Topp slog botten på Hemmanet
-
Alnö vann på Hemmanet med 5-0 och den här gången låter jag de båda tränarna, Pontus Melander i Alnö och Anders Ellqvist i Svartvik, komma själv till skrifts.

Pontus Melanders syn på matchen

Årets i särklass blötaste match så långt ägde rum igår kväll mot Svartviks IF borta på Hemmanet.
Svartvik, på förhand tippad toppkandidat, har inlett säsongen svagt men vann derbyt mot Essvik senast och ville givetvis fortsätta på den banan.
Det ville även Alnö som kom till spel med fyra raka segrar och tre raka nollor i protokollet.
Efter matchen kan nu meddelas att det står en femma i Alnös segerkolumn och att den trenden som Mange ”Pantern” Svensson startade borta mot Söråker fortfarande håller i sig då Axel Hedenström höll sin tredje och Alnös fjärde raka nolla.

Så här var matchen:
I den blott andra minuten slår Anton Andersson Vidén en djupledsboll på vänsterkanen mot Robin Nordin som sprintar ifrån sin markering. Inne i straffområdet spelar Robin sedan bollen diagonalt till andra sidan där Johan Hammarström har deklarerat att han är fri och kan i öppen kasse hänga dit 0–1. Där gick det snabbt!
Första femton fortsätter vi sedan att rida på den vågen och är sånär att utöka vår ledning några gånger men det lilla sista stämmer inte.
Under den inledande kvarten rullar vi också bollen fint i det blöta gräset och använder oss av få tillslag och bra rörlighet. Resterande del av halvleken blir jämnare. Det enkla spelet som inledningsvis var så bra försvinner från bortalaget och felpassen ökar i antalmedan målchanserna totalt uteblir. Pausvila och 0–1 ledning efter en godkänd första halvlek.

I andra halvlek börjar Svartvik bäst första fem minuterna utan att för den delen testa Axel Hedenström i kassen.
I den 55:e minuten får Alnö en hörna som Anton Andersson Vidén kan sätta i nät efter några hopslag på mållinjen där Viktor Amund är nära att göra mål både en och två gånger.
Efter 0–2 finns det sedan bara ett lag på banan och vi kan rinna ifrån till en välförtjänt 0–5–seger efter mål av följande:
0–3 i 65:e minuten. Robin Nordin, fri med målvakten och gör inget misstag.
0–4 i 74:e minuten genom Anton Andersson-Widén på straff. Robin Nordin blir i upprinnelsen till straffen tacklad inne i straffområdet och således straff.
0–5 Återigen en djupledsboll. Denna gång till Jimmy Ilvonen som hinner dit precis innan målvakten kapar honom. Domaren släpper fördel eftersom bollen går ut till vänsterkanten och Adam Johansson. Adam passar bollen diagonalt till höger sida av straffområdet där Anders Boman möter upp och kan lägga bollen i öppet mål, minut 85.
En fin skalp på bortaplan och vi gör åter igen en mycket fin andra halvlek. Nu blir det lite helg och vila innan vi kör en matchförberedande träning inför tisdagens match mot f.d. division III laget Stöde IF hemma på Släda.

/ Pontus Melander, tränare i Alnö IF

Anders "Ella" Ellqvists syn på matchen

I och med Patrik Chruzander insjuknade under gårdagen (gallan) så fick jag sköta matchningen i kvällens drabbning mot serieledarna Alnö.
Och visst visade dom varför dom för närvarande toppar serien också.
Inför matchen gick vi igenom att dom har en fruktansvärt snabb forward (Robin Nordin) som vi måste hålla koll på.
Och det lyckades vi med i 1 minut och 52 sekunder.
Då gjorde Alnö sitt 0-1 och passningsläggare till målet var just Nordin.
En lång rak djupledsboll som vår Niklas Olsson hade fem meter i försprång på när bollen seglade över backlinjen ner mot hörnflaggan.
Men deras Robin satte en enorm fart och hann före i löpduellen och spelade snett inåt bakåt där en Alnö kille (Johan Hammarström) hann först och bredsidade behärskat in ledningsmålet.

Vi tappade inte humöret. Och resterande 43 minuter av första halvlek hade vi kontroll på deras långa lyftningar mot nämnda Nordin.
Vi spelade boll mestadels efter marken och försökte nå Admir Adra med instick.
Hampus Olsson på vänsteryttern fick mycket boll i första och kom runt två gånger men inläggen med hans svaga vänsterdoja kunde Alnös målvakt Erik Hedenström enkelt lägga beslag på vid första stolpen.
Vi skapade inga rejäla målchanser men inte heller Alnö tycker jag.
Kanske är något färgad. Men Adra slet sig loss i ytterdelen av straffområdet och blev klippt över benen och stöp i backen. Men domaren viftade avvärjande. Straff där, och kanske vi kunde få med oss 1–1 i halvtid.

I pausen sade jag till grabbarna att jag tyckte vi att vi höll spelet väl så bra mot serieledarna och att vi ska fortsätta att vinna boll. Och försöka använda oss av högerkanten också.
Andra halvlek börjar liknande den första.
Deras mittback hade grymt tillslag. Och hittade gång på gång till vindsnabbe Nordin.
Vår målvakt Johan Alex var ute i sista stund några gånger och avvärjde när backarna inte hängde med.
Alnö skrapar i den 56.e minuten fram en hörna. Lyft in. Nick som Johan Alex räddar men släpper retur på och en hungrigAnton Andersson Vidén är först på bollen och skickar in 0-2 från tre meter.

Nu kändes det som att vissa fick antydningar till gamnacke och några minuter efter 0-2 fick så Alnö utdelning på sina giftiga långbollar bakom vår felvända backlinje. Deras mittback lägger en perfekt lyra som Nordin kan få med sig i steget och han gör nget misstag fri med Johan Alex och rullar behärskat in 0-3.
 Nu blev uppförsbacken ännu brantare och vi skapade nog inte en enda målchans sista halvtimmen faktiskt.
Alnö var hetare på samtliga positioner och hjälpte varandra föredömligt i press och understöd.
Våra killar försökte men hela tiden kom en vitklädd Alnökille och störde så pass att det blev felpass eller bolltapp.

Alnö blev sedan tilldömd en straff. Helt korrekt dömd. "Micke" Brändström höll sig inte kall nog i straffområdet - och klippte benen på en kille.
Straffen slagen supersäkert av deras kapten Anton Andersson Vidén rakt upp i högra krysset medan Johan Alex kollade läget vid den vänstra stolproten.
0-4 var ett faktum och nu var det bara fråga om att hålla tätt sista kvarten.
Men Alnö var sugen på mer. Och löpviljan hos dom vita sinade verkligen inte.
Gång på gång kom en lång boll som deras backar helt ohotad kunde stå och måtta med precision. En boll rinner förbi, Johan Alex kommer på mellanhand och krockar med en framrusande Alnökille. Bollen studsar till en annan som skjuter mot öppet mål. Men det blockas fast på den andra returen kunde Anders Boman raka in 0-5 från 16 meter i öppet mål.
Varför buren var vidöppen berodde på att Johan Alex låg i smärtor i halvcirkeln och kved. Han tvingades också bryta matchen.
Trots att vi i dagsläget har fyra målvakter i truppen så fick forwarden Alex Lundström dra på sig målvaktströja och handskar sista sex miuterna. Tre keeprar på skadelistan - och nu eventuellt en fjärde...
Alnö kände sig dock nöjda med 5-0 och Alex Lundström i mål ställdes inte på något prov.

Sammanfattning:
Vi var lika bra som Alnö i första.
I andra viker vi ner oss när Alnö rycker ifrån i målprotokollet.
Jag tycker att Alnö är det bästa lag vi hitills har mött och förstår varför dom är ett topplag.
I och med vår tabellplacering så får man inget gratis utan det är hårt jobb som gäller i samtliga minuter i matcherna för att vi ska vända den dystra trenden.