Fyra IFK-mål på 20 minuter sänkte Matfors
-
IFK Sundsvall vann med 5–2 mot Matfors sedan man gjort fyra mål inom loppet av tjugo minuter under den första halvleken.
– Vet inte riktigt vad som hände men vi tappade all aggressivitet och dom fick enkelt komma runt både på kanterna och i mitten, suckar Matfors tränare Lars "Laban" Andersson.


Rasmus överstegsfinter bröt dödläget

Matchen på Balders inleddes med tjugo minuters ställningskrig där IFK försökte få igång sitt kortpassningsspel och Matfors sitt rakare spel med längre bollar. Men det såg inte ut som om någon skulle få något rejält grepp på sin kombatant.
– Vi höll en OK nivå på spelet på mittplanen men hittade inga lösningar för att hota med vassa chanser mot mål, säger Matfors ass. tränare Ulrik Norberg.
Dödläget bröts i den 21:a minuten. Rasmus Bouvin kom ensam mot Matfors två mittbackar, provade ett par överstegsfinter, kom förbi den ene innan han klippte till med vänstern och det var hemmaledning.
Fem minuter senare kom 2–0 – på ett präktigt och vackert självmål. Pontus Andersson fick press på sig i uppspelsfasen, vände om och lyfte bollen tillbaka till sin målvakt Jonas Dunberg. Problemet var att Dunberg befann sig en bra bit utanför sitt mål och bollen seglade i en fin båge över den maktlöse målmannen. Varför är nästan alltid självmål snygga?


IFK-energi

Det hann nog bara gå fem minuter innan IFK kom runt på kanten och Martin Brännström serverades ett perfekt snett-inåt-bakåt-pass och kunde sätta trean.
Det skulle även bli ett fjärde IFK-mål före pausen. Efter strul i MIF:s backlinje hamnade bollen hos Rasmus Bouvin som fick på ett skott som gick över Dunberg och in i mål.
– Efter vårt 1–0–mål fick vi energi och var effektiva i våra avslut resten av halvleken, säger IFK-tränaren Mikael Kotermajer.
– Halvtidsresultatet speglade inte spelet på planen men IFK stressade oss till misstag och straffade oss hårt. Dom var även hetare än oss, vann fler närkamper, stressade oss till misstag och var effektiva i avsluten. Ett av målen behövde dom ju inte ens göra själv utan det gjorde vi åt dem, suckar Norberg.


Revanschsuget MIF ryckte upp sig

Ett revanschsuget Matfors kom ut till den andra halvleken i akt och mening att förhindra en målmässig katastrof och ryckte upp sig rejält.
En första reducering kom knappt tio minuter in i andra. Johan Bergström jobbade fram en frispark strax utanför IFK:s straffområde. Adam Forsström slog den med både bra precision och tryck vilket gjorde att inte Charlie Merchant förmådde hålla bollen och måltjuven Jimmy Söderberg högg som en kobra på returen.
Med dryga kvarten kvar kom reducering # 2 och än en gång var det Söderberg som höll sig framme och förpassade Johan Bergströms djupledsboll mellan benen på Merchant.


Nerv?

4-2 och nerv i matchen?
– Vi skapade flera farliga chanser och hade bud på fler mål men i slutminuterna rann Kevin Berg igenom vårt försvar och kunde ensam med Dunberg peta bollen vid sidan om honom och fastställa slutresultatet 5-2, säger Norberg.
– I pausen snackade vi om att vi inte skulle slappna av utan fortsätta spela som vi gjorde sista tjugo av första men Matfors var som ett nytt lag i andra samtidigt som vi föll tillbaka något. Men jag är ändå nöjd med 5–2 och det är dom tre poängen som räknas, säger Kotermajer, och fortsätter.
– Matfors var sämre än vad vi förväntade oss men i andra halvlek visade dom att dom är ett riktigt bra lag som kan vinna mot samtliga lag i den här serien, berömmer IFK-tränaren.
Anfallstrion med Tim Rydell, Rasmus Bouvin och Kevin Berg var hela tiden giftiga och var sylvassa när man fick sina lägen, framförallt under inledningshalvleken.


Matfors vann andra halvlek

Matfors vann alltså den andra halvleken med 2-1 vilket inte gjorde tränarudon allt för besvikna efter matchen.
– Vi försökte förtränga första halvlek och hela laget skall ha beröm för genomförandet av andra halvlek då vi verkligen mobiliserade. Trots underläget så gick vi ut och gör en bra laginsats. Spelet var i princip konstant förlagt till IFK:s planhalva och nu vann vi närkamper och hade bättre kvalité i vårt passningsspel, säger Lars "Laban" Andersson och Ulrik Norberg, som ville ge hela laget beröm för den andra halvleken men med ett extra plus till Adam Forström som jobbade hårt på sin centrala mittfältsposition. 

/ Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu


åter till omgång 8

IFK Sundsvall – Matfors IF 5–2
2014-06-10 - 19:00 - Baldershov
1-0 Rasmus Bouvin 21
2-0 självmål 26
3-0 Martin Brännström 31
4-0 Rasmus Bouvin 41
4-1 Jimmy Söderberg 53
4-2 Jimmy Söderberg 74
5-2 Kevin Berg 87
Domare: Per Backlin, Sundsvall
Publik: 82
Matchfakta

Rasmus Bouvin satte två av IFK-målet mot Matfors. Arkivfoto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.