Medelpadsfyran

Omgång 5

Kovlands keeper Martin Jutman var rena väggen och såg till att hemmalaget tog en sett till spelet orättvis seger mot Alnö. Men målvakten tillhör också laget. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Admir Adra satte psykologiska 2-0-målet för Svartvik. Admir Adra satte psykologiska 2-0-målet för Svartvik.

Svartviks IF - Söråkers FF 3-0 (0-0)
2013-05-25 - 16:00 - Svartviks IP
1-0 Hampus Olsson 23
2-0 Admir Adra 62 (Mikael Brändström står som målskytt på fogis!)
3-0 Filip Denkert 92

Domare: Thomas Berglund, Sundsvall (domartrion syntes inte under hela matchen, vilket betyder att dom gjort en kanonmatch. Dock ett tveksamt "icke ingripande" vid Svartviks 2-0-mål drar ner betyget).
Publik: 250
Solen sken ikapp idag med den månghövdade publiken (minst 250 personer) som sökt sig till Svartviks San Siro-arena för att vara en del av historien, d v s 1000:e matchen i div 4.
Kan det ha varit den annonserade kolbullen som utlovades med dryck till en rimlig slant som drog eller kanske att man ville se lite fotboll i solen på en för dagen en fantastisk plan som inbjöd till en underhållande match i den s k  Medelpadallsvenskan.

Nåväl, fotboll skulle spelas och för Svartvik i jubileumsmatchen gällde bara seger, inget annat.
Svartvik startade också bra och direkt i inledningen av matchen där Mikael Brännström omgående kom runt på sin vänsterkant men drog bollen i utsidan av gaveln.

Hemmalaget hade ett massivt spelövertag i första halvlek där Söråker knappt var på vår på motståndarnas planhalva eller ställde jubileumslagets försvarsspel på prov.
I den 23:e minuten kom ledningsmålet. Dagens gigant, Niklas Olsson, slog en perfekt genomskärare till Hampus Olsson som mycket snyggt drev in från högerkanten och dundrade in konstlädret via ribban på en chanslös Peter Rönnqvist i Söråkermålet.
Det visade sig bli enda målet under den första halvleken men sett till antalet brända chanser var ledningen i underkant.
1-0 är en skör ledning i fotboll men 17 minuter in i den andra halvleken fördubblade Svartvik sitt försprång.
Admir Adra knuffade ikull Svartviks Niclas Svedjeskog i offensivt straffområde utan åtgärd. Tog sedan bollen och vände bort backarna både en, två och tre gånger innan han säkert placerade bollen i mål.
Därefter var det bara Svartvik för hela slanten och nu handlade det bara om att stänga matchen med ett eller två mål ytterligare innan slutsignalen skulle avkunna att jubileumsmatchen slutade med seger till det rödvita hemmalaget.
Med kvarten kvar byttes Philip Denkert in och i sin unika långa och gängliga kroppsammansättning (där 80% av kroppen består av onödigt långa ben med en utväxling likt en älgtjur) direkt sätter Söråkers backlinje i hårt jobb för att freda sitt mål, som troligen längtar till älgjakten för att på nått sätt få stopp på karln.
Det blev även Denkert som fick äran att göra matchens sista mål. På övertid fick han en genialisk genomspelning från Pontus Serrander och men en ursinnig fart kom han inrusande från vänsterkanten och likt en överdjävligt onödigt lång Messi, men med samma precision, trädde han in bollen i den tredje maskan från "kryllan". Ett förbannat vackert mål och återigen helt otagbart för mål-Rönnqvist.
Ridån ner för Söråker och Svartvik fick alltså sin seger i sin 1 000:e div. 4-match således.

- En match som egentligen som bara kunde sluta på ett sätt. Vi spelade idag en hyfsad fotboll, men slår bort lite för många bollar för att vara helt nöjda vilket kan straffa sig när vi i nästa match ställs mot topplaget Sund, säger Svartviks tränare Patrik Chruzander.
- Vi har ingen tur med domare Berglund. Mot Medskogs berövade han oss på en solklar straff och idag tillät han planens minsta spelare Admir Adra att sätta armarna i ryggen och knuffa ikull vår betydligt större Nicklas Svedjeskog utan åtgärd. Därefter kunde han sätta 2-0-målet vilket naturligtvis sänker moralen på våra spelare. Annars tycker jag det var en medioker div. IV-match där Svartvik trots allt vann välförtjänt då de var på tårna och visade betydligt bättre vilja än oss, säger Söråkers tränare Fredrik Thimeradh.
Svartvik: Ett bra kollektiv med Niklas Olsson,  Henrik Svanström  och Arvid Backlund som glänste lite extra med sin otroliga inställning till att vilja vinna vinna varje match.​
Söråker: Ingen, det var slätstruket överlag i Söråker denna jubileumsdag.​

"Gäddan" spikade igen. Simon Möller i IFK:s mål höll nol-lan mot Lucksta. "Gäddan" spikade igen. Simon Möller i IFK:s mål höll nol-lan mot Lucksta.

