Värmecupen 2014
Grupp H1

Omgång 3

Redan slutspelsklara Alnö vann avslaget möte med IFK Sundsvall
Det märktes att den här matchen inte gällde något mer än äran. Det var tunnsått med chanser och det var inte heller någon större intensitet i matchen.
Lite från "ingenstans" kom matchens första mål. Anton Andersson-Vidén dräpte en halvvolley från distans på en andraboll. Upprinnelsen var André Grims frisparkslyftning från mittplan.
IFK var nära att kvittera med tio kvar men Alnökeepern Joakim Grannas var kvickt ute och täckte David Torberntsson friläge.
Annars var det mest spel mellan straffområdena.
- Ja, det var avslaget. Kändes mer som ett träningspass. Vi hade inte så mycket att spela om och vi hade svårt att skapa några vassa lägen, säger IFK-tränaren Michael Kotermajer.
- Från minut ett låg vi rätt i försvarsspelet. Däremot inledde vi illa offensivt första tio men där blev det lite bättre efterhand. Tror att den mentala aspekten måste räknas med då vi redan var klara för slutspelet innan matchen, säger Alnös tränare Pontus Melander.
Andreas Kotermajer skötte sig med den äran mellan stolparna, plockade bl a ner flera inlägg i den svårbemästrade vinden. Kevin Berg jobbade på bra på mittfältet och skall också ha beröm.
Målskytten Anton Andersson-Vidén som vanligt löpvillig och med beröm godkänt även till unge Philip Lundqvist på mitten.

IFK Sundsvall - Alnö IF 0-1 (0-1)
2014-03-15 - 17:00 - Westhagen
0-1 Anton Andersson-Vidén 17
Domare: José Ahumada

Även Kuben till semfinal
Inför den avgörande matchen mellan Kuben och Sund räckte det med kryss för vidare avancemang till semifinalerna.
Kuben dominerade rejält i inledningen fram till den fjärde minuten när Sunds mittback Michael Ankarmark gick sönder. Han landade med hela tyngden på benet och fick en översträckning av knät och lämnade planen i svåra smärtor. Hoppas att det inte är något allvarligare men jag är rädd att jag har fel. Det där såg INTE bra ut :-(
Efter den smällen samlade sig Sund och gjorde resten av halvleken spelmässigt jämn. Några mål blev det dock inte, en Kubennick över närmast nätkänning.
Sund behövde ett segermål för vidare avancemang och det var riktigt nära att Kubens målvakt Anton Vänglund bjöd på ett sådant då han släppte ett bakåtpass mellan benen. Bollen tog i stolpen innan Anton fick grepp om den. Hela Sundbänken vrålade för bakåtspel och ville ha indirekt frispark från någon meters håll! Svårt att säga emot.
Med fyra minuter kvar dog istället Sunds funderingar på avancemang. Mitttbacken Nicklas "Graninge" Persson gjorde sitt enda misstag i matchen när han bommade ett bakåtpass och istället lade upp för Fredrik Thörnqvist som retfullt rullade bollen förbi Patrik Jonsson.
Khoger Friad stängde sedan kiosken helt i den 48:e minuten med sin eminenta vänsterfot efter ett inspel in i mitten från målskytt nr 1 - Thörnqvist.
- Vi började matchen riktigt bra första fem men vi tappade initiativet efter deras skada eller rättare sagt så höjde dom sig. I den andra halvleken visade vi att vi är tunga att möta då vi klarar av att bibehålla både fart och ork, säger Kubentränaren Tommy Lerstrand.
- Ingen höjdare från vår sida. Finns en hel del att jobba på och vi har just nu markanta brister när det gäller passningsspelet, säger Sunds tränare Göran Sundqvist.
Trots missen vid 0-1-målet måste jag ge beröm till Nicklas Persson i Sund. "Graninge" klev in på skadade Ankarmarks plats i mittförsvaret och var så när helt prickfri.
Kubens Niklas Haglund var återigen bra på högerbacken och på mitten vann Pontus Lundh massor av boll samtidigt som han säkrade hemåt.

4. IFK Sundsvall (IV) 3   0 0 3 2 - 7 0
Magnus Engström stred bra på Sunds mittfält även om det inte räckte till poäng i derbyt mot ett bra Alnö. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Omgång 2

Kuben knäckte ett tappert IFK i andra
Efter en jämn inledning tog IFK Sundsvall över rejält andra halvan av första halvlek och vaskade fram flera fina lägen och hittade även nätet två gånger, båda dock bortdömda för offside. Anton Vänglund fick jobba på bra i Kubenkassen och var utmärkt.
Den andra var som en omvänd handske. Kuben tog ett snabbt initiativ då man tog en tidig ledning i andra. Bara två minuter in nådde Joakim Blom högst på en frisparkslyftning och knoppade in 1-0.
Kuben pressade sedan på för 2-0 och i den 39:e minuten löpte Fredrik Thörnqvist grant igenom och avslutade kliniskt i långa hörnet förbi "lånemålvakten" från Ånge, Khodor Hellani.
Det hade räckt med ett mål för kryss för IFK men någon riktigt vass chans dök aldrig upp utan Kuben kunde hålla undan och är fortfarande med i racet om en slutspelsplats.
- IFK var bättre än oss i första och höll ett högt tempo och fick oss att slarva i passningsspelet. I andra höll vi inte spelet lika kort utan slog vi lite längre bollar och fick bättre tryck. Vi varierade också spelet bättre vilket gav utdelning, säger Kubentränaren Tommy Lerstrand.
- Riktigt bra första halvlek i högt tempo och många avslut. Men närmare än två offsidemål kom vi inte. Vi gör en skaplig match efter omständigheterna och kul att se att vi hänger med hyfsat mot ett lag en division högre än oss, säger IFK-tränaren Mikael Kotermajer.
En kvartett utmärkte sig lite extra i Kuben, målvakten Anton Vänglund, högerbacken Niklas Haglund och anfallsduon Daniel Johansson och Fredrik Thörnqvist.
Fyndige Kevin Berg på kanten, positionssäkre Jakob Pedersen på defensiva mittfältet och rivige anfallaren David Torbentsson stack ute lite extra hos "Kamraterna".

Kubikenborgs IF - IFK Sundsvall (1) 2-0 (0-0)
2014-03-14 - 20:00 - Westhagen
1-0 Joakim Blom 27
2-0 Fredrik Thörnqvist 38
Domare: Nilla Sjöberg, Alnö

Alnö klart för slutspel efter 3-0 på Sund
Alnö var på tårna rejält i inledningen och redan i den sjunde minuten sprang Robin Nordin ifrån Sundförsvaret och avslutade hårt och högt och Patrik Jonsson mellan stolparna var helt chanslös. Det betydde en 2-0-ledning i och med den fyndiga regeln med handikappmål.
Nordin hade läge till 0-3 strax därpå men då gick vänsterskottet en bra bit över.
Alnös spelare var hela tiden på rätt sida i defensiven och tvekade inte att snabbt ställa om när läge gavs. Man kunde tro att det var Alnö och inte Sund som spelade i trean.
Anton Andersson-Widén hade sedan ett skott strax utanför innan Sund började äta in sig i matchen sista tio av första. Dock utan att skapa några giftiga chanser.
Efter omstarten var Sund nära en viktig reducering men Joakim Grannas kom ner kvickt och räddade snyggt vid sin vänstra stolprot.
Efterhand mattades spelet rejält och det var svårt att hitta någon riktigt struktur. Dessutom fick allt fler spelare i respektive lag ont...
I slutsekunderna när alla väntade på slutsignalen tryckte Johan Hammarström in Alnös trea i högt upp i det högra hörnet. Vacker!
- Ett steg framåt jämfört med Kubenmatchen. Kändes som vi hade väldigt bra koll bakåt och släppte bara till en enda farlighet. Nöjd med hela matchen sånär som på första fem i andra. Många gjorde en bra insats trots att vi är inne i en tung träningsperiod just nu, säger Alnös tränare Pontus Melander.
Robin Nordin och Johan Hammarström verkade hitta varandra bra framåt och Anders Boman såg rejält ut på innermittfältet.
Magnus Engström slet föredömligt på Sunds mittfält och en eloge också till vänsterbacken Niclas "Graninge" Persson, för dagen lagkapten.
Tack vare segern är Alnö redan klart för slutspelet trots att en omgång återstår.

Alnö vände och vann mot Kuben
Fredrik Thörnqvist tryckte in 1-0 till Kuben via ribban. Glädjen blev dock kortvarig då David Hamberg skickade in hörna direkt i mål och tack vare handikappregeln ledde plötsligt Alnö med 2-1.
I inledningen av den andra lyfte nyförvärvet från Lucksta, Jimmy Ilvonen, in 3-1 i borte burgaveln utifrån högerkanten.
Med fyra minuter kvar reducerade Niklas Nygren på straff och i slutsekunderna var man en halvmeter från kvittering men bollen smet utanför Joakim Grannas vänstra stolpe.
- Helt okey insats med tanke på att vi saknade nio spelare från fjolårslaget. Det finns en hel del att förbättra men det var även mycket som var bra också, säger Alnös tränare Pontus Melander.
- Vi kom inte alls upp i normal kapacitet. Det var lojt och bekvämt och man får inte släppa in sådana mål som vi gjorde idag. Det här var en bra väckarklocka för oss. Tror det gått lite för lätt i tidigare matcher för oss, säger Kubens tränare Tommy Lerstrand.
David Hamberg utmärkt i sin comeback medan ingen får godkänt i Kuben.
Sekreteriatet utsåg i alla fall Niklas Nygren.

Stabil Sundseger
Förra helgen besegrade IFK Sundsvall Sund i en träningsmatch med 1-0.
Idag var det ombytta roller.
Sund förde spelet och framförallt visade man skärpa vid fasta situationer.
- Tror vi gjorde tre mål på hörnor och frisparkar faktiskt, säger Sunds tränare Göran Sundqvist.
Snyggast var nog Michael Ankarmarks 2-0-mål när han helt omarkerad hängde i luften och snyggt knoppade in Henric Nylunds fina frispark från högerkanten.
Nylund tryckte själv in 3-0 högt vid den främre stolpen efter försvarshaveri i IFK.
I slutminuterna blev det lite nerv när Tobias Jonasson krigade in en reducering som med handikappregeln blev två mål.
Någon egentlig kvitteringschans fick inte IFK till utan Ayhan Yagci kunde punktera matchen med sitt andra mål för kvällen och spika segersiffrorna till 4-2.
- Vi håller på att spela in ett helt nytt spelsystem och då är det skönt att få vinna och till skillnad mot förra mötet med IFK visade vi upp en helt annan inställning, säger Sundqvist.
- Idag hade vi sex mittfältare borta men som tur var så har vi en bred trupp. Trots förlusten så tycker jag ändå att vi spelade bra boll men framåt var det tamt, säger IFK-tränaren Mikael Kotermajer.
Henric Nylund, Dennis Bergström och Ayhan Yagci förtjänar överbetyg i Sund och samma betyg delas ut till IFK:s trio Tobias Jonasson, Tobias Strandlund och Martin Brännström. Den senare färskt nyförvärv från just Sund som fick flytta upp på mittfältet denna match.

Sund IF - IFK Sundsvall (1) 4-2 (2-0)
2014-03-10 - 21:00 - Westhagen
1-0 Ayhan Yagci 10
2-0 Michael Ankarmark 21
3-0 Henric Nylund 39
3-2 Tobias Jonasson (inkl. hcp-mål) 49
4-2 Ayhan Yagci 50
Domare: Hans Grönlund, Sundsvall