NYHETER
Elitettan (d)

Medelpadslag i Elitettan 2019: Sundsvalls DFF

Delinda Sehlin är en av flera unga som flyttats upp i SDFF:s A-trupp från F19-laget. Delinda Sehlin är en av flera unga som flyttats upp i SDFF:s A-trupp från F19-laget.

Sundsvalls DFF bygger nytt – flyttar upp talanger till A-truppen 

(2019-12-27)
SDFF har tappat stora delar av stommen efter nedflyttningen från Elitettan
Några ersättare är klara men i huvudsak kommer man att fylla på med egna talanger från F19-laget.


Efter degraderingen till division 1 har SDFF tappat stora delar av stommen.
Borta är den utländska armadan plus Olivia Wänglund och lagkaptenen Wilma Wärulf med flera (läs nedan).
Utöver de redan klara nyförvärven från Härnösands SK och Selånger FK (läs artiklar här nedan) fyller man på med åtta talanger från årets F19-lag där några av dem fick känna på krutröken i Elitettan redan den gångna säsongen. En nyttig erfarenhet.

Nyförvärv och spelarförluster så här långt för SDFF:
Nya: Isabelle Nordlund (mv) och Linnéa Kvarnberg (Härnösands SK), Jennifer Larsson, Emmie Björklund och Ella Zetterberg (Selånger FK), Nellie Wallner (mv), Delinda Sehlin, Alva Eriksson, Clara Thimstrand,, Julia Heed, Thea Mattisson, Maja Winsa och Ellen Schedin (samtliga F19-laget).
Förluster: Olivia Wänglund (Piteå IF), Emily Armstrong (mv, IFK Kalmar), Wilma Wärulf (IF Brommapojkarna), Elin Björklund (Lidköpings FK), Celina Karlsson (Gamla Uppsala SK), Linnea Lindström (Umeå IK, åter efter lån), Ida Forsberg (mv, studier i USA), Liana Hinds, Kaycie Young, Venera Rexhi, Chestley Strother, Jenna West, Sara Nimani, Maja Göthberg och Johanna Axfeldt (nya klubbbar ej klara eller okända).

17-åriga talangen Emmie Björklund visar upp sin nya klubbs matchtröja. Foto: SDFF

Nästa spelare från Selånger att lämna för Sundsvalls DFF – Emmie Björklund 

(2019-12-18)
Selånger fortsätter att tappa spelare till distriktets division 1-klubbar.
Senast i raden är 17-åriga talangen Emmie Björklund som väljer spel i Sundsvalls DFF den kommande säsongen.
Den tredje i raden från "talangfabriken".


Så här skriver SDFF om sitt nyförvärv på sin hemsida:

"Vi vill hälsa Emmie Björklund med familj välkommen till Sundsvalls DFF. Emmie är en spelare med höga amabitioner, god teknik och spelförståelse. Emmie kommer närmast från Selånger FK. Vi hoppas att du skall trivas hos oss".

Jennifer Larsson byter fotbollsmiljö. Jennifer Larsson byter fotbollsmiljö.

Selångers Jennifer Larsson till SDFF: "Tvekar aldrig att gå in i en duell" 

(2019-12-11)
Jennifer Larsson tar steget från Selånger till SDFF och blir därmed kvar i division 1.
– Känner mig redo för nya utmaningar, säger den 19-åriga mittbacken.


För ett par veckor sedan tog Ella Zetterberg steget över till SDFF från Selånger.

Nästa blårödrandiga som tar samma kliv är 19-årige mittbacken Jennifer Larsson som under sin tid i SFK skolats om från anfallare men gärna kliver upp på fasta situationer.
– Anledningen att jag byter klubb är att jag känner mig redo för nya utmaningar och jag har ju spelat på division 1-nivå nu ganska länge och hoppas att kunna bidra till lite rutin även fast jag är ganska ung själv! Jag är ju en spelare som gillar att ta mycket ansvar och peppa lagkamrater så det kommer jag fortsätta att göra, säger Jennifer Larsson.
Jennifer kommer ursprungligen från Team Hudik innan det blev en flytt norrut hösten 2016 och var då även med på ett uttagningsläger för flicklandslaget.

Så här skriver SDFF om sitt nyförvärv på Instagram:
"En stark spelare som inte tvekar att gå in i en duell. Även duktig att styra och peppa sina lagkamrater"

SDFF tappar efter degraderingen från Elitettan Selångerfostrade duon Olivia Wänglund och Wilma Wärulf. Olivia norrut till allsvenska Piteå medan Wilma drar söderut till Brommapojkarna i Stockholm.
SDFF tappar efter degraderingen från Elitettan Selångerfostrade duon Olivia Wänglund och Wilma Wärulf. Olivia norrut till allsvenska Piteå medan Wilma drar söderut till Brommapojkarna i Stockholm.

SDFF tappar två stötte spelare – Olivia Wänglund till allsvenska Piteå och Wilma Wärulf till BP

(2019-12-05)
SDFF tappar två av sina absoluta stöttespelare.
Olivia Wänglund väljer allsvenska Piteå medan Wilma Wärulf flyttar till vår kungliga huvudstad och spel med Brommapojkarna i Elitettan.

– Det känns rätt i tiden för mig och jag förberedd på att ta jobbet för en plats i laget, säger den Selångerfostrade Olivia Wänglund till Piteå IF:s hemsida.
 

Sundsvalls DFF tappar två stöttespelare.
F19-landslagstjejen Olivia Wänglund har fångats upp av allsvenska topplaget Piteå IF, SM-guld 2018 och sexa i år medan Wilma Wärulf flyttar sina bopålar till den kungliga huvudstaden för spel med Brommapojkarna i Elitettan.
– Jag har hört mycket bra om Piteå IF DFF och dessutom fått ett jättebra bemötande från klubben som också har en bra historik om att utveckla spelare. Det känns rätt i tiden för mig och jag är förberedd på att ta jobbet för en plats i laget, säger den Selångerfostrade Olivia Wänglund till Piteå IF:s hemsida.
Olivia som de tre senaste säsongerna utsetts till Medelpads bäste fotbollsspelare och nu kommer att kampera med bland annat Ellen Löfqvist som lirat i Alnö IF och SDFF innan flytten norrut för ett par år sedan.
Piteås sportchef Leif Strandh är givetvis nöjd med sitt "kap":
– Olivia är en spännande spelare som vi ser fram emot att jobba med och vi är glada över att hon valde Piteå IF DFF i konkurrens med andra klubbar.

Även SDFF:s lagkapten Wilma Wärulf har varit påpassad av fler klubbar, bland annat allsvenska Djurgården. Men valet föll till slut på Brommapojkarna i Elitettan.
– Det känns bra att ha tagit beslutet efter den här hösten när jag funderat så mycket. Det är mycket som spelar in men främst har jag tänkt på vad som kommer passa mig bäst och var jag kommer trivas på och utanför planen. Jag vill utvecklas så mycket som möjligt, säger ytterbacken till ST-sporten. Wilma som precis som Olivia är fostrad i Selånger.
Wilma fortsätter:
– Beslutet har varit svårt, det är första gången jag ska flytta från stan så det kanske gör det extra svårt. Men jag har fått en bra bild av föreningen, de verkar seriösa och vill uppåt, säger förre GIF-stjärnan Magnus "Fimpen" Svenssons dotter.

I "vinnarskallen" Ella Zetterberg har SDFF fått in en duktig mittback från Selånger.
I "vinnarskallen" Ella Zetterberg har SDFF fått in en duktig mittback från Selånger.

Sundsvalls DFF värvar "vinnarskalle" från Selånger: "Bäst för min utveckling"

(2019-11-25)
SDFF värvar försvarare från Selånger FK.
Det är den 18-årige mittbacken Ella Zetterberg som väljer att ta steget över och kommer därmed att spela division 1-fotboll även den kommande säsongen.

– Jag valde att ta steget över för att jag tror det är bäst för min utveckling, säger Ella Zetterberg,
 

SDFF har som Lokalfotbollen skrivit om varit i kontakt med hela nio spelare i Selånger efter säsongsavslutningen. Nu har den första av dem kritat på för division 1-klubben.
Det är 18-årige mittbacken Ella Zetterberg som väljer att inte följa med de blårödrandiga ner i division 2.

Varför tog du klivet över från Selånger till SDFF?
– Jag valde att ta steget över för att jag tror det är bäst för min utveckling! Selånger är ju min moderklubb så det har varit tufft att behöva lämna klubben men jag känner att jag är redo att ta mig an nya utmaningar, säger Ella Zetterberg,

Vad hoppas du kunna bidra med i SDFF?
– Fotboll är verkligen något jag brinner för så jag hoppas kunna bidra med den energin och glädjen till mitt nya lag!

Om du får skryta lite. Vilka är dina styrkor?
– Det är alltid svårt att beskriva sina styrkor men jag skulle säga att jag är löpstark och har en bra inställning och jag är inte den som ger upp i första taget.

Vad har du för förväntningar på den kommande säsongen?
– Jag tror den kommer att bli riktigt rolig! Det är ett härligt gäng och alla  vill verkligen utvecklas hela tiden, vilket är inspirerande, säger Ella Zetterberg.

Så här skriver SDFF på sin Instagramsida:
"Nästa spelare att dra på sig SDFF-tröjan är Ella Zetterberg. Hon spelade senast med Selånger. Ella är en snabb och brytsäker back och en riktigt vinnarskalle."
Den 18-årige mittbacken är SDFF:s tredje nyförvärv i höst. I övrigt har klubben gjort klart med Härnösandsduon Isabelle Nordlund och Linnéa Kvarnberg (läs artikel här nedanför).

SDFF har lyckats landa en av Norrlands bästa målvakter i form av 24-åriga Isabelle "Bella" Nordlund. Bara att gratulera!. Foto: SDFF:s hemsida.

SDFF värvar duo från Härnösands SK
– men inga derbyn mot Kovland


(2019-11-20)
Det blir inga division 1-derbyn mellan SDFF och Kovland nästa år då årets Elitettanlag placerats i Södra Norrlandsgruppen.

SDFF jobbar nu på att bygga nytt och första spelarna in är målvakten Isabelle Nordlund och försvarsspelaren Linnéa Kvarnberg. 
Båda senast från Härnösands SK men fostrade i Bik SK.
– Vi är helnöjda med att knyta en meriterad och erfaren målvakt och en vänsterfotad försvarsspelare till oss, säger Monica Gäfvert-Jonsson i SDFF på klubbens hemsida.


Sundsvalls DFF hamnar efter degraderingen från Elitettan i division 1 Norra Svealand 2020. Något som innebär att det inte blir några kittlande derbyn mot Kovlands IF, som placerats i Norrlandsettan.
Nu håller f d elitlaget på att bygga nytt för en snar återvändning till Elitettan. Bland annat har man kontaktat nio av Selångers spelare men därifrån är inga övergångar klara ännu. Däremot har man värvat en duo från Härnösands SK. Det är två spelare som bägge fått sin utbildning i Bik SK men även gjort en sejour i Kramfors-Alliansen innan man ifjol återvände till Härnösand men HSK den här gången. Men nu tar duon steget över till SDFF.
Isabelle Nordlund är en av Norrlands bättre målvakter på den här nivån  24-åringen är en stabil sista utpost med stort spel i sig och duktig både ute i straffområdet och på linjen. Bra med fötterna och vassa reflexer och nu även utrustad med rutin. Efter flera keeprar med adress andra sidan Atlanten återgår man till den inhemska varianten.
Linnéa Kvarnberg bor redan i Sundsvall och är en vänsterfotad försvarsspelare som kommer att vara med och kriga om en ordinarie plats.
Årets målvakt Emily Armstrong blir kvar i både Sverige och Elitettan då hennes nya klubb blir IFK Kalmar.

Lagen i division 1 Norra Svealand 2020:

• Gamla Upsala SK 
• Gefle IF FF 
• IFK Västerås (uppflyttade från division 2)
• Ljusdals IF 
• Rimbo IF 
• Sandvikens IF 
• Sollentuna FK 
• Stensätra IF (uppflyttade från division 2)
• Sundsvalls DFF (nedflyttade från Elitettan)
• Täby FK (överflyttade från division 1 Södra Svealand)
• Valbo FF (uppflyttade från division 2)
• Västerås BK 30  

SDFF:s Olivia Wänglund har precis tagit emot utmärkelsen "Årets Fotbollsspelare" i Medelpad. För tredje året på raken! Inte illa av en tjej som ännu bara är tonåring. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu.

Olivia Wänglund – "Årets spelare" i Medelpad för tredje året på raken: "Jättestolt"

(2019-11-12)
Hattrick i "Årets Fotbollsspelare" i Medelpad!
SDFF:s mittfältare Olivia Wänglund tog hem titeln för tredje året på raken.
Inte illa av en tjej som ännu är tonåring.
– Med den säsong som varit trodde jag inte att jag skulle få priset igen, men jag är jättestolt, säger Olivia Wänglund.


Sundsvalls DFF hade ingen rolig säsong i år. Men som plåster på såren blev lagets unga mittfältsankare Olivia Wänglund utsedd till Medelpads bästa fotbollsspelare på den kvinnliga sidan. För tredje året på raken. En stark bedrift innan man ens fyllt de tjugo!
– Med den säsong som varit trodde jag inte att jag skulle få priset igen, men jag är jättestolt. I inledningen av säsongen i år spelade vi mycket försvarsspel och i min position som mittfältare blev det mer försvar än anfall. Då kände jag kanske att jag inte riktigt stack ut. I vissa matcher är det klart att jag känt att jag gjort det bra men det är svårt att säga så fullt ut med tanke på resultaten. För egen del har det varit någon slags mellansäsong men någonting rätt har jag i alla fall gjort då jag fick det här priset igen, säger Olivia Wänglund i sitt tacktal.

Så här lyder Medelpads Fotbollförbunds motivering:
"Detta är en spelare som under ett flertal år tillhört Sverigeeliten i två olika idrotter och som inför säsongen 2018 valde fotbollen. Under 2018 gjorde hon en fantastisk resa genom att gå från division 1 till startspelare i Elitettan samt att hon fick förtroendet som lagkapten i F19-landslaget under 2018. Säsongen 2019 har sett något annorlunda ut. Starten var kanske inte optimal, med en tränare som klev av tre veckor innan seriestart, en tunn trupp och en hel del annat där denna spelare som tillsammans med lagkaptenen Wilma Wärulf tog ett stort ansvar. Trots detta har hon lyckats prestera på ett professionellt sätt. Med sitt gedigna fotbollskunnande, både vad gäller speluppfattning,, fysik, teknik och spelskicklighet, har spelaren dessutom varit ordinarie i F19-landslaget och även i år fått förtroendet att bära kaptensbindeln, det vid matchen mot USA i mars 2019."

Det är många klubbar högre upp i seriesystemet som rycker i Olivia, bland annat allsvenska Djurgården. Så vi kan nog räkna henne som förlorad för distriktet. Bara att önska Olivia all lycka i sin framtida fotbollskarriär, vart den nu landar.

• Resultat, matchfakta & tabell
• Kommande matcher & spelprogram

Mikael Melin Bhy är tillbaka i SDFF. Mikael Melin Bhy är tillbaka i SDFF.

Sundsvalls DFF har gjort klart med tränarduo – Mikael Melin Bhy åter-vänder till klubben

(2019-10-31)
Mikael Melin Bhy är tillbaka i SDFF som tränare.
Han ska tillsammans med Madelén Björk försöka lotsa klubben tillbaka till eliten.


SDFF har haft en miserabel säsong som slutade med en klar jumboplats i Elitettan och nedflyttning till division 1. Senaste tränaren Peter Andersson fortsätter inte utan man har nu gjort klart med  en ny tränarduo inför den kommande säsongen. Det blir Mikael Melin Bhy och Madelén Björk som ska försöka lotsa SDFF tillbaka till eliten. Mikael har ett förflutet sedan tidigare i klubben plus även i Selånger och Alnö innan flytten till Dalom. Madelén var assisterande tränare i F19-laget.
Dessutom återkommer förre tränaren Fredrik Carström till klubben som en resurs.
SDFF ser ut att tappa flera spelare ur dagens trupp, bland annat målvakten Emily Armstrong, Venera Rexhi och Olivia Wänglund. Redan tidigare under säsongen har spelare lämnat. Laget jagar nu ersättare och till exempel har hela nio spelare i Selånger kontaktats. Vi får se vad som händer nu under frimånaden november med nya spelare och årets spelare i F19-laget.

• Resultat, matchfakta & tabell
• Kommande matcher & spelprogram

Sundsvalls DFF avslutade Elitettan med ännu en klar förlust – 0-5 mot Morön

(2019-10-27)
SDFF har haft en säsong som bjudit på massor  av vatten och ytterst lite vin.
Idag avslutade man spelet i Elitettan med ytterligare en förlust, den 23:e i ordningen på de 26 omgångarna.
Morön tog en 5-0-seger i blötsnön hemma på Skogsvallen i Skellefteå.


SDFF har haft en säsong med massor  av vatten och ytterst lite vin.
Idag avslutade man spelet i Elitettan med ytterligare en förlust, den 23:e i ordningen på de 26 omgångarna.
Morön tog ledningen i snögloppet efter dryga kvarten på en straffspark och i paus stod det 3-0 till hemmalaget efter en nick och ett självmål i slutminuterna.
I andra spädde de grönvita på med 4-0 redan i den första minuten och med kvarten kvar fastställdes SDFF-förlusten till 0-5.
Nästa år väntar division 1-spel för SDFF och det utan elitstatus.
En eloge är tjejerna värd som rest land och rike kring utan framgångar men aldrig gett upp utan kämpat vidare trots den stadiga motvinden. Heders!

Moröns BK - Sundsvalls DFF 5-0
2019-10-27 - 13:00 - Skogsvallen
Mål: 1-0 Hayley Dowd (13, straff), 2-0 Victoria Bruce (40), 3-0 självmål (42),  4-0 Hayley Dowd (46), 5-0 Katrina Guillou (75).
Domare: Andrea Collén
Publik: 230
Matchfakta

• Resultat, matchfakta & tabell
• Kommande matcher & spelprogram

Sundsvalls DFF föll i hemmaavslutningen –
nu vill man "utarma" Selånger


(2019-10-20)
SDFF förlorade hemmaepilogen mot Asarum med matchens enda mål, en straff inslagen av Lova Hansson i den 72:a minuten.
Men SDFF har redan fokus på nästa säsong och har bland annat kontaktat hela nio (9!) av Selångers spelare.

 
SDFF föll i hemmaavslutningen mot Asarum. Matchens enda mål satte  blekingelagets Lova Hansson på straff när knappa tjugo minuter kvar.
SDFF har sedan länge varit klara för division 1-fotboll där man nu eventuellt kommer att möta Kovland. Selånger åkte ur ettan med dunder och brak i år men flera av spelarna ser ändå ut att bli kvar i serien. Vad Lokalfotbollen erfar är hela nio SFK-spelare kontaktade av SDFF inför nästa säsong.
"Man har utarmat Selånger förr och är nu på på väg att göra det igen,  och man vill kalla det samarbete", säger en anonym källa med insikt i Medelpads damfotboll.
Källan fortsätter:
"De har ett F19-lag som inte har någon nationell serie att spela i nästa år då SDFF nu åker ur Elitettan. Ytterst få av spelarna är ens fostrade i SDFF utan i klubbar i närområdet. Borde det inte vara vettigare att satsa på det lagets spelare i ettan än värva sönder Selånger och andra Medelpadsklubbar. Som det kommer att kunna se ut får varken Selånger, Timrå eller Heffnersklubban ihop lag i division 2 om det här fortsätter", frågar vederbörande sig.

