ÖVRIGA NYHETER
Lokal fotboll

Nillas sista slantsingling. Foto: Roger Mattsson, Lokalfotbollen.nu

Efter dryga tusen kamper – Nilla har dömt sin sista match

(2020-09-20)
Efter dryga tusentalet matcher.
Nu blåser Nilla (döpt Nils-Erik) Sjöberg av sin sista, efter 22 år som domare i Medelpad.
Nu lägger han pipan på hyllan.
–Någon gång måste det ju ta slut, kommenterar domarlegenden.

läs mer

Tuffa närkamper, som här mellan Kuben och Alnö i Medelpadsallsvenskan ifjol, är att vänta när de lokala serierna på herrsidan släpper loss den 14 juni. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu.

I Coronavirusets spår:
Klart! 14 juni startdatum även för den lokala fyran, femman och sexan – men damtrean får vänta ett tag till på besked

(2020-06-01)
I eftermiddags togs beslutet att våra lokala serier fyran, femman och sexan, precis som Allsvenskan och Superettan kommer att starta söndagen den 14 juni.
– Däremot inget startdatum klart för damtrean då den är en distriktsöverskridande serie, Medelpad/Hälsingland, säger Medelpads FF:s ordförande i tävlingskommittén Claes Nyman.

läs mer

Ännu oklart när Olle Nordberg och hans lagkamrater i IFK Sundsvall kommer att kunna löpa ut på Balders naturgräs för lir i Medelpadsallsvenskan. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu.

I Coronavirusets spår:
Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan sparkar igång 14 juni
– men detta händer med den övriga fotbollen?


(2020-05-29)
Idag tog Folkhälsomynigheten och Regeringen beslutet att öppna upp för spel i Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan från och med den 14 juni.
Men vad händer med övrig förbundsfotboll och de lokala serierna i Medelpad?
läs mer

Stöde väntar på att åter få jubla efter en seger men ser nu ut att få vänta till i slutet av juli innan så blir fallet. Foto: Linnea Zetterquist.

I Coronavirusets spår:
Lär bli ytterligare framflyttningar av seriestarterna i division 2, 3 och 1 damer – Superettan hoppas ännu på spel i mitten av juni

(2020-05-19)
Efter några uppskjutningar av seriepremiärerna på grund av Coronaviruset var starterna i division 2 och 3 plus damernas division 1 planerad att komma igång 13-14 juni.
Nu tvingas troligen Svenska Fotbollförbundet revidera dessa önskemål och flytta fram starterna till i slutet av juli.
Emellertid hoppas man komma igång med Superettan i mitten av juni.

läs mer

Coronaeländet fortsätter att ställa till det, inte minst för den lokala fotbollen. Medelpads Fotbollförbund skjuter nu fram matchförbudet ytterligare från den 15 april till och med 5 maj. Inget seriespel, DM, Söråker Cup eller ens träningsmatcher kommer att spelas fram till det nya datumet. Om det inte händer någonting alldeles extra på fronten. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu.
Claes Nyman, ordförande Medelpads Fotbollförbunds tävlingskommitté. Claes Nyman, ordförande Medelpads Fotbollförbunds tävlingskommitté.

I Coronavirusets spår:
Medelpads Fotbollförbund förlänger pausen till 5 maj: "Inte ens några tränings-matcher"

(2020-04-15)
Det blir en förlängning på matchförbudet i Medelpad från den 15 april fram till och med den 5 maj.
Det beslutade Medelpads Fotbollförbund under gårdagens möte.
Pausen gäller precis som tidigare även träningsmatcher.

läs mer

Lena Wallgren, Medelpads Fotbollförbunds ordförande. Lena Wallgren, Medelpads Fotbollförbunds ordförande.

I Coronavirusets spår:
Medelpadsfotbollen pausar – inget DM, inga cuper, inga träningsmatcher

(2020-03-30)
Ett dåligt aprilskämt?
Nä, tyvärr.
Från och med idag pausar Medelpadsfotbollen när det gäller DM och träningsmatcher.
"Medelpads FF följer Folkhälsomyndigheten & Svenska fotbolls förbundets riktlinjer och kommer därför att skjuta upp DM spelet för seniorer samt att alla träningsmatcher kommer att ställas in", skriver MFF på sin hemsida.

läs mer

Claes Nyman, tävlingskommitténs ordförande i MFF. Claes Nyman, tävlingskommitténs ordförande i MFF.

I Coronavirusets spår:
Medelpads Fotbollförbund avvaktar Norrlands-distriktens telefonkon-ferens på söndag

(2020-03-27)
Igår hade Medelpads Fotbollförbunds tävlingskommitté ett möte angående våra lokala serier i division 4, 5, 6 och damtrean.
Köra på som vanligt eller skjuta upp seriestarten till i mitten av juni och spela enkelserier som division 2-, 3 på herrsidan och division 1 Norrland för damer?
– Vi kör på som vanligt men sånt här kan ändras från en dag till en annan
, säger Claes Nyman, tävlings-kommitténs ordförande.
läs mer

Medelpads Fotbollförbunds domarbas Roger Backlund har delat ut pris till Årets Domare i distriktet, Henrik Olsson och Birile Elias. Foto: Roger Magnusson, Medelpads Fotbollförbund.
Lena Wallgren blev återvald som ordförande i MFF. Lena Wallgren blev återvald som ordförande i MFF.

Medelpads Fotbollförbunds årsmöte:
Lena Wallgren sitter kvar som ordförande – Henrik Olsson och Birile Elias prisades som Årets Domare

(2020-02-20)
Igår hade Medelpads Fotbollförbund årsmöte.
Då beslutades att Lena Wallgren fortsätter som ordförande och att även den övriga styrelsen återvaldes.
MFF passade även på att utse Årets Domare 2019 i distriktet – Henrik Olsson och Birile Elias.
– Två unga domare som visat stort engagemang och på kort tid förkovrat sig rejält, säger Medelpads Fotbollförbunds domarbas Roger Backlund.

Medelpads Fotbollförbunds styrelse består även i år av:
Lena Wallgren.(ordförande), Johan Nikula, Claes Nyman , Göran Norberg, Roger Backlund, Carl-Olof Fröberg och Göran Amund

SISU:s Gunnar Wallberg och Medelpads Fotbollförbunds ordförande Lena Wallgren höll i mötet om hur vi i Medelpad ska utveckla flick- och damfotbollen. En av mötesdeltagarna var Heffnersklubbans Lena Hamrin (nedre raden till vänster). Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu.

"Samarbete" och "återvinning" var ledorden när det gäller förbättring av Medelpads flick- och damfotboll

(2019-12-06)
Igår samlades representanter för Medelpads damfotboll för att hitta lösningar på att förbättra toppen och bredden när det gäller vårt distrikt.
– Positivt överraskad att så många föreningar kom och att det kom så många intressanta förslag till förbättring, säger Lena Wallgren, ordförande i Medelpads Fotbollförbund.

Sundsvalls DFF åkte ur Elitettan med dunder och brak och samma sak hände Selånger FK i division 1. Visserligen tog sig Kovlands IF upp i division 1 efter en makalös säsong i tvåan med idel segrar.
Det hindrar dock inte att damfotbollen i Medelpad står sig sämre än på många många år.
Därför anordnade Medelpads Fotbollförbund tillsammans med SISU Västernorrland ett möte om dam- och flickfotbollens framtid i Medelpad.
Drygt 20-talet besökare från tio av distriktets tolv klubbar som bedriver dam/flick-fotboll på schemat dök upp.
De flesta var väl medvetna om regressen men var ändå försiktigt positiva och många bra förslag dryftades hur vi ska komma till rätta med problemen och ledordet var "samarbete". Både inom föreningarna själva och mellan de olika klubbarna. 

Några av förslagen:
• Spelarutbyten och försöka behålla spelare över tid så att de inte lägger av redan under tonåren.
• Gemensamma träningar då det finns lag som inte har så många spelare, speciellt under vintersäsongen.
• Samarbete när det gäller anläggningar, kansli, spelare, ledare och domare.
• Utnyttja den kompetensbank som finns i klubbarna och utbyta erfarenheter.
• Och inte minst. Mindre snack och mer verkstad!

En viktig detalja nämnde SISU:s Gunnar Wallberg och det var "återvinning". 
– Ja, vi måste jobba på damsidan med spelare som slutat och förmå dem att börja lira fotboll igen. Kanske på deras egna premisser och låta dem träna en gång i veckan då många slutat då de bildat familj eller har arbetstider som medför att man inte kan träna kvällar eller jobbar varannan helg eller liknande.

Kanske ordna en "Motionsserie" typ Korpen även för damer?
– Det vore en bra idé. Viktigt att behålla dem inom föreningsverksamheten men om det finns tillräckligt med spelare till en serie låter jag vara osagt, säger Gunnar Wallberg.
Klicka här för att se och höra Lokalfotbollens intervju med LGunnar Wallberg.

