Höstfemman

Omgång 4 (19 totalt inkl. Grundserien)

I tävlingen "Att inte pilla sig på snorren vid inkast" åkte grön tävlande Andreas Markgren och röd Semir Salia ut samtidigt i redan i inlednings-rundan på Ljustorps IP. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Vill ni ha referat från dagens matcher i Höstfemman?
Idag spelas det 13 matcher bara i Medelpadsfyran, Höstfemman, Höstsexan och Damtrean.
Det betyder minst 26 telefonsamtal till tränare/ledare plus ett antal domare som inte är så snabba att lägga in på fogis (resultat och matchfakta på Medelpads Fotbollförbunds hemsida).
Idag blir det en omöjlighet för mig att hinna med då jag, utöver matchen Ljustorp - Granlo, skall hjälpa en kompis att flytta.
Därför kommer här en vädjan till samtliga lags tränare och ledare:
Vill ni att det skall stå något om era matcher idag krävs det att vi alla hjälps åt. Jag be er därför skicka in ett kortare referat till Lokalfotbollen när ni kommer hem från matchen. Behöver inte vara någon roman utan bara lite om själva matchen, målen och en kommentar till hur ni såg på matchen plus vilka som var bäst i ert lag. Jag hjälper sedan till att redigera texten.
Skickas till: lokalfotbollen.se@hotmail.com eller om ni hellre vill sända ett sms till 0730 - 49 88 88.
Är det så att ni inte kan/vill/hinner/orkar så är det okey om ni ber någon annan i föreningen. Bara det kommer nånting.
Ber även dagens domare att lägga in matchfakta så fort som möjligt i fogis.
Tackar på förhand.
Tycker ni inte att Lokalfotbollen skall skriva om era matcher behöver ni inte göra någonting men offrar ni en kvart på mig så sparar jag kanske fyra-fem timmar och kan lägga in referat och matchfakta i eftermiddag eller sent ikväll när jag kommer hem.

Uppdatering:
När jag kom hem sent ikväll så hade jag fått matchinfo från Matfors och Holm. Ljustorp-Granlo var jag på själv så den är inga problem. Problemet är att jag helst vill ha från bägge lagen annars är det svårt att göra ett någorlunda rättvist referat. Avvaktar till måndag förmiddag så får vi se om det kommer in mer info från de klubbar som saknas.

En glad Johan Berg-ström sköt segern till Matfors och man har nu ännu chansen till div. IV-spel nästa år. En glad Johan Berg-ström sköt segern till Matfors och man har nu ännu chansen till div. IV-spel nästa år.

Matfors med i uppflyttningsracet
Om Matfors IF ville tillbaka till Medelpadsfyran med vändande post, man åkte ur ifjol, krävdes inget annat än seger borta mo Ånge 2.
Och visst gick det vägen. Seger med 1-0 och det var lagkaptenen Johan Bergström som gick i bräschen och petade in vinstmålet.
- Eftersom Ånge har ett spelskickligt lag så visste vi att det skulle bli svårt att åka upp och föra matchen. Planen var därför att låta Ånge ha taktpinnen men att göra det svårt för dom i sista tredjedelen, vinna boll och ställa om och hota, säger tränaren Ulrik Norberg.
Kanske underlättades segern då Ånges A-lag spelade div. III-match samtidigt i Kramfors och man därigenom inte kunde använda sina bänkspelare från det laget.
Trots detta var det Ånge 2 som ägde mest boll under den första halvleken, hade bra rörelse i sitt spel och skapade flera hyfsade lägen.
Även på fasta var man farliga. En frispark i den 18:e minuten ställde t ex till bekymmer när den studsade nån meter innan målvakten Jonas Dunberg.
Efter 32 minuter kom Ånge runt på vänsterkanten. Bollen spelades in mot straffpunkten där anfallaren Hank Danielian gick i däck. Bollen gick ut ur straffområdet till en Ångespelare som avlossade ett skott som tog vägen strax över ribban. Ånge ville ha straff men domaren varnade istället Danielian för filmning.
Sju minuter senare kom Ånge återigen runt på vänsterkanten och det efterföljande inlägget gick lågt mot den bortre stolpen. Där blir det en kampsituation mellan en hemmaspelare och en MIF:are och nya rop på straff från Ånge IF. Bollen? Den rann över den förlängda mållinjen.
Matfors hade några omställningar under den första halvleken men skärpan saknades sista tredjedelen så de riktigt heta chanserna uteblev.
Ånge vann den första halvleken på poäng.
Hemmalaget fortsatte att trycka på i inledningen av den andra halvleken men det utmynnade dock bara i resultatlösa hörnor.
Tio minuter in i halvleken väggspelade sig Matfors igenom Ånges försvar och Johan Bergström avslutade efter marken tätt utanför veterankeepern Tony Eklunds högra stolpe.
Här någonstans började matchbilden ändra karaktär något. Gästerna hotade mer i sin omställningarna. Ånge ägde heller inte boll lika stabilt utan Matfors började gnaga sig in i matchen även offensivt.
Johan Bergström fick fritt skottläge utanför straffområdet efter ett fint vänsteranfall. Dock med högerfoten och det lösa skottet vållade inte Eklund några problem.
Nu var MIF på gång och efter en snabb omställning frispelade Adam Forsström Daniel Boström men Eklund gjorde en bra reflexräddning på det kvicka avslutet.
Nära var det också i den 68:e minuten men en vaken Eklund avstyrde en djupledsboll långt utanför sitt straffområde, precis framför fötterna på Max Källström.
Fyra minuter senare tappade Eklund bollen efter en hörna. Johan Bergström fick ett bra läge men den förre Östavallkeepern revanscherade sig.
Ett bortamål hängde nu verkligen i luften.
I minut 78 var Matfors på väg igenom igen men fick istället frispark halvvägs in på Ånges planhalva.
- Vi blev lite frustrerade över att domaren inte var kyligare eftersom vår spelare som fick bollen var på väg att få fritt fram mot mål, säger tränare Norberg.
Adam Forströms frispark in mot straffpunkten blev något låg och studsade vilket ställde till det för hemmaspelaren Joakim Sjödin som hade tänkt sig att nicka bort bolen. Istället blev det en snednick som landade framför Johan Bergström som behärskat lade in bollen till vänster om mv-Eklund.
Ånge flyttade sedan upp för kvittering men närmare ett par frisparkar i bra lägen strax utanför straffområdet kom man inte. En seglade långt över och den andra tog mitt på Dunberg, som inte heller släppte någon retur.
- En skön seger för oss i MIF. Vi hade revansch att utkräva från seriepremiären då vi tappade 0-2 till 3-2 under sista kvarten. Matchbilden blev precis som förväntat och det var starkt att vi hade tålamodet och kunde lyfta oss i andra halvlek och ta till vara på våra chanser och vinna, säger Norberg.
Lintotten Johan Bergström slet i vanligt ordning hårt på mitten och även avgjorde med sitt mål. Mittbackarna Kevin Larsson och David Smed spelarde koncentrerat och gjorde det svårt för Ånge att komma igenom i mitten.
(väntar på kommentarer om matchen även från Ånge IF 2)

Ånge IF 2 - Matfors IF 0-1 (0-0)
​2013-09-15 - 13:00 - Ånge IP
0-1 Johan Bergström 78
Domare: Andreas Wiklander, Söråker
Publik: 27

Det började bra för Ljustorp mot Granlo. Redan efter fem minuters spel utnyttjade Robin Nordin ett misstag från GBK-mittbacken Edin Muratovic och krutade in 1-0 förbi en chanslös Peter Allen. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Edin Muratovic tog en snabb revansch när han mitt i gröten av grönvia Ljustorps-spelare liggande köttade in 1-1 efter en tilltrasslad situation. Granlo kunde sedan vinna med hela 1-6 efter fyra mål på en kvart i mitten av den andra halvleken. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Domaren Nilla Sjö-berg firade sin fina insats med en lättöl. Domaren Nilla Sjö-berg firade sin fina insats med en lättöl.

Granlo tog ett jättekliv mot div. IV
Granlo BK har aldrig tidigare spelat i MedelpadsAllsvenskan men idag tog man ett stort kliv mot vår högsta lokala serie efter storseger på bortagräs mot Ljustorp - 6-1.
- Vi visade att vi verkligen kan spela fotboll och som vanligt gör vi en bra insats när vi möter ett bra lag, säger Granlos tränare Nermin Zulovic.
Det blev en riktigt bra div. V-match på Ljustorps IP. Högt tempo, bra passningsspel och tuffa men ärliga närkamper.
Granlo inledde matchen, ja hela den första halvleken, med ett fyndigt passnings spel där man lät bollen göra grovjobbet. Ibland blev bolleveransen för lös och lite för nätt och då tvekade inte hemmalaget att kliva dit bryta för ett sedan direkt söka en löpande Robin Nordin på djupet. En taktik som lönade sig redan efter fem minuter. Brytning, pang, lång boll, som Granlos mittback Edin Muratovic lite lättvindigt släppte förbi sig, till en frilöpande Nordin som drog till distinkt utan chans för Peter Allen i GBK-målet (se bilden ovan).
Granlo skakade omgående av sig kallduschen och fortsatte sitt fyndiga passningsspel inom laget men återigen, vips en Ljustorpsbrytning, kom runt på vänsterkanten men Jasmin Muratovic skott på inspelet gick ett par decimeter över.
Granlos första riktiga målchans levererade Semir Salia i den 12 minuten då hans hårda skott gick i en båge över Ljustorpmålvaken Fredrik Enqvist innan det rammade överliggaren.
Salia hade minuten senare ett nytt skott från distans men Enqvist sträckte ut åt höger och boxade till hörna.
Enqvist tippade i den 18:e minuten en wobblande frispark från Alen Zulovic över ribban och åtta minuter senare hann han även ner till sin vänstra stolprot och styra ut ännu ett distansavslut från Zulovic.
Enqvist, som spelade med Granlo under våromgången, såg ut att spöka till det ordentligt för sina gamla lagkamrater men på den efterföljande hörnan sprack hans nolla.
Ljustorpsförsvaret fick inte undan Semir Salias högerhörna utan mitt inne i smeten av grönvita hemmaspelare fläkte sig Edin Muratovic och liggade skickade han in kvitteringsbollen. Skön revansch för mittbacken som inte var helt lyckad vid LjIF:s ledningsmål.
I den 33:e minuten var Ljustorps Muratovic, Jasmin, ytterst nära att kvittera men hans stenhårt skruvade markskott tog i insidan av Peter Allens högra stolpe och ut. En prestation som var värd ett bättre öde.
Istället blev det Granlo som satte ledningsmålet. Oskar de Vahl löpte in i straffområdet, fick en perfekt inchippning av Alen Zulovic, innan han från nära håll kunde stöta in bollen förbi en helt chanslös Ellqvist. Där hängde inte LjIF-försvaret med.
Den andra halvleken blev i inledningen som en omvänd handske.
Ljustorp slet åt sig taktpinnen omgående i den andra halvleken och nu var det dom som pressade tillbaka sina motståndare tack var bra tempo i passingsspelet och stark forechecking. Granlo fick mer eller mindre rensa undan i affect emellanåt. Samtidigt var man oerhört täta bakåt och man släppte inte till något i onödan. Närmast en nätkänning var Robin Nordin men hans volleyskott ute till höger gick utanför den bortre stolpen.
Mitt i LjIF-pressen stack Granlo upp. Oskar de Vahl tog tag i bollen mitt på Ljustorps planhalva och satte fart och och med hemmaspelarna som vikkäppar sprang han förbi fem-sex grönvita innan han inne i straffområdet sköt lågt till vänster om Ellqvist. Ett mål av internationell klass.
Ljustorp gav emellertid inte upp utan flyttade upp laget ännu mer och krigade vidare, nu för en jakt på en reducering.
Två jättemissar inom loppet av en minut, den 69:e, av normalt säkre mittbacken Jesper Eklund tog dock död på LjIF:s poängfunderingar. Först blev han "bestulen" på bollen av Zecir Raimi precis utanför eget straffområde. Zecir hade sedan inga problem att överlista en övergiven Ellqvist. Därefter kapade han Ferdi Ismaili långt ut i straffområdet. Ismaili tog själv hand om straffen och gick mer på kraft än placering. Ellqvist gick åt rätt håll men bollen var för hård.
Med kvarten kvar drev Samir Salia in från vänsterkanten innan han strax utanför straffområdet lossade bössan. 1-6 satt perfekt högt upp vid den första stolpen.
- Ljustorp var bra men vi var bättre, konstaterade Granlos tränare Nermin Zulovic.
- För att slå ett så pass bra lag som Granlo måste man spela diciplinerat bakåt och sätta chanserna framåt. Man har inte råd att missa mot Granlo som jag tycker har flera spelare av div. III-klass, säger Ljustorps tränare Torbjörn Persson.
Fredrik Ellqvist i målet, som länge höll sitt lag kvar i matchen, Jasmin Muratovic på mitten och anfallaren Marcus Lundström var de främsta i Ljustorp.
Även Granlo hade en stabil målvakt i Peter Allen. Mittbacken Edin Muratovic visade hög klass efter inledningsmissen medan mittfältet med Semir Salia, Jesper Hellström, Alen Zulovic, Oskar de Vahl och Secir Raimi kompletterade varandra perfekt och var den enhet som vann matchen.
Avslutningsvis beröm till domartrion. Nilla Sjöberg tillsammans med sina assisterande Johanna Hållander och Oscar Parment Einarsson tog knappt ett enda feldomslut under hela matchen.
- Skönt ändå att man gjorde några misstag. Har ju själv lovat mig att lägga av den dag jag gör en helt prickfri match, säger Nilla Sjöberg, som också bara hade lovord till sina unga assistenter.

1-6 Semir Salia 74
Domare: Nilla Sjöberg, Alnö (hela domartrion svarade för femstjärnig insats).
Publik: 25

Anfallaren Peter Allen gjorde comeback i Granlomålet och visade upp sig på sin rätta plats. Här är han snabbt ute och fångar en djupledsboll mot en framstormande Ljustorpsspelare. Edin Muratovic, 1-1-skytten, avvaktar. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Matchen mellan Ljustorp och Granlo bjöd utöver bra spel på friska närkamper där det togs och gavs utan en massa gnäll hit och dit. Här mellan Hannes Kerfstedt i LjIF och Semir Salia i GBK. Zecir Raimi är närmaste vitte. Foto: Janne Pehrsson, Lokal-fotbollen.nu.
Kent Larsson stängde matchen när han nickade in 1-3. Kent Larsson stängde matchen när han nickade in 1-3.

Taktiskt Fränsta spelade bort Sidsjö-Böle
Spelade Sidsjö-Böle bort sina chanser att nå nästa års div. IV?
En "given" hemmaseger mot jumbon Fränsta slutade nämligen med en 1-3 i baken.
- En mycket tung förlust. Vi gör en bra match överlag offensivt men vi sätter inte chanserna vi skapar och vi gör för dagen en mindre bra insats defensivt vilket resulterar i tre mål bakåt, säger Sidsjö-Böles tränare Robert Olsson.
Hemmalaget hade mycket boll men hade svårt att tränga igenom Fränstas defensiv. Fränsta i sin tur förlitade sig ofta på snabba spelvändningar och bollar upp till snabbe anfallaren Andreas Modén. Men riktigt farligt blev det aldrig när det gäller öppet spel.
Inte helt oväntat kom första målet därför efter en fast situation. Kent Larsson skarvade vidare en lång frispark till Andreas Modén som nickade in 0-1 efter 25 minuters spel.
Även SBIF:s kvitteringsmål innan paus var upprinnelsen liggande boll. En hörnretur hamnade hos Brehon Berisha och på hans skott i den borte gavlen hade inte Simon Eriksson i bortamålet någon pareringschans.
Även den andra halvleken bestod till största delen av Sidsjö-Böle i bollbesittning men fortfarande spelade gästerna ett uppoffrande försvarsspel, inte minst högerbacken Lukas Larsson.
- Lukas gjorde sin klart bästa match för året, berömde spelande tränaren Kent Larsson efteråt.
Då kändes Fränstas kontringar betydligt farligare. Andreas Modén sprang igenom ett par gånger men missade i det avgörande momentet.
Men skam den som ger sig. I den 55:e minuten hittade Henrik Larsson "Modde" och den här gången satt avslutningen där den skulle, precis invid Fredrik Hultmans ena stolpe.
Modén var senare ytterst nära trean men den gång var insidan av stolpen i vägen.
1-3 kom istället på hörna med åtta minuter kvar på uret. Modén lyfte in och Kent Larsson använde huvudet.
- En taktiskt kämpaseger. Så kan man sammanfatta dagens match, säger just Larsson, som är spelande tränare i FIK.
-  Svårt att sätta fingret på varför vi inte går segrande ur den här kampen. Vi gör trots en spelmässigt bra match, säger Robert Olsson.
Mittfältaren Josef Rahmqvist öppnade upp på mitten men fina djupledlöpingar med boll á la Tipsextra modell 70-talet.
Redan nämnde Lukas Larsson bäst i Fränsta.

Sidsjö-Böle IF - Fränsta IK 1-3 (1-1)
2013-09-15 - 16:00 - Sidsjövallen
0-1 Andreas Moden 25
1-1 Brehon Berisha 40
1-2 Andreas Moden 55
1-3 Kent Larsson 85
Domare: Anton Sjöberg, Sundsvall (klart godkänd, stävjade gnället på planen med befogade gula kort).
Publik: 23

Niklas "Spisen" Wik-holm svarade för Holms samtliga mål i 3-3-matchen mot IFK 3, bl a kvitteringen i slutskedet. Niklas "Spisen" Wik-holm svarade för Holms samtliga mål i 3-3-matchen mot IFK 3, bl a kvitteringen i slutskedet.

Niklas Wikholms hattrick räckte inte till seger
I den förra omgången tvingades IFK Sundsvall 3 lämna w.o. borta mot Ånge 2.
Idag spelade man hemma på Balders och då man lirade matchen efter sitt div. IV-lag fick man ihop fullt lag tack vare deras bänkspelare.
Det höll på att räcka till seger men i näst sista minuten kvitterade Niklas Wikman för Holm och räddade med sitt hattrick 3-3 för gästerna.
- Detta var en match som vi borde ha vunnit sett till hur matchen gestaltade sig, säger Holms tränare Thomas Åslin.
Holm hade tillställningen under relativt god kontroll men kunde inte utnyttja sitt spelmässiga övertag samtidigt som man släppte in två tidiga mål.
0-1 kom i den 22:a minuten på straff genom Kalle Bergström sedan Kristiffer Sahlén fällt en hemmaspelare.
Fem minuter senare var det dags för 2-0 sedan Holm hamnat alltför offensivt med sina backar och IFK kunde lätt sätta bollen i nät. Även denna gång genom Kalle B.
Holm fick emellertid snabbt kontakt. Bara ett par minuter senare spelade Karri Ahokas fram Niklas "Spisen" Wikholm till 2-1.
Den glödhete Wikholm skickade strax därpå även in kvitteringen. Denna gång stod Emil Westberg för framspelningen.
Holm tog därefter greppet om matchen och gästernas supportrar väntade på ett avgörande bortamål. Men icke. En glad Anton Munter kunde istället stöta in ett långt vänsterinägg vid den borte stolpen för hemmalaget.
Oron började sprida sig i bortalaget och man flyttade fram positionerna för att skapa ett större tryck men tidgen gick och det befarades allvarligt i Holmlägret att man kanske skulle bli helt utan poäng denna söndag.
Men i den 90:e min kom så kvitteringen. Och vem skulle göra det om inte Niklas Wikholm, passningsläggare Dennis Frisk. "Spisens" 21:a mål denna div. V-säsong.
- Hade varit otroligt surt att förlora denna match. Tycker att vi var klart bättre än dom men vi har väldigt svårt att komma till avslut, säger Thomas Åslin efter matchen.
- Vi tar inte dom nödvändiga löpningar som krävs på rätt sätt i vårt anfallsspel, fyller ass tränaren Pontus Maina i.
- Där har vi en del att träna på, effektivitet i sista tredjedelen.
I Holm ges extra beröm till Rasmus Staaf på ytterbacken och Kristoffer Sahlén, trots att han drog på sig en straff och två gula kort och således fick utgå i matchens slutskede. Även Dennis Frisk ska ha ett omnämnande för sin insats, speciellt för den första halvleken.
(väntar på kommentarer även från IFK Sundsvall 2)

Publik: 43

Aktuell tabell, omgång 4 (19 totalt inkl. Grundserien)

Fotnot 2:
Lagen har med sig hela målskillnaden men bara 75% av poängen från Medelpadsfemmans grundserie.

Skytteligan, omgång 4 (19 totalt inkl. Grundserien)

Granlos Ferdi Ismaili leder skytte-ligan hela nio mål före närmaste konkurrent. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu Granlos Ferdi Ismaili leder skytte-ligan hela nio mål före närmaste konkurrent. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu