Granlos Jesper Hellström, sprutar glatt ner sina lagkamrater med skumpa sedan föreningen för första gången tagit steget upp i Medelpadsfyran. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Granlo klart för Medelpadsfyran
Granlo BK hade idag chans att för första gången i klubbens historia bli klart för spel i div. IV.
Det krävdes "bara" seger i bortamatchen mot IFK Sundsvall 3.
Och visst blev det seger - och det med hela 9-2 mot ett IFK-gäng som kom till spel utan avbytare.
Redan efter 19 minuter stod det 4-0 och trots två snabba IFK-reduceringar var aldrig segern i fara.
- Vi skärpte till oss i andra och fortsatte mala på framåt men samtidigt säkra bakåt, säger tränarduon Nermin Zulovic och Bosse Hägg.
Ett oinspirerat IFK 3 kom till spel utan avbytare och verkade rent allmänt ointresserade av matchen.
Granlo däremot satte full gas från början och redan innan matchuret, som inte var igång, tickat upp till 20 minuter hade Semir Salia gjort ett mål och Ferdri Isamili prickat in ett hattrick.
Därefter lade Granlo ner fotbollsspelandet för halvleken. Man började slarva och tog alldelses för enkelt på uppgiften. IFK kunde också reducera två gånger om efter två fina mål av Tom Nilsson Martinsson men han fick i ärlighetens namn mycket god hjälp av ett obefintligt försvarsspel från gästerna.
Efter ett allvarligt snack i halvtid från tränarna Zulovic & Hägg skärpte Granlo till sig i andra och firma Salia/Ismaili fortsatte att fira triumfer framåt. Ett enda hemmamål släppte duon ifrån sig och det gjorde Oskar de Vahl sedan Ismaili serverat "vinthunden" öppet mål.
Granlo vann till slut med hela 9-2, siffror som faktiskt var i underkant!
- Det här är för dåligt! Vi har ju inget lag kvar, många har slutat och flera flyttat. Jag flyttar själv nu till Stockholm, säger Kalle Bergström, spelande ledare i IFK 3.
- Skönt att vinna och nu är vi äntligen klar för div. IV. Nu skall vi försöka vinna serien också. Vi har Ånge 2 på lördag i Indal. Hoppas att Ånge kommer med ett riktigt bra lag. Skall bli kul att möta dom, säger Granlotränaren Nermin Zulovic.
Ingen i IFK nådde upp till normal kapacitet. Normalt säkre målvakten William Eliasson varavade kanonräddningar med oförklarliga missar. Tom Nilsson Martinsson var ett hot två minuter under matchen annars var det som sagt ett oinispirerat IFK-lag.
Duon Ferdi Isamili, prickade in fem fullträffar men borde kanske gjort lika många till, och Semir Salia, satte tre och spelade fram till minst lika många, var tillsammans med Patrik Hägglund, Oskar De Vahl och Zecir Raimi de mest tongivande. Men ingen föll ur ramen mot det påvra motståndet.
Nu väntar alltså seriefinal mot Ånge 2 på lördag och div. IV-spel för första gången våren 2014.
Lokalfotbollen gratulerar!
(scrolla nedanför tabell och skytteliga för fler bilder)

Holm vann svänging tillställning
Holm och Fränsta bjöd på en svängig historia i årets sista match på Holmvallen där lagen skiftade ledning ett par gånger men när Lars-Eric Sollén satte 3-2 för hemmalaget visade det sig vara slutvänt och bli segermålet.
- Om sanningen ska fram så bjöds den fåtaliga Holmpubliken inte på någon stor fotbollsunderhållning alls. Nej det framgick klart att matchen inte gällde speciellt mycket och spelet blev därefter, säger Holms lagledare Kenth Åslin.
Den första halvleken förflöt i ett lågt tempo där hemmalaget hade det mesta av spelet och chanserna, ett flertal träffar i trävirket men inga mål förrän i den 28:e minuten då Janne Sölvestål satte 1-0 framspelad av Niklas Wikholm. Andreas Modén kvitterade i slutet av den första halvleken och det kändes naturligtvis tungt för hemmalaget som tyckte sig ha god koll på händelserna.
Och värre för hemmalaget skulle det bli. Andra halvlek var bara fyra minuter gammal när Fränsta stack upp och kunde göra 1-2 genom Christian Wilhsson.
Efter det gjorde Holm lite byten för att på det viset få lite mer fart på spelet och i den 76:e minuten kunde Rasmus Staaf göra 2-2 på en frispark. Avgörande 3-2 kunde som sagt Lars-Eric Sollén göra när det återstod sex minuter av matchen, framspelad av Karri Ahokas.
- Det är alltid lika skönt att vinna över Fränsta men det var ingen höjdarmatch från vår sida, nej långt därifrån, säger Holmtränaren Thomas Åslin.
Spelarkritik?
- Alla kan bättre men plus till Kalle Gissberg som alltid har en bra inställning inför matcherna, säger Kenth Åslin.

Div. IV-drömmen lever ännu för Matfors IF
Matfors vann med 4-1 över Ljustorp hemma på Thulevallen och har därmed ännu chansen att svinga sig tillbaka till Medelpadsfyran.
Då krävs endera hjälp från Granlo BK mot Ånge 2 nästa helg eller så att både Alnö och IFK Sundsvall klarar kvalet till div. III.
Matchen inleddes avvaktande. Gästerna hade mest boll men skapade inte några riktiga farligheter mer än ett skott i den elfte minuten från 25 meter som smet otäckt nära Jonas Dunbergs högra kryss.
Dödläget i matchen bröts minuten senare. Matfors Johan Bergström frispelade Daniel "Borra" Boström men hans avslut gick rakt på målvakten Fredrik Enqvist. Returen gick ut till 100 matchers-jubilaren Jesper Nilsson Böös som firade med att få en halvträff som smet in vid den vänstra stolproten.
Efter en kvart i matchen svarade LjIF:s Robin Nordin för en bra prestatation när han med försvarare i ryggen tog emot, vände upp och kom till ett snabbt avslut från ca 20 meter. Dunberg dock med och räddade utan att lämna retur.
Efter en snabb omställning strax därpå spelade Nilsson Böss fram Boström som kom fri med Enqvist långt ute till höger. "Borra" väntade ner målvakten och försökte hitta nätet ur dålig vinkel men en försvarare hann emellan och styrde ut till hörna. Johan Bergström slog den efterföljande hörnsparken och han hittade samme Boström vid den första stolpen som nickskarvade in 1-0 i bakre gaveln.
Boström var minuten senare ytterst nära igen men Enqvist räddade hans friläge till en resultatlös hörna.
Ljustorp försökte rulla boll men hade inte så mycket att säga till om framåt mer än ännu ett skott från distans som tog vägen ovan ribban.
Det hann även bli 3-0 innan halvtimmen var spelad. Johan Bergström lyfte in en fripark från en position långt nere till höger mellan hörnflaggan och straffområdeslinjen. Bollen rensades dock undan men ut till Bergström som den här gången lyfte bollen till den bortre delen av straffområdet. Där dök Pontus Pontus Andersson upp och drev in bollen i den borte burgaveln.
Offside ropade Ljustorp, dock utan att få någon respons från domarhåll.
Ljustorp öppnade den andra halvleken piggt. Först rann Robin Nordin igenom men Dunberg klarade och något senare skapade man kalabalik inne i Matfors box efter en hörna med det avslutande skott gick utanför stolpen.
Även något senare hotade Ljustorp med en farlig dubbelhörna och på den senare krävdes en räddning precis före mållinjen av en hemmaförsvarare.
Ljustorp låg nu på för en reducering men mitt i pressen stack MIF upp och när André Moberg tryckte ner en Matforsspelare blåste domaren och pekade på straffpunkten.
Adam Forström, som under året varit säkerheten själv från elva meter, placerade den här gången straffen inom räckhåll för målvakten. En bra räddning av Enqvist som fick följa upp med ännu en på den efterföljande hörnan.
Med kvarten kvar var dock Enqvist chanslös när matchen avgjordes definitivt.
Adam Forström spelade fram Daniel Boström vars avslut touchade en LjIF:s-försvarares fot och bollen tog en båge innan den landade i Enqvist högra kryss.
Enqvist fick en liten revansch när han räddade Boströms friläge något senare.
Med tre minuter kvar på uret kunde Robin Nordin löpa sig fri på en djupledsboll och tröstmåla med det målet betydde mest kosmetika.
- Vi började lite trevande men sedan gjorde vi tre mål på tjugo minuter och därefter kontrollerade vi händelserna på ett bra sätt. Vi fortsatte sedan att skapa chanser samtidigt som vi gjorde det svårt för Ljustorp att komma till speciellt många riktigt farliga chanser, säger tränarduon Lars "Laban" Andersson och Ulrik Norberg.
- Med tanke på att Ljustorp är ett bra lag så är vi riktigt nöjda med vår insats.
Samtliga spelare gör en stabil insats. Ska man nämna ett par som stack ut extra så var Johan Bergström som vanligt oerhört nyttig på mitten. Daniel "Borra" Boström kom till flera avslut, gör två mål, jobbade hårt och gjorde det jobbigt för motståndarna, säger MIF:s tränarduo.
- Grattis till Matfors och till ett sätt att spela fotboll som bygger på att backa hem och kontra. När man sedan har linjemannen ”med sig” och får två av sin mål på offside, 2-0 och 3-0, så kan man väl säga att dom har lite tur också. Vi är ett spelande lag och rullar boll över hela planen medan Matfors har knappt två passningar i rad utan hela tiden spelar från ytterback till forward, säger Ljustorps ordförande Mats Moberg och fortsätter:
- I andra halvlek skapade vi fyra klara målchanser på tio minuter men får inte till det sista men så är kanske Jonas Dunberg seriens bästa målvakt också. Matfors skapade två chanser. En straff som Fredrik Enqvist räddade och 4-0 där vi stod still och bara agerade åskådare.
Beröm i Ljustorp till vänsteryttern Joakim Petersson.
- Som jag menar var bäst på planen, säger Moberg.

Näst sista hindret avklarat för Ånge 2
Ånge 2 vann med uddamålet av tre när Sidsjö-Böle gästade konsgräset i tågmetropolen.
Nu behöver man "bara" spela kryss i den sista omgången mot redan klara Granlo BK för att följa med "innebandyklubben" upp i fyran.
Det var två spelade lag som möttes på Ånge IP. Hemmalaget började bäst och hade ett större bollinnehav. Brad Grayson hade en till synes en fri roll på mitten och skapade en hel del oreda för Sidsjö- Böle och helt logiskt var det också han som gjorde ledningsmålet efter en briljant lobb i den 35:e minuten.
Ånge 2:s ledning i paus var helt rättvis sett till matchbilden då man även hade ett par stolpträffar men Sidsjö-Böle hade även en boll dom i nätet.
- Hasse Fagerström blev då felaktigt avvinkad för offside, säger SBIF:s tränare Adam Bergholm.
I den andra halvleken flyttade Sidsjö Böle fram sina positioner och började sätta press på hemmalaget och Tony Eklund i Ångemålet tvingades göra ett par fina parader.
När matchen stod och vägde så gjorde Ånges mittfältsmotor Daniel Wallsten ett solonummer. Efter att ha dribblat ett par försvarare avslutade han stenhårt med ett skott i nättaket.
- Synd för oss att vi frispelade honom efter en kommunikationsmiss i försvaret, säger Bergholm.
Sidsjö-Böle mobiliserade därefter ytterligare för att åstadkomma en förändring i målprotokollet vilket resulterade i flera bra lägen och man jobbade även till sig en straffspark.
Den ovane straffskytten Lukas Sahlin klev fram och lade läckert upp 2-1 i nättaket.
- Då återstod bara nån minut av matchen plus stopptid så vi hann aldrig med att pressa dit en eventuell kvittering, säger Bergholm.
- Vi lyckades hålla undan och skaffa oss ett bra utgångläge inför sista omgången av division 5, säger Ångetränaren Benny Matsson.
- Ånge skall ha beröm för fint spel med bra passningsspel och snabba spelvändningar. Vi höjde oss i andra men kunde aldrig riktigt hota deras seger, säger Bergholm.
Bäst för dagen i Sidsjö-Böle var nya mittbackslåset Tomas Larsson och Lukas Sahlin samt mittbacken i anfallet Hans Fagerström.
- Fredrik Hultman i målet skall också ha beröm då målen inte var mycket att göra åt. Faktum var att han höll oss kvar i matchen hela vägen ut, säger Bergholm.

Granlo BK - seriesegrare 2013?

Aktuell tabell, omgång 6 (21 totalt inkl. Grundserien)

Fotnot 2:
Lagen har med sig hela målskillnaden men bara 75% av poängen från Medelpadsfemmans grundserie.

Skytteligan, omgång 6 (21 totalt inkl. Grundserien)

Granlos Ferdi Ismaili leder skytte-ligan hela 13 mål före närmaste konkurrent. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu Granlos Ferdi Ismaili leder skytte-ligan hela 13 mål före närmaste konkurrent. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu