MEDELPADS
fotbollsdomare 

Roger Backlund, ordförande i domarkomittén. Roger Backlund, ordförande i domarkomittén.

Inför seriestarten: Lokalfotbollen intervjuar Medelpads domarbas Roger Backlund


(2020-06-09)
Klicka här för att se och lyssna på intervjun

Roger Backlund, ny ordförande i domarkomittén. Roger Backlund, ny ordförande i domarkomittén.

Roger Backlund ny domarbas i Medelpasfotbollen: "Viktigt att alla drar åt samma håll"


(2017-06-30)

Nu är det klart.
Ny ordförande i Medelpads Fotbollf-örbunds domarkommittté efter Eva Ödlund blir Roger Backlund, 63.
– Det är viktigt att vi inom  Fotbolls-medelpad drar åt samma håll, säger den nye DK-bossen.


Efter turbulensen i maj när domarkommitténs ordförande Eva Ödlund entledigades från sin uppgift som ordförande och att övriga ledamöter sade upp sig har nu Medelpads Fotbollförbund utsett en ny domarbas. Det blir Roger Backlud, 61, som tar över rodret.
– Jag säger som politikerna. Det här blir en spännande utmaning. Jag kommer att jobba för att alla i domarkåren skall dra åt samma håll och vara öppen för influenser utifrån men i första hand skall vi se till att domartillsättningarna skall fungera till fullo resten av säsongen, säger Backlund.
Han fortsätter:
– Det är också viktigt att vi för en öppen och konstruktiv dialog mellan alla delar av vår verksamhet och dela upp arbetet på fler händer där vi alla samarbetar och har samma mål. Nu ser vi med tillförsikt fram mot en spännande fotbollshöst.
Roger har under tiden utan domarkommitté varit behjälplig med allehanda uppgifter för att få allt att fungera när det olika domarfrågor tillsammans med Sverker Andersson, mångårig ordförande i DK före Eva Ödlund.

För dom som inte känner till vad DK gör. Kan man få en arbetsbeskrivning?
– Vi skall t ex följa dom riktliinjer som SvFF delegerar ut till dom lokala förbunden, klassificera domare, säkerställa rätt domare på rätt match, utbildningsfrågor, rekrytera nya domare, stötta dom domare vi redan har i olika frågor, ansvara för domarinstuktörer plus då, som nämnts ovan, ansvara för domartillsättningen i Medelpad. Det är några av dom uppdrag och sysslor som DK skall jobba med.

Varför väljer du att hoppa på det här uppdraget?
– Jag har haft otroligt roligt med fotbollen genom åren, både som ledare och domare, och det här är ett sätt för mig att "betala tillbaka". Dessutom har jag som ordförande i den lokala domarklubben bra koll på våra domare i distriktet.

Vad tror du att du kan tillföra?
– Utöver min rutin som domare under några decennier bör min erfarenhet som företagsledare vara en fördel och se till att vi blir ett "team" samt att jag är optimistisk till min läggning och ser hellre lösningar på problemen än hinder. Och jag har som sagt även varit med på hela resan som många av dagens domare gjort och fortfarande gör. Har även en bred kontakt med klubbarna efter min tid som domarrekryterare.

Vilka fler än du sitter med i den nya domarkommittén?
– Krister Sandin och Michael Lie kommer att tillsammans med undertecknad jobba med tillsättning av domare till matcherna. Övriga ledamöter är Thomas Löf, sanordnare och informatör, och Jan Öberg, utbildningsansvarig. Vi för även dialog med några andra domare som kan komma att ingå i gruppen. Sedan har vi en resursgrupp med Elsa Wisting, distriktsdamansvarig, och Anton Fandén, rekryteringsansvarig och instruktör samt Anton Sjöberg, instruktör. Och därtill skall det internutbildas ytterligare tre instruktörer. Till resursgruppen kommer även Nilla Sjöberg, Jan Boström och Henoc Ekanga att ingå.
 
Så här säger Medelpads Fotbollförbunds ordförande Lena Wallgren:
– Vi är jättenöjda med valet av ordförande och att Roger Backlund tackade ja till vår förfrågan. Roger och Sverker Andersson har varit oss behjälplig på flera vitkiga sätt efter att domarkommittén slutade med kort varsel bland annat med akuta frågor som domartillsättningar med mera. Roger är också en optimistisk person som jag är övertygad kommer att göra stor nytta för oss i MFF. Det är vår samlade bild i styrelsen. Han har ju också bra kontakt redan med våra domare som ordförande för domarklubben.

Eva Ödlund Eva Ödlund

Eva Ödlund entledigas från alla sima uppdrag i Medelpads Fotbollförbund: "Samarbetsproblem"


(2017-05-19)

Eva Ödlund, vår mest meriterade damdomare i distriktet genom tiderna, har lämnat alla sina uppdrag inom Medelpads Fotbollförbund – och det var inte av fri vilja.
– Kort sagt, det beror på samarbetsproble, säger Medelpads Fotbollförbunds ordförande Lena Wallgren.


Eva Ödlund har inte längre några uppdrag inom Medelpads Fotbollförbund.
Hon har fram till alldeles nyligen varit vice ordförande och ordförande i diciplinkommittén men fått avgå.
– Nja, det stämmer inte riktigt. Det är bara årsmötet som kan avsätta styrelsen men hon har inga uppdrag längre så till viss del stämmer det, säger Medelpads Fotbollförbunds ordförande Lena Wallgren.
Idagarna står det också klart att hon tvingas bort från ordförandeskapet i domarkommittém där hon bland annat varit en av tillsättarna av domare till matcherna.

Vad är då anledningen till Eva Ödlunds entledigande?
Lokalfotbollen ställde frågan till Lena Wallgren.
– Kort kan jag säga att det beror på samarbetssvårigheter som inte har kunnat överbryggas. Kommunikationen med Eva Ödlund har helt enkelt inte nått fram., säger Wallgren.

Det hela tog sin början under våren ifjol där det från klubbarna kom in många klagomål när det gällde domartillsättningarna. Det var domare, som enligt klubbledare, inte hade kompetensen, både när det gällde huvuddomare och assisterande, och att domare dömde i serier man själv spelade i vilket man av förklarlig anledning ansåg vara jäv. I några fall var det domare som kände sig sidsteppade och när man lyfte frågan med domarkommitténs ordförande Eva Ödlund fick man aldrig någon riktig motivering. Det fick heller aldrig dom klubbar som hade synpunkter på vissa domarfrågor utan fick som svar ; ”skitsnack”, ”dåliga förlorare” etc.

Vad Lokalfotbollen erfar är att kansliet vidarebefordrat  klagomål både muntligt och skriftligt utan att det hänt någonting kreativt utan bara lämnats utan åtgärd.
– Det är tråkigt. Det är viktigt att kunna ha en dialog men när den inte fungerar blir det svårt, säger Wallgren.

Det ryktas att ni haft möten där ni diskuterat Eva Ödlund utan att hon varit med?
– Det stämmer inte. Hon har varit med på alla möten själv sedan vi lyfte domarfrågorna och samarbetsproblemen. Det enda möte hon inte kunde medverka på var 20 mars i år men då minns jag inte om vi diskuterade detta. Men det finns det anteckningar om.

I samband med Ödlunds entledigande skickade domarkommittén ut ett mail att man avgår med omedelbar verkan.
Är det som stöd för Eva Ödlund?
– Nej, Eva är bara en del i det hela. Vi tog beslutet att sätta ner foten när det gäller vissa frågor. I övrigt har jag inga kommentarer utan hänvisar till Medelpads Fotbollförbunds ordförande Lena Wallgren, säger Christer Frisk, numera f d medlem i domarkommittén.

Vad säger du om övriga domarkommitténs val att avgå?
– Mycket tråkigt naturligtvis att det skall behöva gå så långt. Men jag respekterar deras beslut, säger Lena Wallgren utan att vara mer konkret.
– Av deras infobrev framgår att de lämnar sina uppdrag utifrån Evas avskiljande som ordf i DK. Så har jag i alla fall tolkat det, säger Lena Wallgren.

Hur löser ni domartillsättningen närmaste tiden?
– Vi får lösa det inom förbundet men troligen blir det inledningsvis en större belastning på kansliet, säger Lena Wallgren.
Vad Lokalfotbollen erfor var det meningen att företrädarna i den tidigare domarkommittén, Kent Sjöberg och Sverker Andersson, skulle gå in och hjälpa till under en övergångsperiod till en ny domarkommitté är tillsatt.
– Det är något jag dementerar.  Jag stöttar Eva och nuvarande DK och kommer inte att ta något uppdrag, säger Kent Sjöberg bestämt.

Lokalfotbollen har kännedom att det legat och pyrt länge på olika håll utan att man fått bukt med röken. Nu har det blossat upp till rena eldsvådan vilket känns både tråkigt och onödigt. Dom som närmast blir drabbade av den här soppan (såpan) är fotbollsmedelad d v s klubbar, spelare, ledare och inte minst domarna.

Lokalfotbollen har sökt Eva Ödlund för en kommmentar och hoppas få en återkoppling så fort som möjligt.

Ingen match utan domare...


(2015-10-19)

Ingen fotbollsmatch utan domare heter det ju. Och det är så sant som det är sagt.
Många klagar på våra rättsskipare men vad skulle hända om de INTE fanns där på planen som 23:e man?
Kan vara värt att tänka på, eller hur?


En spelare kan slå hur många felpass i rad som helst och missa otal frilägen medan om "mannen i svart" råkar göra en miss som hemmalget förlorar på och då är det HANS fel...

Som tur var så har vi haft många duktiga domare genom åren här i distriktet. Sven-Erik Grönlund, Bert Norman, sonen Morgan, Lennart Nyhlén, Arne Persson och Peter Höglund är bara en handfull som gjort sig kända som rättskaffens pipblåsare.

Nu söker Medelpads Fotbollförbund fler som vill prova på domarskrået, både killar och tjejer.

 

Bli fotbollsdomare du också!
Varför det?
Ja, utan domare blir det ju ingen fotboll. Här har vi nio andra goda skäl till att bli domare:

• Du får en bra ledarutbildning
• Du håller dig i trim
• Du blir kvar i fotbollsfamiljen
• Du tjänar en bra extraslant
• Du har roligt
• Du får uppleva god sammanhållning
• Du utvecklas som människa
• Du får chans att resa och se
• Du får spänning i livet

 

För mer info, ring till Roger Backlund, 070–228 22 27, eller skicka ett mail till honom; rogge_54@hotmail.com eller kontakta Medelpads Fotbollförbund. 060 - 56 61 66. E-mail: medelpads.ff@vnidrott.rf.

 

Här nedan följer en förteckning från A–Ö över domare och assisterande domare som ledde våra förbunds– och distriktsmatcher 2015:

Ahumada, Jose Luis
Backlin, Per
Backlund, Roger
Berglund, Thomas
Borgström, Nike
Boström, Jan
Börlin, Nils
Carlsvärd, Oscar
Caro, Helen
Chalak, Arian
Chalak, Kardå
Engman, Håkan
Engman, Rickard
Eriksson, Marcus
Eyes, Temesgen Habte
Fandén, Anton
Frisk, Christer
Gavador, Said
Grönlund, Anton
Grönlund, Hans
Grönlund, Victor
Hassan, Ahmed
Hurtig Edlund, Agnes
Hållander, Johanna
Jansson, Per
Jonsson, Hanna
Jonsson, Henrik
Kempe, Elin
Kvist, Linus
Laajanen, Hanna
Lek Hansson, Lars
Lie, Michael
Lingensjö, Rickard
Lugero, Peterson
Lundgren, David
Lundqvist, Robert
Löf, Thomas
Löfqvist, Ida
Moss, Oscar
Muse Farah, Abdisadiq
Nelin, Frida
Nilsefur, Oskar
Nilsson, Sebastian
Olofsson, William
Persson, Henrik
Pettersson, Malin
Pettersson, Roger
Pålsson, Per
Sandin, Krister
Sjöberg, Anton
Sjöberg, Nilla
Sjöblad, Björn
Skyttberg, Johan
Stenshagen, Tobias
Strese, Fredrik
Svedin, Fanny
Söderblom, Hans
Söderlund, Jan
Thunfors, Jennifer
Uppling, Mattias
Vali, Omar
Villanueva Ahumada, Jonathan
Vågeteg, Hampus
Vågeteg, Matz
Wiklander, Andreas
Wikström, Mats
Wisting, Elsa
Yng, Daniel
Zimmerman, Erik
Zimmerman, Karin
Åström, Örjan
Öberg, Jan
Östman, Amanda
Öström, Anton

Fotnot:
Något namn kan ha tillkommit samt någon som fallit ifrån. Gäller dock inte Roger Backlund som kämpar vidare i stor stil.

Rickard Lingensjö - Årets Domare 2013. Rickard Lingensjö - Årets Domare 2013.

Rickard Lingensjö – Årets Domare i Medelpad 2013
(2014-02-28)
28-årige Rickard Lingensjö från Kvissleby har tilldelats utmärkelsen Årets Domare i Medelpad 2013.
Så här lyder motiveringen från Medelpads Fotbollförbund.
"Utmärkelsen Årets domare 2013 delades ut till Richard Lingensjö för att han under de senaste åren gjort stora framsteg i sitt domarskap.
Han har en ödmjuk inställning och fortsätter att målmedvetet förbättra sitt ledarskap som domare.
Detta har medfört att han tagit ytterligare kliv i sin domarkarriär under 2013 genom att etablera sig på den nivå han är och tagit ytterligare ett kliv högre upp i seriesystemet samt blivit uttagen som en av få domare i Svenska Fotbollsförbundets talanggrupp.
Genom sin inställning och sätt att vara är han en förebild för de övriga domarna i Medelpad."

Lokalfotbollen ställer upp i hyllningarna och gratulerar Rickard.