Matchfakta & Referat

Medelpadsfyran

Omgång 3

Mikael Edström spräckte nollan med ett kanonskott efter 35 minuters spel. Mikael Edström spräckte nollan med ett kanonskott efter 35 minuters spel.

4-1 Håkan Åström 88

Domare: Mattias Uppling, Sundsvall (bra i lite svårdömd match)

Publik: 40

Matchen:

Medskogs orkade stå emot Sunds offensiv i drygt en halvtimme sedan drog högerbacken Mikael Edström på ett kraftfullt skott som satt perfekt under ribban utan chans för Roger Magnusson i Medskogskassen.

Tre minuter senare dribblade sig Jacob Melander förbi några "Medskogsare" och ren med Magnusson placerade han bollen utom räckhåll för denne.

Då kändes matchen avgjord då Medskogs inte hade någonting att komma med framåt utan tvingades lägga all kraft och energi på defensiven.

Sund fortsatte att hålla ett högt bolltempo med många löpningar även under den andra halvleken men trots mängder av mållägen stod sig tvåmålsledningen till den 78:e minuten. Då fick Stefan Näslund en perfekt genomskärare från Christian Saastamoinen, rundade Magnusson innan han rullade in 3-0.

Fem minuter före full tid fick 16-årige Felix Schmidt göra mål i sin debutmatch i A-laget. Jabob Melander blev nergjord i straffområdet men domaren lät spelet fortgå då bollen hamnade hos Felix, som med en säker bredsida gjorde 4-0.

I slutminuten fick sedan Medskogs ett tröstmål efter deras bästa anfall i hela matchen. Ett anfall som avlutades med Rickard Engmans hårda inlägg som Sundmålvakten Patrik Jonsson lite nonchalant försökte sig på att plocka ner med en hand. Gick väl sisådär och Håkan Åström tackade och tog emot när "Patte" tappade ner bollen mitt framför fötterna på honom.

Tränarsnack:

- Ett mer rättvist resultat hade varit 8-1, vi var så pass mycket bättre än Medskogs idag. Enda negativa var att vi kanske borde gjort fler mål på de chanser vi skapade säger lagledaren Claes Nyman och tränaren Henrik Öhman.

- Det var inget snack om saken. Sund var mycket bättre än oss. Alla kämpade och slet och skall ha all heder för sin insats och det är egentligen inte mot lag som Sund som vi skall ta våra poäng. Nu ser vi fram emot fredagens match mot IFK 2, säger Medskogs tränare Göran Sundqvist.

Bäst på plan:
Sund: Dennis Bergström och Christian Saastamoinen ägde mittfältet och höll upp ett bra tempo i spelet. Mikael Edström var kraftfull på högerbacken och unge Felix Schmidt, född 1996, gjorde en lovvärd debut i andra halvlek på sin högeryttermittfältarplats.

Medskogs: Målvakten Roger Magnusson räddade sitt lag från en brakförlust tack vare massor av fina räddningar.

Vissa kan helt en-kelt inte sluta göra mål. Johan Smott avgjorde njurunda-derbyt. Vissa kan helt en-kelt inte sluta göra mål. Johan Smott avgjorde njurunda-derbyt.

Matchen:
Efter en jämn och mållös första halvlek i njurundaderbyt tog Svartvik över helt i andra uppe på Essviksvallen. Tempot höjdes rejät tack vara snabba bolltransporter mellan lagdelarna vilket gjorde att Essvik tröttnade ju mer matchen led.
0-1 gjorde Johan Smott efter inlägg av Joakim Åström i den 63:e min och samma duo låg även bakom 0-2-målet kvarten senare. "Jocke" serverade och Smott lobbade iskallt bollen vidare in i mål.

– Målskytt kan man träna sig till, försvar kan man nöta in, men måltjuv föds man till, säger Smott till Andreas Ignell på ST.

Det här var Essviks första poängförlust och Svartviks första seger

- Vi vann på vår backlinje och framåt var Johan Smott giftig och gjorde två mål. Vi gjorde helt enkelt en grym insats, säger Svartviks tränare Patrik Chruzander.

- Vi kom inte alls upp i normal standard . Vi vågade inte hålla i bollen utan var ängsliga och slog bort den så fort vi kunde. Försökte slå avgörande passningar hela tiden . Tror vi var tagna av stundens allvar helt enkelt . Svartvik var bättre igår och vann rättvist, säger Essviks tränare Tony Lundberg.
Essvik: Linus Olsson var den ende som nådde upp i normal standard. Han gör aldrig en dålig match.

Svartvik: Beröm till backlinjen med Mikael Brändström, som omutbar idag, och tvåmålsskytten Johan Smott var dom som höjde sig lite över kollektivet.

Joel Säterberg satte matchavgörande 2-1 för Kovland. Joel Säterberg satte matchavgörande 2-1 för Kovland.

Kovlands IF - Söders BK 2-1 (1-0)

2013-05-14 - 19:00 - Ånäsvallen

1-0 Johan Dahlqvist 34
1-1 Rasmus Bouvin 69
2-1 Joel Säterberg 77

Domare: Anton Grönlund, Sundsvall (lite ojämn nivå i domsluten, svårt att veta vart ribban låg).

Publik: 30

Matchen:

Premiär på Ånäsvallens gräsrektangel där mattan var rätt så hygglig med tanke på regnet tidigare under dagen.

Kovland tog ett lite kommando på mittfältet då Söders spelade 4-3-3 och man kom runt bra på kanterna och på topp höll Jens Olsson Söders försvar sysselsatta. Det var också Jens som efter en halvtimme precis var på väg att ryckte sig fri inne i straffområdet när han bryskt fälldes från sidan av Andreas Karlsson. Domaren hade inte så mycket att välja på än att blåsa straff. Kovlandsspelarna ville ha en frilägesutvisning också men det fick räcka med ett gult kort.

Och ni känner väl till regeln vid det här laget - den som blir fälld skall INTE lägga straffen. Jens Olsson tog trots det hand om straffen, och han brukar också vara säkerheten själv, men Södersmålvakten Martin Älander gick åt rätt håll och räddade sitt mål från påhälsning.

Straffräddningen gav Söders energi samtidigt som hemmaspelarna hängde lite med huvudena och ett par omställningar var nära att ge bortaledning.

I den 34:e minuten tog Kovland ett snabbt inkast djupt ner på Söders planhalva. Sebastian Åhsén slog sedan ett perfekt inlägg som Johan Dahlqvist mötte med pannan och årets första fullträff på Ånäsvallen var ett faktum. Där stod Söders på hälarna vilket blev kostsamt.

Den andra halvleken blev mer ett ställningskrig men Kovland skapade några chanser för utökning men det blev istället Söders som kontrade in en kvitteringsboll. Rasmus Bouvin utnyttjade läget och placerade in 1-1 i den 69:e minuten.

Kovland kom tillbaka beslutsamt och kunde återta ledningen i den 77:e minuten. Jens Olsson plockade snyggt ner ett inlägg och knackade sedan fram en boll på djupet till Joel Säterberg som avslutade i den första maskan innanför den vänstra stolpen.

Söders hade slut på idéer för en kvitteringsjakt och Kovland hade inga problem att stänga matchen, förutom två hörnor sista minuten som gav lite nerv innan slutsignalen.

Kovland tog sin första seger och klättar i tabellen medan Söders får vänta ett tag till på sin första. Det gäller bara att se till att man orkar hålla fokus i 2 x 45 minuter och inte släppa till "onödiga" mål så kommer man att få marginalerna med sig. KIF vann knappt men rättvist.

- Vi tar en välförtjänt och viktig trea efter vår dåliga start på serien. Enormt viktigt för självförtroendet i dom kommande matcherna att vi stänger matchen efter 2-1 målet. I övrigt så gör vi som lag en väldigt gedigen insats, säger ass. tränaren Fredrik Åsén.

(väntar på "tränarsnack" från Söders)

Kovland: Jonas Nilsson dy sprang från hörnflagga till hörnflagga och fyllde på väldigt fint i offensiven. Han sprang över milen idag.
Söders: väntar på info

Jimmie Nordbergs frispark smiter in under Peter Rönnqvist vilket blev matchens enda mål. Foto: Fredrik Lundgren. (Fler bilder från matchen längre ner på sidan).
Jimmie Nordberg frisparkade hem segern till Lucksta. Jimmie Nordberg frisparkade hem segern till Lucksta.

Söråkers FF - Lucksta IF 0-1 (0-1)

2013-05-14 - 19:00 - Söråkers IP

0-1 Jimmie Nordberg 40

Domare: Victor Grönlund, Sundsvall (bra insats utan nämnvärda misstag, skulle i så fall vara några knuffar i ryggar som inte beivrades).

Publik:

Matchen:

Lötas gräsplan är en rysare. Löta grusplan är rena skräcken, och det var på den som mötet mellan hemmalaget Söråker och Lucksta ägde rum.

