Matchfakta & Referat

Omgång 19

Pa Amat Dibba placerar in viktiga 2-2-bollen när Giffarna vände hemma mot Varbergs BoIS från 1-2 till 4-2...
...och vänder sedan jublande ut mot planen igen. Foton: Anders Thorsell (klicka på bilderna för fler bilder från matchen).

GIF Sundsvall vände underläge i halvtid till vinst med 4-2
Det blev seger också i veckans andra hemmamatch för ”Giffarna”.
Vinsten mot Örebro följdes upp med 4-2 mot Varbergs BoIS på söndagen. Publiken fick se en händelserik match där hemmalaget radade upp chanserna men där gästerna, till en början, var mest lyckosamma i avsluten och ledde i paus. Sedan kom en mäktig vändning och seger med 4-2.
Giffarna inledde matchen i furiöst tempo. Passningarna hittade rätt och rörelsen inom lagdelarna var en fröjd att skåda. Gång på gång sågade man sig igenom Varbergs defensiv och de flesta undrade nog när 1-0 målet skulle falla. Närmast var Pa Dibba som serverades öppet mål genom Chennoufis klack men sköt över. Inte heller lyckades samme Pa överlista Dan Sadé i målet med ett vänsterskott, också det i inledningen av matchen.
Istället tog gästerna ledningen på ett slumpartat vis. Först startade man en kontring där det nog borde blåsts frispark för fasthållning av Pa Dibba. Därefter föll skyttekungen Gabiel Altemark-Vanneryr villigt och fick frispark på vänsterkanten. Oscar Berglund boxade undan inläggsfrisparken men bollen damp ner hos Barrow långt utanför straffområdet. Den vindsnabbe yttern drog till direkt med vänsterfoten och såg bollen gå i en hög båge över samtliga och in i det övergivna målet.
Hemmalagets replik kom per omgående. Den så aktive Pa Dibba fick på nytt chansen i straffområdet och den här gången gjorde han inget misstag. Kvitteringen kom bara minuten efter gästernas ledningsmål.
Anfallen från hemmalaget fortsatte att dra fram över gästernas planhalva och bud på ledningsmål fanns. Men lika plötsligt som när gästerna tog ledningen första gången, lika överraskande tog de en ny ledning i den 43:e minuten. En lång boll nickades kraftfullt undan och framåt av  den atletiske Ibrahim Koroma. Efter bollen stack skyttekungen Gabriel Altemark-Vanneryr iväg på en djupledslöpning och fick med lite tur med sig studsen. Fri med målvakten hanns han upp av försvararna i GIF men föll också till marken innan han hann avsluta. Till hemmalagets protester var straff blåst och Varbergsspelarna ropade på frilägesutvisning. Domare Daradic nöjde sig dock med att tilldela gästerna en straffspark. Pierre Tillman, Varbergslegendaren som spelat upp laget från de lägre divisionerna, placerade in 2-1 på ett säkert sätt bakom Oscar Berglund – som fått två otacksamma avslut emot sig på hela halvleken. Hemmalaget gick till paus i underläge trots 8-2 i avslutsstatistiken.
GIF-spelarna såg inte ut att stressa, trots underläge, när man började den andra halvleken. Tvärtemot visade man upp ett imponerande tålamod när man rullade runt och letade efter öppningar i det täta Varbergsförsvaret. Tio minuter in i halvleken kom den mycket välförtjänta kvitteringen och återigen var det Pa Dibba som såg till att skjuta in bollen i nätet. Först räddade Sadé makalöst på Johan Eklunds avslut från nära håll men returen trycktes in av påpasslige Dibba.
Tio minuter senare hoppade nog många åskådare upp i luften och jublade för mål igen. Återigen fick Pa Dibba chansen i straffområdet men det fina avslutet kraschade in i insidan av stolpen och snuvade anfallaren på sitt hattrick.
Publiken skulle dock få jubla för ett ledningsmål. Med kvarten kvar kom det och det var i samband med en hörna. Eklund fick ner bollen till Marcus Danielsson inne i straffområdet och mittbacken slog till med ett skott rakt upp i nättaket för 3-2 till hemmalaget. Jublet hos hemmapubliken hade knappt lagt sig när sedan Johan Eklund punkterade matchen med sitt tolfte mål för säsongen, lagets fjärde för kvällen i den 79:e minuten. Daniel Sliper stod för förarbetet när han rykte sig loss på vänsterkanten och slog ett lågt inlägg. Bollen nådde nästan fram till inbytte Pontus Engblom innan skyttekung Eklund avgjorde.
Nu väntar två matcher i veckan som kommer. Först en bortamatch mot Vasalund i Svenska Cupen på onsdag och därefter match på Stora Valla i Degerfors på lördag.
/ saxat från gifsundsvall.se

4-2 till Giffarna
GIF Sundsvall inledde matchen piggast och hade ett riktigt bra läge genom Pa Dibba efter bara fyra minuter, skottet från nära håll gick dock över.
Hemmalaget kom i flera farliga anfall, med flera riktigt bra halvchanser, men Dan Sadé gjorde en riktigt bra match i Varbergs mål.
Varberg som tog ledningen efter att Oscar Berglund misslyckats med en utboxning och Modou Barrow lyfte snyggt bollen över den långe keepern.
Repliken kom dock snabbt genom Pa Dibba som på passning från Johan Eklund ryckte sig fri i straffområdet och enkelt la in bollen i Sadés bortre hörn. Varberg såg dock till att gå in i halvtidsvilan med ledning efter att Pierre Tillman säkert satt dit 2-1 på straff.
I den andra halvleken visade GIF att man är ett topplag. Pa Dibba satte dit kvitteringen, Marcus Danielson utökade till 3-2 och Johan Eklund satte punkt med sitt 4-2. De sista tio minuterna spelade hemmalaget endast av matchen och segern var aldrig hotad. Inte hjälpte det att Varbergs skyttekung Gabriel Altemark Vanneryr fick kliva av planen med en skada.

Jönköpings Södra IF - Degerfors IF 4-1 (0-1)
2013-08-15 - 19:00 - Stadsparksvallen

GAIS - Ängelholms FF 2-1 (2-1)
​2013-08-15 - 19:20 - Gamla Ullevi

IK Brage - Örgryte IS 0-0 (0-0)
​2013-08-16 - 19:20 - Domnarvsvallen

Falkenbergs FF - IFK Värnamo 4-0 (2-0)
​2013-08-18 - 17:00 - Falkenbergs IP