Hudiks Pelle Lööf gjorde fyra av div. II-lagets sex cupmål mot Östavall. Här tar han armen till hjälp vid 0-1. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Östavalls cupsaga blev kort
-
Det blev en kort cupsaga för Östavall.
Div. II-laget Hudiksvalls FF kom sågs och segrade på knottfyllda Skogsvallen med 6-1.
Men hade det inte varit för ex-Giffaren och fyramålsskytten Pelle Lööf kanske det blivit en jämnare tillställning.
– Tycker ändå vi gjorde en helt okey insats. Det skall ju skilja tre mål per halvlek mellan lagen. Och dessutom gjorde vi matchens snyggaste mål när Giorgius Johansson tryckte upp en volley i krysset, säger Östavalls tränare Jens Östlund.

Olyckligt 0–1–mål

Fredagen den 18 juli kom cupen till byn och lagom till avsparken skingrade sig alla regnmoln och det blev näst intill klarblå himmel.
Dessvärre hade regnet skrämt bort en hel del publik men det kom i alla fall lite drygt 200 personer till Skogsvallen - inklusive en hörbar hejarklack från Hudiksvall med flaggor, banderoller och "stärkelse under västen".
Div. II-laget tog som väntat tag i grejorna från start men hemmalaget försvarade sig väl inledningsvis och var täta inne i boxen.
Precis när Östavall började släppa respekten för Hudiksvallslaget och vågade gå på anfall åkte man på en omställning som slutade med att deras specielle goalgetter Pelle Lööf kunde styra in ett högerinlägg med armen. Östavallsspelarna protesterade mot godkännande av målet men förjäves. Se på bilden ovan så förstår ni hemmalagets frustration. Faktum är att inte ens Lööf själv jublande efter sitt mål...
– Min position var kanske inte den bästa vi den situationen men jag såg ingen hands. Det gjorde inte heller min kollega på linjen. Det är bara att beklaga och be om ursäkt om vi hade fel, säger domaren Jan Boström efter matchen.
Domarteamet gjorde annars en riktigt bra match.

Ribbträff av Haik

Nåväl, nu tror jag inte Östavall hade rått på Hudik i alla fall men det är jobbigt att få sådana här mål mot sig mot ett bättre lag.
Fyra minuter senare kom också 0–2 som lök på laxen sedan samme Lööf hunnit före hemmaförsvaret vid den främre stolpen på ett lågt inspel från höger.
Efter det hade inte hemmagrabbarna något att förlora utan klev upp ett par hack i banan och var också ytterst nära att sätta en reduceringsboll i den 23:e minuten. Haik Danielians långskott stryrdes dock i ribban och ut av ett Hudikben och den efterföljande hörnan blev resultatlös.
Istället kunde Viktor Roos strax därpå döda Östavalls alla intentioner som jättedödare i cupen när han blev serverad öppet mål av en lagkamrat.
Östavall höll dock uppe spelet bra i halvleken men sista fem gick man på knäna och under den tiden vaskade gästerna fram åtminstone fyra högkaratiga chanser, som alla brändes. Värste målsumpare var Joel Stillmark som hade kunnat blivit hattrickskytt under slutskedet av den första halvleken.

Mannes enda fadäs

Med 0–3 i baken försökte i alla fall Östavall jobba in ett tidigt reduceringsmål för att ge lite nerv i matchen men det rödklädda Hudikförsvaret vägrade släppa till något och när något slank igenom visade ex-GIF-keepern Niclas Larsson pondus. Niclas som klokt nog körde i långärmat i den andra halvleken med tanke på knotten.
– Ja den var rent förjävlig i första halvlek så det fick bli långärmat i andra, kommenterade ex-giffaren.
I den 52:a minuten kom även 0-4 och det efter en fadäs av målvakten Manne Wallström, hans enda i matchen. Först kom han ut fel i en utrusning och när jag skulle backa tillbaka in i målet tappade han Mehmed Hafizovics inlyftning bakom sig och vem fanns där bakom om inte, jo rätt gissat, Pelle Lööf, som enkelt stötte in sitt tredje mål för aftonen.
Därefter skedde en smärre orgie i spelarbyten och matchen tappade lite rytm innan duktige högerbacken Niclas Lindh i den 74:e minuten för tionde gången kom runt och kunde lyfta in ännu ett välavvägt inlägg. Denna gång en lite längre boll där Lars Olsson mötte med huvudet vid en borte delen av målgården och vackert lobbnickade in 0-5.

"Gjogge" satte snyggaste baljan

Minuten senare fick äntligen även hemmapubliken jubla. Robert Olsson spelade in bollen till Giorgius Johansson som mötte direkt på volley och bollen satt perfekt i det vänstra krysset och då var t o m Niclas Larsson chanslös.
– Vi gjorde i alla fall matchens snyggaste mål, sade Östavalls tränare Jens Östlund efter matchen.
Det skulle dock inte bli matchens sista då Pelle Lööf inte var klar med sitt målskytte för kvällen. Med sex minuter kvar visade inhopparen Johan Brolin stor osjälviskhet och lät Lööf bredsida in 1-6 i tom kasse och därmed var målskyttet avslutat för denna gång även om Lööf hade ytterligare lägen att spä på sin målskörd men Wallström gjorde att par riktiga bra "saves" på slutet.
Trots sex insläppta var Manne säkerheten själv mellan stolparna och framförallt nekade han målsugne Mehmed Hafizovic åtskilliga gånger. Även han med ett förflutet i GIF.
– Det var en rolig match att spela och det märktes att spelarna i div. II är kallare och distinktare vid avsluten än vad man är i fyran, säger Wallström efter matchen.
– Tycker ändå vi gjorde en helt okey insats. Det skall ju skilja tre mål per halvlek mellan lagen, säger Östavalls tränare Jens Östlund.

Malmström som Neymar

Hemmalagets främste denna cupkväll var annars mittfältaren Giorgius Johansson som knappt slog bort en enda passning under 90 minuter och även satte det vackra tröstmålet.
Bra i övrigt var även mittbacken och lagkaptenen Jonas Sjöström samt svårpasserade högerbacken Joakim Axelsson.
Saknades gjorde dessvärre Pär Malmström och där försvann mycket av lagets speed.
– Åkte på en "Neymar". Fick ett knä i ryggslutet av en 17-årig GIF-spelare i en träningsmatch och kan inte trycka ifrån i löpningarna. Kände mig för på uppvärmningen men det gick helt enkelt inte att spela, säger Malmström besviket.
Oklart i dagsläget hur länge han blir borta.
Trots de stora förlustsiffrorna var det ytterst få som föll ur ramen. Det var bara så att ett ordinarie Hudiksvall verkligen visade att det skiljer två divisioner mellan lagen.
Fyramålsskytten Pelle Lööf fick rättvist pris som matchens lirare. Mycket bra var också playmakern Mehmed Hafizovic, som gjorde allt utom mål, och anfallsglade högerbacken Niclas Lindh.
En trevlig, men knottfylld, cupkväll avslutades med en inhandlad wok på Skogsvallen och sedan hemfärd till Alnön i den sena julikvällen.
(fler bilder från cupmatchen kommer att läggas in senare)

Publik: 203

Giorgius "Jojje" Johansson tröst-målade för Östavall i cupmatchen mot Hudiksvall - men det var matchens grannaste fullträff, en volley rakt upp i krysset!