I Coronavirusets spår:
Lär bli ytterligare framflyttningar av seriestarterna i division 2, 3 och 1 damer – Superettan hoppas ännu på spel i mitten av juni
(2020-05-19)
Efter några uppskjutningar av seriepremiärerna på grund av Coronaviruset var starterna i division 2 och 3 plus damernas division 1 planerad att komma igång 13-14 juni.
Nu tvingas troligen Svenska Fotbollförbundet revidera dessa önskemål och flytta fram starterna till i slutet av juli.
Emellertid hoppas man komma igång med Superettan i mitten av juni.
Enligt Svenska Fotbollförbundet var det meningen att div 2, 3 och damernas div. 1 skulle kicka igång 13-14 juni.
Så även våra lokala serier i Medelpad (fast med start 9 juni).
Men det ser nu ut att dröja ytterligare. I bästa fall kommer seriespelet igång i slutet av juli då det dröjer med besked från Folkhälsomyndigheten hur det blir med elitfotbollen.
Kommer inte elitfotbollen igång lär inte heller övrig förbundsfotboll och troligen inte heller den lokala fotbollen att kunna köra igång...
I början av april meddelade förbundet att division 2 och 3 för herrar samt division 1 för damer planerades att starta den 13-14 juni. Men när Folkhälsomyndigheten ännu inte gett klartecken för seriespel på elitnivå i mitten av juni, blir det heller inget för de lägre divisionerna då.
Under tisdagen meddelade SvFF att de nu jobbar på en alternativ plan för samtliga serier som berörs
"SvFF:s Krishanteringsgrupp har frågan på bordet men inväntar än så länge ett eventuellt besked från Folkhälsomyndigheten om återstart av elitfotbollen i Sverige. Ett nytt övervägande måste här göras senast i månadsskiftet maj-juni", skriver SvFF på sin hemsida.
När det gäller Superettan hoppas statsepidemiologen Anders Tegnell kunna lämna ett besked nästa vecka.
Men han uttrycker oro för supportrarna och sportbarerna gällande smittorisken säger han till SVT Sport.
– Det är vi helt inne på, vi förstår att man måste få veta. Vi hoppas landa nästa vecka. Vi ska försöka få till ett möte med viktiga aktörer och hamna i en bedömning nästa vecka, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till SVT Sport.
Men det finns ett par frågetecken att räta ut.
Tegnell betonar, precis som tidigare, att det inte enbart handlar om de 22 personerna som möts på fotbollsplanen.
– Man måste tänka på helheten, vad det kan betyda för barer och restaurangverksamheten. Vi vet att vid den här typen av samvaro på barer och restauranger har smittspridningen varit rätt omfattande vid flera olika tillfällen. Så det ser vi som en absolut risksituation, säger han.
Kan det bli aktuellt att stänga barer vid fotbollsmatcher?
– Jag vet inte, vi får diskutera igenom det. Det kanske är en variant som vi får fundera på, i alla fall vissa typer av verksamhet. Barservering är inte tillåten i dag, det är bara bordservering.
Ni är alltså rädda för att supportrarna ska gå till barer?
– Ja.
Hur ska ni ändra på det till nästa vecka?
– Det är bara att vi ska prata igenom det med olika aktörer så vi hittar ett bra sätt att förhindra att det händer.
– Man kanske på frivillig basis, för att göra det möjligt, kan säga att ”vi inte kommer att visa matcher” på restauranger och barer. Det finns olika möjligheter.
Betyder det att klubbarna även behöver prata med sina supporterföreningar?
– Ja, klubbarna måste prata med dem. Jag såg i Tyskland att det var så att hemmalaget förlorade matchen om supportrarna samlades utanför arenan.
Det kan bli tal om den typen av regler även i Sverige?
– Eller frivilliga åtaganden, eller hur man ska kalla det. Vi behöver ha en gemensam förståelse för det. Det här är inte bara en matchfråga, det är en samhällsfråga.
Så beslutet påverkas av hur sportbarerna agerar?
– Ja, och supporterklubbarna... kan jag tänka mig. Man måste även där vara överens om att de här matcherna måste man kanske sitta hemma i soffan och titta på.
Bundesliga drog igång i helgen, men Tegnell har inte kikat på Tyskland ännu. Han vet inte om Folkhälsomyndigheten kommer prata med någon där.
– Det är möjligt att vi gör det. Det är även möjligt att fotbollsförbundet och Riksidrottsförbundet har bättre kontakt med dem än vad vi har. Vi måste hämta in all den informationen vi har nytta av, säger Tegnell.
Allsvenskan och Superettan hoppas få starta i mitten av juni. Damallsvenskan hoppas på premiär den 27-28 juni. Tidigare har Tegnell och FHM sagt att de ska lämna beslut om fotbollen i början av juni, men nu finns det som sagt en möjlighet att det kommer tidigare.
Svenska Cupen är dock uppskjuten på obestämd tid.