Medelpadsfyran

Omgång 20

Alnös Johan Hammarström (# 9) kollar in när Jonathan Åhlin nickar in hans inspel till viktiga 2-1 borta mot Söråker. Målvakten Viktor Karlsson är på bollen men det räckte inte och lagkaptenen Robert Lagergren är överspelad. Ö-laget vann till slut med 3-1 och nu väntar STOR seriefinal på Släda IP nästa helg mot Sund. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Håkan Åström gjorde två mål på sina gam-la lagkamrater när Medskogs vann över Kovland. Håkan Åström gjorde två mål på sina gam-la lagkamrater när Medskogs vann över Kovland.

Medskogs visade att liket lever
Medskogs var mer eller mindre tvingade att vinna på Ånäsvallen för att ha chansen att hänga kvar.
Något man också lyckades med.
Håkan Åström säkrade segern i slutskedet med sitt andra och Medskogs tredje fullträff.
- Vi borde nog gjort ännu fler mål, framförallt under den första havleken, säger Medskogs tränare Göran Sundqvist.
Annars var det här en ganska snäll match som ändå innehåll kamp. Emellanåt riktigt trevlig fotboll med låg kvalitet och båda lagen hade det mesta av bollinnehavet.
Ni kanske förstår av ovanstående att lagens tränare hade ganska olika uppfattning om matchen...
Båda tränarna var emellertid överens om att Medskogs krigade bäst och var värda segern.
I mitten av halvleken sprang Marcus Ytterström sig fri och rullade in 0-1 och ledningen i paus var på sin plats.
I andra parkerade Medskogs på sin egen planhalva och försökte spela på resultatet.
- Nja, vi föll nog hemåt omedvetet. Det var ingen medveten plan från oss men vi är ju inte vana att spela på ledning och då kanske det blir så, säger Sundqvist.
Trots detta så kunde man öka på sin ledning sedan Håkan Åström på karaktäristiskt sätt kutat förbi motståndarförsvaret och nätat.
Med cirka 20 minuter kvar väggade sig inopparen Andreas Svedberg igenom och inne i boxen petade han in reduceringsbollen.
- Vi hade lite häng där ett tag men fler mål fick vi inte till, säger Kovlands tränare Mikael Lundgren.
Med fem minuter kvar prickade Åström rätt med ett vinkelskott och segern var säkrad. Åström som under flera år represenerade Kovlands IF. Snacka om att bita den hand som fött honom.
- Medskogs vann rättvist. Dom visade mer vilja än oss idag, säger Lundgren.
- Blev lite skärrade när dom gjorde 1-2 och det är inte så lätt att bara ställa om från försvarsspel till anfall utan vi fick förlita oss på långa bollar till anfallsduon Åström & Ytterström, säger Sundqvist.
Nämnde anfallsduo bäst i Medskogs tillsammans med kloke mittbacken Patrik Eriksson-Ohlsson som inte tog ett felbeslut på hela matchen.
I Kovland svarade mittbacken Robin Sjödin för en helgjuten insats.

Kovlands IF - Medskogsbrons BK 1-3 (0-1)
2013-09-14 - 14:00 - Ånäsvallen
0-1 Marcus Ytterström ca 25
0-2 Håkan Åström ca 52
1-2 Andreas Svedberg ca 70
1-3 Håkan Åström ca 85
Domare: Arian Chalak, Kvissleby (hur jävla svårt kan det vara att lägga in resultat och matchfakta på fogis??? - annars godkänd)
Publik: 50

Henic Nylund tillhör-de förgrundsfigurer-na i Sund i vinstmat-chen mot Essvik. Henic Nylund tillhör-de förgrundsfigurer-na i Sund i vinstmat-chen mot Essvik.

Komfortabel Sundseger
Sund mötte Essvik på en jämn och fin Maland denna lördagseftermiddag. Det syntes ganska tidigt att Sund hade mer att spela för och inte oväntat kom första målet redan i den femte minuten. Michael Ankarmark skarvade snyggt in André Westergrens väl avvägda frispark.
Sund fortsatte att mala på och i den 16:e minuten jobbade sig Magnus Engström fri från högerkanten och kunde slå en väl avvägd passning till Henric Nylund som enkelt kunde sätta 2-0.
- Vi släpper in alldeles för enkla mål inne i boxen och har gjort så hela säsongen, säger Essviks tränare Tony Lundberg besviket.
Efter det dog spelet av lite och Essvik kunde komma mer in i matchen. Några halvchanser skapades men gästerna hade inte udden i anfallen.
Efter pausvilan var det Essvik som fick lite mer att säga till om och Sund blev passiva. Chanser skapades men återigen fanns inte skärpan hos de gröna denna eftermiddag.
- Vi har flera klara lägen men får inte dit bollen, säger Lundberg.
Istället kom 3-0 efter en dryg timmes spel. Henric Nylund gick på genombrott och på inlägget från vänsterkanten höll sig unge Felix Schmidt framme och trots hårt uppvaktning kunde han stöta in bollen.
- Som vanligt var vi för tama inne i boxen, suckar Lundberg.
- Skönt med 3-0 i det läget och lite andrum. Essvik var inne i en bra period där, säger Sunds tränare Henrik Öhman.
Ett uppgivet Essvik lade sig därefter mer eller mindre på rygg.
Dennis Bergström friställde i den 68:e minuten Jakob Melander som säkert satte fyran och med fem minuter kvar kom så även 5-0. Henke Nylund slog återigen ett bra inlägg där inhopparen Stefan Svantesson snyggt drog till direkt på halvvolley. Otagbart för Essviks målvakt Nicklas Lindberg.
Essvik fick emellertid ett tröstmål med endast några sekunder kvar av matchen sedan Fredrik Martinsson tagit ner bollen på bröstet, ryckt förbi sin försvarare och placerat bollen i nät. Men det var så dags då, men snyggt var det onekligen.
- I stort sett en väl genomförd match av oss. Skönt att det lossnade lite i spelet och att målfabrikationen åter kom igång efter en lite lugnare höst på den biten, säger Öhman, och fortsätter:
 - Nu ser vi fram emot en rolig vecka med en seriefinal mot Alnö på lördag som kronan på verket, avslutar Öhman.
- Vi släpper in enkla mål och har svårt att göra några framåt. Antagligen beror det på den dåliga uppslutningen som vi haft på träningarna under hösten, siar Lundberg.
Bäst i Sund idag var reservmålvakten Niklas Lindblad tillsammans med Christian Saastamoinen och yttern "Henke" Nylund.
Elias Staffansson och Linus Ohlsson sken bäst i Essvik.

5-1 Fredrik Martinsson 90
Domare: Johan Skyttberg, Sundsvall (bra i vanlig ordning)
Publik: 50

Hattrick igen av Admir Adra! Hattrick igen av Admir Adra!

Svartvik slog Lucksta med sitt egna vapen
Lucksta brukar vinna sina matcher på kamp och fysik.
Idag fick man smaka på egen medicin när Svartvik tack vare rätt inställning och kämpatakter kunde vinna med 3-1.
Och Admir Adra förstås. Tre mål och bländande spel från den lilla teknikern.
- Han var helt klart skillnaden mellan lagen idag, berömde Luckstas spelande tränare Robert Johansson.
Redan i den åttonde minuten vände Adra runt i trängseln inne i straffområdet och prickade in 1-0.
Precis före hade Luckstas Jimmy Ilvonen svarat för en rejäl brännning. Istället för att trycka till direkt på ett pass snett-inåt-bakåt tog han emot bollen och försökte dribbla vilket visade sig vara ett felaktigt beslut. 0-1 där och matchen hade fått en annan utveckling.
Svartvik spelade annars fyndigt och bra hela halvleken medan Lucksta enbart skickade långt på Robert Johansson enligt devisen "Robban hej & hå, Robban hej & hå".
- Vi satte två gubbar på Johansson och det tog kål på Luckstas anfallsspel, säger Svartviks tränare Patrik Chruzander.
Lucksta bytte taktik i början av andra och fick också ett tidigt kvitteringsmål. Robert Johansson höll ifrån inne i Svartviks straffområde. Stefan Krantz kom på överlappning och fick bollen på läppen och sköt in den i den borte burgaveln. Eh...bollen alltså.
Gästerna hade en bra period efter 1-1-målet men farligare än en stenhård nick ett par deciemeter över blev det aldrig. framför. De bollar som gick på djupet var offensive SIF-målvakten Daniel Micene i vanlig ordning raskt ute och tog hand om med säkra fötter.
- Skulle inte byta bort Micene mot någon annan målvakt i fyran, säger Chruzander om sin omskolade forward.
Admir Adra hade varit anonym under den andra halvlekens inledning men i den 69:e minuten blixtrade han till. Joakim Åström spelade in från kanten, Adra tog ner bollen, vände bort sin bevakare innan han stenhårt tryckte in 3-1 i gaveln.
Ett par minuter senare var Adra på väg igenom och inne i straffområdet "lurade" han mittbacken Emil Svensson att fälla honom.
Adra reste på sig, tog hand om straffen och placerade säkert in 3-1. Bollen i ena hörnet, målvakten Martin Ålin i det andra.
- Vi svarade för en homogen insats rakt igenom och visade grym inställning. Nu har vi slagit alla topplag utom Alnö, säger tränare Chruzander.
- Vi var riktigt dåliga idag och efter deras 2-1-mål fick vi gamnacke, säger Robert Johansson.
I Svartvik var Admir Adra planens kung men lille "duracellgrävlingen" Arvid Backlund stod inte långt efter, för dagen spelades på det centrala mittfältet.
- Han sprang formligen sönder Lucksta på mitten, berömmer Chruzander.
Daniel Micene är redan nämnd och spelar ett modern målvaktsspel.
Emil Svensson var Luckstas bäste spelare och visade upp ett resolut mittbacksspel. En gång så resolut att det blev straff...
Förlusten gör att Lucksta nu kan skrinlägga eventuellt kvalspel i höst på hyllan.

Svartviks IF - Lucksta IF 3-1 (1-0)
2013-09-14 - 14:00 - Svartviks IP
1-0 Admir Adra 8
1-1 Stefan Krantz 50
2-1 Admir Adra 69
3-1 Admir Adra (straff) 73
Domare: Per Backlin, Sundsvall (helt okey även det svajade ett par gånger)
Publik: 63

Lokalfotbollen avslöjar! Straff eller inte? Söråkers lagkapten Robert Lagergren är bevisligen på Jonathan Åhlins fot, således korrekt dömt även om "Jonte" tog ett par steg till innan han föll... Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Jonathan Åhlin tog själv hand om straffen på bästa sätt. Kanske hade målvakten Viktor Karlsson tagit straffen om han lydigt Lokalfotbollens råd "han lägger den till höger". Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Stor seriefinal på Släda nästa helg efter att Alnö vänt borta mot Söråker
Det blir stor seriefinal på Släda IP nästa lördag.
Det stod klart sedan Alnö vänt 0-1 till 3-1 på svårspelade "Löta Park Arena" på en fotbollsplan som bättre passat betande får.
- Vi fick en gratisbiljett in i matchen tack vare straffen och kunde vända trots att inte spelet inte var någon höjdare från vår sida, säger Alnös tränare Pontus Melander.
Den första halvleken bjöd inte på något underhållsvärde om man nu inte gillar långa inkast, felpass och bollar i luftrummet förstås.
Det var också Filip Nybergs långa inkast som var Söråkers främsta vapen under den första halvleken och på ett av dom kunde Marcus Haeggström toffla in 1-0 i röran framför mål. Då hade vi spelat 18 minuter i matchen.
Alnö körde fast i sitt anfallsspel stora delar av den första halvleken men sista tio började man hitta in bakom hemmalagets backlinje med lite bollar men riktigt farligt blev det aldrig. Söråkers tredjemålvakt, Viktor Karlsson, var hela tiden alert och tvekade aldrig att ge sig ut och plocka inlägg och djupledsbollar.
Söråker såg ut att gå till pausvila i ledning när Jonathan Åhlin drev in i straffområdet och först blev stängd av målskytten Haeggström och sedan "fick foten" av lagkaptenen Robert Lagergren. "Jonte" tog ett par steg innan han beslutade sig för att falla och domaren blåste straff med vilda protester från Söråkers spelare och ledare som följd. Lokalfotbollens utsände stod emellertid bra placerad med sin kamera och kan därför ge domaren rätt (se bild).
Åhlin tog själv hand om straffen. Karlsson i ett hörn och bollen i det andra (se bilden ovan).
Den andra halvleken blev betydligt mer händelsrik och underhållande. Alnö tryckte på framåt medan Söråker inte tvekade att ställa om när man erövrat bollen.
Tio minuter in i den andra halvleken kom Alnö runt på vänsterkanten. Johan Hammarström lyfte in bollen i mitten och via en försvarare hamnade den hos en helt fri Jonathan Åhlin, som från nära håll kunde nicka in 1-2. Målvakten Karlsson var på bollen men kunde inte hindra den från att studsa in.
Söråker gav inte upp och hade något senare ett bra skottläge som dock täcktes undan av en försvarare. Hade nog blivit mål där om den passerat blocket.
Johan Hammarström fick sedan i den 63:e minuten ett friläge på en genomlöpning men valde att avsluta från långt håll och den lösa tåfjutten blev ett enkelt byte för Karlsson.
Söråker vände på spelet och efter ett vackert anfall kom Filip Nyberg i ett bra läge till vänster inne i straffområdet, rundade Alnökeepern Joakim Grannas, innan han ur snäv vinkel sköt mot mål. Andreas Holmsten dök dock upp som en räddande ängel på mållinjen och avvärjde.
Lagen bytte nu chanser med varandra och nästa läge fick Alnös André Grim men hans nick efter hörna reflexräddades av Karlsson.
Närmast kvittering var nog Tommi Torvela när hans distansskott i den 76:e minuten tog i ribbans undersida. Utan Grannas fingertoppar hade 2-2 varit ett faktum.
Torvela sköt sedan en frispark i bra läge ett par decimeter över. Frågan är om inte läget som utmynnade i frisparken var ännu bättre. En Söråkerspelare var på väg igenom efter en volleyfrispelning från Filip Nyberg men Andreas Holmsten fläkte sig och fällde den framstormande hemmaspelaren. Istället för friläge och kraftig målchans fick alltså hemmalaget en resultatlös frispark. Inte undra på att Holmsten tog emot det gula kortet med ett leende. Ett rött för målchansutvisning kan inte ha varit långt borta.
Inhopparen Måns Hellberg fick i den 86:e minuten ett drömläge att stänga matchen men hans nick smet precis utanför stolpen.
Hellberg skulle emellertid revanschera sig i slutminuten då han kom sopren från mittlinjen efter en "rensning" från eget försvar. Kyligt placerade han bollen utom räckhåll för Karlsson och segern var säkrad med både lås och bom.
- Tycker att vi gav oss chansen att vinna men tyvärr räckte det inte hela vägen. Mot ett så bra motstånd som Alnö måste man sätta sina chanser. Synd bara att dom lyckades filma till sig kvitteringsmålet, säger Söråkers tränare Fredrik Thimeradh.
- Tror det var många spelare som hade fokus på nästa helg istället för den här matchen. Vi ställde även över ett par spelare som står på två varningar för att inte riskera att dom skulle bli avstängda mot Sund, säger Pontus Melander.
Målvakten Viktor Karlsson skötte sig förträffligt och var meller eller mindre chanslös på målen. Mittbackarna Samuel Fisk och Robert Lagergren tog undan det mesta i lufen och bra var även långkastaren Filip Nyberg.
Alnö hade planens bäste spelare i form av playmakern Anders Boman, som styrde tempot i matchen från sin centala mittfältsplats. André Grim säker i backlinjen och framåt var hela tiden Jonathan Åhlin giftig även om han föll lite väl lätt ibland.

Söråkers FF - Alnö IF 1-3 (1-1)
2013-09-14 - 14:00 - Söråkers IP
1-0 Marcus Haeggström 18
1-1 Jonathan Åhlin (straff) 45
1-2 Jonathan Åhlin 55
1-3 Måns Hellberg 88
Domare: Victor Grönlund, Sundsvall (bra överlag men ett par till gula kort till Alnöspelare hade nog varit på sin plats).
Publik: 45

Kubenkeepern Anton Vänglund höll länge kvar sitt lag i mat-chen borta mot Östa-vall tack vare massor av storstilade para-der. Kubenkeepern Anton Vänglund höll länge kvar sitt lag i mat-chen borta mot Östa-vall tack vare massor av storstilade para-der.

Kubenmålvakten höll nere siffrorna mot Östavall
Kuben 2 åkte upp med ett ungt och orutinerat lag till Skogsvallen i Östavall då A-laget hade bortamatch samtidigt.
Utan målvakten Anton Vänglunds insats i målet hade man fått resa hemåt med betydligt större siffror i baken än de 0-3 som det nu blev.
- Kuben var ett nummer för små idag. Kanske 8-0 mer hade speglat matchen. Dom hade ett skott på mål plus två hörnor, det var allt. Vi hade massor av målchanser och en i vardera ribban och stolpen, säger Östavalls lagledare Sten-Ingvar Fredlund.
- Vår taktik i dag var att ställa upp med en defensiv uppställning med fem man på mittfältet med förhoppning att hålla tätt och i bästa fall få till en kontring på vår för enda forward Jerry Nerén. Jerry som brukar kunna göra mål på ingenting, säger Kubens 2:s lagledare Roger Norrman.
Det blev en ensidig match i makligt tempo och det syntes att DM-finalen mot Selånger i onsdags satt i benen hos hemmalaget.
Man hade trots detta inga problem att manövrera ut gästerna som helt fick inrikta sig på försvarsspel denna eftermiddag.
- Östavall hade en enorm press mot oss men tack och lov var vår målvakt Anton Vänglund på bästa bollmotarhumör samtidigt som skärpan i avsluten inte den bästa hos dom, säger Norrman.
Det var nära att Kuben 2 fått med sig nollan in i paus men i den 41:a minuten kunde Joakim Andersson göra 1-0 på hörna.
Även den andra halvleken tilldrog sig på Kubens planhalva men Vänglund fortsatte sitt eminenta målvaktsspel och ett mål i fotboll är en skör ledning.
Och det var ytterst nära att Kubens enda skott på mål höll på att resultera. Johan Skog drog på ett skott mot det högra krysset men ex-kubaren i Östavallsmålet, Robert Karlsson, svarade för en fantomräddning.
När istället Pär Malmberg med kvarten kvar löpte mot mål och nickade in Joakim Andersson väl avvägda frispark avgjordes matchen.
Samme man satte ett par minuter senare även 3-0 efter fint väggspel med "Jocke" Andersson, som därmed låg bakom hemmalagets samtliga mål.
- Inte var det någon bra prestation vi bjöd på idag men vi vann ju i alla fall, säger Fredlund.
- Inte mycket att säga om annat än att Östavall var bättre i dag och segern var välförtjänt, säger Norrman.
Joakim Andersson låg alltså bakom dom tre målen och skall givetvis ha beröm men bäst i ÖIF var annars mittfältaren Andreas Wikström. En av få som verkligen visade "go" i hela matchen.
Bra i Kuben var nämnde målvakten Vänglund som länge höll Kuben kvar i matchen. U17 spelaren Tobias Söderblom visade goda takter och mittbacksparet Erik Hahne och Emil Norrman var bra så länge dom orkade även om den sistnämndes betyg dras ner efter kapningen av Östavalls Håkan Göransson i slutminuterna. Det blev ambulansfärd till Sundsvall med befarat nyckelbensbrott för mittbacken.
- Den hade gott kunnat varit ogjord. Nu är det väl den händelsen man mest kommer att komma ihåg från matchen, säger Fredlund bistert.

