Medelpadsfyran

Omgång 15

Michael Ankarmark snappade upp en målvaktsutboxning, vände runt och rullande in Sunds segermål mot Lucksta. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Kovlands IF - Essviks AIF 1-1 (0-0)
2013-08-16 - 18:30 - Ånäsvallen
0-1 Marcus Sawert 83
1-1 Joel Westling 87
Domare: Thomas Berglund, Sundsvall (blåste sönder matchen / helt okey. Beror på vem man frågar).
Publik: 40

Kovland och Essvik spelade 1-1 där båda målen tillverkades på sluttampen.
Gästerna tog ledningen i den 83:e minuten men Kovland kvitterade fyra minuter senare.
Sammantaget en ganska dålig div. IV-match. En hel del kamp fram och tillbaka och det small på rejält emellanåt. Något konstruktivt spel var det dock inte fråga om. Kanske berodde det på att Ånäsvallen såg ut som en päråker efter allt regnande? Det blev i alla fall mest långa bollar på chans med försök till instick i på djupet emellanåt, som dock rann ut över kortlinjen eller ner till målvakterna.
Mållägen blev det trots allt för båda lagen även om man inte skapade dom själva utan kom mer efter tillfälligheter och medstudsar. Trots flera bra lägen från nära håll dröjde det till den 83:e minuten innan det första målet föll.
Efter ett inkast på högerkanten förarbetade Hampus Andersson och Jack Granholm, bollen spelades in i straffområdet och där kunde, trots att nästan hela Kovland var samlade, Marcus Sawert vinkla in 0-1.
- Inkastet som föregick målet var tveksamt då bollen aldrig var över sidlinjen, säger Kovlands tränare Fredrik Åsén.
Kovland hann emellertid kvittera innan slutsignalen genom Joel Westling sedan Essviks målvakt Nicklas Lindberg tappat en förlupen boll och Westling huggit som en kobra.
Inget av lagen var nöjda med spelet men med den delade poängen.
Kovland: Rättvisa skipades då vi kvitterade. Vi fick aldrig igång vårt passningsspel och bolltempo. Om det berodde på ett aggressivt Essvik eller på planen låter jag vara osagt, säger tränaren Fredrik Åsén, som inte var nöjd med domarinsatsen.
- Det kändes som han bara kom upp för att  hämta pengar och sedan skynda hemåt. Däremellan blåste han sönder matchen.
Essvik: Surt att återigen tappa en ledning på slutet. Vi har en viss oförmåga att inte kunna stänga matcherna av någon anledning men kryss var nog ganska rättvist, säger lagledaren Thomas Wallberg.
Kovland: Tobias Lundström på mitten låg bakom mycket i anfallsväg genom sina djupledslöpningar. Dessutom bollvinnar i vanlig ordning.
​Essvik: Kollektivet från målvakt till avbytare. Extra omnämnande till Marcus Sawert på kanten och Jack Granholm i anfallet.

Söders vann vårens derby mot Kuben 2.
Ikväll upprepades historien och Söders tog tre oerhört viktiga poäng i bottenstriden tack vara 2-0-segern på Kubikenborgs IP.
Redan efter fem minuter spel drog Kubens anfallare Kevin Wöhrman Selim på sig en utvisning genom två gula kort inom loppet av nån minut. En för snack och den andra för en sen tackling med dobbarna före.
Tre minuter senare gjorde Bakary Dampha 0-1...
Ett mål enligt skolboken. En snabb spelvändning. Dennis Marzouki matade Rasmus Bouvin på kanten och han slog ett skruvat inlägg till Dampha som nickade bollen i marken och upp i nättaket.
Hela den första halvleken pressade Söders tillbaka Kuben men skärpan när chanserna dök upp var inte på topp.
Kubens enda hot var Jonas Sankalas frisparkar.
I den första halvlekens slutminut drog målskytten Dampha på sig sitt andra gula kort och blev utvisad. Något som störde Söders tränare Mikael Kotermajer.
- Bakary var först på bollen och gjorde en klockren brytning med bredsidan men då Kubenspelaren föll så fick han gult kort för farligt spel. Luktade kompensation för deras utvisning lång väg.
Kuben spelade upp sig i andra och tog över mer och mer och i mitten av halvleken skapades man tre bra chanser, dock utan att få till det hela vägen.
Söders började knäa och tränaren Mikael Kotermajer bytte in sig själv. Ett bra beslut för med sju minuter kvar var det han som klämde in 0-2-bollen. Dennis Marzouki slog ett fint djupledspass till Olle Nordberg och han spelade in centralt ditt tränare Kotermajer löpt från mittlinjen. Han tog emot bollen innan han med ett tåfjudare satte nätet i dallring bakom duktige Anton Vänglund och segern säkrad.
Kuben 2: Efter en ganska dålig första halvlek tändes hoppet till en kvittering med lika många spelare på planen och vi förbättrade oss också i andra och hade några fina chanser till kvittering. När dom gjorde 0-2 efter en kontring blev uppförsbacken för brant, säger lagledaren Roger Norrman.
Söders: Vi spelare på bra så länge vi orkade. Båda lagen försökte spela boll och hitta lagkamraternas fötter. Men jag tycker att vi stängde dom bra bakåt, säger tränaren Mikael Kotermajer.
Kuben 2: Ytterbacken Robin Holmlund var klart bäst i Kuben. Anton Vänglund i målet gjorde som vanligt en bra match och kan inte lastas för målen. På mitten kämpade och slet lagkaptenen Jonas Sankala mycket bra, Andreas Sundqvist på vänsterbacken får också godkänt.
Söders: Mittbacken Oscar Palmqvist, defensiva mittfältaren Erik Åhlin och anfallaren Olle Nordberg.

Sund och Lucksta bjöd på en intensiv kamp. Här kämpar Sunds Henrik Nylund och Luckstas Dennis Nordlinder om bollen. Till höger på bilden står LIF:s lagledare Rahne Fryxell och följer händelseutvecklingen. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Sund IF - Lucksta IF 1-0 (0-0)
2013-08-16 - 18:30 - Maland
1-0 Michael Ankarmark 75
Domare: Mattias Uppling, Sundsvall
Publik: 45

Serieledarna Sund vann den viktiga matchen mot tredjeplacerade Lucksta med 1-0 i en tät och tuff match i högt tempo. Segerskytt efter en hörna blev mittbacken Michael Ankarmark. Då återstod kvarten.
Sund hade bra kontroll på händelserna och var det spelförande laget i en timmes spel men hade svårt att tränga igenom Luckstas försvar med en säkert spelande Martin Ålin längst bak. Bästa räddningen kom i slutet av första när han limmade Dennis Bergströms markare som avlossades mot den bortre stolpen ett par meter innanför straffområdet i högerinnerposition. Det var nog länge sedan Ålin fick göra så många ingripanden i en och samma halvlek som den första.
Lucksta hade inte mycket framåt då det inte fanns någon som kunde få fast bollen på offensiv planhalva vilket gjorde att man fick väldigt korta anfall och spelet blev mer på chans.
I den 60:e minuten bytte tränaren Robert Johansson in sig själv och då började Lucksta ta över händelserna och förlade spelet på Sunds planhalva och skapde en hel del "nästan lägen", inte minst på fasta situationer. Då klev målvakten Patrik Jonsson fram och visade vem som bestämde i luftrummet.
Två bra målvakter således och därför kändes det lite grymt att matchen kom att avgöras på en liten miss från Martin Ålin, precis som det kändes som att det var Lucksta som skulle göra första målet.
Martin nådde högst på Dennis Bergströms hörna men hårt trängd fick han inte väg bollen ur sitt straffområde utan Sunds mittback Michael Ankarmark kunde fiska upp bollen bakom sig i höjd med straffpunkten, vända om och skjuta in segermålet efter marken (se bild längre upp på sidan).
Lucksta flyttade sedan upp ytterligare och vaskade fram ett par fina kvitteringschanser. Den bästa fick ex-domaren Jonas Björkman när han i den 86:e minuten blev frispelad inne i straffområdet men istället för att kallt vicka den förbi "Patte" Jonsson sköt han mitt på.
I slutminuten drog Jimmie Nordberg på en frispark från 30 meter som Jonsson tippade över och där dog Luckstas sista poängchans.
Även Sund hade några bra lägen att stänga matchen via kontringar men det vara bara lillebror Ankarmark som hittade målet denna afton.
På det hela taget ett rättvist resultat även om målet kom så att säga retroaktivt och frågan är om man nu inte hängde av Lucksta i kampen seriesegern.
Sund: Vi vann inte orättvist då vi skapade några fler målchanser än dom, framförallt under den första halvleken. Lucksta är bra centralt så vi fick inte igång vårt spel riktigt och hade även svårt att komma runt på kanterna, säger tränaren Henrik Öhman.
Lucksta: Sund borde nästan avgjort i första halvleken då vi visade dåligt hjärta och aldrig fick fast bollen offensivt. I den andra jämnade ut spelet men det är bara att erkänna att Sund vann rättvist, säger tränaren Robert Johansson.
Sund: Hela försvarsstaben med Patrik Jonsson i mål och backlinjen med Mikael Edström, Michael Ankarmark, Markus Pettersson och André Westergren. Bra var också Magnus Engström och Dennis Bergströms på mitten, den senares första halvlek. Extra plus för "Bersans" hörna till målet, som han slog efter diverse stretchövningar. Minus till årets sämsta filming innanför straffområdet och fick tillmälet "jävla sopa" från kombatanten Mattias Svelander.
Lucksta: Martin Ålin i målet, pådrivaren med den bristfälliga tekniken i mittförsvaret Patrik Bergqvist, vänsterbacken Mattias Svelander och Alex Carlsson, bollvinnare och fördelare på mitten.

Svartviks IF - Alnö IF 1-2 (0-1)
2013-08-16 - 18:30 - Svartviks IP
0-1 Jonathan Åhlin 44
1-1 Hampus Olsson 51
1-2 Johan Hammarström 63
Utvisningar Svartvik: Admir Adra 56, Henrik Svanström 86 och Johan Hallström 90.
Utvisning Alnö: Per Axelson 90

Domare: Hans Grönlund, Sundsvall (gjorde allt för att synas - på ett negativt sätt).
Publik: 55
Svartvik och Alnö bjöd på tre mål och fyra utvisningar, där tre av dem var i tveksammaste laget enligt lagens båda tränare.
När det gäller målen vann Alnö med 2-1 medan hemmalaget "segrade" med 3-1 i röda kort.
Jonathan Åhlin gav Alnö ledningen i den första halvlekens näst sista minut. Efter väggspel med Anton Andersson-Widén ryckte han sig förbi sista försvararen och brassade in ett lågt skott i Daniel Micenes bortre burgavel.
Svartvik kvitterade tidigt i den andra halvleken. Pontus Serrander-Eriksson slog ett inlägg genom straffområdet till Hampus Olsson som nöp till direkt. Joakim Grannas visade snabba reflexer men bollen gick ändå i mål via ribban.
Därefter kretsade mycket kring domaren, tyvärr...
I den 56:e minuten fick Admir Adra sitt andra gula kort och blev utvisad.
- Ett horribelt domslut. Admir hann före deras målvakt och petade bollen förbi honom innan dom kolliderade. Domaren blåste och jag hann tänka att "vilken billig straff vi fick" innan jag fick se att han visade upp det röda kortet för Admir. Helt sanslöst, dundrar Svartviks tränare Patrik Chruzander.
Alnöspelarna hann t o m protestera mot det dom trodde - "straffsparken".
- Den utvisningen hade aldrig någon annan spelare på planen fått. Admir har ju en historia hos domarkåren p g a sina många utvisningar och den stämpeln finns tydligen kvar och han blir nog aldrig förlåten för det, suckar Chruzander.
Svartvik var på gång i det skedet av matchen men efter utvisningen verkade man tappa gnistan och i den 63:e minuten satte Johan Hammarström 1-2. Jonathan Åhlin förlängde från kanten bollen stenhårt in till "Hammarn" som från en meters håll glidtacklade in bollen.
Svartvik fick sedan med ungefär tio minuter kvar Andreas Gröndal knäskadad och utburen på bår för vidarebefordran till lasarettet.
Eländet var dock inte över för Svartvik denna afton, långt ifrån.
I den 86:e minuten var en alnöspelare på väg igenom men fälldes bakifrån inne i straffområdet av Henrik Svanström. Målchansutvisning på Svanström och straff för Alnö. Ett domslut som det inte fanns någon anledning att opponera sig emot.
Jonathan Åhlin lade upp bollen på straffpunkten för 1-3 - men Daniel Micene svarade för en strålande räddning. "Jonte" var snabbt framme på returen - Micene räddade igen. Bollen till Anton Andersson-Widen - ny "save" av Svartvikskeepern. Nästa försök till Johan Hammarström - nix, Micene tog den också och även Patrik Kerttus!!! Helt sanslöst! Det är bara synd för Daniel Micene att inte räddningarna räckte till en pinne, det hade han varit värd efter matchens överlägset bästa prestationer.
Domaren var inte klar ännu med sina röda kort. I matchens sista minut skulle även Alnö skulle få en utvisning och det efter en fällning av Per Axelsson på Jonas Hallström, som i sin tur knuffade till Axelsson efteråt, och då fick även han syna det röda kortet. Svartviks tredje för kvällen.
- Mycket hårt dömt på båda två. En domare med känsla hade nöjt sig med varsitt gult kort där, säger Alnös tränare Pontus Melander.
Svartvik: Fredagskvällar med fotboll är det roligaste som finns. Tråkigt då att en domare inte skall få ge oss en ärlig chans att få spela om segern känns det som. En så pass bra domare som Hans Grönlund egentligen är skall inte få vara så här dålig. Alnö är ett bättre fotbollslag än oss och jag vill inte ta ifrån dom segern, säger tränaren Patrik Chruzander.
Alnö: Under den första halvleken visade vi inget engagemang och ingen kampvilja. Vi slarvade också med passningsspelet. I andra blev det något bättre men vi hade svårt då det var trångt på Svartviks planhalva efter utvisningen då de backade hem. Segern var i alla fall rättvis då vi var det spelförande laget hela matchen, säger tränaren Pontus Melander.
Svartvik: Daniel Micenes straffräddning med tillbehör är redan nämnd. Godkänt till Niklas Olsson, Mikael Brändström och Arvid Backlund.
​Alnö: Målskyttarna Jonathan Åhlin och Johan Hammarström kan kvittera ut bäst betyg.

Söråkers FF - Östavalls IF 0-0 (0-0)
2013-08-16 - 18:30 - Söråkers IP
Domare: Jan Boström, Sörberge
Publik: 70
Söråker har av hävd haft lätt genom åren hemma mot Östavall.
Inte heller den här säsongen blev det någon förlust.
Men sett till matchbilden och chansfördelningen borde gästerna fått med sig hela bunten poäng med sig västerut.
- Jag tror vi brände sju helt öppna chanser men dom hade en fantom i målet, säger Östavalls lagledare Sten-Ingvar Fredlund.
Fantomen lystrar till namnet Mikael Gustafsson och visade sig verkligen svårflörtad, inte minst när det gäller frilägen. Han luggade nog ÖIF:s Pär Malmberg på fyra solklara och var den största orsaken till att matchen slöt mållös.
Söråker hade svårt att spela sig till vassa lägen. Däremot var man hela tiden giftiga på frisparkar och dom långa inkasten från Filip Nyberg. En nick i ribban av Samuel Fisk var det närmaste hemmalaget kom ett mål.
Spelmässigt var det kanske inte världens roligaste match att bevittna, mest positionskrig.
Söråker: Vi gjorde en okey match utan att imponera. Vi borde ha varit bättre än vad vi var med tanke på hur viktig matchen var för oss. Östavall spelade diciplinerat och krympte ytorna på sin planhalva. Sista tjugo tappade vi initiativet och fick nöja oss med en poäng, säger tränaren Fredrik Thimeradh.
Östavall: Vi är missnöjda att vi inte vinner med tanke på alla de frilägen och chanser som vi inte gör mål på men deras målvakt var rena fantomen. Som fotbollsmatch var det ingen bra sådan, säger lagledaren Sten-Ingvar Fredlund.
Söråker: Mikael Gustafsson var rena vägen i målet och bland utespelarna visade mittfältaren Joel Hammarström rätt inställning och lämnade ifrån sig en svettig matchtröja.
​Östavall: Jonas Westring och Jonas Axelsson i backlinjen och defensiva mittfältaren Jonas Sjöberg visade bäst takter.

IFK Sundsvall 2 - Medskogsbrons BK 1-1 (1-1)
2013-08-16 - 19:00 - Baldershov
0-1 Sebastian Dahlin 34
1-1 Nicklas Silversved 37
Domare: Per Backlin, Sundsvall
Publik: 43
I bottenträsket möttes IFK Sundsvall och Medskogs. Matchen på Balders slutade 1-1 och båda målen kom inom loppet av tre minuter kring halvtimmen spelad.
Efter en upprullning på vänsterkanten utmanade Anton Norberg sin back, kom förbi och spelade in till Sebastian Dahlin som på halvvolley sköt in 0-1 i den 34:e minuten.
Tre minuter senare kvitterade ständigt farlige Nicklas Silversved.
Trots böljande spel, där lagen ofta bytte lägen med varandra men inga chanser, blev det inga fler mål.
IFK:s bästa chans var när lagkaptenen och mittbacken Gustav Arnberg nickade en hörna över i mitten av andra halvlek. Hade han inte fått en tryckare i ryggen samtidigt så...
Målskytten Sebastian Dahlin var närmast nätkänning för Medskogs när han i den 67:e minuten kom helt fri men IFK-keepern Simon Möller, som emellertid läste av och kastade sig åt rätt håll och räddade grant.
Det blev således kryss i en match som båda lagen behövde vinna. Kan bli jobbigt att klara av att klättra över det förhatliga nedre strecket i höst.
IFK Sundsvall 2: Vi hade det mesta av bollinnehavet men Medskogs var duktiga på att försvara sig. Vi hade några riktigt bra lägen men satte dom inte, säger s t f tränaren Kaj Läpperi.
Medskogsbron: Jämnt spel överlag. IFK hade mer boll men vi fredade oss bra. Nöjd med vårt mål då det föregicks av ett verkligen fint anfall, säger tränaren Göran Sundqvist.
IFK Sundsvall 2: Målvakten Simon Möller och mittbacken Oskar Nilsefur höjde sig över mängden.
Medskogsbron: Mittbcken Patrik Eriksson-Ohlsson var stabil, rutinerad och visade pondus. Björn Ström återigen bra trots att han inte är fulltränad.