Kantspelet och Jonas Sankalas inläggsfot avgjorde för Matfors i andra halvlek
-
Matfors besegrade Medskogs med 3-1 på det ojämna "träsket" Nedansjö IP.
- Medskogs var bättre än oss i första och jag kände oro inför den andra. Då fick vi ordning på vårt kantspel vilket gav oss tre mål, säger Matfors tränare Lars "Laban" Andersson.
- Ny bitter förlust. Noll poäng efter två matcher där vi spelmässigt varit värda sex, säger Medskogs sportchef Jörgen Viklund efter andra raka Marmenderbyförlusten.


Palaver efter bakåtpass

Efter diverse flyttande av matcharena blev det till slut Nedansjö IP som blev spelplats för mötet Matfors - Medskogsbron.
Planens beskaffenhet var väl inte den bästa i regnet och den gropiga planen blev nästan som en myr där spelarna sjönk ner i det våta underlaget.
- Men det var lika förutsättningar för båda lagen, säger Matfors tränare Lars "Laban" Andersson.
Något som inte Medskogs sportchef Jörgen Viklund höll med om:
- Planen var inget som gynnade oss då vi är ett spelande lag, säger han.
I vilket fall så verkade Medskogs bemästra underlaget bäst under den första halvleken och var det lag som låg närmast ett ledningsmål. Faktum är att man till och med hade en boll inne i Matforsnätet men som blev bortdömt.
Upprinnelsen var att Matfors målvakt Jonas Dunberg fick ett hårt bakåtpass av en av sina försvarare som han inte riktigt fick ordning på och tvingade kasta sig bakåt och ta med händerna. Men hann han verkligen ta den innan den var inne? Domaren tyckte i alla fall att Dunberg greppade den på "rätt" sida utan dömde indirekt frispark för bakåtspelet. Matforsspelarna uppradade på mållinjen och bollen flyttades ut till målgårdslinjen. Patrik Eriksson-Ohlsson petade till Tom Nilsson som krutade in bollen. Målet dock bortdömt för obstruktion på Kristofer Granholm.
- "KG" ställde sig framför deras målvakt och det verkar finnas någon regel att man inte får göra det och efter en hel del palaver dömde han bort målet. Då hade båda lagen redan ställt upp för avspark efter målet. Mycket märkligt, säger Viklund.


Sankalas frisparksfot, ett hot

I den andra halvleken blev det en scenförändring i spelet.
- Jag var orolig efter den första halvleken då Medskogs hade mest boll även om dom inte skapade så mycket framåt men vi hade i stort sett ingenting. Pontus Andersson och Max Källström tog hand om varsin kant vilket Medskogs verkade obekväma med, säger Andersson.
Både Pontus och Max tog för sig ute på kanterna och skapade lägen och fixade även till farliga frisparkar.
Efter dryga timmen kom också 1-o efter just en frispark från kanten. Jonas Sankala lyfte in och Pontus Andersson gick till väders och knoppade in 1-0.
Målet gav MIF luft under vingarna och i den 68:e minuten lyfte Sankala in nästa frispark och i kamp med lagkamraten Jonas Richnau-Ersson kunde Jimmy Söderberg nicka in 2-0. 
Medskogs fick en väg in i matchen, också det efter en frispark, där Adam Persson fick skottläge efter en undanrensning och hans lösa skott gick förbi muren av spelare inklusive en halkande Dunberg.
 

Ny bitter Medskogsförlust

Medskogs flyttade nu upp och fick en halvchans till kvittering när "Peo" Ohlsson var framme och oroade, naturligtvis efter en frispark in i boxen.
Inget mål där och med knappat tio minuter kvar kunde istället Matfors döda matchen med sitt 3-1-mål och föga överraskande kom det via en frispark från Sankalas fötter. Den här gången slog han den lång mot den bortre stolpen och där kom Johan Engström med fart och glidtacklade in bollen i kamp med både försvarare och målvakt.
- Jonas Sankala är ovärdelig på frisparkar tack vare sin känsliga högerfot, berömmer "Laban".
- Det här var en kämpaseger även om det likaväl kunnat slutat med ett kryss, erkänner Matforstränaren.
- En ny bitter förlust. Noll poäng efter två matcher där vi spelmässigt varit värda sex, säger Medskogs sportchef Jörgen Viklund, och fortsätter:
- Det blev en pissmatch på en pissplan och vi hade heller ingen tur med domsluten, suckar Viklund, som inte heller var glad åt allt flyttande av spelplatser och matchtider.
- Matfors tar priset som "årets strullag"! Dom har haft typ fem olika matchalternativ innan det blev klart med Nedansjö IP. Vi hade annars kallat till match på Kubens konstgräs till kl. 20 men när det blev ändrat, igen, tvingades vi undvara ett par spelare som inte hann upp till kl. 19 i Nedansjö, dundrar Viklund.
Nämnda trion Pontus Andersson, Max Källström och Jonas Sankala bäst i Matfors.
I Medskogs var glidtacklingsspecialisten Sebastian Dahlin den främste men även den centrala mittfältsduon Simon Bohlin och Adam Persson kan vara mycket stolta för sin insats.


/ Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu

läs mer om omgång 2
-

Matfors IF - Medskogsbrons BK 3-1
2014-05-09 - 19:00 - Nedansjö IP
1-0 Pontus Andersson 61
2-0 Jimmy Söderberg 68
2-1 Adam Persson 72
3-1 Johan Engström 81
Domare: Anton Öström, Sundsvall
Publik: 18
Matchfakta

Förre Kubenspelaren Jonas Sanka-las frisparksfot låg bakom Matfors samtliga tre mål i segermatchen mot Medskogs.