Östavalls IF - Kubikenborgs IF 2 3-0 (1-0)
2013-09-14 - 14:00 - Skogsvallen
1-0 Joakim Andersson 41
2-0 Pär Malmberg 74
3-0 Pär Malmberg 79
Domare: Christer Frisk, Liden (bra i lättdömd match)
Publik: 64

Rasmus Bouvin sköt Söders till seger. Rasmus Bouvin sköt Söders till seger.

Söders säkrade nytt kontrakt till 99%
Med Rasmus Bouvins segermål efter en timmes spel såg Söders till att säkra nytt div. IV-kontrakt, till 99 procent.
Motståndarna IFK Sundsvall 2 var mer eller mindre tvungna att vinna söndagens hemmamatch mot Söders på Balders och man började i stor stil och med bra fart spelade man sig fram till målchanser via bra kantspel.
Längst bak i Söders stod emellertid nye målvakten från Granlo, Tobias Samuelsson, och trots ringrost visade han upp ett stabilt spel och bland annat även avvärjde ett friläge med en enhandsräddning sedan IFK-sågat sig igenom.
Söders fick inrikta sig försvarsspel och snabbt försöka slå om till kontringar när tillfälle gavs.
I mitten av halvleken började Söders hitta in mer i matchen tack vare Tom Rydells finutliga kantspel och chanserna vägde nu över till gästerna men nu var det IFK-målvakten Simon Möllers tur att visa sig på styva linan.
Två bra målvakter såg till att det stod 0-0 i paus.
Även i den andra halvleken inledde IFK bäst och kom runt på kanterna sedan Söders fallit ner i banan och inte längre satt lika hög press. En klockren ribbträff  efter en hörna var emellertid det närmaste man kom.
Matchens första mål skulle istället komma från gästernas fötter.
Precis timmen spelad löpte sig Rydell runt på vänsterkanten och centrade in till Henrik Pedersen, som släppte den (medvetet?) förbi sig till en helt fri Rasmus Bouvin, som resolut satte sitt sjunde mål för säsongen.
IFK försökte i en sista kraftanträngning mobilisera för en kvittering men det var uddlöst och tunnt framåt.
Söders fortsatte med kontringar men skärpan i avsluten fanns inte riktigt där men det räckte ändå att ta hem segern. Rasmus Bouvins mål gav Söders tre poäng och med all säkerhet nytt kontrakt medna IFK 2 fick ett ännu mer prekärt läge i botten.
Det enda värt att nämna egentligen efter målet var att IFK:s Emil Ulin i höga ordalag sagt sin mening till Tomas Berglund gällande ett domslut och fått rött kort direkt. Utvisningen kom i den 77:e minuten och gjorde det inte lättare att jaga ihop till en kvittering.
- Okey, detta kanske inte var den bäst spelade matchen i årets fyra men sköna poäng för oss och IFK kan nu inte längre gå ikapp, säger Söders mittback Andreas Karlsson.
Vilka plussar du för i Söders?
- Det får ändå ses som en bra laginsats från vårt håll där bl a Johan Hjorteen stod för några viktiga brytningar på slutet av matchen då IFK var på väg igenom. "Tobbe Samuelsson" får så klart en guldstjärna då han höll nollan. Skall jag plocka nån fler så får det bli Tim Rydell framåt som oroade deras försvar konstant, säger Karlsson.

IFK Sundsvall 2 - Söders BK 0-1 (0-0)
2013-09-15 - 14:00 - Baldershov
0-1 Rasmus Bouvin 60
Utvisning IFK 3: Emil Ulin 77
Domare: Thomas Berglund, Sundsvall