IFK Sundsvalls elva som besegrade Essvik under tisdagskvällen.
IFK Sundsvalls elva som besegrade Essvik under tisdagskvällen.

Essvik bytte taktik inför andra halvlek
– då fick IFK Sundsvall ytorna och kunde vinna


(2017-05-09)
IFK Sundsvall hade problem att hitta igenom Essviks låga försvar under den första halvleken.
Inför den andra flyttade Essvik upp för att sätta mer press.
– Då fick vi dom ytorna som vi behövde för att vinna matchen, säger IFK-tränaren Emad Nademi.


Essvik fick sin match från den första omgången uppskjuten så deras premiär blev mot IFK Sundsvall under tisdagskvällen.
Matchen inleddes likt ett schackspel där ingen riktigt vågade ta initiativet. Essvik sjänk djupt och tätade till alla ytor. IFK hade mycket boll men hittade inga luckor samtidigt som man hade respekt för Essviks omställningar.
Dödläget bröts strax innan halvtimmen spelad. Ludvig Leman Uppling  kom förbi sin försvarare och passade in till Peter Mackin som satte 0-1.
IFK fortsatte att ha svårt att ta sig igenom Essviks låga försvar men lyckades precis innan halvtid få till en kvittering. Oscar Lidström bröt en dålig inspark och passade Mårten Gräntz som från strafflinen satte den via den vänstra stolproten.

När den andra halvleken inleddes hade Essvik bytt taktik och ttog ett par steg upp i banan för att sätte mer press på IFK-spelarna.
– Det gjorde att vi hittade dom ytor som inte fanns under den första halvleken. Blev lite förvånad faktiskt då jag inte vet om vi hade lyckats behålla tålamodet i vårt spel då Essvik verkligen gjorde det svårt för oss så långt, säger IFK Sundsvalls tränare Emad Nademi.
Det tog bara fyra minuter innan Felix Schmidt fick tid att slå ett vänsterinlägg som Mårten Gräntz mötte på halvvolley och för att variera kosten satte han den vi högerstolpen den här gången.
Essvik fick sedan en gyllene chans till kvittering då Peter Mackin löpte sig fri – men då åkte den assisterande domarens flagga upp.
– Stod själv precis i linje och Mackin var minst en meter onside, dundrar Essviks tränare Fredrik Martinsson.

Istället kom 3-1 i den 63:e minuten då en frispelad Olle Nordberg löpte ifrån alla essvikare i hela världen och bredsidade bollen utom räckhåll för Oskar Lindberg i bortamålet.
IFK hade sedan fler möjligheter att utöka sin ledning med Lindberg räddade sitt lag från ett smärre ras.
– Vi hade bra rull i första och tålamod men hittade då som sagt inte ytorna. I andra klev Essvik  upp och satte press på oss. Men när vi spelat oss förbi den fick vi våra ytor som vi ville ha och kunde vinna matchen. Blev faktiskt lite förvånad att dom bytte sin lyckosamma taktik, säger Emad Nademi.
– Vi gör en bra första halvlek defensivt. Vi lät IFK ha mycket boll, täppte till och försökte ladda med omställningar när vi vann boll. Det var inte meningen att vi skulle byta taktik i andra och flytta upp på det sätt vi gjorde men det blev så ändå. Jag får ta på mig ansvaret att jag inte var tydligare med mina direkttioner i paus, säger Martinsson självkritiskt och fortsätter:
– Efter att dom gjorde 3-1 får vi vara glada att det inte blev fler mål i baken.

Tvåmålsskytten Mårten Gräntz hotade hela tiden i djuipled och även fungerade bra som target. Spelade även fram till Olle Nordbergs mål . Mittbacksparet Mika Lindros och Christoffer Bodin höll Essviksanfallet i herrans tukt och förmaning.
Plus till Oskar Lindberg som räddade flera frilägen i den andra halvleken.

Läs mer:
• IFK Sundsvall segrare hemma mot Essvik - Mårten Gräntz matchvinnare

IFK Sundsvall - Essviks AIF 3-1
2017-05-09 - 20:00 - Baldershovs IP
0-1 Peter Mackin (28)
1-1 Mårten Gräntz (43)
2-1 Mårten Gräntz (49)
3-1 Olle Nordberg (63)
Domare: Abdisadiq Muse Farah (bra men lite petig med vissa ledare)
Publik: 58
Matchfakta

• Resultat, matchfakta, aktuell tabell och kommande matcher
• Nyheter Medelpadsallsvenskan