Sundsvalls DFF - Asarums IF FK 0-1
2019-10-20 - 13:30 - NP3 Arena
Mål: 0-1 Lova Hansson (72, straff).
Domare: Anastasia Oberlauf
Publik: 52
Matchfakta

• Resultat, matchfakta & tabell
• Kommande matcher & spelprogram

Omgång 5:
Resultat & matchfakta


2019-05-11:
15:00 Morön BK - IK Uppsala Fotboll1 1-2 
15:00 Mallbackens IF - Brommapojkarna 0-0
15:00 Kvarnsvedens IK - Lidköpings FK 6-2
16:00 IFK Kalmar - AIK 4-2
18:00 Asarums IF FK - Umeå IK FF 0-4
2019-05-12:
12:00 Borgeby FK - Sundsvalls DFF 5-1
14:00 Assi IF - Hammarby IF FF

Klicka på resultat för matchfakta med mera

• Resultat, matchfakta & tabell
• Kommande matcher

Omgång 4:
Resultat & matchfakta


2019-05-04:
13:00 Brommapojkarna - Lidköpings FK 2-2
14:00 Hammarby IF - Mallbackens IF 1-0
14:00 Borgeby FK - Asarums IF FK 0-1
16:00 Sundsvalls DFF - Morön BK 2-5
17:00 Assi IF - IFK Kalmar 2-2
18:00 AIK - IK Uppsala Fotboll 2-2
2019-05-05:
13:00 Umeå IK FF - Kvarnsvedens IK 2-1

Klicka på resultat för matchfakta med mera

• Resultat, matchfakta & tabell
• Kommande matcher

Verena Rexhis dubbla straffmål hjälpte bara för stunden... Verena Rexhis dubbla straffmål hjälpte bara för stunden...

SDFF sov i starten, kom igen men tappade åter matchen – föll klart

(2019-05-04)
SDFF verkade vara kvar i omklädningsrummet när matchen startade.
Gästande Morän ledde med 2-0 redan innan matchuret nått upp till fem minuter.
SDFF kom emellertid och via två straffmål inom fem minuter genom Venera Rexh var man i kapp efter 22.
Men nästan direkt var Skellefteålaget åter i teten och kunde sedan gå ifrån till en klar 5-2-victoria. 

 
texten kommer att uppdateras

Sundsvalls DFF - Morön BK 2-5
2019-05-04 - 16:00 - NP3 Arena
Mål: 0-1 Carly Wickenheiser (2), 0-2 Hayley Dowd (5), 1-2 Venera Rexhi (17, straff), 2-2 Venera Rexhi (22, straff), 2-3 Hayley Dowd (25), 2-4 Wilma Stenman (52), 2-5 Hayley Dowd (59).
Domare: Cecilia Ekwall
Publik: 62
Matchfakta

• Resultat, matchfakta & tabell
• Kommande matcher & spelprogram

Kaycie Young, ny mittfältare i SDFF. Kaycie Young, ny mittfältare i SDFF.

SDFF fyller på truppen med en tredje amerikanska – 23-åriga mittfältaren Kaycie Young 

(2019-05-02)
SDFF förstärker sin tunna trupp.
Och man gör det med en tredje amerikanska.
23-åriga mittfältaren Kaycie Young har kritat på för resten av säsongen.
– Vi har fått fina rekommendationer när det gäller Kaycie, säger ordföranden Mikael Torstensson.

 
SDFF har inlett Elitettan helt OK och bara en förlust. Men truppen är tunn och därför har klubben nu plockat in en tredje amerikanska. 23-åriga mittfältaren Kaycie Young skriver ST-sporten idag. Amerikanska kommer senast från spel i University of Kansas Athletics och gör sin första utlandssejour.
– Vi har bra kontakter och har fått fina rekommendationer när det gäller Kaycie. Hennes coach vet exakt vad som krävs för att spela på den här nivån i Sverige. Vi känner oss trygga med henne. Det här blir spännande, säger SDFF:s ordförande Mikael Torstensson.

Mittfältare i all ära, men det är i mittförsvaret SDFF både måste bredda och förstärka.
– Vi siktar mot att ta in en, kanske två, spelare där centrala försvarare är vårt huvudfokus nu. När vi har det på plats börjar vi snart vara uppe i den numerär vi har pratat om, om vi inte åker på några fler långtidsskador eller så, säger Mikael Torstensson.
Kaycie Young är inte spelklar till hemmamatchen mot Morön till helgen men förhoppningsvis till den tolfte och mötet med Borgeby. Två viktiga möten med nykomlingar väntar således den närmsta tiden för vårt enda elitlag på damsidan.

• Resultat, matchfakta & tabell
• Kommande matcher & spelprogram

Omgång 3:
Resultat & matchfakta


2019-04-27: 
13:00 Mallbackens IF Sunne - Umeå IK FF 0-1
15:00 Lidköpings FK - AIK 2-8
15:00 IK Uppsala Fotboll - Hammarby IF FF 1-2
16:00 IFK Kalmar - IF Brommapojkarna 1-1
22:00 Morön BK - Borgeby FK 4-1
2019-04-28:
13:00 Kvarnsvedens IK - Assi IF 2-2
13:00 Asarums IF FK - Sundsvalls DFF 1-1 (referat & fahta nedan)

Klicka på resultat för matchfakta med mera

• Resultat, matchfakta & tabell
• Kommande matcher

Elsa Burvalls läckra lyftning tidigt i matchen var nära att räcka hela vägen till tre poäng. Elsa Burvalls läckra lyftning tidigt i matchen var nära att räcka hela vägen till tre poäng.

SDFF på väg mot tre fina bortapoäng – då bombade Asarum in kvitteringen

(2019-04-28)
Elsa Burvalls kyliga lyftning och Emily Armstrongs storspel mellan stolparna var på väg att ge SDFF tre fina bortapoäng.
Men med drygt tio minuter kvar kvitterade Asarum till 1-1 efter ett jätteskott från Emma Nordahl. 

 
SDFF var på långresa ner till Blekinge och Asarums IP som bjöd på naturgräs. Ett ovanligt underlag så här norrut den här årstiden.
Som kalvar på grönbete äntrade SDFF-tjejerna planen och Elsa Burvall kunde sätta 0-1 med en superb lyftning över hemmalagets målvakt.
Därefter mycket Asarum men försvaret med Emily Armstrong mellan stolparna såg ut att hålla tätt. Men så med lite drygt tio minuter kvar lossade Emma Nordahl stora kanonen från distans och bollen tog via ribban vägen in i mål förbi en chanslös SDFF-keeper. Rättvist får man nog säga då Emily tidigare snuvat Nordahl vid flertalet klara mållägen.

Asarums IF FF - Sundsvalls DFF 1-1
2019-04-28 - 13:00 - Asarums IP
Mål: 0-1 Elsa Burvall (9), 1-1 Emma Nordahl (70).
Domare: Anela Hadziselimovic
Publik: 167
Matchfakta

• Resultat, matchfakta & tabell
• Kommande matcher & spelprogram

Omgång 2:
Resultat & matchfakta


2019-04-17
19:00 Asarums IF FK - Morön BK 1-0
2019-04-18
19:00 IF Brommapojkarna - Sundsvalls DFF 1-2 (referat nedan)
2019-04-19
15:00 IFK Kalmar - Lidköpings FK 1-2
2019-04-20
15:00 IK Uppsala Fotboll - Kvarnsvedens IK 2-0
2019-04-22
13:00 Assi IF - Mallbackens IF Sunne 1-1
13:00 AIK - Hammarby IF FF 1-1
14:00 Borgeby FK - Umeå IK FF 0-4

Klicka på resultat för matchfakta med mera

• Resultat, matchfakta & tabell
• Kommande matcher

Olivia Wänglund visade vägen. Olivia Wänglund visade vägen.

SDFF segrade på Grimsta IP med uddamålet av tre – Olivias tidiga mål och bra försvarsspel visade vägen

(2019-04-18)
Olivia Wänglund och Venera Rexhi målade samtidigt som Emily Armstrong storspelade mellan stolparna.
Det visade sig räcka till tre poäng borta mot
Brommapojkarna på Skärtorsdagen.
– Vi fick mestadels försvara, men gjorde det stundtals bra då dom fick spela utanför oss, säger målskytten Olivia Wänglund.

 
Olivia Wänglund gav SDFF en tidig ledning sedan hon dykt upp vid den bortre stolpen efter en hörna i bortamatchen  mot Brommapojkarna.
BP hade mycket boll men gästerna försvarade sig bra och längst bak hade man Emily Armstrong som ännu gjorde en strong insats mellan stolparna.
SDFF var inte ofarliga när man fick chansen att kliva upp i planen och Venera Rexhi kunde efter ett fint anfall öka på med tio minuter kvar sedan hon löpt ifrån sin försvarare på en djupledsboll.
Då hjälpte det inte att hemmalaget reducerade på övertid. SDFF tog hem en superskön seger!
– Vi fick mestadels försvara, men gjorde det stundtals bra då dom fick spela utanför oss. I slutet av andra blev vi givetvis tillbakatryckta då dom jagade mål. Men vi stod upp bra, säger målskytten Olivia Wänglund.

IF Brommapojkarna - Sundsvalls DFF 1-2
2019-04-18 - 19:00 - Grimsta IP
Mål: 0-1 Olivia Wänglund (3), 0-2 Venera Rexhi (80), 1-2 Mathilda Prim (90+2).
Domare: Sandra Österberg
Publik: 86
Matchfakta

• Resultat, matchfakta & tabell
• Kommande matcher & spelprogram

Omgång 1:
Resultat & matchfakta


2019-04-13
13:00 Kvarnsvedens IK - Asarums IF FK 1-1
14:00Hammarby IF FF - IF Brommapojkarna 4-0
15:00 Umeå IK FF - IK Uppsala Fotboll 2-0
16:00 Sundsvalls DFF - AIK 0-3 (läs refeerat nedan)
16:00 Morön BK - IFK Kalmar 3-2
2019-04-14
12:00 Mallbackens IF Sunne - Borgeby FK 1-2
13:30 Lidköpings FK - Assi IF 1-1

• Resultat, matchfakta & tabell
• Kommande matcher

Trots Emily Armstrongs storspel mellan stolparna fick SDFF lämna premiären poänglösa mot AIK. Trots Emily Armstrongs storspel mellan stolparna fick SDFF lämna premiären poänglösa mot AIK.

Olyckligt självmål i slutet av första halvleken ställde till det för ett väl kämpande SDFF i premiären

(2019-04-13)
SDFF var på väg att gå till pausvila med 0-0 mot favoriterna AIK.
Men med bara ett par minuter kvar kom ett olyckligt självmål och man hann även släppa in ytterligare ett psykologiskt mål innan den första halvleken var över.
I den andra jobbade SDFF-tjejerna på hårt innan man ånyo släppte in ett mål i slutet av halvleken.


Välplacerat självmål

AIK dominerade mot ett kämpande SDFF och hade både en boll i ribban plus en i stolpen under matchinledningen. Dessutom räddade hemmakeepern Emily Armstrong ett par frilägen, det första redan innan halvminuten spelad.
SDFF var tillbakatryckta stora delar men var nära att ta ledningen efter en giftig hörna. Maja Winsa hade därefter ett skott i den 35:e minuten som såg ut att smita in i krysset men "Gnagets" målvakt Lovisa Koss svarade för en synnerligen vass räddning.
Halvleken såg ut att sluta mållös när en hemmaförsvarare placerade en bakåtpassning förbi sin målvakt och in vid stolpen. Dnöpligt värre. Och nästan direkt på avspark på målet ökade Johanna Lindell på till 2-0 med ett hårt och välplacerat skott. 
0-0 och hopp om poäng hade hastigt och mindre lustigt blivit 0-2 och brant uppförsbacke inför den andra halvleken.


Suveränt målvaktsspel

AIK:s dominans fortsatte i den andra halvleken men SDFF täckte massor av skott, Emily i målet fortsatte briljera med fina räddningar och även denna gång hade hon "virket" på sin sida ett par gånger. När bara två minuter återstod fastställde Therese Simonsson AIK-segern till 3-0 efter en frisparks-variant. Hörnstatistiken 20-3 och 14-4 i avslut på mål vittnar om Solnalagets överlägsenhet.
Men en stor eloge till nederlagstippade SDFF som aldrig gav upp utan kämpade på storartat och var värda att spräcka åtminstone få spräcka nollan. I Emily Armstrong har SDFF fått in en målvakt som kommer att vinna poäng åt sitt lag. 

Sundsvalls DFF - AIK 0-3
2019-04-13 - 16:00 - NP3 Arena
Mål: 0-1 självmål (42), 0-2 Johanna Lindell (44), 0-3 Therese Simonsson (88).
Domare: Andrea Collén
Publik: 167
Matchfakta

• Resultat, matchfakta & tabell
• Kommande matcher & spelprogram

Mikael Bengtsson ska tillsammans med Sören Ericsson leda SDFF fram till sommaren. Mikael Bengtsson ska tillsammans med Sören Ericsson leda SDFF fram till sommaren.

Omgång 1:
Seriepremiär på direkten för nya SDFF-tränarna 

(2019-04-13)
In i hetluften på en gång.
Första matchen för SDFF:s nya tränarpar Mikael Bengtsson och Sören Ericssonm blir i eftermiddagens seriepremiär mot AIK.
– Jag är övertygad om att vi kommer att göra en bra prestation. Om det sedan räcker till poäng återstår att se, säger lagledaren Pelle Persson. 


I genrepet föll SDFF mot division 2-laget Kovland med 1-6 i onsdagens DM-final. Men då ska man veta att Elitettanlaget bytte ut hela åtta spelare i paus vid ställningen 1-1, dom spelarna som förmodas starta mot AIK i eftermiddag.
Idag väntar en av seriefavoriterna AIK i premiären hemma på NP3 Arena. Ingen lätt motståndare för ett lag som haft en så strulig försäsong som SDFF haft både på och utanför planen.
– Det låter kanske motsägelsefullt men tjejerna har svetsats samman av det här och kommer att sälja sig dyrt i eftermiddag och jag är övertygad om att vi kommer att göra en bra prestation. Om det sedan räcker till poäng återstår att se, säger lagledaren Pelle Persson förhoppningsfullt. 

Läget i SDFF när det gäller nyförvärv och spelarförluster:
In: Mikael Bengtsson, tränare och Sören Ericsson, tränare, Emily Armstrong, mv (IB Vestmannaeyja. Island), Liana Hinds, mf (Connecticut Fusion, USA), Alva Lodén, mf (Piteå IF DFF), Elizaveta Danilova, mf (Lidköpings FK), Chestley Strother, mf, och Johanna Axfeldt, yb (Kvarnsvedens IK).
Ut: Mattias Nylund, tränare (slutar), Anna Björklund, b (Kvarnsvedems IK), Ellinor Johansson, b/mf (flyttat till Stockholm, ny klubb ej klar), Sarah Elnicky, mf (Husqvarna FF), Amanda Hamrin, b (.Selånger FK), Ida Markström, b/mf (Kovlands IF), Amanda Månsson (slutar p g a skada), Paulina Byström, mf (långtidsskadad), Nicole McClure, mv, Ida Forsberg, mv, och Anisa Guajardo, fw (nya klubbar ej klara).

Dagens matcher:
13:00 Kvarnsvedens IK - Asarums IF FK
14:00 Hammarby IF FF - IF Brommapojkarna
15:00 Umeå IK FF - IK Uppsala Fotboll
16:00 Morön BK - IFK Kalmar
16:00 Sundsvalls DFF - AIK

• Resultat, matchfakta & tabell
• Kommande matcher & spelprogram

Mikael Bengtsson ska tillsammans med Sören Ericsson leda SDFF fram till sommaren. Mikael Bengtsson ska tillsammans med Sören Ericsson leda SDFF fram till sommaren.

Klart med tränare för SDFF – "gamla bekantingar" tar över fram till sommaren 

(2019-04-09)
Mikael Bengtsson och Sören Ericsson.
Så heter SDFF:s nygamla tränarduo avslöjar
ST-sporten idag.

– Det här har varit en snabb process och beslutet togs i dag faktiskt, säger Mikael Bengtsson.


SDFF har äntligen löst tränarfrågan. Och det i sista minuten då seriepremiären i Elitettan står för dörren. Nu på lördag gästar nämligen AIK NP3 Arena.
Det bli två män med erfaranhet från tidigare sejourer i klubben. Mikael Bengtsson ska tillsammans med Sören Ericsson hjälpa vårt enda elitlag fram till sommaren vill säga.
– Det här har varit en snabb process och beslutet togs i dag faktiskt, säger Mikael Bengtsson som ska kombinera tränarsysslan med sin roll som scout för GIF Sundsvall.
– Ja, jag har min tjänst i GIF Sundsvall och kommer att göra det här på fritiden. Jag gör det här för fotbollens skull. Det här är alldeles för seriösa tjejer för att vara i den här situationen, säger Bengtsson.
Redan i morgon är första matchem, DM-finalen mot division 2-laget Kovlands IF. Ett genrep inför lördagen.

Sara Nimani satte ett hattrick mot Östtersund. Sara Nimani satte ett hattrick mot Östtersund.

Klar SDFF-vinst mot IFK Östersund – men ännu ingen tränare klar 

(2019-04-07)
Förra Östersundtjejen Sara Nimani var på målhumör när SDFF mötte Östersunds-kamraterna i en träningsmatch under söndagen.
22-åringen stod för ett hattrick när laget vann med klara 4-0.
Och med en ny "gästcoach", Mikael Melin.


Sara Nimani kom från Östersunds FF ifjol. Idag i träningsmatchen mot division 1-laget IFK Östersund gjorde 22-åringen lagets tre första mål, ett hattrick med andra ord. Notoriska målskytten Venera Rexhi rundade sedan av med 4-0 när dryga kvarten återstod.
SDFF coachades denna gång av förre Selångertränaren Mikael Melin men på ST:s fråga om det är han som är den nye tränaren slår han ifrån sig.

– Jag kommer inte att bli SDFF:s nye tränare, nej, nej, nej. Jag var bara en tillfällig lösning den här veckan. Jag vet inte hur planen ser ut framåt, jag har ingen aning. Jag tycker synd om tjejerna, jag känner många av dem sedan tidigare och det finns mycket talang i laget, säger Mikael Melin.
På onsdag är det först DM-final mot Kovlands IF innan seriepremiären mot topptippade AIK väntar kommande lördag hemma på NP3 Arena. Med eller utan tränare återstår att se...


Sundsvalls DFF - IFK Östersund 4-0
2019-04-07 - 13;45 - NP3 Arena
Mål: 1-0 Sara Nimani (16), 2-0 Sara Nimani (54), 3-0 Sara Nimani (65), 4-0 Venera Rexhi (72).
Domare: Christer Eriksson
Publik: 64
Matchfakta

Det blir inte Pontus Melander som kommer att träna SDFF i år. Det blir inte Pontus Melander som kommer att träna SDFF i år.

Pontus Melander tackar nej till SDFF – och nyförvärv slog axeln ur led

(2019-04-04)
Nej, det blir inte Pontus Melander som tar över efter Mattias Nylund som huvudtränare i SDFF.
Enligt säkra källor kommer inte Melander att göra någon tränarcomeback. Åtminstone inte i år.
Som lök på laxen blir nyförvärvet Liana Hinds borta på obestämd tid sedan hon slagit axeln ur led.


Ingen comeback

SDFF har erbjudit förre Timråtränaren Pontus Melander att ta över efter avhoppande Mattias Nylund som huvudtränare.
Men vad Lokalfotbollen erfar kommer Melander att tacka nej till en comeback på tränarfronten. Åtminstone i år. Lite synd faktiskt då jag vet att Pontus Melander fortfarande har mycket kvar att ge som tränare. Hade varit spännande att se vad han kunna göra med dom lovande tjejerna med rätt förutsättningar.
Så SDFF tvingas jobba vidare med att hitta en tränarlösning – och premiären för Elitettan stormar fram. Bara en dryg vecka kvar nu.


Skador på importer

Mer lök på laxen: Nye målvakten Emily Armström gjorde illa sig på gymet igår och fick åka till akuten och sy. Men etter värre är det för landsmaninnan Liana Hinds som slog axeln ur led när hon halkade på asfalten utanför konstgräset på Nya HK-vallen i sanband med förra veckans DM-match mot Heffnersklubban. Liana lär bli borta från spel i minst en månad, kanske ännu längre. 

Ävem offensive mittfältaren Chestley Strother väljer att lämna Kvarnsveden för ett "tränarlöst" SDFF.
Ävem offensive mittfältaren Chestley Strother väljer att lämna Kvarnsveden för ett "tränarlöst" SDFF.
Blir det Pontus Melander som tar över efter Mattias Nylund. Blir det Pontus Melander som tar över efter Mattias Nylund.

SDFF värvar offensiv mitt-fältare – och har en ny tränare på gång

(2019-04-03)
SDFF värvar offensive mittfältaren Chestley Strother från Kvarnsveden.
Detta trots att klubben fortfarande saknar tränare – om nu inte tillfrågade Pontus Melander tacka ja.

 

SDFF har visserligen ingen tränare klar, även om man för en dialog med förre Timråtränaren Pontus Melander, men klubben har ändå kontrakterat amerikanskan Chestley Strother. Den offensive mittfältaren med det fina huvudspelet spelade ifjol med seriekonkurrenten Kvarsvedens IK där hon bland annat var lagkamrat med Johanna Axfeldt som också helt nyligen kritade på för Sundsvallsklubben.
Med dryga veckan kvar till seriepremiären borta mot AIK är det många frågetecken som måste rätas ut till utropstecken. Truppen är fortfarande långt ifrån full och så den här biten med tränare. Blir Pontus Melander svaret på den senare frågan?

Läget i SDFF när det gäller spelartuppen:
In: Emily Armstrong, mv (ÍB Vestmannaeyja. Island), Liana Hinds, mf (Connecticut Fusion, USA), Alva Lodén, mf (Piteå IF DFF), Elizaveta Danilova, mf (Lidköpings FK), Chestley Strother, mf, och Johanna Axfeldt, yb (Kvarnsvedens IK).
Ut: Mattias Nylund, tränare (slutar), Anna Björklund, b (Kvarnsvedems IK), Ellinor Johansson, b/mf (flyttar, ny klubb ej klar), Amanda Hamrin, b (.Selånger FK), Ida Markström, b (Kovlands IF), Amanda Månsson (slutar p g a skada), Paulina Byström, mv (långtidsskadad), Nicole McClure, mv, Ida Forsberg, mv, Sarah Elnicky och Anisa Guajardo (nya klubbar ej klara).

Sundsvalls DFF ställer in morgondagens träningsmatch i Umeå – saknar både coach och spelare

(2019-03-29)
Det blir ingen träningsmatch för SDFF uppe i Umeå i morgon.
Man har varken något coach eller tillräckligt med spelare..
– Jag tycker att det är respektlöst och oprofessionellt, säger Umeås tränare Robert Bergström till MittMedia.


Eländet fortsätter för vår elitklubb Sundsvalls DFF. Nu tvingas man ställa in morgondagens träningsmatch borta mot seriekollegan Umeå IK. Ingen coach och inte tillräckligt med spelare anses vara orsaken.
– Jag tycker att det är respektlöst och oprofessionellt, säger Umeås tränare Robert Bergström till MittMedia.
Han fortsätter:
– Vi får alltså veta det här mindre än 24 timmar innan avspark. Vi har räknat med den här matchen och lagt oerhört mycket tid i förberedelser, säger Bergström besviket.

SDFF var som väntat ett nummer för stora för Heffnersklubban i den ena DM-semifinalen och vann med 5-0. Här oroar pigge inhopparen Ellen Schedin hemmalagets Fanny Selin. I bakgrunden står Heffnersklubbans duktige målvakt Frida Forslund beredd. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu.
SDFF var som väntat ett nummer för stora för Heffnersklubban i den ena DM-semifinalen och vann med 5-0. Här oroar pigge inhopparen Ellen Schedin hemmalagets Fanny Selin. I bakgrunden står Heffnersklubbans duktige målvakt Frida Forslund beredd. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu.
Johanna Axfeldt har kritat på för ett tränarlöst-SDFF. Johanna Axfeldt har kritat på för ett tränarlöst-SDFF.

Tränarlöst SDFF värvar ytterback från serie-konkurrent

(2019-03-26)
Ingen tränare, inte någon full trupp.
Ändå väljer ytterbacken Johanna Axfeldt att skriva på för SDFF.
– Jag tycker att ledningen har varit väldigt duktiga på att uppdatera mig kring vad som händer och hur deras plan ser ut, säger det 22-åriga nyförvärvet från Kvarnsveden till ST-sporten.


Efter att ha tränat och även spelat träningsmatcher med SDFF väljer nu ytterbacken Johanna Axfeldt  att lämna seriekollegan Kvarnsvedens IK för Sundsvallsklubben. Och detta trots att laget i dagsläget saknar både tränare och full trupp.
– Jag har hängt med och läst vad som har skrivits, och det är ju inte direkt det man vill läsa, men jag tycker att ledningen har varit väldigt duktiga på att uppdatera mig kring vad som händer och hur deras plan ser ut. De har lyckats lugna mig, kan man säga, säger det 22-åriga nyförvärvet till ST-sporten.

Johanna Axfeldt har även ett förflutet i Gustafs GoIF och Nackaklubben Älta IF innan sin tid i Kvarnsveden.

Läget i SDFF när det gäller spelartuppen:
In: Emily Armstrong, mv (ÍB Vestmannaeyja. Island), Liana Hinds, mf (Connecticut Fusion, USA), Alva Lodén, mf (Piteå IF DFF), Elizaveta Danilova, mf (Lidköpings FK)  och Johanna Axfeldt, yb (Kvarnsvedens IK).
Ut: Mattias Nylund, tränare (slutar), Anna Björklund, b (Kvarnsvedems IK), Ellinor Johansson, b/mf (flyttar, ny klubb ej klar), Amanda Hamrin, b (.Selånger FK), Ida Markström, b (Kovlands IF), Amanda Månsson (slutar p g a skada), Paulina Byström, mv (långtidsskadad), Nicole McClure, mv, Ida Forsberg, mv, Sarah Elnicky och Anisa Guajardo (nya klubbar ej klara).

SDFF och Kovland till DM-final efter klara semisegrar 

(2019-03-27)
SDFF möter Kovland i DM-finalen.
Det står klart efter elitettanlagets 5-0 mot Heffnersklubban.
– Nyttigt för oss att få föra en match i 90 minuter mot ett lag som backar hem och försöker täta till, säger ställföreträdande coachen i SDFF för dagen, Kristoffer "Koffa" Vestin..

På Nya HK-vallen gav aldrig SDFF Heffnersklubban en rejäl chans även om det tog till den första halvlekens sista minut innan Venera Rexhi kunde trycka in 2-0 på volley förbi Heffnersklubbans duktiga målvakt Frida Forslund. När sedan Maja Winsas välplacerade 3-0-skott satt perfekt i den vänstra stolpen blev resten av matchen en transportsträcka och till slut vann laget från Elitettan med 5-0.
– Vi hade en liten svacka kring halvtimmen men annars tycker jag vi har bra kontroll och sätter hög press och vinner mycket boll högt upp i planen. Nyttigt för oss att få föra en match i 90 minuter mot ett lag som backar hem och försöker täta till, säger ställföreträdande coachen i SDFF för dagen, Kristoffer "Koffa" Vestin.
– Märks att dom spelar ett par divisioner högre än oss men jag tycker att vi försvarar oss bra. Framåt var det svårare, tror vi bara hade ett avslut på hela matchen. Men bra träning att få möta lag som sätter så där tidig press på oss. Bra lärdom för tjejerna, säger Heffnersklubbans tränare Jonas Prytz.
Värt i övrigt att nämna är att SDFF:s nya målvakt Emily Armstrong inte behövde ingripa på hela den tid hon vaktade buren i sin premiärmatch. Däremot fick inhoppande Sara Wexém rädda det enda skottet som Heffnersklubban hade mot mål.
Mindre kul var mv-Emilys landsmaninna som föll handlöst när hon halkat på asfalten utanför konstgräset. Resa till akuten med befarat nyckelbensbrott. Inte vad SDFF behöver i nuläget sett till sin tunna trupp...


Heffnersklubbans BK - Sundsvalls DFF 0-5 
2019-03-07 - 19:00 - Nya HK Vallen
Målen: 0-1 Celina Karlsson (26), 0-2 Venera Rexhi (45), 0-3 Maja Winsa (49), 0-4 Maja Winsa (63), 0-5 Odeta Nimani (74).
Domare: Elsa Wisting
Publik: 65
Matchfakta

Läs mer om DM här

SDFF-ordföranden Mikael Torstensson stod på sin sportchefs sida. SDFF-ordföranden Mikael Torstensson stod på sin sportchefs sida.

Nylund eller Lander? Ordförande Torstensson stod på sin sportchefs sida

(2019-03-26)
Mattias Nylund eller sportchefen Susanne Lander?
Det var frågan på spelarmötet mellan Nylund och spelartruppen på ena sidan och Sundsvalls DFF:s styrelse på den andra.
– Vi vägrar ställa människa mot människa, klargjorde klubbens ordförande Mikael Torstensson och vägrar flytta på sin sportchef.


Bjöd in till möte

SDFF:s ordförande Mikael Torstensson hade kallat till möte tillsammans med avhoppande tränaren Mattias Nylund och spelartruppen för att hitta en lösning på ett svårbemästrat problem. Nylund har länge riktat skarp intern kritik mot sportchefen Susanne Lander och krävt hennes avgång för att vara kvar då han anser att samarbetet mellan dom inte fungerat.
Ordförande Torstensson valde dock sin sportchefs  sida.
– Nylund har ställt krav och önskemål, men det var klart från början att vi inte skulle ha någon förhandling där och då. Det är ju han som har sagt upp avtalet och efter det har vi jobbat stenhårt på andra lösningar. Sedan gick vi med på att ha ett möte och spelarnas önskan är att dom vill ha tillbaka Mattias. Men när det blir att man ska ställa människa mot människa och han vidhåller att sportchefen ska avgå, då är vi färdiga med honom. Vi vill inte göra så, säger Mikael Torstensson och fortsätter: Nu jobbar vi vidare på en plan A, B och C, förklarar han för ST-sporten.


Nylund besviken

Mattias Nylund var mäkta besviken efter mötet.

– Jag hade förväntat mig att när de ringer och frågar om jag kan vara med på ett möte - efter att jag har sagt upp mig - att de skulle ha gått igenom anledningarna till varför jag valde att lämna och vad spelarna tycker. Men de satt där med helt blanka blad, säger Mattias Nylund.
Han fortsätter:
– Nu sitter ledningen och skyddar varandra och nu är det den här vägen de väljer att gå. Vi hade en vädjan i går om att sportchefen åtminstone skulle göra andra uppgifter. Men nu blir det enkelt för mig att stå fast vid mitt beslut, för jag står inte alls för deras värderingar.

Verena Rexhi målade dubbelt på förre SDFF-keepern Moa Altin-Elfving. Verena Rexhi målade dubbelt på förre SDFF-keepern Moa Altin-Elfving.

Oavgjort för SDFF i första matchen efter Nylunds avhopp

(2019-03-23)
SDFF kryssade i sin första match utan Mattias Nylund.
Det blev 1-1 mot IFK Östersund som är tillhörande serien under Elitettan.
Men hade det inte varit för bortamålvakten Mathilda Klangs eminenta insats mellan stolparna hade SDFF tagit hem en klar seger.


SDFF spelade under lördagen sin första match efter tränaren Mattias Nylunds avhopp.
Det blev 1-1 mot division 1-laget IFK Östersund sedan båda målen fallit i mitten av den första halvleken. Först satte gästernas My Jonsson 0-1 bakom Sara Wexén, som glädjande var tillbaka mellan stolparna efter sin svårläkta skada, innan Venera Rexhi utjämnade bara ett par minuter senare. 
SDFF spelade mer eller mindre sedan ut jämtländskorna och hade det inte varit för bortamålvakten Mathilda Klangs  klang och jubelföreställning  hade det blivit en klar hemmaseger.
SDFF-coach för dagen var Wilma Wärulfs pappa Magnus "Fimpen" Svensson, en gammal trotjänare i GIF Sundsvalls försvar. Men som någon varaktig ersättare till Mattias Nylund är han inte aktuell då han har fullt upp med Giffarnas tipselitlag.
 

Sundsvalls DFF - IFK Östersund 1-1
2019-03-23 - 15:30 - NP3 Arena
Målen: 0-1 My Jonsson (22), 1–1 Venera Rexhi (24).
Domare:Henrik Ohlsson
Publik: 80
Matchfakta

Mattias Nylund har gett upp... Mattias Nylund har gett upp...

Anledningen till SDFF-tränarens avhopp: "Besviken på ledningen"

(2019-03-18)
I går hoppade SDFF-tränaren Mattias Nylund av.
I dag berättar han om orsaken till sitt beslut.
– Hade hoppats att ledningen skulle lära sig att ta bättre beslut. Men så blev det inte, säger han till ST-sporten.


Missnöjd med delar av ledningen

Efter drygt två säsonger som tränare för Sundsvalls DFF och inne på sin tredje hoppade plötsligt Mattias Nylund av sitt ämbete.
Så här säger han till ST-sporten om varför han lämnar sitt uppdrag:

– Utifrån delar av den här ledningens jobb så har jag försökt jobba på så långt det går och hoppats att den skulle lära sig att ta bättre beslut. Men till slut såg jag att det inte blev bättre och jag kände att jag behövde ta det här beslutet. Det var väl genomtänkt och är något jag har tänkt på länge.
Mattias Nylund fortsätter:
– Det som gjorde beslutet svårt var att SDFF har fantastiska spelare som med rätt förutsättningar har en otroligt bra karriär framför sig, men när delar av ledningen tar beslut som inte är bra för varken min eller spelarnas fortsatta utveckling kunde jag inte fortsätta.


Stängeer inga dörrar

Nylund har varit populär bland tjejerna i SDFF:s A-trupp och där är saknaden stor efter sin tränare så det var ett jobbigt farväl för Nylund när han träffade sin numera före detta spelartrupp.
– De sade att det var det värsta besked de kunde få. Det var ett känslosamt möte och vi har haft ett jättebra samarbete under de här två åren, så det var inget roligt besked att lämna.
Nylund stänger emellertid inga dörrar för SDFF. Varken nu eller i framtiden.
– Jag har haft en jättebra tid som tränare i klubben och det är klart att om det skulle se annorlunda ut i framtiden så skulle jag överväga att träna det här laget igen, men om det blir nu eller om fem år vet inte jag. Och den frågan äger inte jag över huvud taget heller, avslutar Mattias Nylund.

Läget i SDFF när det gäller spelartuppen:
In: Emily Armstrong, mv (ÍB Vestmannaeyja. Island), Liana Hinds, mf (Connecticut Fusion, USA), Elizaveta Danilova, mf (Lidköpings FK)  och Alva Lodén, mf (Piteå IF DFF).
Ut: Mattias Nylund, tränare (slutar), Anna Björklund, b (Kvarnsvedems IK), Ellinor Johansson, b/mf (flyttar, ny klubb ej klar),, Amanda Hamrin, b (.Selånger FK), Ida Markström, b (Kovlands IF), Paulina Byström, mv (långtidsskadad), Nicole McClure, mv, Ida Forsberg, mv, Sarah Elnicky och Anisa Guajardo (nya klubbar ej klara).

Mattias Nylund har gett upp... Mattias Nylund har gett upp...

Chocken! SDFF-tränaren kliver av med omedelbar verkan: "Har gett upp"

(2019-03-17)
Bara en månad kvar till seriepremiären.
Då kliver tränaren Mattias Nylund av.
Och han gör det med omedelbar verkan
– Han mailade oss och berättade att han har gett upp, säger klubbens ordförande Mikael Torstensson till ST-sporten.


Kliver av efter storseger

I går spöade SDFF Sandvikens IF med 5-1 i en träningsmatch (läs referat från matchen nedan).
I dag står det klart att tränaren Mattias Nylund kliver av och det med omedelbar verkan. Och det med bara en månad kvar till seriepremiären i Elitettan mot AIK.
– Han mailade oss och berättade att han har gett upp, säger klubbens ordförande Mikael Torstensson till ST-sporten.
Han fortsätter;
– Det är klart att vi blev lite överraskade, även om det inte har varit någon hemlighet att han inte har varit helt nöjd med antalet spelare och så. Han säger också att vi i föreningen har vetat om problematiken med få spelare och att vi inte har klarat av det, att vi inte har varit så professionella som vi borde ha varit. Och han kan ha rätt i det, men vi har samtidigt ett ansvar mot hela föreningen för vi har inte bara ett elitlag, utan en massa ungdomslag och många andra grejer att sköta om.
Vad händer nu?
– Vi måste givetvis ut och söka en ny tränare men också träffa tjejerna så fort det går och försöka lugna ner dem. Vi kommer att ha en tränare på plats. Nu gäller det först att lösa det på kort sikt eftersom vi har träningar till veckan, och sedan även lösa det på lång sikt, säger Mikael Torstensson.


Operation övertalning?

Frågan är hur man kommer att lyckas i jakten på en ny huvudtränare när man inte ens lyckats få till en assisterande till Mattias Nylund? Och dessutom med en visserligen inte silkestunn men väl lövtunn trupp som i dagsläget inte håller långa vägar i Elitettan?
– Det är klart att man blir lite tagen på sängen när det här händer, men vi hittar nog någon bra tränare och ledare. det här blir vårt fokus nu den närmaste veckan, förklarar Mikael Torstensson.
Kanske ligger "Operation övertalning av Nylund" högst upp på dagordningen då han är populär som tränare bland tjejerna i truppen?

Läget i SDFF när det gäller spelartuppen:
In: Emily Armstrong, mv (ÍB Vestmannaeyja. Island), Liana Hinds, mf (Connecticut Fusion, USA), Elizaveta Danilova, mf (Lidköpings FK)  och Alva Lodén, mf (Piteå IF DFF).
Ut: Mattias Nylund, tränare (slutar), Anna Björklund, b (Kvarnsvedems IK), Ellinor Johansson, b/mf (flyttar, ny klubb ej klar),, Amanda Hamrin, b (.Selånger FK), Ida Markström, b (Kovlands IF), Paulina Byström, mv (långtidsskadad), Nicole McClure, mv, Ida Forsberg, mv, Sarah Elnicky och Anisa Guajardo (nya klubbar ej klara).

Verena Rexhi målade dubbelt på förre SDFF-keepern Moa Altin-Elfving. Verena Rexhi målade dubbelt på förre SDFF-keepern Moa Altin-Elfving.

SDFF tog hem en fem-etta med sina nya amerikanskor på planen

(2019-03-16)
Det blev seger i dom båda amerikanskorna Emily Armstrongs och Liana Hinds premiär i SDFF. 
Segern skrevs till en fem-etta mot division 1-laget Sandvikens IF.


SDFF kom till spel i träningsmatchen mot division 1-laget Sandvikens IF med sina värvade amerikanskor, målvakten Emily Armstrong och ytterbacken Liana Hinds. Keepern Emily hann knappt röra bollen på svensk mark innan Karin Winka hittade rätt bakom henne. 
Notoriska försäsongsmålskytten Celina Karlsson hittade emellertid nätet innan halvtimmen spelad till 1-1. Före paus satte även Venera Rexhi 2-1 bakom förre SDFF- och Selångerkeepern Moa Altin Elfving.
Sista halvtimmen av matchen höjde hemmalaget tempot och kunde gå ifrån till en fem-etta efter mål av i tur och ordning Olivia Wänglund, Venera Rexhi igen och Stödetjejen Clara Högbom. Clara som ännu inte bestämt sig om hon tänker lämna sin moderklubb för spel i Elitettan.


Sundsvalls DFF - Sandvikens IF 5-1
2019-03-16 - 14:30 - NP3 Arena
Målen: 0-1 Karin Winka (5), 1-1 Celina Karlsson (28), 2-1 Venera Rexhi (36), 3-1 Olivia Wänglund (62), 4-1 Venera Rexhi (77), 5-1 Clara Högbom (82).
Domare: Abdisadiq Muse Farah
Publik:
Matchfakta

Elizaveta Danilova tillhörde ifjol höst Lidköping. Elizaveta Danilova tillhörde ifjol höst Lidköping.

Rysk mittfältare till SDFF 

– senast från Lidköping: "En bra typ"

(2019-03-12)
Efter att det länge varit tyst i SDFF har man nu stärkt sin tunna trupp med en rysk mittfältare.
Det är 22-åriga Elizaveta Danilova som kritat på. 

– Det känns som en bra typ, säger SDFF:s ordföranden Mikael Torstensson till ST-sporten.

SDFF:s trupp är fortfarande silkestunn. Men nu har man värvat ryska mittfältaren Elizaveta Danilova. som ifjolhöst spelade med seriekollegan Lidköpings FK. Där blev det dock sparsamt med speltid och därför blev SDFF ett alternativ för 22åringen den här säsongen. Elizaveta  har även spelat för FC Saarbrücken i den tyska andradivisionen och det finns även meriter från det ryska U-landslagen.
– Det känns som en bra typ. Hon är ganska allround och kan spela både offensiv och defensiv mittfältare. Det är en bra spelare som passar in hos oss. Vi har rekommendationer och hon har en agent som vi har jobbat med tidigare. Vi har tittat på videor och hon ser bra ut. Vi hoppas att hon kan kasta sig in i leken direkt, säger SDFF:s ordförande Mikael Torstensson till ST-sporten.

Läget i SDFF när det gäller spelartuppen:
In: Emily Armstrong, mv (ÍB Vestmannaeyja. Island), Liana Hinds, mf (Connecticut Fusion, USA), Elizaveta Danilova, mf (Lidköpings FK)  och Alva Lodén, mf (Piteå IF DFF).
Ut: Anna Björklund, b (Kvarnsvedems IK), Ellinor Johansson, b/mf (flyttar, ny klubb ej klar),, Amanda Hamrin, b (.Selånger FK), Ida Markström, b (Kovlands IF), Paulina Byström, mv (långtidsskadad), Nicole McClure, mv, Ida Forsberg, mv, Sarah Elnicky och Anisa Guajardo (nya klubbar ej klara).

Ellinor Johansson avslutade sin sejour i SDFF med ett kryss. Ellinor Johansson avslutade sin sejour i SDFF med ett kryss.

Starkt kryss mot Umeå IK i Ellinor Johanssons avskedsmatch för SDFF

(2019-02-22)
Ett orutinerat SDFF kryssade i kvällens träningsmatch mot mer rutinerade seriekollegan Umeå IK.
Efter två tidiga mål slöt kampen i Nordichallen 1-1.

– Utifrån våra förutsättningar så gör vi en jättebra match, säger Ellinor Johansson till ST-sporten efter sin sista match för klubben innan flytten.

SDFF tog emot seriekollegan Umeå IK i en träningsmatch under fredagskvällen i Nordichallen.
Det blev en sprudlande öppning första tio minuterna då först Venera Rexhi gav hemmalaget ledningen och strax därpå kvitterade Annina Wede.
Resterande dryga 80-talet minuter förblev mållösa.
På det hela taget gjorde ändå det unga SDFF-laget med flera spelare från F19 en gedigen insats mot det mer etablerade motståndet.
– Utifrån våra förutsättningar så gör vi en jättebra match. Vi sa att vi skulle sätta försvarsspelet och ligga rätt, och om vi jämför med matchen mot Selånger så tycker jag att vi har höjt oss ett snäpp, sedan finns det fortfarande saker att utveckla, säger Ellinor Johansson till ST-sporten.
Det här var Ellinors sista match för SDFF den här sejouren. Nu går flyttlasset till huvudstaden och jobbet på Svenska Fotbollförbundet. (scrolla ner för artikel).
Ellinor fortsätter:
– Det känns spännande med flytt men det är jobbigt att lämna. Det känns jobbigt att lämna tjejerna i laget. Vi som är kvar från förra säsongen är väldigt tighta och alla är väldigt drivna. Det känns också extra jobbigt att lämna då vi är så få spelare just nu.


Sundsvalls DFF - Umeå IK FF 1-1
2019-02-22 - 19:30 - Nordichallen
Målen: 1-0 Venera Rexhi (6), 1-1 Annina Wede (9).
Donare: Christer Eriksson 
Publik: 25
Matchfakta

Förra Timråtjejen Maja Winsa satte SDFF:s segermål mot Selånger. Förra Timråtjejen Maja Winsa satte SDFF:s segermål mot Selånger.

SDFF vände mot Selånger – men vann "bara" med uddamålet

(2019-02-19)
SDFF har svårt att få ihop fullt lag trots att bara två månader återstår till Elitettans premiär.
Idag matchade man mot Selånger och lyckades vända 0-1-underläge mot laget från division 1 Norrland efter en inte helt imponerande insats.

– Det är svårt att dra några högre växlar av den här matchen, säger SDFF-trämarem Mattias Nylund.

Bara två månader kvar innan Elitettans seriepremiär. Och stor kris i vårt enda elitlag Sundsvalls DFF. När laget skulle möta Selånger i en träningsmatch under lördagen fanns bara fyra spelare kvar från fjolårets trupp. Och av dom kommer Ellinor Johansson att flytta till huvudstaden inom kort och är inte aktuell för spel i årets upplaga.
Istället var det flera ur F19-laget och provspelare som fick chansen där många svarade för goda insatser. Men fullfjädare elitettanspelare? Nja..
Efter en dryg timmes spel utan mål gav Mikaela Jensen, ny från Timrå, Selånger ledningen. Celina Karlsson kvitterade i stort sett med vändande post innan Maja Winsa satte segerbollen för SDFF ett par minuter senare. Även Maja kommer från plantskolan IFK Timrå.
– Det är svårt att dra några högre växlar av den här matchen. Skönt i alla fall att få spela elva mot elva på en stor plan och att få se några yngre tjejer i spel, säger SDFF-trämarem Mattias Nylund.

Se höjdpunkter från matchen här

Sundsvalls DFF - Selånger FK 2-1
2019-02-19 - 17:30 - Nordichallen
Målen: 0-1 Mikaela Jensen (63), 1-1 Celina Karlsson (64), 2-1 Maja Winsa (69).
Domare: Temesgen Habte Eyes
Publik: 68
Matchfakta

Paulina Byström riskerar att missa ännu en säsong p g a knäskada. Paulina Byström riskerar att missa ännu en säsong p g a knäskada.

Mardrömsbeskedet: Korsbandet av för SDFF:s nyckelspelare: "Kom inte som någon chock"

(2019-02-19)
Paulina Byström magnetröntgade sitt knä i Umeå under måndagen.
Nu har hon fått ett tungt besked: korsbandet är av och det inre ledbandet är skadat.
– Det är tråkigt, men jag var inställd på att det inte skulle bli någon fotboll i år, säger hon.

läs mer


Läget i SDFF när det gäller spelartuppen:
In: Emily Armstrong (ÍB Vestmannaeyja. Island), Liana Hinds (Connecticut Fusion, USA)  och Alva Lodén, mf (Piteå IF DFF).
Ut: Anna Björklund, b (Kvarnsvedems IK), Amanda Hamrin, b (.Selånger FK), Ida Markström, b (Kovlands IF), Paulina Byström (långtidsskadad), Nicole McClure, mv, Ida Forsberg, mv, Sarah Elnicky och Anisa Guajardo (nya klubbar ej klara).

Paulina Byström riskerar att missa ännu en säsong p g a knäskada. Paulina Byström riskerar att missa ännu en säsong p g a knäskada.

Tunga avbräcket för SDFF – nyckelspelaren skadad: "Lät ganska rejält"

(2019-02-16)
SDFF har drabbats av ett tungt avbräck.
Mittfältaren Paulina Byström har skadat knät och ska undersökas i Umeå till veckan.
– Knät vreds inåt och det lät ganska rejält, säger hon.

läs mer


Läget i SDFF när det gäller spelartuppen:
In: Emily Armstrong (ÍB Vestmannaeyja. Island), Liana Hinds (Connecticut Fusion, USA)  och Alva Lodén, mf (Piteå IF DFF).
Ut: Anna Björklund, b (Kvarnsvedems IK), Amanda Hamrin, b (.Selånger FK), Ida Markström, b (Kovlands IF), Paulina Byström (långtidsskadad), Nicole McClure, mv, Ida Forsberg, mv, Sarah Elnicky och Anisa Guajardo (nya klubbar ej klara).

25-åriga amerikanskan Emily Armstrong vaktar SDFF:s mål i Elitettan 2019. Foto: Ian Bethune.
25-åriga amerikanskan Emily Armstrong vaktar SDFF:s mål i Elitettan 2019. Foto: Ian Bethune.

SDFF fortsätter värva målvakter från andra sidan Atlanten 

(2019-02-13)
SDFF fortsätter att värva målvakter från andra sidan Atlanten.
Nu har man gjort klart med långa 25-åringen Emily Armstrong.
– Det känns jätteskönt att det är klart. Det har varit lite stökigt på målvaktssidan, säger klubbens ordförande Mikael Torstensson  till ST-sporten.

 

För traditionen vidare

SDFF har en tradition att använda sig av målvakter från andra sidan Atlanten sedan man tog sig tillbaka till Elitettan 2016. Först amerikanskorna Megan Kufeld som efterföljdes av Morgan Stearns för att ifjol ersättas av den jamaikanska landslagsmålvakten Nicole McClure.
Nu spinner man vidare på den inslagna linjen då man gjort klart med Emily Armstrong, 25-årig amerikanska med stor räckvidd och erfarenhet från spel både på Island (ÍB Vestmannaeyja) ifjol och tidigare även i Norge. 
Egentligen hade SDFF gjort klart med kanadensiskan Chandra Bednar men där blev man snuvad på konfekten av damallsvenska Limhamn-Bunkeflo.
– Vi hade kontakt över mail och var överens, men så gick tiden och vi kände att något var lurt. När vi låg på lite mer så fick vi veta att hon var på väg mot LB07 och som jag förstår det kommer hon inte ens vara förstamålvakt där, så det kändes lite surt, säger SDFF:s ordförande Mikael Torstensson till ST-sporten.