Medelpads Fotbollsförbunds ordförande Lena Wallgren var nöjd med mötet.
– Positivt överraskad att så många föreningar kom och att det kom så många intressanta förslag under grupparbetena. Nu gäller det bara att samla ihop allt, säger Lena Wallgren, själv en gång i tiden elitspelare i dåvarande GIF Sundsvall.
Klicka här för att höra hela Lokalfotbollens intervju med Lena Wallgren.

Lokalfotbollens kommentar:
Kul och imponerande att så många ledare slöt upp på mötet och många bra och intressanta förslag dryftades. Av vad jag förstår ser det bra ut på flicksidan medan det inte ser lika bra ut på seniorsidan då tappet av spelare är stort mellan junior och senior. Det optimala är förstås att tjejerna ska kunna spela mot jämnåriga så länge som möjligt men som läget är nu är det lite för många som "tvingas" kliva upp till seniorerna redan som 14- eller 15-åringar. Därför är det viktigt att försöka behålla tjejerna efter tonåren och då kan de yngre spela vidare i sina F15-, F17- och F19-lag. Precis som på pojksidan. Kanske kan föreningarna samarbeta över klubbgränserna som t ex Timrå/Söråker, Alnö/Heffnersklubban, Stöde/Fränsta men då krävs en regeländring från MFF att detta blir tillåtet på ett annat sätt än i dag. För få lag för att få ihop serier, kanske någon påstår. Ja, men varför inte samarbete mellan distrikten, t ex Jämtland/Härjedalen, Ångermanland eller som i år med Damtrean, Hälsingland? 
Jag tror på damfotbollen i Medelpad. Vi har genom åren visat att vi kan producera talanger och landslagstjejer och kommer att göra så även i fortsättningen. Men vi måste få upp ett lag i Elitettan, och bygga det med tjejer från Medelpad eller de närliggande distrikten och inte med spelare från andra länder och kontinenter mer än i undantagsfall.

Svartviksfostrade Jesper Carström är uttagen till P17-landslagets turnering i Medelpad. Svartviksfostrade Jesper Carström är uttagen till P17-landslagets turnering i Medelpad.

Internationell landslags-turnering i Medelpad:
"Vi siktar på att vinna alla våra matcher" 


(2019-09-04)
I morgon torsdag inleds den internationella fyrnationsturnering för P17-landslag som spelas på arenor i Medelpad,
Kul att notera att Svartviksfostrade och numera GIF Sundsvallsspelaren Jesper Carström är uttagen i truppen.
– Jag tror och hoppas vi gör en bra turnering och vi siktar på att vinna alla våra matcher, säger talangen. 

Medelpads Fotbollförbund har äran att få arrangera en 4 nationsturnering med deltagande nationer Sverige, Norge, Österrike och Irland.
Spelplatser är Baldershovs IP och Kubikenborgs IP i Sundsvall samt Thulevallen i Matfors.
– Vi ansökte om att få den här turneringen ifjol höst och det visade sig att vi klarade alla de krav som Svenska Fotbollförbundet ställde på oss, säger Medelpads Fotbollförbunds ordförande Lena Wallgren.
Lena fortsätter:
– Roger Magnusson på vårt kansli har jobbat stenhårt med att få in sponsorer plus att de arrangerande klubbarna Sundsvalls FF, IFK Sundsvall, Kubikenborgs IF och Matfors IF har marknadsfört de matcher som spelas på deras arenor på ett jättebra sätt, inte minst i sociala medier.
Senast MFF arrangerade internationell fotboll var 2002 då U21-landslaget mötte England på Idrottsparken, eller NP3 Arena som den heter idag.
– Tack vara samarbetsparters går alla ungdomar upp till 18 år in gratis på dessa matcher. Ta chansen att titta på framtidens stjärnor, avslutar NFF-ordföranden Lena Wallgren.

En av de uttagna i den svenska truppen är Svartviksfostrade och numera GIF Sundsvallsspelaren Jesper Carström. Fredriks ättelägg har redan gjort nio P17-landskamper så det här med att dra på sig den gulblå landslags-dressen är ingenting nytt.
– Det är såklart otroligt roligt att bli uttagen i landslaget och extra speciellt är det när det är på hemmaplan, säger Jesper Carström.

Vilka är dina styrkor som fotbollsspelare, och svagheter?.
– Jag skulle säga att mina styrkor är min löpkapacitet, driva boll och gillar när jag får mycket boll och kan styra spelet. Jag vill såklart utveckla allt för att bli en bättre fotbollspelare, men skulle säga att det jag vill utveckla mest är avslut så man blir ett större hot.

Hur har det gått i dina tidigare matcher med Å17-landslaget?
– Det har gått bra. Jag har spelat nio kamper och gjort 1 mål. Jag fick pris som "matchens lirare" när vi mötte Slovakien. Sedan fick jag ett "hopparknä" och missade ganska mycket från början av säsongen så jag missade EM och det.

Vad har du för målsättning med din fotboll?
– Det är såklart och bli så bra som möjligt och kunna spela i de stora ligorna. Sedan såklart att få spela för A-landslaget.

Vad har du för favoritlag i Europa? Tottenham ger extra bonus.
– Gillar tyvär inte Tottenham. Mitt favoritlag är Barcelona och i Premier League gillar  jag Manchester United.

Och hur går det i fyrnationsturneringen?
– Jag tror och hoppas vi gör en bra turnering och vi siktar på att vinna alla våra matcher. avslutar Jesper Carström. 

Lagens träningsplaner:
• Sverige (Svartviks IP)
• Norge (Malands IP)
• Irland (Selånger IP)
• Österrike (Ånäsvallen)

Transferfönstret är fortfarande öppet – så är läget i Medelpads toppklubbar

(2019-02-15)
Det råder fortfarande ”silly season” och transferfönstret är öppet i drygt en och en halv månad till. Däremot har de flesta klubbar redan börjat att få ihop lagen inför säsongen 2019.


Elva år i Sundsvall Hockey

Flera ändringar har gjorts i GIF Sundsvall med förhoppningarna om att de ska kunna avancera mot toppen i Allsvenskan. Detsamma gäller för division 2-laget IFK Timrå, som bland annat har hämtat spelare från grannklubben GIF.
På damsidan förbereder sig Sundsvall DFF för ytterligare en säsong i Elitettan med inställningen att i år komma högre än till en sjundeplats. 


GIF Sundsvall i Allsvenskan

Än är det ett par veckor kvar innan det är dags för seriestart den 31 mars. GIF Sundsvall kommer däremot inte att spela sin första match förrän den 1 april och möter då Djurgården på Tele2 Arena. Betting och sportnyheterna hos Bet365 har Stockholmslaget som förhandsfavorit och oddsen för att Giffarna vinner sin första match är 4.15.
Det har skett flera förändringar i laget som hamnade på en åttondeplats förra året. Ett av de stora förvärven är Trelleborgs lagkapten Alexander Blomqvist. Enligt sportchefen Urban Hagblom kommer han att passa perfekt i truppen, både för att han är en naturlig ledare och för att han är en bra fotbollsspelare med eftersökta egenskaper. Senast in är Omar Eddahri som senast kommer från Djurgården och därmed får möta sina gamla lagkamrater i premiären. 
Utöver det har man även förlängt med mittbacken Eric Björkander i två år, målvakten Lloyd Saxton i minst två år och Linus Hallenius har skrivit ett kontrakt på 5 år. 
Samtidigt har flera spelare valt att lämna laget, antingen för andra klubbar eller för att de har slutat med fotbollen. Jonathan Morsay låånas ut till Brage i Superettan under 2019. Juho Pirttijoki har sålts till finska KuPS, Erik Granat kommer att flytta till Umeås Team TG och Samuel Aziz kommer att spela för Eskilsminne i Helsingborg. Målvakten Tommy Naurin har slutat pga skador och den assisterande tränaren Ferran Sibila har valt att inte förlänga sitt kontrakt för att få mer tid över till familjen i Spanien – eller för att gå över till IFK Göteborg...  Och Amaro Bahtijar har valt att ta steget över till IFK Timrå. 


IFK Timrå i division 2

För klubbarna som spelar i division 2 Norrland börjar säsongen den 6 april, varav Timrås första match spelas mot Friska Viljor söndagen den 7 april. Förra året slutade de på en hedervärd fjärdeplats och målet i år är utan tvekan att ta sig upp till division 1. För att lyckas med det har man, som tidigare nämnts, värvat mittfältaren Amaro Bahtijar från giffarna. Man har även värvat Filip Tägtström och förlängt med Mehmed Hafizovic. Det återstår nu att se vilken taktik  tränarduon Robert Englund och Göran Sundqvist ska använda för att få IFK Timrås herrlag att klättra i divisionerna. 


Sundsvalls DFF i Elitettan

Det bästa damlaget i Mellannorrland är Sundsvalls DFF, som återigen kommer att spela i Elitettan och försöka ta sig vidare till Damallsvenskan. Säsongsstarten är den 13 april och första matchen spelas mot AIK. Klubben har varit tyst om sitt A-lag och man väntar spänt på hur uppställningen kommer att se ut. Förra året dröjde det ända till juni innan laget förlorade en match på hemmaplan och förhoppningsvis kan de försvara den ännu längre i år. Men först gäller det att få ihop en stark spelartrupp!

Så här ser han ut, Medelpads Fotbollförbunds nye kanslichef Roger Magnusson. Foto: Medelpads Fotbollförbund.
Så här ser han ut, Medelpads Fotbollförbunds nye kanslichef Roger Magnusson. Foto: Medelpads Fotbollförbund.

Roger ersätter Helén som kanslichef på Medelpads Fotbollförbund

(2018-05-17)
Nu är det klart.
Det blir Roger Magnusson som ersätter "inventarien" Helén Björk på Medelpads Fotbollförbund. Helén som nu lämnar sin post som kanslihef efter drygt 22 år.
– Jag brinner för det här med att för många slutar spela för tidigt och hur man ska göra för att behålla dem längre? sedan ska jag fortsätta det jobb som Heléne gjort, det finns påbörjade projekt som ska slutföras, säger Roger Magnusson till st.nu.


Elva år i Sundsvall Hockey

Efter mer än 22 år på sin post valde Helene Björk att sluta som kanslichef på Medelpads Fotbollförbund och satsa på makens företag fullt ut istället.
Nu är ersättaren klar och det blir Sundsvall Hockeys mångårige medarbetare Roger Magnusson som tar över från den 1 juni.
Detta efter elva år i Sundsvall Hockey som anställd men dessförinnan som målvakt i klubben. Målvakt är han fortfarande inom fotbollen. Just nu som tredjekeeper i division 3-laget Sund IF men har även spelat en match med IFK Sundsvall i vår då Sund och IFK har ett samarbetsavtal.
38-årige Roger byter alltså från hockey och klubbverksamhet till fotboll och förbundsarbete.
– Nu får jag lyfta blicken och jobba bredare och mer åt fotbollen och hela distriktet. Jag brinner för det här med att för många slutar spela för tidigt och hur man ska göra för att behålla dem längre? Det är samma sak inom hockey och övriga idrottsvärlden. Sedan skulle jag jättegärna vilja se Sundsvall stå värd för någon typ av landskamp, för damer eller U21 eller något sådant. Nu svävar jag i väg, så vet inte ens om det är möjligt. Men det är sådana saker som jag kommer hålla på med, sedan ska jag fortsätta det jobb som Heléne gjort, det finns påbörjade projekt som ska slutföras, säger Roger Magnusson till st.nu.


Ny utmaning

Varför valde då Roger Magnusson att hoppa på det nya jobbet?
– Det dök upp som alternativ och jag funderade och kände att det skulle vara en rolig och lite annorlunda utmaning. En nystart för mig personligen, säger han och någon längre resväg till jobbet får han ju inte då både Medelpads Fotbollförbund och SundsvallHockey håller till i Nordichallens domäner.
Lokalfotbollen är övertygad om att valet av Roger Magnusson är rätt, och det inte bara för att han är målvakt i hockey och fotboll, utan även med sin rutin från klubbverksamheten samt att han har samlat på sig ett enormt nätverk när det gäller sponsorer. En inte helt oviktig sak i dagens idrott.

texten kan komma att uppdateras med fler kommentarere

Stilige Roger Backlund är enda nytillskottet i MFF:s styrelse. Stilige Roger Backlund är enda nytillskottet i MFF:s styrelse.

Roger Backlund ny i MFF:s styrelse – annars status quo efter årsmötet

(2018-03-01)
Det gick lugnt till på Medelpads Fotbollförbunds årsmöte.
Den sittande styrelsen blev återvald.
Enda skillnaden är att Roger Backlund nu gått in som ordinarie ledamot tack vare rollen som ordförande i domarkommittén. 


