Matfors tog en viktig seger på ett vindpinat Thulevallen 
-
Svartvik inledde bra på Thulevallen – och vann slantsinglingen...
Därefter tog det positiva slut för laget från Hemmanets höjder.
Trots att man fick spela med den hårda västanvinden i ryggen var det Matfors som skapade flest och bäst målchanser och tog en viktig seger.
– En stabil insats från start till slut av hela laget, säger tränaren Ulrik Norberg.


Blåst frispark i VM

Thulevallen bjöd på hård västanvind och det började bra för gästande Svartvik - man vann slantsinglingen och givetvis valde man vinden i ryggen under den första halvleken.
– Trots det klarade vi inte av att lyfta långt utan det blev Matfors som kontrade på oss, säger Svartviks tränare Anders Ellqvist. 
– Ja, så var det. Vi hade mest press, flest chanser och gjorde även målen, säger Matfors tränare Ulrik Norberg. 
I minut elva hade hemmalaget en trippelhörna och på den första tvingades en Svartviksförsvarare nicka undan på mållinjen, inte bara en gång utan två!
Minuten senare kom det logiska ledningsmålet. En fin djupledsboll från ytterbacken Tony Salthammer till Jesper Nilsson-Böös, som hann upp bollen precis innan förlängda mållinjen och slog ett inlägg. Jimmy Söderberg duellerade med målvakten Johan Alex och bollen gick tillbaka "Jeppe" som satte 1-0 ur snäv vinkel.
– Kanske borde ha varit frispark till vår målvakt i duellen men domaren valde att låta spelet gå vidare. I VM hade dom blåst, säger Ellqvist.


Nilsson-Böös igen

I den 27:e minuten lade vänsterbacken Robin Bergström en crossboll till Nilsson-Böös som skar in från högerkanten, fick med sig bollen och placerade den lågt till vänster som Alex.
Matfors hade flera bra djupledsbollar under halvleken. Bland annat så löpte Daniel "Borra" Boström igenom och ensam med Alex försökte han placera bollen till vänster om målvakten som dock gjorde en bra räddning och avstyrde till hörna.
Trots medvinden skapade Svartvik bara några halvchanser som endera blockerades av MIF-försvaret eller så kunde målvakten Jonas Dunberg utan större besvär lägga vantarna på bollen.


Tidigt 3-0-mål för Matfors

Hur skulle den andra halvleken se ut. Var det Svartviks tur att "utnyttja" motvinden?
– Vi sade till varandra i pausen att vi skulle åtminstone vinna den andra halvleken, säger Ellqvist.
Men Matfors behöll greppet om taktpinnen och förlade spelet till Svartviks planhalva direkt och 3–0 kom också tidigt. Pontus Andersson slog en crossboll från vänsterkanten till Jesper Nilsson Böös på den högra. "Jeppe" lyfte in ett inlägg som Jimmy Söderberg tog ner på bröstet och sedan avslutade med ett volleyskott i Johan Alex vänstra burgavel.
– Årets hittills snyggaste mål på Thulevallen, utbrister Norberg glatt.
Efter 3–0-målet slappnade hemmalaget av och Svartvik morskade upp sig och fick ett bra läge men en "blå" lyckades avstyra på mållinjen.
Svartvik skulle emellertid få lön för mödan. Alex Eklund fick för sig att prova skott (?) från hörnflaggan och bollen seglade med vindens hjälp in i borte krysset förbi en snopen Dunberg.


Matchen dog

Därefter var det lite som om matchen dog. Matfors bevakade sin ledning och Svartvik förmådde inte hota.
– Men sista fem tände vi till igen och skapade flera chanser där Svartviks målvakt tvingades rädda till hörna flera gånger om, säger Norberg.
Jonas Sankala hade ett bra skott från långt avstånd efter en snabb omställning sedan man brutit en Svartvikshörna. Pontus Andersson hade ett stenhårt skott med vänstern som tippades till hörna av Alex och samma öde till mötes gick ett skott från Johan Bergström. 
– En stabil insats från start till slut av hela laget. Extra plus till Jesper Nilsson–Böös som inledde målskyttet med två mål samt till Kevin Larsson som var omutlig i försvaret, säger Ulrik Norberg.
– Med åtta ordinarie borta av olika anledningar plus fler skador under matchen kunde vi aldrig hota Matfors seger, säger Anders Ellqvist, som ville berömma anfallarna Alex Eklund och Johnnie Granholm (normalt målvakt).

 

/ Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu och Ulrik Norberg, Matfors IF

åter till omgång 9

Matfors IF – Svartviks IF 3–1
2014-06-16 - 19:00 - Thulevallen
1-0 Jesper Nilsson-Böös 12
2-0 Jesper Nilsson-Böös 26 
3-0 Jimmy Söderberg 51
3-1 Alex Eklund 58 
Domare: Mattias Uppling, Sundsvall (höll en hög och jämn nivå, mycket bra!)
Publik: 44
Matchfakta

Två mål och bra spel av Matfors Jesper Nilsson-Böös ute på sin högerkant.