Calle Fröberg spanar efter vilka spelare han ska ta ut i sin Drömelva av alla han lirat med under sin aktiva karriär. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu.

Calle Fröbergs Drömelva:
"Man har lirat med många duktiga spelare genom åren"


(2020-05-06)
IFK Sundsvalls gamle backkämpe Calle Fröberg har numera fyllt modiga 72 och  är den sjätte i raden att ta ut sin Drömelva.
Givetvis med idel ädel IFK-adel, där många har sin vagga i Göteborg och Örgryte IS.

– Det här var otroligt svårt men samtidigt frapperades man av hur många duktiga lirare men spelat med genom åren, säger Calle, som valde att själv sätta sig på avbytarbänken.

Calle Fröberg är född 14 januari 1948 och inledde sin karriär i Sund IF för att sedermera ta steget över till IFK Sundsvall där han blev en habil allsvensk spelare som hade sin specialité att ta bort motståndarnas stjärnspelare. Minns en match på Söderstadion mot Hammarby där han inte bara raderade ut Bajernlegendaren "Kenta" Ohlsson utan även frispelade Bill Gällman till ett av hans två mål i vinstmatchen.
– Ja, det var en rolig match och kanske den bästa jag gjort i karriären, säger Calle.
Nu vid 72 års ålder är han fortfarande aktiv i IFK Timrå och Medelpads Fotbollförbund. 2001 fick han t ex Medelpads Fotbollförbunds ungdomsledarpris.

Calle har tagit hem en hel del segrar genom åren men den största var nog när han besegrade alkoholen.
- Det var en tuff jäkel men jag har varit nykter nu i 26 år, säger Calle stolt.

Texten kan komma att uppdateras
 

DRÖMELVAN
Calle Fröbergs

Åke 1977 Åke 1977

Målvakt:
Åke Rickardsson

Född: 31 mars 1951
Moderklubb: Ejnnavboda IS
Övriga klubbar: IFK Sundsvall, Karlslunds IF (Örevro)

– Åke kom från Emmaboda IS och var en modern målvaktstyp medfint spelsinne, välplacerad och med bra fötter. Gjorde sällan eller aldrig några misstag utan var säkerheten själv mellan stolparna. Satte även en straff i Allsvenskan. Flyttade till Örebro och skrev där på för Karlslunds IF. Pappa till Richard som även han blev allsvenskt målvakt och nu senast målvaktstränare i GIF Sundsvall.

Högerback:
Åke Andersson

Född: 8 augusti 1957
Moderklubb: BK Vargarna
Övriga klubbar: IFK Sundsvall, Östers IF och GIF Sundsvall

– Kom från BK Vargarna i Norrtälje som juniorlandslagsman. Snabb, brytsäker och hård i kroppen. Låg nära en plats i landslaget. Tog sedan steget över till Öster och sedan till Giffarna.

Conny 1973 Conny 1973

Mittback:
Conny Klack

Född: 1940, död 2011
Moderklubb: Hofors AIF
Övriga klubbar: Sandvikens IF, GIF Sundsvall.och IFK Sundsvall.

– Kom från GIF Sundsvall när IFK inledde sin storsatsning. God placeringsförmåga, duktig huvudspelare, tuff i närkamperna och spelade alltid med ett stort självförtroende. Spelade allsvenskt i Sandviken innan flytten till Sundsvall.

Ulf 1978 Ulf 1978

Mittback:
Ulf Lundberg

Född: 6 november 1955
Moderklubb: Alterdalens IF
Övriga klubbar: IFK Luleå, IFK Sundsvall och Djurgårdens IF.
Landskamper: 1 A-, 3 U21-landskamper.

– Kom från IFK Luleå och gjorde succé direkt. Lång och gänglig och oslagbar i luftspelet. Offensiv till sin läggning och alltid ett hot på fasta situationer. Gick sedan till Djurgården.

Ola Bluimenberg av idag. Ola Bluimenberg av idag.

Vänsterback:
Ola Blumenberg

Född: 28 december 1950
Moderklubb: Oxbergs IF
Övriga klubbar: IFK Mora, Hammarby IF och IFK Sundsvall.

– Kämpade med Ola om vb-platsen. Offensiv och löpstark med god teknik. Bra kondition och träningsflit gjorde honom till en löpare mellan hörnflaggorna längs långlinjen i 90 minuter. Landslagsaktuell under sin tid i IFK. Kom  från Hammarby men är ursprungligen från IFK Mora.

Anders 70-80-tal Anders 70-80-tal

Höger mittfält:
Anders Lindahl

Född; 1952 i Sundsvall
Moderklubb: Essviks AIF
Övriga klubbar: GIF Sundsvall och IFK Sundsvall.
Meriter: 3 U21- och 6 J-landskamper.

– Essvikare som kom till IFK via Giffarna. Kvick och med bra driv med bollen nära kroppen och därigenom svårstoppad när han gjorde sina offensiva raider in i straffområdet.

Bosse för ett par år sedan. Bosse för ett par år sedan.

Centralt mittfält:
Bosse Börjesson

Född: 1 december 1949 i Gamlestaden, Göteborg.
Moderklubb: Gunnelse IS
Övriga klubbar: Örgryte IS, IFK Sundsvall och Stockviks FF.
Landskamper: 23 A

– Innan Emil Forsberg distriktets bäste spelare genom tiderna i Medelpad. Kom från Örgryte men blev sedan IFK trogen trots många anbud landet runt. En pådrivare med pondus som var både bollvinnare och avslutare i ett. Sköt Sverige till VM 1982 tack vare sina två mål mot Schweiz i kvalet. Blev dock sidsteppad i VM-truppen då IFK inte spelade allsvenskt det året. Sadlade om till mittback och var då nog den spelare som täckte mest skott, det var ytterst få bollar som passerade honom. Varvade på ålderns höst ner i bland annat Stockvik.

Rolf Bronco Hansson, IFK Sundsvall Rolf Bronco Hansson, IFK Sundsvall

Centralt mittfält:
Rolf "Bronco" Hansson

Född: 1943
Död: uppgift saknas
Moderklubb: Kungsladugårds BK
Övriga klubbar: Örgryte IS och IFK Sundsvall.

– Var den förste av många IFK:are som hämtades från Örgryte IS. Långbente "Bronco" var en passningsspelare av rang och låg innen med en utsökt blick för spelet. Inte hellen oäven rent tekniskt på små ytor. Drabbades dessvärre av sjukdom efter sin karriär och gick bort alldeles för tidigt.

Olle i landslagströjan under IFK-tiden. Olle i landslagströjan under IFK-tiden.

Vänster mittfält:
Olle Nordin

Född: 23 november 1949
Moderklubb: Delary IF
Övriga klubbar:  Älmhults IF, IFK Norrköping och IFK Göteborg.
Landskamper: 3 A plus förbundskapten för Sverige 1986-1990.

– Hann landslagsdebutera i IFK Norrköping innan karriären gick lite i stå I IFK Sundsvall växlade han upp igen. En teknisk, snabb och hårt arbetande "tvåvägsytter". Dessutom med ett bra målsinne. Gick aldrig ut på planen utan en perfekt frisyr! Gick till IFK Göteborg och som förbundskapten förde han Sverige till VM 1990. Smålänning som är född i Delary utanför Älmhult.

Don årgång 2016 som tränare för Älvsbyns IK. Don årgång 2016 som tränare för Älvsbyns IK.

Anfallare:
Don Andersson

Född: 5 juni 1950
Moderklubb: Vidsels IK
Övriga klubbar: Nybyns IK, Älvsbyns IF, Brynäs IF och IFK Sundsvall.

– "Dunder Don" är norrbottningen som kom till IFK via Brynäs IF. Stor, robust, stark, målfarlig och en jäkel på skallen. Hade en förmåga att skapa ytor för sig själv och sina lagkamrater inne i straffområdet. Satte IFK:s allra första allsvenska mål då han gav oss ledningen i premiären mot AIK efter åtta minuter på Råsunda. Vi vann med 3-1! Sitt smeknamn fick han tack vare sitt tunga skott.

Lennart Ottordahl i Örgrytes tröja 1968. Lennart Ottordahl i Örgrytes tröja 1968.

Anfallare:
Lennart Ottordahl

Född: 18 april 1949 i Angered, Göteborg.
Död: 10 september 2003 i Öckerö, Göteborg,
Moderklubb: Gunnilse IS
Övriga klubbar: Örgryte IS, IFK Sundsvall och IFK Göteborg. Efter spelarkarriären har han tränat moderklubben Gunnilse IS,  Öckerö IF, Västra Frölunda IF, Örgryte IS och i GAIS fram till augusti 2002, då han insjuknade i cancer.

– Även "Otto" kom från Örgryte och var en avig och teknisk spelare som kunde lura skjortan av de flesta försvarare. Låg även inne med ett tungt skott och inte heller huvudspelet gick av hackor. Blev inte kvar så länge i IFK tyvärr utan flyttade tillbaka till västkusten men då blev det IFK Göteborg som satsade hårt för att ta sig tillbaka till Allsvenskan. Tränade efter karriären flera Göteborgslag, bland annat Västra Frölunda då de låg i Allsvenskan. Gick tyvärr bort alldeles för tidigt på grund av cancer. 

Calle Fröberg visar upp en stark startelva om man kan starta med Staffan Isaksson på bänken! Calle Fröberg visar upp en stark startelva om man kan starta med Staffan Isaksson på bänken!

Avbytare:

• Tomas Grim, målvakt (kom från IF Elfsborg)
• Berry Larsson, försvarare (Örgryte IS)
• Calle Fröberg, försvarare (Sund IF)
• Staffan Isaksson, mittfältare (Örevro SK, moderklubb IFK LUlerå)
• Mats Axelsson, forward (Heffners/Ortvikens IF)
– Janne ville att jag skulle ta ut mig själv i startelvan men jag nöjer mig som avbytare. Mina styrkor var väl brytsäkerheten, duktig i man mot mant och att jag alltid var lojal till taktiken, säger Calle Fröberg,

Tränare:
•  Lars-Erik Öberg och Janne Karlsson.

Materialförvaltare:
• Birgen Höglind