Höstfemman

Omgång 1 (16)

Jonas Dunberg var rena väggen och räddade en pinne för sitt Matfors mot Granlo. Jonas Dunberg var rena väggen och räddade en pinne för sitt Matfors mot Granlo.

Matfors kvitterade med en man mindre
Trots en man mer på planen i en dryg halvlek förmådde inte Granlo spela hem segern mot ett kämpastarkt Matfors där målvakten Jonas Dunberg svarade för några helt matchavgörande räddningar.
När lagen möttes i grundserien tog Matfors ledningen redan i öppningsminuten.
Historien upprepade sig i Höstfemmans premiär.
Direkt efter avspark spelade Matfors ut bollen på vänsterkanten till Pontus Andersson vars inlägg olyckligtvis tappades av Granlos målvakt Jimmy Bergendahl och Jesper Nilsson-Böös var snabbt framme och stötte in ledningsbollen.
Granlo hämtade sig snabbt från chocken och i den 13:e minuten löpte Ferdi Ismaili ifrån allt och alla och placerade bollen utom räckhåll för Jonas Duberg.
Dunberg gjorde sedan i den 22:a minuten sitt enda misstag i matchen när han missade passet till sin försvarare. Oskar de Vahl snappade upp bollen och kunde sätta 2-1 i öppet mål. Dunberg skulle emellertid revanschera sig - och det flera gånger om.
Men en bra målvakt skall ha tur heter det och efter en snabb Granloomställning strax efter målet tvingades Dunberg ta hjälp av sin ena stolpe för att freda sitt mål.
Istället kunde Matfors kvittera halvtimmen spelad efter en hörna. På målvakten Bergendahls utboxning mötte Philip Andersson direkt med en volleybredsida och bollen seglade i mål från ca 20 meter.
Fem minuter senare var Alen Zulovic oerhört nära att återge Granlo ledningen men trots att hans skott ändrade riktning hann Dunberg reagera och tippa bollen till hörna.
I slutet av halvleken drog gästerna Emil Nilsson på sig sitt andra gula kort och fick lämna planen.
Inte helt oväntat var Granlo det spelförande laget efter paus och i den 53:e minuten testade Alen Zulovic Dunberg igen. Denna gång med en skruvad frispark runt muren - men ny kanonräddning av MIF-keepern.
I den 62:a minuten, ny duell mellan Zulovic och Dunberg - och ännu en grann parad av gårdvaren.
Minuten senare missbedömde Granlos mittbackar en lång boll från MIF-försvaret. Bollen studsade över dom och Daniel Boström kom helt ren - men avslutade utom.
Trots en man mindre var aldrig Matfors ofarliga och med dryga kvarten kvar fick Jesper Nilsson-Böös fritt läge ute till höger men skottet passerade över ribban.
Slutet blev dramatiskt. Granlo gick för ett segermål och efter en nick på hörna från Alen Zulovic (förstås) ville hemmalaget ha straffspark för hands men domaren valde att fria och GBK fick därmed aldrig sin högt efterlängtade revansch på Matfors för grundserieförlusten.
- Vi är nöjda med 2-2 efter att ha spelat med nio utespelare i drygt en halvlek. En eloge till alla spelare som gör jobbet med en man kort! Vi skapade även några riktigt bra målchanser men i ärligheten namn så skapade Granlo fler men (Jonas) Dunberg, som var MIF:s för dagens bäste spelare, gjorde några riktiga högklassiga räddningar idag, säger ass. tränaren Ulrik Norberg.

Publik: 24

Andreas Modén vet verkligen vart målet är beläget. Fyra nya fullträffar mot IFK Sundsvall 3. Andreas Modén vet verkligen vart målet är beläget. Fyra nya fullträffar mot IFK Sundsvall 3.

Fränsta storvann borta hemma
IFK Sundsvall 3 fick ingen plan tillgänglig på kort varsel och fick därför flytta sin hemmamatch till Myggvallen, Fränstas arena.
Om det var därför som man svarade för en tam insats eller om det var kalas kvällen innan låter jag vara osagt.
Fränsta vann nämligen med hela 7-2 och värste skarprättare var Andreas Modén med fyra mål. Modén som jag knappast trodde komma till spel efter knäskadan mot Granlo i onsdags. Det måste finnas mirakelmän däruppe i västra...
Anfallsglada IFK började ganska bra men i mitten av halvleken gled initiativet över till serieåttan och inom loppet av fyra minuter kring halvtimman hade Andreas Modén målat dubbelt. Båda gångerna framspelad av veteranen Jerry Backlund.
Mellan de bägge fullträffarna hade IFK:s Mattias Palm fått syna det röda kortet.
Med en man mer fann Fränsta en bra rytm i spelet och avgjorde matchen tidigt i den andra halvleken.
Först fullbordade Modén sitt hattrick i den 53:e minuten och tre minuter senare satte spelande tränaren Kent Larsson 4-0.
- Därefter blev det ganska avslaget från båda håll. Alla kände nog att matchen var avgjord, säger Kent Larsson.
Modén och Larsson satte sedan femman och sexan innan Olof Torstensson kunde reducera.
På slutet gjorde lagen varsitt mål ytterligare vilket gjorde att Fränstas slutsiffror kunde skrivas till 7-2. Vad hade det resultatet gett på oddset?
- Vi är väldigt nöjd med det spel vi har och att vi gör många mål. Tycker IFK höll humöret uppe bra och försökte spela på trots att det var motigt med en man mindre, säger Kent Larsson.
Bäst i Fränsta: Ytterspringarna Jerry Backlund och Edvin Ullberg. Skall väl heller inte glömma bort Andras "Modde" Modén som gjorde fyra mål.

Utvisning IFK Sundsvall 3: Mattias Palm 30
Domare: Nilla Sjöberg, Alnö (högsta betyg till trion)
Publik: 34

"Franne" satte snyggt tvåan. "Franne" satte snyggt tvåan.

Sidsjö-Böle hade bra kontroll på Ljustorp
Sidsjö-Böle var i besittning av bollen stora delar av matchen hemma mot Ljustorp. Sporadiskt hotade gästerna med en och annan omställning och främst då genom kvicke Robin Nordin. SBIF:s mittförsvar hade emellertid tämligen bra kontroll på dessa attacker.
Hemmalaget fick ett bra läge att ta ledningen men brände en straffspark.
Nu kunde man ändå ta ledningen efter en kontring i den 38:e minuten.
Lukas Sahlin skickade iväg en lång boll mot Brehon "Lapi" Berisha på vänsterkanten som var stark och tog sig förbi sin försvarare och gick på mål och lade bollen förbi den utrusande målvakten Lars Nylander.
I mitten av den andra halvleken kom så 2-0. Francisco Alvear gick till attack i mitten, drog två-tre spelare, kom in i straffområdet där han vräkte sig ner och tryckte upp bollen rakt upp i nättaket. Snyggt!
- Allt som allt en rättvis och klar seger. Vi kände att vi hade kontroll på ljustorp. Kanske skulle vi ha gjort något till mål med lite mer fantasi och skärpa i avsluten, säger Sidsjö-Böles tränare Robert Olsson, som ville ge beröm till hela laget med ett extra plus till mittbacken Lukas Sahlin.

Fjärde raka segern för Ånge mot Holm
Premiär för Höstfemman där de två bästa lagen tar klivet upp i div 4.
Ånge IF 2 förde spelet i den första halvleken men trots att chanserna inte saknades så dröjde det fram till den 43:e minuten innan det första målet kom. David Danielian springer ifrån sina försvarare på högerkanten och slår ett lågt inlägg som går förbi alla utom Marcus Jonsson som följt med upp från sin vänstermittfältsplats och får helt öppet mål och Robert Jonsson i gästernas mål kan inte göra mycket åt det och vi har en uddamålsledning i paus.
Hemmalaget fortsätter att skapa chanser och hotar genom att sätta press men under en tio minuters period av mitten av den andra halvleken så flyttar gästerna fram sina positioner något och skapar visst tryck mot Ånges straffområde men inga direkta avslut att nämna.
Istället för någon kvittering så kommer då 2-0 målet, Joakim Sjödin slår en hörna som Jesper Gulliksson nickar i stolpen och Haik Danielian skjuter in returen.
Bara fyra minuter senare kommer även 3-0 efter ett inspel av Marcus Jonsson fram till Daniel Wallsten som inte gör något misstag, och strax innan fulltid så kommer Haik Danielian fri på vänsterkanten och målvakten är långt ute och Danielian spelar fram till Luis Wedin som löpt med från halva plan och får helt öppet mål och fastställer resultatet.
En bra start för Ånge IF 2 på höstomgången och vinsten innebär årets fjärde vinst mot Holms SK.
/ Björn Sjödin, Ånge IF

Förlust mot Ånge igen
Nej, det blev ingen direkt drömstart för Holm när höstfemman inleddes med bortamatch mot Ånge 2.
Hemmalaget kunde vinna en ganska klar seger med 4-0 efter att ha haft ledningen med 1-0 i halvtid.
Första halvlek var relativt jämn spelmässigt men det var hemmalaget som skapade de flesta och hetaste chanserna. Men det skulle dröja ända till den 43:e minuten innan 1-0 kom. Detta genom ett inspel från Ånges högerkant som går förbi alla utom Marcus Jonsson som störtade fram på bortre stolpen.
- Ett mål som kom helt fel för oss, säger HSK-tränaren Thomas Åslin.
Men bortalaget gav inte slaget förlorat utan flyttade fram positionerna och skapar en del i andra halvlek.
Men i den 73:e minuten gjorde Haik Danielian 2-0 efter hörna.
3-0 (Daniel Wallsten) kom sedan i den 77:e min och Luis Wedin slutliga 4-0 i den 87:e.
- Efter 2-0 kändes det som luften går ur oss, vi börjar tappa orken och dom kunde dominera spelet och därmed skapa chanser. Vi tappar fokus på vad vi ska göra och börjar klaga på varandras misstag. Sånt tar energi från laget, säger Thomas.
Holm skapade väldigt lite målchanser idag och kändes inte helt på topp. Alla kan bättre och det finns chanser att visa det om en vecka när Granlo kommer på besök på Holmvallen. Holm verkar trivas betydligt bättre på naturgräs.
- Tycker att Janne Sölvestål och Robert Melander kan få ett extra plus i kanten idag, säger ass tränaren Pontus Maina.

Fotnot 2:
Lagen har med sig hela målskillnaden men bara 75% av poängen från Medelpadsfemmans grundserie.

Skytteligan, omgång 1 (16)

Granlos Ferdi Ismaili leder skytt-eligan sju mål före närmaste gubbe inför Höstfemman. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu Granlos Ferdi Ismaili leder skytt-eligan sju mål före närmaste gubbe inför Höstfemman. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu