Tvåmålsskytten Mårten Gräntz. Tvåmålsskytten Mårten Gräntz.

Mårten Gräntz tvåmåls-skytt när IFK Sundsvall sänkte Lucksta

(2017-05-14)
IFK Sundsvall vann överraskande klart mot Lucksta på Westhagen.
Segersiffrorna landade på 4-0 i IFK-favör efter bl a två mål av Mårten Gräntz.
– En bra genomförd match där vi var effektiva framåt, säger IFK:s tränare Emad Nademi.


Ett suget IFK Sundsvall startade starkt första halvtimmen mot ett Lucksta som inte alls verkade vara med på noterna.
IFK:s 1-0 var ett typexempel. Kevin Berg passade till Oscar Lidström som mötte fyra Luckstaförsvarare. Oscar driver bollenb och backarna backar (därav namnet?) och backar utan att försöka bryta och till slut är IFK-anfallaren inne i LIF:s straffområde och enkelt placerar in bollen förbi Martin Ålin.
Sista tio av halvleken rätade Lucksta upp sitt spel något och jämnade ut spelet.
– Vet inte vad det var men vi bjöd inte alls upp till dans och vi fick vara glada att det bara stod 0-1 i paus, säger Luckstatränaren Tommy Lerstrand. 
– Vi sade innan att vi måste vara på tårna redan från start då troligen Lucksta skulle inleda i ett högt tempo med tanke på att deras självförtroende borde vara på topp efter den stora segern i premiären. Tror kanske att vår inledning överrumplade dom något, säger IFK-tränaren Emad Nademi.

Lucksta hade kastat sin passivitet i papperskorgen under halvtidsvilan och satte betydligt högre press på IFK i den andra halvleken och man fick också en bra chans till kvittering men Jimmie Nordberg fick snedträff med vänstern och bollen gick till inkast...
Istället kom 0-2, IFK bortalag, strax innan timmen spelad. Marcus Berglind slog en rak passning på fötterna på Mårten Gräntz som vände bort sin försvarare, kom fri och sköt hårt in bollen vid den främre stolpen.
"Hemmalaget" (matchen spelades på Westhagen) gav emellertid inte upp men råkade ut för en jobspost när Semir Salia drog på sig sitt andra gula kort sedan han kommit in sent i en sitation. Med en man mer utnyttjade IFK och Mårten Gräntz situationen nästan omgående med att göra 0-3. Inbytte Minhaz Chowdhury tog med sig bollen ner mot kortlinjen innan han spelade snett inåt bakåt till Gräntz som stäckte sig fram och tåade in bollen.

Då gick luften ur Lucksta definitivt och efter att Kevin Berg gått omkull i granulaten kunde Minhaz Chowdhury sätta straffen fram till 0-4.
– Vi började som sagt riktigt bra och jag tycker att vi hela matchen spelade fint med varierat passningsspel. När Lucksta satte högre press på oss så behöll vi lugnet och kunde spela oss ur pressen och komma till fina anfall. På det hela taget kontrollerade vi matchen från start till mål och lyckades neutralisera deras styrkor, säger Emad Nademi.
– Vet inte om det var falsk trygghet efter vår fina premiär och att vi trodde att vi var bättre än vi är? Våra prestationer har också varit ojämna under våren, en bra match har efterföljts av en sämre. Idag blottade vi oss bakåt och gjorde enkla misstag. Något som IFK inte var sena att utnyttja. Efter 0-2 gick vi ner på en trebackslinje men fick en man utvisad och strax därefter kontrade dom in 0-3. Vi fortsatte trots det framåt för att åtminstone spräcka nollan men då kom även 0-4. För mig spelar det ingen roll om vi förlorar med 0-1 eller 0-4 bara man försökter, säger Tommy Lerstrand.

I IFK förtjänar hela laget överbetyg med ett extra omnämnade till tvåmålsskytten Mårten Gräntz, brytsäkre ledargestalten i mittförsvareet Mika Lindroos, säkre målvakten Axel Hedenström som visade pondus när så krävdes samt inhopparen Minhaz Chowdhury som gjorde ett mål och passade till ett och visade att det finns starka kort även på IFK:s bänk.
I Lucksta däremot slätstruket överlag denna dag.

Lucksta IF - IFK Sundsvall 0-4
2017-05-14 - 17:30 - Westhagen
0-1 Oscar Lidström (20)
0-2 Mårten Gräntz (58),
0-3 Mårten Gräntz (63)
0-4 Minhaz Chowdhury (85, straff).
Utvisning Lucksta: Semir Salia (60)
Domare: Abdisadiq Muse Farah (bra, höll en jämn nivå)
Publik: 35
Matchfakta

• Resultat, matchfakta, aktuell tabell och kommande matcher
• Nyheter Medelpadsallsvenskan