Så här ser Medelpads Fotbollsförbunds styrelse ut 2018:
Lena Wallgren, ordförande
Göran Norberg, ordförande Utvecklingskommittén och ansvarig för distriktlagens Förbundskaptener.
Claes Nyman, ordförande Tävlings- och Ekonomikommittén samt Disciplinutskottet.
Carl-Olof Fröberg, ordförande Marknadskommittén.
Göran Amund, ordförande Anläggningskommittén.
Roger Backlund, ordförande Domarkommittén.
• Eva Ödlund
Helén Björk, adjungerad Sekreterare,

Domaren Roger Backlund tror att genusfotboll är framtiden. Domaren Roger Backlund tror att genusfotboll är framtiden.

Genustest inom fotbollen – Medelpad blir första försöksdistriktet

(2017-01-04)
Nu skall fotbollen få ta del av genusforskningen. En forskning som förtäljer t ex att kön är en social konstruktion och ingenting annat.
Därför funderar man på att ta bort speciella herr- eller damserier som det är idag utan i framtiden kommer speciella "henserier" att bildas, d v s samkönade serier.
– Finns ingen anledning varför det skall vara skilda serier för dom olika könen, säger Fredrik Ingeborg Flatán, genusforskningssamordnare för regeringen.
Men idag är det ju ganska stor skillna mellan könen. Jag vill inte vara respektlös men Zlatan är väl ändå ett par klasser bättre än Nilla Fischer?
– Ja, under en övergångsperiod kanske hen-männen ses som aningen bättre. Därför kommer vi i inledningsskedet att förorada tre-fura hon-hen på planen i varje lag, säger F-I Flatén.

Det första distriktet som kommer att införa detta på prov är Medelpad.
– Under tre omgångar direkt efter sommaruppehållet kommer division 5- och 6-serierna att få testa genusfotboll. Vi kommer att kvotera in fyra "hon-hens" i varje lag. Vi är ändå respektfulla att inte lägga det under slutet på säsongerna när serierna avgörs. Det blir då lätt toppningarn då  det är "hen-mäm" som är ledare och tränare och därmed kommer att fuska och se till att kanske göra sina bättre spelare att se ut som tjejer/kvinnor. Åtminstone dom som ser mest feminina ut, säger Flatán och fortsätter.
– Med dessa åtgärder kommer vi också att få en mindre brutal fotboll, mer fairplay och färre okvädningsord mot domare och motspelare.
– Kan blir riktigt intressant i höst. Speciellt som det även gäller domartrion som skall bestå av båda könen, alltså både han-hen och hon-hen och enligt utredningen skall då det helst vara hon-hens som huvuddomare, säger Roger Backlund, ordförande i Medelpads domarklubb, som tror att genusfotboll är framtiden.

Hur ställer sig då tjejerna, hon-hennen, till detta?
– Blir en tuff höst för alla oss tjejer, hon-hens menar jag, då vi skall fylla på i herrserierna. Vi har ju fortfarande våra egna serier att spela i, säger Selångers veteran Angelica Lindholm Forsell angående projektet.
– Men visst kan det bli kul att tunnla några av grabbarna, ler "Angen".
Men vad händer om inte dam-hen-fotbollen når samma kapacitet som herr-hennen?
– Tror inte det kommer att ske men skulle det vara så får det bli en utmaning för oss eller så löser vi det genom att kvotera in ett lämpligt antal hon-hen i varje lag. Problemet löst, säger F-I Flatán.

Klicka här för att läsa mer om genusfotbollsprojektet

Är Lokalfotbollen värd 25 kronor i månaden?

(2017-02-01)
Hur mycket är Lokalfotbollen.nu värd för er läsare?
Finns det t ex intresse att lägga 25 kronor i månaden som Guldmedlem för att sidan skall knna leva vidare?
Lokalfotbollen har fått ett intressant förslag från en trogen läsare.


Till skillnad mot andra lokala medier som skriver om den lokala fotbollen är och har alltid Lokalfotbollen.nu varit gratis.
Dessvärre går inte Lokalfotbollen.nu att drivas utan kostnader. Har nu fått ett par förslag hur jag skall få in lite extra pengar för att kunna hålla "grytan kokande" och även i fortsättningen kunna leverera lokala fotbollsnyheter till er. Sedan synens blev kass har det även varit svårare att ragga sponsorer då det är besvärligt att göra kundbesök numera.

Förslaget är som följer att man skall kunna bli Guldmedlem hos Lokalfotbollen.nu och visa alla läsare att man är med och stöttar mig och sidan. Man får t ex sitt namn på förstasidan under logon Guldmedlem. Summan skulle vara 300 kr/år, d v s 25 kr/månad.
Är det en rimlig ersättning för att Lokalfotbollen skall kunna leva vidare eller är det för dyrt? Har ingen aning vad utfallet skulle kunna bli? Skulle det ge 10, 100 eller 1 000 Guldmedlemmar?
Vad tror ni?
Skulle ni kunna tänka er att det är värt att stödja Lokalfotbollen med 25 kr i månaden för att den skall finnas kvar?
Svara gäraa i kommentarsfältet här nedan. 

Edit:
Lade ut frågan även i Gästboken och där var man måttligt förtjusta över förslaget. Så här tycker man:

Signaturen "C.N.";
Jag kan tänka mig betala. Men är rädd att jag skulle tycka det var pengar i sjön om lokalfotbollen blir lika inaktiv som säsongen 2016 när det var upp till 2 månader sena referat osv.
Du gör det bra , men ska folk betala så är det dags att leverera. Då köps det inte att datorn alltid hänger sig på matchdagar osv.
Det är vad jag tror. Lycka till !

Signaturen "ibbe!:
inte betala då läser hellre st

Signaturen "nätet ska va gratis":
bet- inte för ST och tänker inte bet. för LF. Nätet ska va gratis.

Signaturen "Niklas":
Japp! Gratis är gott! Lokalfotbollen är inte värd 25 spänn i månaden heller så valet är lätt. Börjar Lokalfotbollen ta betalt tackar jag för mig.

Signaturen "Joakim von Anka":
Varför betala för nånting som är gratis? Gratis är gott! Jag är övertygad om att jag har rätt. Du får jaga stålar på andra håll Janne.

Bekymmer för den lokala fotbollen när Nordic Hallen stänger
(2014-12-12)
Nordic Hallen stängs med omedelbar verkan då säkerheten inte längre kan garanteras för utövare och andra som befinner sig i anläggningen.
"Utredningar visar att lokalen är farlig att vistas i. Därför stängs nu hallen i förebyggande syfte", skriver Sundsvalls kommun i ett pressmeddelande.
– Det är bedömt att taket inte är säkert, säger Lars-Erik Återgård, idrotts- och fritidschef på Sundsvalls kommun till st.nu.


Norrporten och Westhagen öppna hela vintern?

Även för tjugo år sedan stängdes hallen på grund att dom stora snömassor som då tyngde taket. Då fick man emellertid bukt på problemet ganska snart men den här gången ser det ut att kunna bli långvarigt.
Det här ställer till med stora problem, inte minst för våra lokala fotbollslag som tränar och matchar i hallen, och då kanske nyblivna allsvenskarna GIF Sundsvall i synnerhet.
– Vad jag förstår kommer kommunen att öppna både Norrporten och Westhagen men dessa arenor är ju inte optimala när det blir 20 grader kallt eller snöar rejält även om dom har eluppvärmning. Eventuellt kanske det också går att hyra in sig i NCC-hallen i Timrå, säger Medelpads Fotbollförbunds ordförande Lena Wallgren.


Vad händer med MittMediaCupen?

Hur länge hallen kommer att vara ur bruk återstår att se då det verkar vara stommen som håller upp taket som är underdimensionerade sett till dagens krav. Dessa är betydligt strängare nu än dom var när hallen byggdes.
På kort sikt har jag svårt att se att inomhusturneringen MittMediaCupen kommer att kunna genomföras om man inte flyttar den till någon passande idrottshall. Det är ju frågan om femmannaspel så det borde fungera. Men finns det några lediga tider? Det är mer tveksamt. Det optimala hade annars varit att flytta turneringen till NCC-hallen men där lär det heller knappast finnas tider på så här kort varsel.
Oklart också i skrivande stund vad som kommer att hända med populära Sundcupen.

Återkommer löpande med mer information.