IFK Sundsvall 2 - Lucksta IF 0-0 (0-0)
2013-05-26 - 12:00 - Norrporten Arena

Domare: Thomas Berglund, Sundsvall (hela trion var mycket bra)

Publik: 55
Båda lagen inledde förtroendeingivande första tjugo minuterna då man löpte mycket och försökte ta sig förbi respektive försvarslinje via passningar genom mittfältet. Lagen försvarade sig emellertid mycket väl och målchanserna var få även om gästande Lucksta var det mer spelförande laget och förlade det mesta av spelet på IFK:s planhalva utan att det vaskades fram några rejäla målchanser.
Andra halvan av första blev händelsefattig sedan värmen tagit ur sin rätt och tungorna hängde som slipsar på spelarna.
Inför den andra halvleken hade man ändrat förutsättningarna. Någon hade beslutat att konstgräset på Norrporten Arena skulle vattnas och det visade sig att lagen hade svårt att bemästra underlaget trots pigga ben. Bollen stack bara i väg och tankar som att lyfta bollar bakom backlinjen var bara att lägga ner.
Precis som i den första halvleken mattades spelarna sista halvan och det blev en hel del gåfotboll.
IFK spelade till sig en 7-8 hörnor i andra men ingen av dom blev speciellt farliga.
Matchens enda riktiga målchans kom sent på övertid. På en långboll kolliderade Luckstas Stefan Krantz med IFK-keepern Simon Möller och en försvarare precis vid straffområdesgränsen. Krantz var först upp på benen och skulle bara rulla in bollen i det tomma målet men smällen hade gjort honom groggy så han fick inte ens iväg något skott.
- Jag är djävligt lycklig över poängen. Vi blev lite tagna i början av Luckstas aggresivitet och vi uppträdde lite vekt i närkamperna. Men vi kom bra in i matchen och krigade oss igenom 90 minuter utan något mål i baken. Alla i truppen fick dessutom speltid, säger IFK-tränaren Kenneth Kile.
- 0-0 speglade matchen. Det var få målchanser och en snäll tillställning. Det var emellertid nära att vi avgjorde på övertid men vi fick inte iväg skottet mot det öppna målet, säger Luckstas tränare Robert Johansson.
IFK Sundsvall 2: Simon Möller i målet höll nollan och klev inte undan i närkamperna även om det kostade några blåmärken. 50 kilo Abdisadiq Muse Farah var hal som en ål på mitten och vann trots sin brist på vikt massor av närkamper och kom allt som oftast ut med bollen från svåra situationer.
Lucksta: Jens Andersson var giftig ute på sin vänsterkant innan han tvingades utgå efter en smäll på knät i andra halvlek. Per Hulinder ersatte Robert Johansson på topp och skall ha en eloge för sitt slit trots minimalt understöd från mittfältet.

Två skäggiga matchvinnare för Kovland. Målvakten Martin Jutman svarade för ett helt knippe publikfriande räddningar medan Jens Olsson var den som från distans sköt segermålet mot Alnö. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Publik: 64
Det blev en lite skräll på Ånäsvallen denna soliga tisdagskväll då hemmalaget Kovland lyckades lägga seriefavoriten Alnö på rygg.
Rättvist?
Knappast!
Kovland fick emellertid en smakstart med ett ledningsmål redan efter 53 sekunder. Jens Olsson kastade långt, Sebastian Åsén nickskarvade till Johan Dahlqvist som i sin tur lobbnickade över korte Joakim Grannas i Alnömålet.
Första halvlek präglades annars av massor av misstag och felpass, många gånger på grund av den gropiga planen. Det var också ett misstag som ledde till Alnös kvitteringsmål. Kovlands målvakt Martin Jutman skulle plocka ner ett inlägg långt ut i sitt straffområde men i trafiken tappade han bollen och Victor Svedberg kunde behärskat lyfta in 1-1 i det tillspillogivna KIF-målet.
Martin Jutman skulle emellertid ta revansch för den missen, och det många gånger om.
I övrigt var det inte mycket att notera i den första halvleken. Det brände bara till två gånger ytterligare. Först nickade Jens Gustafsson i ribban och sedan föll Alnös Anton Andersson-Widén i Kovlands straffområde med försvararen Joakim Wittek. STRAFF vrålade Alnöspelarna och bänken, nej sade domaren och vinkade avvärjande. Scrolla ner för att se bilden och kanske bilda er en egen uppfattning. Från min kameravinkel (åtta meter från händelsen) såg domaren ut att göra rätt. Alnös tränare Pontus Melander höll varken med mig eller med domaren om man säger så...
Om det var irritationen över den uteblivna straffen vet jag inte men Alnö kom ut betydligt mer beslutsamma efter pausvilan och lät inte Kovland få låna bollen speciellt ofta. Men trots att man satte Kovland i ett rejält skruvstäd lyckades man inte bryta ner motståndet. Eller rättare sagt, Martin Jutman i målet, som visserligen hade bra hjälp av sina försvarare. Efter sin miss på målet spikade Kovlandskeepern igen och framförallt lär Anton Andersson-Widén drömma mardrömmar i natt om denne orakade Jutman.
I den 50:e minuten vände Anton runt inne i Kovlands straffområde men fick se  Jutman enhandsrädda.
Tre minuter senare behövde inte Jutman ingripa då Antons skott smet strax utanför stolpen. Det gjorde han istället i den 72:a minuten då Anton drog till direkt på ett inspel från kanten, bara för att se denne Jutman reflexrädda till hörna.
Skulle det inte bli något mer mål i matchen?
Jo, för Kovland!
Mitt i dominansen stack Kovland upp. Jens Olsson fick tag i bollen på egen planhalva och drev oattackerad mot Alnös mål innan han från drygt 25 meter avlossade ett studsande skott som slank in metern innanför Joakim Grannas högra stolpe. Troligen var Grannas på väg att tjuva på en eventuell djupledsboll och stod på fel ben i skottögonblicket. Kan inte finna någon annan förklaring för det där skottet får inte en div. IV-målis släppa förbi sig.
Alnö tryckte sedan tillbaka Kovland ännu längre ner i planen men nu var det inte fråga längre om ett segermål utan att få med sig en poäng.
Från sidan kändes det som om målet skulle komma när som helst men Martin Jutman hade sparat sin bästa räddning till sist. På ett sidledspass i Kovlands straffområde drog Victor Amund på direkt på volley från fem meter men trots en förflyttning hann Jutman tillbaka - och limmade skottet! Måste vara årets räddning så här långt i Medelpadsfyran!
Efter den räddningen ebbade Alnös krafter ut och Kovland kunde ro hem alla tre poängen. Inte rättvist sett till matchbilden men målvakten tillhör ju också laget. Jag tror Alnö hade 12 farliga eller halvfarliga avslut mot mål, Kovland tre, varav två gick i mål och en i ribban.
- Det här var en viktig seger för oss och vi svarade för en djävulskt bra arbetsinsats. Kanske var det här vändningen för oss? Tyckte vi hade bra koll på dom i första men i andra vann vi alldeles för få dueller och blev tillbakapressade. Tur att vi hade Jutman i målet för han räddade segern åt oss men jag tänker inte be om ursäkt för att vi vann, säger Kovlands tränare Mikael Lundström.
- Vi gjorde en bra match sett till att vi saknade tolv man och jag tycker att vi skapade tillräckligt många chanser för att vinna. Det var också rena helgerånet att vi inte fick en straff i första. Fegt av domaren att inte våga blåsa. Nä, idag var det fel lag som vann, säger Alnös tränare Pontus Melander besviket.
Kovland: Målvakten Martin Jutman var outstanding men även rejält överbetyd till trion Simon Berg, Johan Dahlqvist och Jens Olsson​.
Alnö: Anders Bohman på mittfältet och Anton Andersson-Widén i anfallet var bäst för dagen i ett trubbigt Alnö.
• ST/Dagbladet: Kovland krigade till sig tre poäng

Joakim Andersson gjorde sitt sjunde mål för säsongen. Joakim Andersson gjorde sitt sjunde mål för säsongen.

Sund IF - Östavalls IF 0-1 (0-1)
2013-05-27 - 19:00 - Malands IP
0-1 Joakim Andersson 32

Domare: Victor Grönlund, Sundsvall

Publik: 45
Det krävs två för en tango heter det. På Maland var det bara Sund som ville försöka men hade det varit "Let's Dance" så hade man åkt ut direkt. Även om man dansade själv som Billy Idol så rörde man sig i otakt och orytmiskt.
Östavall svarade för i sin tur för en Pink Floyd. Man ställde upp en gigantiskt elvamannamur bakom bollen för att fredag sig och litade uteslutande på kontringar med Joakim Andersson.
En taktik som skulle visa sig lyckosam för Sund hade inte verktygen denna afton att montera ner muren. Bolltempot och fantasin var alldeles för lågt från de röda och några farliga chanser skapades egentligen inte under 90 minuter. Niclas Perssons genomlöpning från hans högerkant efter fem minuter var en av få chanser värt att nämnas, men avslutet lämnade en hel del övrigt att önska. Annars var det mest taffliga avslut och skott från långt avstånd som Östavalls målvakt Manne Vallström inte hade några problem att rädda.
I matchens 32:a minut kom matchens enda fullträff. Örjan Larsson slog en boll på djupet som en Sundförsvarare inte lyckades bryta utan styrde den vidare och friställde Östavalls specielle målskytt, Joakim Andersson, vilken inte gjorde något misstag ren med keepern Patrik Jonsson.
Faktum är att Östavall var närmare ytterligare ett mål än Sund en kvittering men Pär Malmberg brände sitt friläge. Gästernas andra målchans i matchen...
- Vi försökte och försökte, men hade inte något motmedel mot Östavalls gigantiska elvamannaförsvar. Östavall var även duktiga på att hela tiden dra ner på tempot i alla lägen, säger Sunds tränare Henrik Öhman.
- En taktisk triumf. Vi visste att Sund är ett bra lag och vi gick in för att krympa ytorna och med Joakim Andersson framåt är vi aldrig ofarliga. Jag är mycket nöjd med vårt försvarsspel som lade grunden till den här segern. Skön seger förresten då vi inte nått upp till vår förväntade kapacitet ännu i år, säger Östavalls lagledare Sten-Ingvar Fredlund.
Sund: I Sund var det ingen spelare som höjde sig över mängden, Dennis Bergström och Mikael Edström försökte verkligen dra med sig laget med sin energi och vilja, men det hjälpte inte ett grått Sund för dagen.​
Östavall: Joakim Andersson gjorde målet och är hela tiden farlig tack vare sin snabbhet. ​Manne Vallström var säkerheten själv i målet och extra plus även till spelande tränaren Jonas Westrings defensiv som fyllde hålet efter frånvarande Jonas Sjöberg perfekt.

Essviks Christian Isaksson tillhörde en av planens bättre aktörer i 3-1-matchen mot Söders. Tack vare segern gick njurundalaget upp i topp av serien. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Publik: 30
Det här var en bra och tempofylld div. IV-match där bägge lagen bemödade sig om att hålla bra fart i passningarna och man ville gärna hålla bollen inom laget och varken de svart-röda eller det grön-vita höll heller igen i närkampsspelet vilket gjorde att det blev lite smågrinigt emallanåt, precis som det skall vara.
Söders är bättre än vad tabellplaceringen påvisar men man uppträder ibland lite för naivt i försvarsspelet vilket man obönhörligen blir straffade i fyran.
Den här gången stod man på hälarna första kvarten vilket blev kostsamt.
0-1 kom redan i den andra minuten. Efter en upprullning på högerkanten slog Peter Mackin in bollen i straffområdet, Henri Sjödal släppte den förbi sig vilket lurade Söderförsvaret och Hampus Olsson, som smygit upp bakom, kunde enkelt sätta nätet i dallring.
0-2 kom bara två minuter senare. Henri Sjödal hann före målvakten Martin Älander på en djupledsboll och lobbade vaket in tvåan.
Essvik hade sedan bud på ytterligare mål innan Söders tog sig i kragen och gjorde match av det hela och resterande 75 minuter blev spelmässigt en jämn historia.
Tidigt i den andra halvleken fick Söders kontakt i målprotokollet sedan Essviks keeper Niklas Pedro tappat "kulan" efter en hörna och Jacob Pedersen placerat bollen i det lediga hörnet. Essviks kassör beordras härmed att släppa ifrån med medel till att köpa nya målvaktshandskar till sin keeper!
Kvitteringen hängde sedan i luften på en frispark med cirka kvarten kvar. Max Sjölinder fick på en bra träff från 26 meter men Pedro hade bra koll på det hårda skottet och slängde sig snyggt och räddade. Returen blev farlig. Pedro hann upp och reflexräddande även den och den andra returen sköts över. Nära nära!
Några minuter senare kunde istället Essvik sätta matchavgörande 1-3 genom Marcus Sawert efter en tilltrasslad situation inne i Söders straffområde.
Efter det gick luften ur hemmalaget och njurundalaget hade inga problem att hålla undan och faktiskt gå upp i serietopp sedan Sund förlorat sin match mot Östavall.
- Första kvarten spelade vi bländade fotboll och gjorde två mål. Därefter blev det en del långbollande innan vi hittade tillbaka i spelet efter deras reduceringsmål tidigt i andra. Efter 3-1-målet höll vi i bollen bra och det var ingen fara på taket. Vill ge en eloge till Söders som jag tyckte var ett riktigt bra lag och spelade en fin fotboll, säger Essviks tränare Tony Lundberg.
- Jag är jävligt besviken att vi vi står och sover i inledningen vilket kostar oss två baklängesmål. Vi rullade inte heller boll som vi brukar, blir lite för ivriga och vill slå den avgörande passningen för snabbt. Men det är väl så att det låser sig när man jobbar i uppförsbacke, säger Söders tränare Mikael Kotermajer.

Söders: Olle Nordberg jobbade och krigade kopiöst både på mitten och i anfallet. Jacob Pedersen täppte till bra i sin defensiva mittfältsposition och var även den som såg till att Söders fick kontakt i målprotokollet.
Essvik: Balansspelaren Hampus Andersson spelade klokt och placeringssäkert i vanlig ordning. Bra var också kreative mittfältaren Christian "Chippen" Isaksson trots att han inte spelade med bara ben...​​

"Lill-Ebbe" Wöhrman-Selim låg bakom Ku-bens bägge mål. "Lill-Ebbe" Wöhrman-Selim låg bakom Ku-bens bägge mål.

Kubikenborgs IF 2 - Medskogsbron 2-0 (1-0)
2013-05-27 - 20:30 - Kubikenborgs IP
1-0 Kevin Wöhrman Selim 31
2-0 Khoger Friad 74
Domare: Per Backlin, Sundsvall (bra)
Publik: 35
Kuben 2 vann med 2-o mot Medskogs hemma på konstgräset efter 1-0 i paus.
Redan efter den första halvleken borde hemmalaget haft ledningen med tre-fyra bollar sett till spel och chansfördelning.
Enda målet kom efter dryga halvtimmen på en fast situation. Buba Jammeh Marika nådde högst på en frispark från vänsterkanten. Medskogskeepern Joakim Christensen räddade men Kevin Wöhrman-Selim var framme och högg på returen och skickade upp bollen i nättaket.
En 1-0-ledning är alltid vansklig och i andra spelade Medskogs upp sig och var nära kvittering flera gånger om sedan Kuben tappat sitt fina spel från den första halvleken. Kubenkeepern Jonathan Berntsson fick då visa sig på styva linan och avvärja ett par halvlägen och en gång tog han hjälp av överliggaren.
Med dryga kvarten kvar fick 1-0-skytten "Lill-Ebbe" Wöhrman-Selin bollen inne i Medskogs straffområde och trots att försvararna formligen klängde på ryggen dribblade han av ett par stycken innan han serverade Khoger Friad som satte två-nollan.
Därefter avtog Medskogs stridslust och "tigerränderna" kunde hålla sitt tvåmålsförsprång hela vägen till slutsignalen.
- Jag är nöjd med spelet idag i den första halvleken men inte med avsluten. Vi borde dödat den här matchen tidigare. Tur att vi blivit starka på fasta situationer och jag är också nöjd med vår trebackslinje, säger Kubentränaren Christer Eriksson.
(väntar på återkoppling från Göran Sundqvist, tränare i Medskogs)
Kuben 2: Trebackslinjen med Axel Andreasson, Eric Hahne och Buba Jammeh Marika var riktigt bra och dirigerades väl av målvakten Jonathan Berntsson, som plockade det backlinjen släppte förbi sig.

Skytteligan, omgång 5

Joakim Andersson, Östavalls IF. Joakim Andersson, Östavalls IF.

Bildkollage: Kovland - Alnö 2-1

I den här situationen ville Alnö ha straff men domaren valde att fria när Anton Andersson-Widen är i duell med Joakim Wittek och sedan faller handlöst. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Upprinnelsen till Alnös kvitteringsmål. Kovlands målvakt Martin Jutman fastnar i trafiken ute i straffområdet och tappar bollen...
...och Victor Svedberg kan behärskat lyfta in 1-1.

Bildkollage: Söders - Essvik 1-3