fri passage från mittlinjen medan "Jonte" bara hade att stöta in Robin Nordins inspel från kortlinjen.
I andra halvlek fortsatte hemmalaget att trumma på och utan Daniel Micenes storspel mellan stolparna och Henrik Svanströms "Hysénbrytingar" hade Alnö gjort fler än Patrik Kerttus nickmål på Nordins andra målpass för dagen, den här gången från hörnflaggans omedelbara närhet.
– Efter en trevande inledning satte vi 1–0 och sedan var det bara ett lag på banan och vi borde vunnit med minst det dubbla, säger Alnös tränare Pontus Melander.
– Vi började matchplanen okey men efter deras 0–1 blev det blynacke. Att dessutom släppa in två kontringsmål mot serieledarna blev för mycket för oss, säger Svartviks assisterande tränare Anders Ellqvist.

Alnö IF – Svartviks IF 4–0
2014-08-19 - 18:30 - Släda IP
1-0 Joakim Axelsson 34
2-0 Patrik Kerttu 37
3-0 Jonathan Åhlin 40
4-0 Patrik Kerttu 59

Domare: Anton Sjöberg, Sundsvall (mycket bra insats av hela trion)
Publik: 47
• Referat även på Alnöbloggen

Anders "Hands-ken" Carlsson hoppade in i Stödes mål. Anders "Hands-ken" Carlsson hoppade in i Stödes mål.

Stöde kastade in handsken
Stöde har haft en tung höst och trots ett tidigt ledningsmål såg det ut att åter häxa sedan målvakten Stefan Eriksson efter tio minuters spel för andra gången på kort tid blev målchansutvisad. Efter lite palaver, Stöde hade ingen målvaktsreserv med sig, kastade man helt enkelt in handsken, d v s innebandystjärnan Anders "Handsken" Carlsson.
Han kunde dock inte göra något åt Hampus Anderssons "stramare" och jumbon hade kvitterat till 1–1 och skulle spela de återstående 80 minuterna med en man mer och ett gyllene tillfälle att ta en trea och hänga på sista vagnen till fortsatt div. IV-spel.
Men vad händer?
Stöde tar det som en utmaning samtidigt som Essvik åter faller ihop som ett korthus. Gästerna vinner resten av matchen, en man kort, med 6–0!
– Ja, vad ska man säga? Jävligt skönt att bryta trenden. Vi gjorde en kanonmatch och spelade verkligen som ett lag. Vi är till och med närmare att göra åtta mål än dom ett andra. Hoppas att det släpper för oss nu i fortsättningen, säger Söders lagledare Mikael Backlund.
Tvåmålsskyttarna Adam Kerfstedt och Filip Astby var riktigt bra och beröm även till inhoppande målvakten Anders "Handsken" Carlsson.
– Kul också att Ulf Strömberg  är tillbaka. Nu ser vi fram mot fredagens match mot serieledarna Alnö med tillförsikt, avslutar Backlund.

1-7 Filip Astby 84
Utvisning Stöde: Stefan Eriksson 10 (målchansutvisning)
Domare: Arian Chalak, Kvissleby
Publik: 30

Christer Eriksson hängde två för sitt Kovland mot Granlo - men brände ett försök till "konststraff". Foto: Janne Pehrsson, Lokal-fotbollen.nu. Christer Eriksson hängde två för sitt Kovland mot Granlo - men brände ett försök till "konststraff". Foto: Janne Pehrsson, Lokal-fotbollen.nu.

Stabilt Kovland hämtade tre poäng på Härevallen
Kovland har vittring på seriesegern och gav inte Granlo en rejäl chans i den här matchen på Härevallen i Indal.
Redan i den första minuten löpte sig Alexander Söderblom fri men sköt över. Hemmalaget backade hem och satsade på långa kontringsbollar mot Brehon Berisha men det ledde bara till ett par halvchanser.
I den 33:e minuten kom Kovland i en två mot en situation som avslutades med ett instick till Christoffer Gredemyr som snygg placerade in 0–1.
Resultatet stod sig till tio minuter in i andra då Christer Eriksson fick på en av sina patentare. Ett lågt hårt skott från distans.
Därefter flyttade Granlo upp mittbacken Alen Zulovic i anfallet i sin jakt för att få med sig en poäng. Det umynnade i att det blev öppet bakåt och snabbe Oskar de Vahl ryckte loss från sin kant, drev in i mot mitten innan han tryckte in 0–3. Ett riktigt grannt mål av förre GBK–spelaren.
Semir Salia reducerade i den 78:e minuten på en wobblande frispark från 25 meter som touchade ett KIF-huvud och ställde Martin Jutman i målet.
Bara två minuter senare replikerade Tobias Lundström med ett ribba in skott och i slutminuterna satte Christer Eriksson sitt andra låga skott i nät i matchen.
"Chrille" som strax innan bränt en straff sedan han försökt lägga in den med ett skott bakom stöjdebenet.
– Summa summarum så vinner vi rättvist efter en riktigt bra försvarsinsats samtidigt som vi tog tillvara våra chanser framåt, undantaget "Chrilles" straff då, säger Kovlands tränare Conny Sjödin, som ville ge en extra guldstjärna till mittbacken Joakim Wittek.
– Vi gjorde en bra första halvlek men i andra orkade vi inte längre då vi var kort om folk och saknade några tunga pjäser. Men Kovland är ett bra lag och det är väl bara Alnö som kan visa upp en liknande kvalitet. Det här blev helt enkelt en för svår match för oss, säger Granlos lagledare Jonas Wallvik.

Utvisning Kovland: Tobias Lundström 90
Domare: Mattias Uppling, Sundsvall (resolut och tillät tufft spel, korrekt utv.)
Publik: 38

Callum Patton från Sunderland har blivit en vita-mininjektion i Östavalls IF. Callum Patton från Sunderland har blivit en vita-mininjektion i Östavalls IF.

Östavall bäst i formstarkt möte
Två formstarka lag möttes på Thulevallen, båda kom med tre raka segrar i bältet.
Skulle hemmaplan bli avgörande?
Både Matfors och Östavall har i sina senaste matcher spelat med en bra balans mellan försvars– och anfallsspel genom att inte släppa "fel" ytor i försvarsspelet och nyttja "rätt" ytor i anfallsspelet.
Första chansen till gästerna i den sjunde minuten men då stod stolpen i vägen och returen fångade MIF–målvakten Jonas Dunberg i skopan.
I mitten av halvleken kom ändå gästernas ledningsmål. Callum Patton fick en fin crossboll, drev in i planen och avslutade med ett lågt skott vid den främre stolpen.
Efter en halvimme kvitterade Brukets Blå. Jonas Sankala slog en frispark ute vid den högra sidlinjen som skar in mot mål där Tony Salthammer nickskarvade in 1–1.
Strax före halvtidsvilan slog Matfors mittback Jonas Richnau–Ersson en lång boll mot vänster hörnflagga som både Östavalls målvakt Manne Vallström och MIF:s anfallare Daniel Boström kampade om. ÖIF–keepern såg ut att ha läget under kontroll men "Borra" erövrade bollen och lyfte in den till Jimmy Söderberg som med huvudet krigade in 2–1 i det övergivna målet.
– Trots tre mål och ett stolpskott tyckte jag ändå att det var en halvlek med få målchanser, säger Östavalls tränare Jens Östlund.
Östavall fick en bra start i den andra halvleken. En lång hörna nådde Robert Olssons huvud och han nickade in bollen centralt där även Magnus Rimeslåtten använde skallen och via Dunbergs hand gick den in via ribban.
Gästerna fick energi av målet och bara minuten senare krävdes det en Dunbergräddning på ett friläge för att hindra ett underläge.
Matfors målman kunde dock inte hindra Callum Patton hans andra mål i matchen efter dryga timmen spelad. "Jojje" Johansson gav britten en perfekt genomskärare in i straffområdet mellan ytter- och mittback och "generalens" avslutning var den sannerligen inget fel på. Ett lågt välplacerat skott utom räckhåll för Dunberg.
– Östavall ägde matchen helt en period och hade även ett par hörnor och ett par skott strax utanför innan deras tredje mål kom, säger Matfors ass. tränare Ulrik Norberg.
Hemmalaget flyttade upp spelet och jagade kvittering men samtidigt blottade man sig bakåt och Dunberg fick göra ett par "publikare" för att hålla kvar sitt lag i matchen.
Tack vare det fick man två heta kvitteringschanser. Båda sista tio minuterna. Först kom Jesper Nilsson–Böös fri efter Boströms nickskarv men Vallström i ÖIF-målet tog revansch på sig själv efter 1–1-målet genom att läsa av JNB:s lågt placerade avslut och styrda till hörna.
Sista chansen fick inbytte Max Källström men han sköt strax utom i fritt läge.
– Vi kan bara konstatera att Östavall vann fler bollar och hade bättre passningskvalité än oss ikväll och vinner rättvist, säger Norberg, och fortsätter:
– Det är synd för Söråker som kommer på besök på fredag för vi tänker inte förlora två matcher på raken.
– Vi hade bättre fokus och passningsspel i andra vilket gjorde att vi kunde vända matchen. Skönt också för "Manne" att få göra den där frilägesräddningen på slutet. Fast då borde vi egentligen redan stängt ner matchen, säger Östlund, som var mycket tillfreds med sitt brittiska nyförvärv Callum Patton.
Nu skall det mycket till om inte Östavall kommer att spela div. IV-fotboll även nästa år. Fyra raka segrar är starka papper och mycket talar att den blir en "en raders bingo" när superjumbon Essvik gästar Skogsvallen på fredag.

2-3 Callum Patton 62
Domare: Hans Grönlund, Sundsvall (stabil och säker)
Publik: 49
• Referat även på Matfors IF:s hemsida

IFK-keepern Charlie Merchant vände ryggen åt dom Medskogs-spelare som hade tänkt sig nätkänning denna afton. IFK-keepern Charlie Merchant vände ryggen åt dom Medskogs-spelare som hade tänkt sig nätkänning denna afton.

Medskogs värda poäng men IFK Sundsvall effektivare
IFK Sundsvall gjorde ingen bra första halvlek men kunde trots det gå till pausvila i ledningen sedan seriens skyttekung Rasmus Bouvin hunnit före sin försvarare på Dennis Marzoukis inspel från kanten i den nionde minuten.
Bouvins 17:e mål för säsongen och tionde på dom fyra senaste matcherna.
– Tror IFK blev lite konfunderade då vi kom ut till match med spelsystemet 3-5-2. Vi ville inte ge IFK utymmet på mitten som i förra mötet då vi förlorade med 0–5 och jag tycker att vi lyckades bra, säger Medskogstränaren Jerry Nerén.
Men några mål framåt blev det inte trots flera bra lägen, varav ett avslut mot i stort sett öppet mål men som passerade överliggaren.
Hemmalaget fortsatte hela matchen att pressa IFK högt upp i banan men med sex spelare på det centrala mittfältet fanns det inte mycket ledig yta att spela på.
Med dryga kvarten kvar ökade IFK på till 0–2, lite slumpartat. Rasmus Bouvin slog en boll på djupet mot en offisidestående medspelare. På väg framåt tog dock bollen på en Medskogsförsvarare och friställde istället Oscar Lidström, som inte var offside, och han placerade behärskat in tvåan.
– Det här var en kryssmatch. Sett till matchbilden skulle vi inte förlorat men oturen forstätter att grina oss i ansiktet. Hade vi satt första målet är jag övertygad om att vi till och med vunnit, säger Medskogs tränare Jerry Nerén, som trots förlusten var stolt över sitt lag.
– Vi hade bara två i startelvan som fyllt 20 år och jag tycker låg på bra idag och stod upp bra mot dom både i fysik och tempo. Vi släppte bara till tre målchanser idag, och IFK satte två av dom, säger den gamle "Kubaren".
– Medskogs pressade oss till många felpass idag och det är alltid svårspelat uppe på den trånga planen i Viforsen. Vi hade inte mycket framåt utan idag var det vår backlinje som gav oss tre poäng, säger IFK Sundsvalls tränare Mikael Kotermajer.
Veteranen, nyss fyllda 40, Patrik Eriksson Olsson och Kevin Tumfart på innermitt och Joakim Nerén framåt bäst i Medskogs. Plus även till målvakten Anton Stadling.
IFK:s backlinje med mittbackarna Gustav Arnberg och Martin Brännström i förgrunden var tillsammans med Rasmus Bouvin, målskytt igen, kamtraternas främsta. En eloge även till målvakten Charlie Merchant som höll nollan och verkar ha växt ut från talang till mogen seniorkeeper.

Medskogsbrons BK – IFK Sundsvall 0–2
2014-08-19 - 18:30 - Viforsplan
0-1 Rasmus Bouvin 9
0-2 Oscar Lidström 73
Domare: Thomas Berglund, Sundsvall (höll en hög och jämn nivå).