Gästerna inledde bäst på den gropiga och svårspelade planen och hade ett bra grepp om händelserna första halvtimmen. Spelet var lite överraskande utmärkt och ett bortamål hängde i luften men närmare än ett bortdömt p g a offside på Stefan Krantz kom man inte.

Spelet blev sedan klart sämre och det blev mest kamp och långbollande. Den sjunkande solen ställde också till det för spelarna.

Lite ologiskt kom matchens första mål mitt i "luftvärnsattacken". I den 40:e minuten slog Jimmie Nordberg en frispark direkt i mål. Söråkers keeper Peter Rönnqvist är på bollen men den smet retfullt under honom. Förmodligen blev han bländad av solen i det momentet.

Patrik Lundgren klev in efter halvtidsvilan och var en vitamininjektion
första kvarten av andra för Söråker med flera fina prestationer, men varken han eller någon av de övriga "Löta-grabbarna" lyckades fullt ut.

Lucksta spelade på resultatet och kontrollerade effektivt återstoden av matchen. Hemmalaget hade visserligen några chanser att hota, och tyckte väl själva att de blev rånade på en straff efter en tröjdragning (scrolla ner för bild), men LIF kunde vinna med matchens enda lite turliga mål och Martin Ålin kunde därmed hålla sin och lagets andra raka nolla.

- Det var svårspelat och efter målet i slutet av den första halvleken så hade vi full fokus i andra på att hålla ledningen första 20 minuterna för att sedan kunna utnyttja Söråkers behov av att chansa framåt. Vi släppte inte till några speciellt farliga målchanser men fick inte heller några jättebra lägen att stänga matchen själva. När slutsingnalen gick så var 1-0-segern jätteskön. Viktigt att hålla nollan för andra matchen i rad, säger Luckstas spelande tränare Robert Johansson.

(väntar på "tränarsnack" även från Söråker)

Söråker: Patrik Lundgren kom in efter paus och var en vitamininjektion.
Lucksta: 18-årige vänsterbacken Dan Andersson klev in för en avstängd Mattias Svellander och gjorde det med den äran. Plus också till hela Luckstas försvarsspel med målvakten Martin Ålin i spetsen, en ny nolla.

0-5 Måns Hellberg 70

Domare: Per Backlin, Sundsvall (hur funkar fogis?)

Publik: väntar på info

Matchen:

Efter två mindre lyckades insatser bjöd Alnö på omgångens urladdning och visade hur mycket kvalitet som ligger latent i laget. Inte många lag som åker hem från Östavall med en 5-0-seger i bagaget.

Alnö hade övertaget redan från avspark på Skogsvallen och det hjälpte inte att Östavall "parkerade bussen" framför eget mål och uteslutande satsade på kontringar. Något som avvärjdes effektivt av gästernas backlinje.

Redan efter tio minuter tog man greppet i målprotokollet. Johan Hammarström blev fälld strax utanför offensivt straffområde. Medan Östavalls målvakt dirigerar muren och övriga plockar upp markering inne i boxen rullar Joakim Axelsson en snabb frispark åt höger till en helt fristående Jonathan Åhlin som prickskjuter in 0-1.

Inte många minuter senare är det dags för 0-2 när Johan Hammarström placerar in bollen från 18 meter, assisterade av Anton Andersson Widén. Elegant lägger han den i "fel hörn" för målvakten som står på fel fot vid tillfället.

I den 25:e minuten fälldes sedan "Hammarn" (Johan Hammarström) inne i straffområdet och inga tveksamheter från domare Backlin som pekar på straffpunkten. Straffen sätts säkert i nät av Jonathan Åhlin, som därmed gör sitt andra mål i matchen.

Innan pausvilan kommer även ett fjärde alnömål. Efter fint förspel kan Anders Boman ta god tid på sig och ladda ett skott från cirka 20 meter. Målvakten gör en bra räddning men kan inte hålla skottet utan kan bara se när Anton Andersson Widén på den efterföljande returen retsamt rullar in bollen i tom kasse.

Den andra halvleken bjuder inte Alnö på en lika sprudlande offensiv, ö-laget är nöjda med resultatet och går bara in för att bevaka  ledningen.

Östavall försöker men utöver några resultatlösa hörnor har de otroligt svårt att komma till några avslut. Alnö är positionssäkra och kan relativt enkelt avstyra alla anfallsförsök i sin linda.

Med tjugo minuter kvar kommer istället 0-5 efter en fin spelvändning av Alnö där bollen snabbt byter kant. Vänstbacken Viktor Amund kommer på en av sina många offensiva raider och kan slå ett välavvägt inlägg till Måns Hellberg, som från nära håll kan trycka en nick på mål. Målvakten gör dock en bra räddning men är sedan åter chanslös när Måns kan sätta sin egen retur i tom bur från dryga metern.

Östavall - Alnö 0-5. Vad hade man fått för odds på det efter att ha sett de två inledande omgångarna?

En bra första halvlek som bäddar för segern, sköna 12 mil hem, säger Alnös tränare Pontus Melander.

(väntar på "tränarsnack" från Östavall).

Östavall: väntar på info
Alnö: Jonathan Åhlin var spelsugen efter sin avstängning och var svårfångad värre för Östavallsförsvaret och satte även två fullträffar men samtliga i lagen skall ha med beröm godkänt.

Alexander Gidlöf Alexander Gidlöf

Kubikenborgs IF 2 - IFK Sundsvall 2 0-2 (0-0)

2013-05-14 - 20:30 - Kubikenborgs IP

0-1 Alexander Gidlöf 67
0-2 Alexander Gidlöf 86

Domare: Anton Öström, Sundsvall (hela domartrion skall ha beröm inkl. AD Oscar Carlsvärd och Roger Backlund).

Publik: 33

Matchen:

Kuben 2 förde spelet hemma mot IFK Sundsvall 2 men hade förtvivlat svårt att göra mål trots bra spel och en uppsjö av chanser.

När dessa inte utnyttjades kunde istället IFK, trots att man inte gjorde någon bra match offensivt, göra två mål och ta hem segern.

I den 67:e minuten drev Abdisadiq Muse Farah bollen efter vänsterkanten och när han kom ner mot dödlinjen så passade han snett-inåt-bakåt till Alexander Gidlöf som resolut tryckte in bollen i det vänstra hörnet.

Kuben kom därefter av sig och i slutminuterna kunde Alexander Gidlöf stänga kiosken med sitt andra mål efter fint förarbete av lille Kevin Berg.

-  Ingen förtjänt seger. Lagdelarna klickade inte i varandra idag men vi får bara omfamna dessa sköna poäng! Nu ser fram emot fighten på fredag mot Medskogs. Där vi skall lira en annan fotboll, lovar IFK-tränaren Kenneth Kile.

- Vi gör en "pissmatch" som vi snabbt försöker glömma. Kändes som vi gick in med 80% rakt genom hela matchen, och det går inte oavsett vilka man möter. Dålig fokus i passningsspelet, samt usel skärpa framför mål.
Eloge till IFK:s unga gäng som vinner "ställningskriget". Får ta på mig förlusten då det är mitt jobb att se till att spelarna är motiverade och laddade, säger Kubentränaren Christer Eriksson självkritiskt.

Kuben 2: Målvakten Jonathan Berntsson och inhopparen Altaf Hashemi frå godkänt. I övrigt var varken någon bättre eller sämre än någon annan.
IFK 2: Återigen skall backlinjen med Oscar Ulin,Gustav Arnberg, Tobias Jonasson, och Johan Grundberg ha beröm för sin insats. Tvåmålsskytten Alexander Gidlöf och målvakten Simon Möller får också pluspoäng.

Skytteligan, omgång 3

Jacob Melander är en av tre spelare som gjort fyra mål så här långt. Jacob Melander är en av tre spelare som gjort fyra mål så här långt.

Bildkollage: Söråker - Lucksta 0-1

Stefan Krantz skriker ut sin smärta efter att knappt blivit träffad av Robert Lagergren. Foto: Fredrik Lundgren.
Joakim Andersson borde fått syna kortet och Emil Sjögren belönad med en straff efter den där tröjdragningen i andra halvlek. Foto: Fredrik Lundgren.
Med zoom... Foto: Fredrik Lundgren
Söråkers En Gay En Gay utmanar Luckstas Fredrik Kristensen Jansson. Välfriserade lagkaptenen Richard Gillgren bevakar händelsförloppet. Foto: Fredrik Lundgren.
Nicklas Svedjeskog försöker skjuta, men omringad av diverse Luckstaspelare blev det lite för trångt. Foto: Fredrik Lundgren.
Emil Sjögren och Patrik Lundgren på språng men Luckstakeepern Martin Ålin var snabbt ut och sög ut sig bollen. Foto: Fredrik Lundgren.