Genusvansinnet drabbar Medelpadsfotbollen
(2014-04-01)
Medelpad har som första distrikt i Sverige blivit utsedda av Sveriges riksdag som "försökskaniner" när det gäller genuspolitiken.
- Vi kommer inte längre att få ha olika serier när det gäller herrar och damer utan alla kommer att få spela i samma serier. Lagen kommer också att bli uppblandade med båda könen, eller man kanske skall säga ett enda kön, säger Medelpads Fotbollförbunds ordförande Lena Wallgrhen.
Försöket kommer att genomföras redan i år vilket gör att serierna görs om med omedelbar verkan.
- Vi måste lotta om serierna och det gör vi redan idag. Det kommer att bli fyra divisioner lokalt, henfyran, henfemman, hensexan och även då en hensjua, säger ordföranden.
läs mer

Lokalfotbollen spelar SM
(2014-03-21)
Det blir antagligen ingen bevakning av helgens lokala fotboll.
Är nämligen uppe i Umeå och spelar veteranhockey-SM med Sundsvall Hockey.
Ber om överseende. Även Lokalfotbollen kan behöva lite semester :-)

En del lampor har varit ur funktion. Nu ses alla befintliga över, byts ut och dessutom kommer belysningen att förstärkas också på läktardelen på norra. Allt för att höja luxtalet från 800 till internationellt gångbara 1200. Foto: Ludwig Arnlund, ST.

Uppfräschning för 11 miljoner på gång
(2014-03-12)
Lamporna håller på att bytas ut. Fler duschar och nya toaletter byggs i omklädningsrummen – och till sommaren ska konstgräsmattan bytas ut.
– Då har GIF Sundsvall åter en allsvensk arena till sitt förfogande. Återstår för oss själva att kliva upp på samma nivå, säger Urban Hagblom, sportsligt ansvarig i Giffarna.
Det var 2009 som Svenska Fotbollförbundets nya kravlista på arenasidan presenterades. 2014 skulle de olika punkterna vara uppfyllda – för att en arena skulle bli godkänd för spel i Allsvenskan, Superettan och för tre olika UEFA-nivåer.
– IP, eller Norrporten Arena, byggdes 2001 och stod färdig året därefter. Man kan säga att mycket hände på de där åren, från 2001 till 2009, säger Lars-Erik Återgård, kultur och fritidschef på Sundsvalls kommun.
Problematiken är inte ny för de olika parterna och det har äskats och avsatts sju miljoner kronor till den uppfräschning som nu är i full gång.
Det handlar om ny belysning, där 800 lux ska förvandlas till 1200 lux. Allt för att anpassas till de nya kameror som används vid olika tv-produktioner i dag, jämfört med vad som användes tidigare.
Vidare ska tre duschar bli fem och en toalett utökas till tre i varje omklädningsrum.
Och så ska medieutrymmena ses över. Det som fattas i skrivande stund är ett 150 kvadratmeter stort arbetsrum för media.
– Den lokalen finns i byggnaden i dag, men används inte och där förs det fortfarande resonemang mellan de tre parterna: Norrporten–kommunen–Giffarna, förklarar Lars-Erik Återgård.
Mycket görs klart nu i vår. Resten till sommaren.
Då ska också det nuvarande konstgräset bytas ut.
Men den kostnaden ryms inte inom de aviserade sju miljonerna, utan där får man plussa på med ytterligare fyra–fem miljoner.
Minst elva miljoner totalt, med andra ord.
läs mer av Roland Engströms artikel på fotbollspuls.se (länk)

Ordföranden i Medelpads Fotbollsförbund, Lena Wallgren, är orolig för damfotbollens framtid i distriktet. Samtidigt är hon kritisk till hur den rådande situationen har hanterats av klubbarna. Hon vill se ett djupare samarbete mellan föreningarna, för att skapa optimala förutsättningar.

Lena Wallgren fortsätter
(2013-03-01)
Än fattas det en bit till föregångaren Lars-Erik Öbergs 36 år.
Men Lena Wallgren går nu in på sitt femte år som ordförande för Medelpads fotbollförbund.
Årsmötet och omvalet var odramatiskt. Lena Wallgren fortsätter på posten som den högste ledaren för Medelpads fotbollförbund.
2014 ligger nu framför fötterna och hon kan blicka tillbaka på ett år som innehållit ömsom vin, ömsom vatten.
– I damfotbollen har det inte varit positivt; SDFF åkte ur Elitettan men inte bara det. Jag brukar inte tycka om att säga "vad var det jag sa", men det nya seriesystemet passar inte Norrlandsfotbollen och flera lag därunder åkte också ur, säger Lena Wallgren.
Men det fanns som sagt en hel del positivt också, som i västra.
– Ånge ångar på, det är fantastiskt läckert. De gör ett jättejobb där.
– Överlag har vi en fantastiskt bra verksamhet med många duktiga ledare. I förhållande till storleken på vårt distrikt ligger vi långt framme jämfört med övriga landet.Kenneth Fahlberg
/ saxat från Kenneth Fahlberg, ST-sporten (länk)