Omgång 15

Det var ingen bra derbyfredag för bröderna Johansson. Daniel gick mållös i sitt derby mot Svartvik även om Essviks nye anfallare hade några bra lägen. Här vänder han om inne i strafformrådet och får på ett bra skott, som dock Daniel Micene i hemmamålet gör en utstökt enhandsräddning på. Storebror Robert gick även han såväl mål- som poänglös när Lucksta förlorade "El Fantastico" mot Matfors med 2-5, och det hemma på Sörforsvallen till råga på allt. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Sviten bruten för Alnö IF när IFK Sundsvall gav serien lite liv igen.
(2014-08-15)
Det var en händelserik derbyomgång i kväll i Medelpadsfyran med en hel del dramatik. Bland annat gav IFK Sundsvall Alnö deras första div. IV-förlust sedan 3 juni ifjol. 3–0 efter två mål av Rasmus Bouvin där samtliga mål producerades efter paus.
Det blev inte heller några bra fredag för bröderna Johansson.
Daniel Johansson gjorde en emotsedd comeback i Essvik men fick gå mål– och poänglös medan storebror Robert förlorade El Fantastico med sitt Lucksta mot Matfors med hela 2–5.

"Kul match om man är IFK:are"

På Balders slöt den första halvleken mållös. IFK var bättre i inledningen men hade svårt att skapa något riktigt matnyttigt. Alnös "Jonte" träffade ribban efter en halvtimme och var den som närmast att spräcka nollan.
I den andra inledde Alnö bäst men lite mot matchbilden var det IFK som tog ledningen i den 58:e minuten genom Rasmus Bouvin som lobbade över Joakim Grannas efter en fin djupledsskarvning av Kevin Berg.
– Det målet kom som en kalldusch, säger Alnös tränare Pontus Melander.
I mitten av halvleken avgjorde IFK matchen med två mål inom en kort tidsrymd. Rasmus Bouvin avslutade Oskar Palmqvists inlägg med en cykelspark som gick upp i nättaket via mv-Grannas till 2-0 och strax därpå var det Gustav Arnbergs tur att hitta nättaket där upprinnelsen var en hörnspark.
– Dom vinner två andrabollar som dom sedan gör mål på, säger Melander.
– En roligt match att se på och spela, speciellt om man är IFK:are. Efter vår fina första halvlek sade jag åt grabbarna att vi kör på samma visa i andra. Tycker vi till slut vinner rättvist och inte släppte till några chanser i andra, säger IFK Sundsvalls nöjda tränare Mikael Kotermajer.
– Hade vi gjort första målet i matchen så hade vi vunnit men efter att dom gjort sitt 1–0–mål skapade vi inte mycket framåt. Vi hade svårt sista tredjedelen, säger Melander.
Rasmus Bouvin har nu gjort 16 mål på tio matcher och får beröm för sitt spel. Målvakten Charlie Merchant höll nollan och fick god hjälp av sina mittbackar Martin Brännström och Gustav Arnberg.
I Alnö var innermittfältaren och kreatiören Anders Boman den bäste.
(mer info om matchen kommer senare)

Storseger för Matfors i El Fantastico

I "El Fantasico" tog Matfors en rejäl 5–2–seger och passerade också Lucksta i tabellen inför närmare 300 åskådare på Sörforsvallen.
Luckstas lagkapten Mattias Svelander hade emellertid utlovat 2-1-seger och uppmanat Matfors att använda dubbla benskydd.
Hemmalget började också riktigt bra och redan efter 30 sekunders spel fick Jens Andersson ett jätteläge från tre meter men hans vinkelskott hamnade i utsidan av den hitre gaveln. Johan Skog fick något senare ett friläge men Jonas Dunberg avvärjde med en djärv parad.
Efter cirka tjugo minuter bedarrade Luckstastormen och återkom egentligen aldrig förrän under en kortare period när man gjorde sina två mål i mitten av den andra halvleken.
Men då var det egentligen för sent. Då ledde redan MIF med 4-0 och några bud till 3–4 hade man inte utan Johan Engberg kunde stänga derbyt med sitt 2–5–mål i minut 78.
0-1 kom i den 34:e minuten sedan William Östman kallt rullat bollen förbi
Simon Möller i LIF-målet.
Minuten senare schabblade LIF:s mittback Marcus Sjöström vilket gav Daniel Boström fritt fram. Thom Arnesen blev stressad och för att få stopp på "Borra" klippte han till med en perfekt bensax - och blev frilägesutvisad.
I den 41:a minuten var det ingenting som stoppade "Borra" från att måla när han enkelt förpassade Jesper Nilsson-Böös centring mot den borte stolpen i det öppna målet.
"JNB" visade sedan styrka direkt i inledningen när han med en Luckstaspelare formligen hängande på ryggen avslutade högt till höger om Möller.
I minut 51 kastade i halvlek inbytte högerbacken Emil Nilsson ett långt inkast som kaptenen Johan Bergström bröstade ned till mittfältskollegan Jonas Sankala som avslutade lågt i Möllers högra hörn. Snyggt!
Därefter följde alltså Luckstas två reduceringsmål samt Engbergs sista mål i matchen.
– Matfors var effektiva och utnyttjade flera av våra horribla misstag. Det var för många som vek in årorna vilket känns extra frustrerande när det står ett El Fantastico på spel, säger Luckstas spelande tränare Robert Johansson.
– Vi får tacka Dunberg för några bra räddningar inledningsvis som gör att vi slipper hamna i underläge. Sedan bidrar naturligtvis Luckstas frilägesutvisning till matchbilden även om dom krigar på bra och kommer tillbaka med två mål trots en man kort. En skön seger där vi plusar extra för Tony Salthammer och William Östman, säger Matfors tränarduo Lars "Laban" Andersson och Ulrik Norberg.

Essvik ner i femman?

Svartvik spelade med all säkerhet ner grannen Essvik i femman efter 4–0 i Njurundaderbyt där "frälsaren" Daniel Johansson blev mållös.
– En skön seger men samtidigt lite vemodigt om vi spelade ner Essvik i femman. Dom här derbymatcherna ger alltid en extra krydda i tillvaron, säger Svartviks tränare Patrik Chruzander.
Men frågan är om det blivit samma segrare om lagen bytt målvakter?
Gästernas keepers insats var ytterst tveksam, inte minst vid Svartviks två första mål, medan Daniel Micene var stabil och svarade för några kalasingripanden, bl a en enhandsräddning på Daniel Johanssons skott från sex-sju meters håll (se bilden ovan).
Johanssons comeback i Essvik blev aldrig någon succé. Han hade det tufft mot igeln Anton Mikkelsen och när han lyckades göra sig fri stod Micene i vägen eller så sköt han över i fritt läge från fem meter.
– Trots siffrorna så tycker jag att vi var det bättre laget. Svartvik slog bara långt och gjorde mål på alla sina chanser. Och varför blev inte Micene utvisad när han tog bollen med händerna utanför straffområdet i början av matchen, frågar sig Essviks ledarduo Henri Sjödal och Thomas Wallberg upprört.
– Då hade det blivit en helt annan match, poängterar duon, och fortsätter:
– Men det är väl typiskt för ett lag som ligger där vi ligger...
– Håller inte med. Jag tycker vi hade kontroll på matchen och rent fysiskt var det här en match män mot pojkar, säger Chruzander.
(mer info och bilder om matchen kommer senare)

Östavall på väg uppåt

Stöde fortsätter sin kräftgång. Ikväll blev 1–4 i baken mot ett taktiskt spelande Östavall.
Annars började det bra för gästerna. Redan i den tionde minuten tog Jonas Södermark tillvara en retur från försvarsblocket i Östavall.
– I övrigt skapade dom inte så mycket trots att dom hade mer boll än oss. Det blev mest spel på mitten och vi låg hela tiden på rätt sida på deras gubbar, säger Östavalls tränare Jens Östlund.
Jonas Sjöberg kvitterade efter 25 minuter efter ett långt inkast och en skarv fram till lagkaptenen. "Jojje" Johansson tog sedan till vara på en målvaktsretur och Robert Olsson nickade snyggt in Callum Pattons hårda inåtskruvade frispark då Östavall gick fram till 3–1 innan pausvilan.
I den andra halvleken spikade Jonas Sjöberg slutresultatet 4–1 sedan han exekuterat en straff på bästa sätt i slutskedet.
– Vi har nu 15-2 i målskillnad på dom senaste seriematcherna och haft verkligt bra utdelning framåt till skillnad mot vårens matcher, säger Östlund, som ville ge högt betyg till mittbcken och tvåmålsskytten Jonas Sjöberg och nye engelsmannen Collum Patton på högeryttern.

Kryss på Viforsplan

På Viforsplan kryssade Medskogs och Granlo i en svängig och målrik tillställning.
– Vi gjorde årets bästa halvlek den första och borde avgjort matchen då, säger Medskogstränaren Jerry Nerén.
Trots rejält spelövertag fick Jerrys mannar "bara" med sig 2–1 in till pausdrickat.
1–0 sköt Oskar Vedin in via målvakten efter schabbel i eget straffområde av mittbacken Patrik Hägglund.
Hägglund tog en snabb revansch på sig själv när han sedan nickade in kvitteringen på Semir Salias inlägg bara minuten efter.
Oskar Vedin spelade i minut 33 snett-inåt-bakåt till Joakim Nerén med 2–1 som följd.
Granlo flyttade upp Alen Zulovic på topp efter paus. Ett bra drag skulle det visa sig. Först tog han emot en lång utspark från målvakten Peter Allen, vände om och krutade in 2–2 och sedan vände han bort två Medskogsförsvare och pricksköt 2–3.
Oskar Vedin hade legat bakom Medskogs båda mål och det var även han som såg till att hemmalaget kunde få med sig en poäng när han kom igenom lite väl enkelt efter ett inkast men avslutningen var det inget fel på.
– Borde som sagt gjort fler mål i första. I andra föll vi in i Granlos spel och precis som dom backade hem och lyfte långt och därigenom tappade vi vårt spel genom mittfältet, säger Nerén.
– Vi hade varsin halvlek i matchen och synd att vi släppte in ett slarvmål till 3–3, vi blev lite för passiva där, annars hade vi fått med oss tre poäng. Borde också fått en straff med oss när Alen (Zulovic) blev kapad inne i deras straffområde i början av andra, säger Granlos tränare Nermin Zulovic, som inte heller var nöjd med ex-allsvenske Patrik Eriksson Ohlssons takter.
– Han gick ju på som en bärsärkt mot våra spelare och vi tvingades byta ut en hel del spelare.
Oskar Vedin, givetvis efter två mål och ett ass, och innermittfältaren Simon Åslin dom bästa i Medskogs medan Johan Pettersson, comebackande Mattias Sundelin Nordlander, Oskar Lund och Alen Zulovic var plusvarianter i Granlo.

Makalös Kovlandsvänding i Söråker

Frågan är om inte den största dramatiken i kvällens matcher utspelade sig i Söråker?
Hemmalaget spelade formligen ut serietvåan Kovland och 3–0 i paus hade gott kunnat varit det dubbla. Med mindre än tjugo minuter kvar var ledningen fortfarande densamma men på återstoden hann Oskar de Vahl göra ett hattrick, varav ett riktigt konstmål, och även Sebastian Åsén måla. Kovland vände alltså på steken till 3–4.
– Den bittraste förlust jag varit med om, kommenterade Söråkers tränare Stefan Hellberg.
– Vi gick ner på en trebackslinje efter paus och bara öste på framåt. Bära eller brista, och det bar. Vi märkte också att det blev ängsligt i Söråker när vi reducerade till 1–3. Nä, det här var en scenförändring som heter duga, säger Kovlands tränare Conny Sjödin.
– Vi spelade hur bra som helst i den första halvleken och man kunde nästan tro att det var vi som ledde fyran. I andra tappade vi allt och det känns nästan som om vi inte vågar vinna matcher. Kan inte förklara det på något annat sätt. Man blir helt tom efter en sådan här förlust, säger Hellberg bittert.
Oskar de Vahl spelade som i trans i den andra halvleken och 3–3–målet var oefterhärmbart. Robbin Sjödin skickade iväg ett långt inkast och de Vahl fläkte sig och nådde bollen högt med högerbenskydd och SFF-keepern Joakim Jönsson blev helt ställd.
Tack vare den makalösa vändningen är KIF nu bara fyra poäng efter ledande Alnö.