MedelpadsAllsvenskan

Så slutar Medelpadsallsvenskan 2020
– Lokalfotbollen tippar sluttabellen och analyserar

 
(2020-06-16)
Medelpadsallsvenskan är synnerligen svårtippad med tanke på att Coronaviruset har satt stopp för samtliga fotbollsmatcher på seniorsidan under lång tid.
Och i afton kör vår högsta lokala serie igång, utan att lagen ens spelat några träningsmatcher senaste månaderna.
Det blir en utmaning att tippa serien men jag är benägen att göra ett försök.


Meningen var att det hela skulle avgöras som en enkelserie med blott elva matcher. Men Medelpas Fotbollförbund slog sina kloka huvuden ihop och delade upp serien efter "grundserien" med en "uppflyttnings"- respektive "nedflyttninsserie". Det betyder ytterligare fem matcher och en rafflande höst. Dessutom mycket förnuftigt att lagen tar med sig sina inspelade poäng från grundserien.

Hur slutar då årets Medelpadsallsvenska?
De två topplagen känns ganska säkra, även om den inbördes ordningen.
Därefter kommer ett sjok på fyra lag där något av dem kommer att överraska positivt medan säsongen kommer att bli en besvikelse för ett eller ett par av de andra lagen. Inte minst för sig själva.
De sex högst tippade lagen tar sig också till "uppflyttningsserien" i höst och slipper titta nedåt i tabellen och riskera nedflyttning.

Tippade lag sex, sju och åtta kan vara med och kriga om en plats bland de topp 6 men då krävs utöver att man höjer sig ett snäpp från mitt tips att någon eller några av de övriga lagen ovanför inte presterar på den nivå som förutsätts.
Två lag åker ur och trots samarbete med klubbar högre upp i seriesystemet går det inte att undvika att tippa dem i botten.

Så slutar Medelpadsallsvenskan 2020 enligt Lokalfotbollen:

1. Lucksta IF
- Hade rejält oflyt som åkte ur trean ifjol trots en bra höstsäsong. Ett övertidsmål borta mot Teg i kvalet kostade kontraktet. Inför den här säsongen har man värvat smart och har seriens bredaste och bästa trupp där konkurrensen om en plats i startelvan kommer att bli stenhård. Gör Semir Salia 15 mål i år?

2 Sund IF
- Var också nära att hänga kvar i trean ifjol. Har tappat Zakaria Bel Mekki men fått Bleart Ugzmailj vilket sämst går på ett ut. Förlusten av Christoffer Nerkman tillbaka till Svartvik mer kännbar. Lagkaptenen Pelle Nyman fortsätter vilket borgar för en topp position. Det blir kvalspel i höst.

3. Kubikenborgs IF
Det unga Kuben spretade för mycket ifjol och varvade topprestationer med bottendito. "Tigerungarna" har fått ännu en seniorsäsong under västen och borde därför kunna bli stabilare. Intressant att hur högt upp i tabellen som nya tränarduon "Tobbe" Fanberg och Mattias Johansson kan lotsa laget.

4. Alnö IF
Alnö gick obesegrade genom hela serien ifjol utan förlust så nykomlingar man var och en seger i seriefinalen på Thulevallen kanske hade betytt division 3-spel på Släda IP istället om man fixat kvalet. Har förstärkt rejält med hemvändare och har en starkare trupp i år men serien är också tuffare. 

5. Essviks AIF
Ska det slå i år för Essviks AIF? Med sin trupp av ungt och rutinerat borde man kunna vara med och kriga om en uppflyttningsplats till trean. Men det är tufft i toppen i år men kan man undvika sina obligatoriska dippar finns chansen.

6. Sidsjö-Böle IF
Trodde på Sidsjö-Böle ifjol efter en fin försäsong och final i Söråker Cup. Sen blev det lite pyspunka när serien sparkade igång av någon anledning. Har tappat Louison Likita tillbaka till Östersund men har fyllt på truppen med många intressanta namn, inte minst förre AIK- och Giffaren Kevin Johansson. Blir det ett revanchens år i år för laget utan riktig hemmaplan då Sidsjövallen mest används för ungdomsfotboll numera och inte heller riktigt håller måttet som en division 4-arena.

7. IFK Sundsvall
Tillbaka efter en neslig sejour i division 5. Har värvat spelare med IFK-hjärta, både yngre och äldre. Spelande tränaren Olle Nordberg blir inte yngre men kan fortfarande löpa ifrån försvarsspelare i fyran och lär göra sina mål. Ett aber dock att mittförsvararen Martin Fors tvingas ta en time-out för sina ömmande knän. Tysken Johannes Hoerschelmann är ett lika intressant tillskott som han är svårstavad.

8. Indals IF
Indal har aldrig lyckats hålla sig kvar i division 4 de säsongenra man försökt. Men så har man aldrig haft en så duktig och namnkunnig trupp som i år. Ser man bara till namnen i truppen borde man ta sig till "uppflyttningsserien" men hos många av grabbarna är inte fotbollen längre #1 utan det finns viktigare saker i livet, tro det eller ej. Men man har en utsökt sammanhållning och lyckas man spela med "ordinarie lag" i merparten av grundserien kan man mycket väl hamna på övre halvan. Ingen risk att det helvita laget från Härevallen åker ur.

9. Söråkers FF
- Årets mest svårtippade. Har en trupp för övre halvan. Om alla valde att träna fullt ut. Har varit lite si och så med den saken under försäsongen. Många verkar emellertid vara igång men det kanske tar ett tag innan man får upp flåset och blir samspelta. Finns den tiden?

10. Selånger FK
Har en otroligt bred trupp med även ett andralag i sexan plus ett P17-lag i en regional serie. Men erfordlig rutin saknas på för många fötter. Viktigt att man fick tillbaka Linus Stafrin från Matfors. Troligt kämpande om nytt kontrakt men potential finns i det unga laget.

11. Medskogsbrons BK
Hade man inte haft ett samarbetsavtal med division 2-laget Stöde, där man kan få in kvalitativa spelarlån, hade jumboplatsen varit given. Förlusterna av bland annat målvaktsbjässen Anton Stadling och fjolårets genombrottsman Zhaver Misilu kan bli alltför tunga.

12. Torpshammars IF
Västragänget hängde på gärsgårn redan ifjol och årets trupp ser klart ihåligare ut. Hoppet skrivs "kämpatakter in masse". Det man inte har i skicklighet får man ta igen i hjärta. Kan bli en lång säsong för Bert-Ove Bloms mannar trots bara 16 matcher i år...

- - - - -

...och så här slutar premiäromgångens matcher:

Idag tisdag:
19:00 Alnö IF - Söråkers FF 4-1
19:00 IFK Sundsvall - Kubikenborgs IF 2-3
19:00 Medskogsbrons BK - Essviks AIF 1-5
19:00 Selånger FK - Indals IF 1-2
19:30 Sidsjö-Böle IF - Torpshammars IF 3-0

I morgon onsdag:
20:00 19:00 Lucksta IF - Sund IF 2-1