Alnös matchhjälte Tuva Lundin (under bollen) efter sitt segermål mot Stöde. Foto; Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu.

Bra försvarsspel nyckeln till Alnös derbyseger över Stöde – och Tuvas
pärla förstås

(2020-08-16)
Tuva Lundin fick på en bra träff innan timman spelad och bollen satt perfekt i den bortre gaveln.
Men annars var Alnös nyckel till seger det fina försvarsspel som tog udden ur Stödes normalt målfarliga anfallsduo Edin & Högbom.
– Vår unga backlinje uppträdde moget och robust och släppte knappt till något, säger Alnös tränare Morgan Sahlin.

Det vankades derby på Släda IP när hemmalaget Alnö och gästande Stöde inledde höstspelet i damtvåan. Och det med två raka segrar i ryggen efter vårens matcher.
Med solen i zenit inledde bortalaget bäst och hade ett par farliga avslut som det ena strandade på duktige Alnömålvakten Ronja Johansson och det andra smet strax utanför stolpen.
Men det märktes att värmen gjorde avtryck då tempot i matchen inte var det vassaste och målchanserna var lätt räknade. Bästa chansen efter inledningen hade Engelina Nygren som i slutet av halvleken fick ett bra läge inne i straffområdet men skottet hamnade mitt på den välplacerade Stödemålvakten Urte Meskauskaite (se bild nedan).

Den andra halvleken blev piggare och inte minst då från hemmalagets sida som hade ett par bud på nätkänning redan innan Tuva Lundin fick en boll på djupet i högerinnerposition och drev framåt innan hon med högerdojjan drog på ett hårt vinkelskott som satt perfekt i den bortre gaveln.
Målet fungerade som en väckarklocka för Stöde som tog över markant men det unga Alnöförsvaret stod emot bra när anfallsduon Anna Edin och Clara Högbom tryckte på som bäst.
Med tjugo minuter kvar åkte hemmalagets Trude Burman på en rejäl stämpling och tvingades åka upp till akuten. Såg illa ut då det dessutom var på hennes redan onda fot. Dubbel otur.

Efter det fem minuter långa uppehållet hittade inte Stöde tillbaka in i matchen igen, så när som på ett friläge som dock studsade på fel sida stolpen om man är Stödesupporter, utan istället låg Alnö närmare en utökning av ledningen men 1-0 stod sig speltiden ut och ö-laget tar därmed rygg på serieledande Selånger efter sin tredje raka seger. Och gissa vilka man möter i nästa match?

Massor av bilder från derbyt på Släda IP

Alnös Tuva Lundin driver bollen på högerkanten och i momentet senare drar hon på ett vinkelskott som sitter perfekt i bortre gaveln och 1-0 är ett faktum. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu.