Höstfemman

Omgång 7 (22 totalt inkl. Grundserien)

Fränsta avslutade med seger
Fränsta vann säsongens sista match med 1-0 över Ljustorp i en kamp som inte betydde mer än äran.
Målet inprickat på straff i den 12:e minuten av Tim Paulsson.
I momentet innan blev Ljustorps mittback Jesper Eklund målchansutvisad.
Trots att båda lagen skapade chanser visade Paulssons mål bli det enda på Myggvallen denna regniga oktoberdag.

Publik: 25

Granlos försvar var lika svårforcerat som Fort Knox. Här är det Alen Zulovic, Dennis Hägg och Johan Pettersson som stänger igen. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Granlo gav Matfors en hjälpand hand
Det bjöds på raffel på Härevallen i Indal när Granlo och Ånge 2 möttes i epilogen.
Förutsättningarna var för att Ånge skulle gå upp i fyran var man tvungen att sämst kryssa utifall Matfors skulle vinna sin match mot IFK Sundsvall 3. För att vinna serien krävdes en segermarginal med minst sex bollar.
Det blev en riktigt bra fotbollsmatch mellan två välspelande lag. Ånge hade mest bollinnehav och flyttade boll i ett bra tempo men när man närmade sig Granlos straffområde tog det stopp. Ett diciplinerat hemmalag stängde till rejält inne och det blev aldrig riktigt farligt. Mittbacksduon med Dennis Hägg och Johan Pettersson "släppte ingen jäkel över bron" och det som ändå råkade rinna igenom tog målvakten Jimmy Bergendahl stabilt hand om.
Det var snarare så att Granlos omställningar kändes farligare. Skyttekungen Ferdi Ismaili hade ett par bra skott kring halvtimmen. På det ena tvingades Ånges veterankeeper Tony Eklund sträcka ut mot sin vänstra stolprot och styra till hörna och det andra skottet hamnade mitt på. Strax därpå fick Ismaili lämna planen efter en (schysst) duell med just mv-Eklund.
Inhopparen Lamin Saidy behövde bara ett par minuter på sig att näta. En lång utspark från Bergendahl hamnade hos Alen Zulovic. Saidy löpte på djupet och fick bollen serverad av Zulovic, vek in mot mitten, drev förbi två Ångeförsvarare innan han med ett lurigt markskott sköt på "fel sida" om Eklund som inte hann ner och täcka.
Ånge 2 avslutade halvleken med sina två farligaste chanser, ett par fräsande skott från 15-20 meter som emellertid Bergendahl höll utan att släppa retur.
Ånge 2 hade även mer bollinnehav i den andra halvleken då man jagade kvittering och därmed uppflyttning till fyran men ju längre matchen led blev spelet allt mer stressat i regnet och istället låg Granlo närmare ett 2-0-mål på sina snabba kontringar och fasta situationer. Eklund gjorde en fin benparad på Semir Salias skott sedan han blivit frispelad av en Zulovic-klack och Jesper Hellström sköt över från fem meter efter en hörna.
Närmast ett kvitteringsmål var Ånge 2 på stopptid då målvakten Bergendahl i överambition lämnade sitt mål på en lång frisparkslyftning och gick bom. Bollen låg länge lös och ledig vid straffpunkten med tomt mål men tre (!) Granloförsvarare hann först och rensade undan.
Tungt för Ånge 2, som legat på uppflyttningsplats mest hela säsongen, att missa i den sista omgången.
Ett grattis till Matfors som tillsammans med Granlo varit höstens lag och de båda obesegrade lagen i Höstfemman gör därmed följe upp i Medelpads högsta lokala serie.
I Granlo skall hela laget skall ha cred för segern i seriefinalen. Fem stjärnor till samtliga utom till mittbacksparet Dennis Hägg och Johan Pettersson som skall ha sex!
Även Ånge 2 hade två bra och pådrivande mittbackar i Filip Filipovic och Andreas Wikander. Plus även till snabbe inhopparen på högerkanten, Daniel Danielian.
- Surt att sluta trea efter en lång säsong. Men generellt så har vi haft ett bra år med många unga killar som fått mycket speltid och höjt sin nivå rejält, säger Ånge 2:s Janne Berglund.
- Vi lyckades inte spela till oss några klara lägen mot Granlos starka defensiv även om spelet såg bra ut ute på planen. Åtminstone i första halvlek. I den andra blev det lite för stressat när vi jagade kvittering, forsätter Berglund.
- Idag visade vi återigen att vi är seriens bästa lag. Vi är ett lag med många nationaliteter och med alla indigridienser har vi nu kokat ihop en soppa som smakar riktigt gott. Jag är imponerad hur vår killar tar till sig genomgången innan matcherna. Idag funkade det precis som vi sa när vi gick igenom hur vi skulle spela innan matchen. En helt fantastikt genomförd match rent taktiskt, säger tränarduon Nermin Zulovic och Bosse Hägg, innan man gick in till grabbarna och firade seriesegern med pizza och nån typ att musik som den äldre generationen ännu inte har lärt sig att uppskatta...
- Vill passa på att tacka Indals IF som ställt upp med en fotbollsplan åt oss nu när inte kommunen lyckades. Vi är oerthört tacksamma, säger Granlos lagledare Jonas Wallvik.
Är inte helt hundra men jag tror att Granlo vann samtliga sina matcher som man spelade på Härevallen faktiskt.

Granlo BK - Ånge IF 2 1-0 (1-0)
2013-10-05 - 14:00 - Härevallen, Indal
1-0 Lamin Saidy 40
Domare: Tobias Stenshagen, Sundsvall (helt okey insats)
Publik: 41

Det blir Matfors IF som följer Granlo BK upp i fyran.

Matfors IF tillbaka till Medelpadsfyran
Ifjol åkte Matfors IF ur fyran med buller och bång.
Efter en fint genomförd Höstfemma, obesegrade, spelade man sig idag tillbaka till finrummet via en 2-0-seger mot IFK Sundsvall 3.
Visserligen krävdes samtidigt hjälp av Granlo som i sin match besegrade Ånge 2 men det skall inte förringa Bruktets Blås insats.
- Vi tackar Granlo för hjälpen!, säger en glad Ulrik Norberg, tränare för Matfors IF, innan han springer iväg och firar uppflyttningen.
IFK Sundsvall 3 kom till spel, precis som förra omgången, med bara elva man. Inga avbytare.
Matchen spelades på Norrporten Arena och det var IFK 3 som började bäst och höll bollen bra inom laget med fint passningsspel och bra rörlighet. Ett skott fick dom också till, men det täcktes av MIF-backar till hörna. En hörna som  målvakten Jonas Dunberg säkert plockade ner.
Matfors tog annars snart över och värmde upp sin offensiv med ett par skottförsök innan Johan Bergström i den femte minuten fick en stickare i djupled och rullande in 0-1.
Efter målet, när väl IFK fick låna bollen, fortsatte dom med fint passningsspel men det utmynnade aldrig i några farliga lägen. Då var MIF betydligt giftigare i sina attacker. Jesper Nilsson-Böös hade ett par nickar och ett skott innan kvarten spelad men  inget som oroade IFK:s målvakt.
Därefter böljande spelet fram och tillbaka en stund med chanser åt båda håll med bra skottförsök från både IFK- och Matforsspelare. Bland annat så hade IFK ett skott mot krysset som Dunberg fick sträcka ut rejält  på för att tippa till hörna.
I en period, mellan minut 25-35, tog IFK över spelet och hade flera vassa chanser, Kalle Bergström och Kevin Borg brände t ex varsitt friläge eller snarare som Dunberg räddade? Han kom ut snabbt och gjorde sig stor.
I slutet av halvleken jämnades spelet ut igen men inga fler mål än Bergströms kunde registreras innan paus.
I den andra fick ett tröttkört IFK allt mindre att säga till om. Matfors gick till attack och provade på skott från alla håll och kanter - men inga fler mål. Firma Daniel Boström/Johan Bergström såg med god hjälp av Max Källström och Pontus Andersson att hålla IFK:s försvar sysselsatt.
IFK försökte sticka upp emellanåt men man var utan potens.
Därför kändes segern klar i den 79:e minuten sedan Bergström serverat Boström i stor sett öppet mål till 0-2.
Matchen spelades sedan mer eller mindre av och MIF-spelarna var efter matchen spända på hur det gått i Indal.
- Spelarna på planen  fick ingen info om Granlomatchen. Vi koncentrerade oss på vårt och därför blev glädjen desto större när dom fick reda på resultatet, säger Ulrik Norberg.
Då utbröt ett jubel som borde hörts ända hem till Thulevallen.
- Dagens match börjar vi bra men sedan slarvade för mycket och tog många felbeslut vilket IFK utnyttjade och skapade några riktigt farliga lägen som dock Dunberg redde ut, säger Norberg och fortsätter:
- Vi gjorde en bättre andra halvlek, skapade många lägen och fick till slut också utdelning. All heder till IFK som har många duktiga fotbollsspelare som vi hoppas att vi får se även i nästa års lokala serier.

IFK Sundsvall 3 - Matfors IF 0-2 (0-1)
2013-10-05 - 14:00 - Norrporten Arena
0-1 Johan Bergström 6
0-2 Daniel Boström 79
Domare: Jan Boström, Sörberge (hela trion visade bra känsla för spelet)
Publik: 40

Sidsjö-Böle fyra i Höstfemman efter 3-1-seger mot Holm
Sidsjö-Böle avslutade säsongen med en 3-1-vinst efter mycket bra spel under första halvleken trots en svårspelad plan.
Trots bra spel var det Holm som tog ledningen efter en halvtimme sedan Janne Sölvestål legat rätt på en boll som nickskarvades hemåt. Fri med hemmakeepern Fredrik Hultman gjorde inte "Sölve" något misstag.
SBIF kvitterade bara någora minuter senare efter ett långt anfall med säkert 15 passningar och spelvändningar som till slut gav Josef Rahmqvist fri bana i mitten och han sköt distinkt en bit utanför straffområdet. Skottet tog i ribban men Peter Bäck höll sig framme på returen och satte kyligt dit 1-1 med pannan.
Precis innan paus frispelade Claudio Moraga snyggt Erik Senestad och hans avslutning i bortre gaveln var det heller inget fel på.
Rättvist 2-1-ledning i paus för hemmalaget.
Den andra halvleken blev spelmässigt jämnare. Holm spelade aggressivare och börjar också hålla bollen fint inom laget.
Gästerna kunde dock inte hinda SBIF från att göra 3-1 när Tomas Larsson fick på en härlig halvvolleyträff en bra bit utanför straffområdet.
Larsson var sedan nära att även göra 4-1 efter en snygg tvåfotare men skottet tog i kryssribban.
- Vi passade även på att missa en straff, säger SBIF-tränaren Robert Olsson, som var nöjd med hela lagets insats.
- Men Tomas Larsson, Isak Engström, Claudio Moraga och Josef Rahmqvist höjde sig över mängden.

Förlust i sista matchen för Holm
Det blev platt fall för Holms fotbollsgrabbar när man gästade Sidsjövallen för match mot Sidsjö/Böle i säsongens sista seriematch.
3-1 kunde hemmalaget vinna med efter att ha haft ledningen med 2-1 i paus. Men det var gästerna som tog ledningen i den 30:e minuten sedan Janne Sölvestål kommit fri från halva planen och behärskat satt bollen i nät.
Men bara fem minuter senare kunde S/B kvittera efter att Holmspelarna varit på bästa bjudhumör.
Ytterligare sju minuter senare kunde så hemmalaget ta ledningen. Det kändes att matchen inte betydde vinna eller försvinna, men det var ändå så att hemmalaget var betydligt mer taggade inför uppgiften och kunde till slut vinna med 3-1.
- Ja, vi tog inte det jobb som krävs för att ta tre poäng idag utan S/B kändes hetare och kunde vinna rättvist, säger Holmtränaren Thomas Åslin efter matchen.
Planen som matchen spelades på var i ett bedrövligt skick och spelet blev därefter. Nej, Sidsjövallen behöver en riktig ansiktslyftning både när det gäller gräs och omklädningsrum där avföring från toan rann in där spelarna bytte om. Inte så fräscht...
- Men underlaget är lika för bägge lagen så det är inget att skylla på men det var årets sämsta helt klart, säger Thomas.
Säsongen 2013 kan således läggas till handlingarna. Denna kan summeras med att Holm hade räknat med att vara med och fajtas om uppflyttningsplatserna men att laget inte kommit upp i den prestation som krävdes för detta.
- Vi får sätta oss ner och analysera vad som gått snett men vi har helt klart inte räckt till.
Olika orsaker har stört laget under säsongen och det blir en fråga för ledare och styrelse att analysera och åtgärda inför nästa säsong.
Spelarkritik efter sista matchen?
- Jag vet inte. Ingen kom upp i normal kapacitet så det blir nog inget extra plus idag, säger ass. tränare Pontus Maina.

Sidsjö-Böle IF - Holms SK 3-1 (2-1)
2013-10-05 - 14:00 - Sidsjövallen
0-1 Jan-Olof Sölvestål 30
1-1 Peter Bäck 36 (ej självmål som det står på MFF:s hemsida)

Fotnot 2:
Lagen har med sig hela målskillnaden men bara 75% av poängen från Medelpadsfemmans grundserie.

Slutställningen i Höstfemman / Grundserien:

Granlo BK:s Ferdi Ismaili vann skytteligan på totalt 37 mål. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu Granlo BK:s Ferdi Ismaili vann skytteligan på totalt 37 mål. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu