Klar SDFF-seger i Damtreans seriefinal
-
Njurunda IK saknade fem tongivande spelare inför seriefinalen i damtrean mot SDFF 2 och blev därför ett lätt byte.
– Vi var överlägsna från minut 1 till 90. Tror inte dom hade en riktig målchans under hela matchen, säger SDFF 2:s tränare Johan Widell efter 5–0-segern på Kubens beryktade konstgräsmatta.


För hög backlinje

Njurunda kom till seriefinalen mot SDFF 2 rejält vingklippt.
– Tyvärr hade vi fem startspelare borta, bl a viktiga Malin Karlsson, och fick på kort varsel plocka in två tjejer födda 1999. Dom tränade för första gången med oss i går och fick spela match redan i dag, säger NIK:s tränare Örjan Rohdin.
SDFF tog ingen hänsyn till rådande fakta utan klev in och tog kommandot omgående. Njurunda spelade med hög backlinje vilket kanske inte var rätt taktik för redan innan Julia Nordlander sprintade igenom och satte 1–0 efter knappa kvarten hade man redan släppt till ett par frilägen bakåt.


Kraftfull Åström

Efter målet flyttade Njurunda ner sina positioner. Om det var av taktiska skäl eller om man bara helt sonika blev nertryckt låter jag vara osagt men resten av halvleken försvarade man sig riktigt bra och det var först i slutminuten som Cassandra Åström på sitt kraftfulla sätt bröt igenom och satte 2–0.
Dominansen fortsatte under den andra halvleken men Njurunda hade ett bra läge till en reduringen i inledningen strax före SDFF:s 3-0-mål, som förövigt var ett ovanligt "dammål". Maja Nyberg slog en låg hård frispark från kanten mot den främre stolpen men redan innan löpte sig Alma Enqvist fri och kom därför perfekt tajmad och kunde läckert skarva in bollen med utsidan av foten förbi en chanslös Anna Thunfors i NIK-målet.


Straffmål till 4–0

Det hann inte gå många minuter förrän Josefine Dahlberg kunde öka på till 4–0 på straff men därefter fick vi vänta till matchens sista minut innan Cassandra Åström utnyttjade ett friläge. Thunfors var på bollen men kunde inte hindra den från att rulla in.
5–0 i en seriefinal är stora siffror.
– Vi var överlägsna från minut 1 till 90. Tror inte dom hade en riktig målchans under hela matchen. Vi hade en ribbträff plus några fler frilägen så vi borde t o m gjort några fler mål. Trots den stora segern spelade vi inte på topp. Det finns mer att ta ut av det här laget, säger SDFF 2:s tränare Johan Widell.
Bäst på planen var SDFF:s Maja Nyberg och duktig var också debuterande 15-åringen i målet, Annie Boström.


Vad gäller vid matchuppvärmning?

Njurundas tränare Örjan Rohdin var trots förlusten inte allt för besviken med sitt lags insats.
– Som sagt så tvingades vi ställa upp uten fem givna startspelare men dom unga tjejerna som ställde upp i dag gjorde verkligen sitt bästa och mer kan man inte begära, säger den förre SDFF-tränaren, som ville berömma sina respektlösa ynglingar Ellen Jansson Grabb och Emelie Håkansson lite extra.
Rohdin ställde även frågan vad som gäller vid matchuppvärmning.
– Ja, jag undrar vad det är för regler som gäller vid uppvärmning före match? SDFF kunde värma upp på sin sida medan vi fick värma på sidan av planen då ett av deras ungdomslag hade träning på vår planhalva. När vi ville värma vår målvakt vid målet blev vi bortkörda av en av deras ledare för dom hade minsann träningstid till kl. 20:00 - basta! När jag påpekade att vi behövde värma upp inför matchen blev jag kallad "sur gubbe" av honom, skrattar Rohdin, och fortsätter.
– I vilket fall fick vi ingen optimal värming. Nu tror jag inte vi hade rått på SDFF ändå i dag men jag undrar bara hur reglarna är. Borde man inte ha en halvtimme till uppvärmning innan match? Det är i alla fall vad jag minns när jag spelade själv. Men det kanske är annat inom damfotbollen?
Så här står det i alla fall att läsa på Medelpads FF:s hemsida:
"Lagen ska ha tillgång till matcharenans spelplan, eller annan arenas spelplan i nära anslutning till matcharenan, för uppvärmning senast 45 minuter före avsparkstiden". 

Edit:
– Angående uppvärmningen så erbjöd vi Njurunda att starta matchen senare för att de skulle få möjlighet att värma upp ordentligt men de tackade nej till detta, säger Johan Widell.

/ Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu

SDFF:s tränare Johan Widells syn på matchen:
Seriefinalen i div. III damer blev en trevlig historia, i alla fall med SDFF-ögon sett. Redan från första minuten tog SDFF tag i taktpinnen och skapade chanser. Njurunda valde att stå väldigt högt upp med sin backlinje vilket straffade sig rejält mot Sundsvalls snabba forwards.
I den 14:e minuten kom så det väntade 1-0 målet på ett friläge som kom till på just det faktum att Njurundas backlinje stannade kvar vid mittlinjen och inte alls hängde med Julia Nordlander som lugnt kunde placera in bollen.
Efter målet blev tempot sämre och istället för att fortsätta trumma på så gick SDFF spelarna in i det lugna tempot som Njurunda hade. Det fanns dock bud på mer och hade SDFFs offensiva krafter inte varit offside ett tiotal gånger så hade det ringt mer! Strax innan paus kom dock 2-0 genom Cassandra Åström och så blev också resultatet vid paus. 
I Andra halvlek visade Njurunda tydligt att de lärt sig något och hade en spelare som föll 10-20 meter nedanför de övriga. Dessvärre blev det inget bättre utan det gav bara Sundsvall större ytor eftersom det nu inte blev offside och pressen mot njurundamålet fortsatte!
På en frispark i den 51:a minuten kunde Alma Enkvist snyggt skarva in bollen med utsidan av foten efter en mycket snygg löpning mot första stolpen.
Bara minuter senare så blev det straff och Josefine Dahlberg kunde göra 4-0! Matchen var naturligtvis avgjord och det märktes att Njurundaspelarna tappade humöret, bortalaget försökte spela tufft och ibland riktigt fult med många efterslängar och många situationer där de kom väldigt sent in men SDFF spelare smet undan. Tråkigt att se att när SDFF får en skadad spelare så skäller Njurundaspelarna både på domaren och på den skadade spelaren för att spelet blåses av...
5-0 kommer i slutet av matchen då Cassandra gör sitt andra mål för kvällen på ett friläge. 
/ Johan Widell, SDFF

åter till omgång 6

Sundsvalls DFF 2 – Njurunda IK 5–0
2014-06-05 - 20:00 - Kubikenborgs konstgräs
1-0 Julia Nordlander 14
2-0 Cassandra Åström 44
3-0 Alma Enqvist 51
4-0 Josefine Dahlberg (straff) 54
5-0 Cassandra Åström 90
Domare: Fanny Svedin, Kovland (godkänd men något ojämn i bedömningen)
Publik: 45
​Matchfakta

Två nya mål av Cassandra Åström när SDFF 2 vann seriefinalen mot Njurunda med hela 5-0-