Mycket på gång

Emily Armstrong väntas ansluta till klubben i mitten av mars om alla bitar faller på plats.
– Det känns jätteskönt att det är klart. Det har varit lite stökigt på målvaktssidan i och med att Ida Forsberg kommer att åka till USA och Sara Wexén är skadad, säger Torstensson.
Som även avslöjar att fler nyförvärv är på ingång:
– Så mycket som vi har på gång nu, det har jag nog aldrig varit med om, säger Torstensson smått upphetsat.

Läget i SDFF när det gäller spelartuppen:
In: Emily Armstrong (ÍB Vestmannaeyja. Island), Liana Hinds (Connecticut Fusion, USA)  och Alva Lodén, mf (Piteå IF DFF).
Ut: Anna Björklund, b (Kvarnsvedems IK), Amanda Hamrin, b (.Selånger FK), Ida Markström, b (Kovlands IF), Nicole McClure, mv, Ida Forsberg, mv, Sarah Elnicky och Anisa Guajardo

Ellinor Johansson flyttar till huvudstaden. Ellinor Johansson flyttar till huvudstaden.

SDFF tappar mittfältare – har fått jobb på Svenska Fotbollförbundet

(2019-02-11)
SDFF:s mittfältare Ellinor Johansson har fått jobb på Svenska Fotbollförbundet i Solna och kommer därmed att lämna klubben.
– Kommer att jobba med jämställdhet, integrationsfrågor och demokrati, säger Ellinor Johansson till ST-sporten.


Nästa spelare i raden att lämna Sundsvalls DFF är duktiga mittfältaren Ellinor Johansson. Hon har fått jobb på Svenska Fotbollförbundet i Solna.
- Kommer att jobba med jämställdhet, integrationsfrågor och demokrati och utgå från Stockholm. Det känns jättespännande och jag ser verkligen fram emot det. Jag hade kontakt om fortsatt jobb här på SISU, men det var lite oklart och jag började se mig om. Jag ville inte hamna i en situation där jag stod utan ett jobb helt enkelt, säger Ellinor Johansson till ST-sporten.
Hon hoppas att kunna kombinera jobbet med fotbollsspelande på elitnivå även i fortsättningen och har kontakt med ett par lokala klubbar.
Just nu tränar hon med SDFF fram till flyytten.
– Det känns lite vemodigt att lämna, jag lämnar ju ett gäng med bra tjejer och jag har haft det bra de här två åren. Det kommer nog kännas ännu mer när jag flyttar, avslutarm Ellinor Johansson.

Läget i SDFF när det gäller spelartuppen:
In: Liana Hinds (Connecticut Fusion, USA)  och Alva Lodén, mf (Piteå IF DFF).
Ut: Anna Björklund, b (Kvarnsvedems IK), Amanda Hamrin, b (.Selånger FK), Ida Markström, b (Kovlands IF), Nicole McClure, mv, Ida Forsberg, mv, Sarah Elnicky och Anisa Guajardo

SDFF:s första "riktiga" nyförvärv är Trinidad-Tobagos landslagsspelare Liana Hinds. Foto: UWSL
SDFF:s första "riktiga" nyförvärv är Trinidad-Tobagos landslagsspelare Liana Hinds. Foto: UWSL

SDFF värvar landslagsback från Trinidad-Tobago: "Kommer att passa
in bra i laget"


(2019-01-31)
SDFF:s tunna trupp får breddning.
Nu har länets enda elitklubb på damsidan värvat ytterbacken Liana Hinds med landslagsmeriter från Trinidad-Tobago. 
– Hon är erfaren för sin ålder, rapp och en spelare som kommer passa bra in i lagets sätt att spela fotboll, säger SDFF:s ordförande Mikael Torstensson till ST-sporten.


SDFF har inte gjort något direkt väsen av sig på transfermarknaden under silly season.
Men nu har man kontrakterat den 23-årige landslagsbacken för Trinidad- Tobago, Liana Hinds, som på meritlistan bland annat har 23 A-landskamper.
– Hon är främst ytterback och är erfaren för sin ålder, rapp och en spelare som kommer passa bra in i lagets sätt att spela fotboll, säger SDFF:s ordförande Mikael Torstensson till ST-sporten.
Om allt går i lås med arbetstillstånd med mera förväntas hon vara på plats i mars någongång.
Lianna spelade ifjol i Connecticut Fusion i United Women's Soccerleague, East Conference.

Läget i SDFF när det gäller spelartuppen:
In: Liana Hinds (Connecticut Fusion, USA) och Alva Lodén, mf (Piteå IF DFF).
Ut: Anna Björklund, b (Kvarnsvedems IK), Amanda Hamrin, b (.Selånger FK) och Ida Markström, b (Kovlands IF).
Rykten ut: Nicole McClure, mv, Ida Forsberg, mv, Sarah Elnicky och Anisa Guajardo

Ida Markström "varvar ner" i Kovland. Ida Markström "varvar ner" i Kovland.

SDFF tappar sin lagkapten Ida Markström – väljer spel på Ånäsvallen

(2019-01-15)
Ida Markström väljer att lämna SDFF efter fem säsonger.
Ny klubb blir division 2-laget Kovlands IF och den meriterade mittbacken byter därmed Np3 Arenas konstgräs mot Ånäsvallens mer väldoftande naturdito.
– Vi får in en ledartyp och ännu mer rutin, säger tränaren Emma Westlund.


"Varvar ner" i Kovland efter elitspel i SDFF

Sundsvalls DFF:s lagkapten Ida Markström väljer att 25 år ung avbryta sin satsning på elitfotbollen. Något som ST-sporten var först med att avslöja för ett par dagar sedan.
– Jag jobbar heltid, spelar fotboll på heltid och ska försöka få ihop ett vardagsliv och det sociala livet. När man inte får så mycket tillbaka så har det till slut blivit att det inte ger lika mycket energi som man lägger på det, säger Ida Markström som alltså väljer att trappa ner efter sin kanske bästa säsong i karriären.
– Jag tycker att jag gjorde min bästa säsong i fjol. Och vi som lag gjorde det också bra. Vi var helt uträknade och vi gick ut och visade att de hade fel och lyckades säkra kontraktet rätt tidigt på säsongen. Det var skönt att kunna bevisa att de hade fel, säger mittbacken.
Men slutar helt med fotbollen? Nix! Istället fortsätter hon sin aktiva karriär i nyuppflyttade division 2-laget Kovlands IF.

Ida, som kom från IK Huge i Bomhus strax utanför Gävle, hann med fem säsonger i SDFF och har fotbollen i blodet. Pappa Anders var allsvensk målvakt i både Hammarby och Gefle och storebror Jacob är hockeykeeper i NHL.


Ännu mer rutin

Tränaren Emma Westlund är givetvis nöjd med sitt klassförvärv:
– Vi får in en ledartyp och ännu mer rutin, något man aldrig kan få för mycket av. Amanda passar in i vårt lag med hennes inställning och speltyp. Hon kommer även göra oss vassare på fasta situationer då hon är en otroligt duktig huvudspelare.
Lokalfotbollen har redan berättat om Alexandra Karjel, ung mittback från Selånger FK (scrolla ner en bit för artikel). Dessutom har duon Amanda Sevefjord och målvakten Emelie Bergh återvänt från IFK Timrå plus att Veronica "Lonkan" Söderström gör comeback.
– Lagbygget ser allt starkare ut, avslutar tränaren Emma Westlund nöjt.
2017 vann Kovlands damer division 2 Mellersta Norrland, men tackade som bekant nej till spel i ettan. Blev därför som "tack" tvångsnedflyttade till Medelpads lägsta serie. Där var man totalt överlägsna och vann rubbet, ofta med stora siffror. Som läget är nu finns det "risk" för ännu en seger i den mellersta Norrlandsserien. Åtminstone om man ser till spelartruppen.

Alva Lodén, SDFF:s första nyförvärv. Alva Lodén, SDFF:s första nyförvärv.

Ny assisterande tränare i GIF Sundsvall – SDFF får talangfull mittfältare "på köpet"

(2019-01-09)
GIF Sundsvall värvar ny assisterande tränare i form av Andreas Pettersson.
Något som gynnar stadens andra elitlag, SDFF, som får hans dotter, 17-årige mittfältaren Alva Lodén, så att säga på köpet.
– Jag tycker att det verkar vara ett toppenlag med fina och bra spelare, säger Alva, som ifjol spelade med Piteå IF:s F19-lag.


Dotter till GIF Sundsvalls nye tränare

Det har varit tyst gällande nya spelare till vårt elitlag Sundsvalls DFF. Men nu är första nyförvärvet i hamn. Men det krävdes en GIF-värvning.
GIF Sundsvall gjorde för några veckor sedan klart med en ny assisterande tränare, Andreas Pettersson. Med till Norrlandsmetropolen följer dottern Alva Lodén.
Den 17-åriga mittfältaren har under den gångna säsongen spelat med Piteå IF:s F19-lag men har även varit uppe och tränat med dom svenska mästarinnorna under året.
– Det har varit kul att får vara med och träna med dem. Det har varit häftigt att få vara med och ta del av den resa som de har gjort, speciellt nu när de vann, säger Alva Lodén till ST-sporten.


Tillhört Flicklandslaget

Alva har även tillhört F17-landslaget där hon bland annat spelat ihop med SDFF:s Bollnäsfostrade målvakt Sara Wexén och tycker att det logiska alternativet var SDFF i och med flytten.
– Jag vill ju göra allt för att utvecklas och spela fotboll, för det älskar jag verkligen att göra. Så det var ganska självklart att först och främst höra av mig till SDFF. Jag tycker att det verkar vara ett toppenlag med fina och bra spelare. Jag tror att det kommer bli en fantastiskt rolig säsong., säger Alva som beskriver sig så här som spelare:
– Jag skulle säga att mina starka sidor är min spelförståelse och min teknik. Förhoppningsvis kan jag bjuda på bra fotboll den här säsongen, avslutar SDFF:s första nyförvärv för säsongen.
SDFF har tappat backen Anna Björklund till seriekonkurrenten Kvarnsvedems IK medan det ännu är oklart vad som händer med klubbens utländska spelarkader.

TIDIGARE SÄSONGER
Elitettan, damer