Div. 3 Mell. Norrland

Omgång 14

Här är ett bildkollage på Ånges segermål i derbyt mot Kuben. Oskar Nordlund tar emot Brad Graysons perfekt crossboll på bröstet. Kubenbacken Semir Salia missbedömde bollbanan och kom på efterkälken...
Oskar driver in i straffområdet...
...och avslutar med ett hårt och distinkt markskott mellan benen på Kubenkeepern Jonathan Berntsson. Foton: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Redan i inledningen av matchen kolliderade Kubens keeper Jonathan Berntsson med Ånges Jake Wholey...
...och gick däck. Efter ett några minuters vila kom emellertid "Jonte" på benen igen och var sitt lags bäste spelare och varvade djärva ingripande med att spotta blod. Efter matchen kände sig "Jonte" yr men förhoppningsvis har de lovande sportjournalisten piggnat till nu. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
En av Ånges många engelsmän, Brad Grayson, var planens bäste aktör och styrde det mesta från sin mittfältsplats. Här provar han på ett skott som dock hamnar i skopan på mv-Berntsson. Crossbollen till segermålet för en riktig delikatess. Kubens vänsterback Pontus Sundqvist-Lund försöker täcka medan Jonas Sankala avvakta. I bakgrunden domaren Lee Berntzen som svarade för den bästa domarprestation jag sett i år. Gjorde han ens ett enda misstag? En formidabel matchledare som hade bra dialog med spelarna. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Oskar Nordlund var briljant under den första halvleken och var hela tiden farlig när han kom in från sin högerkant. Här vinner matchhjälten en av många luftdueller i derbyt. Även denna gång kommer Semir Salia till korta. Foto; Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Farligt igen! Sam Turners inlägg (?) tog i ovansidan ribban. Jonathan Berntsson ser ut emellertid att ha hyfsad koll på läget. Mittbacken Kieron Kenny har följt med upp i anfallet. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Av bilderna ovan tyder allt på att det var mycket Ånge IF i derbyt. Och så var det. Kuben hade faktiskt bara en riktig målchans och den kom i slutskedet av matchen. En frisparkslyftning rann igenom hela spelarkaden till inspark. Men hade Fredrik Törnqvist (# 14) fått pannan på bollen hade krysset varit ett faktum. Så skör är en 1-0-ledning. Visserligen hade det varit ett rån på öppen gata men det är till syvene å sist målen som råknas... Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Ånge dominerade derbyt och vann rättvist
Det var två derbylag som kom till spel på Ånge IP utan flera av sina tongivande spelare. Avstängningar och skador hade ställt till det och sett till slagstyrkan var det jämnt skägg lagen emellan.
Ånge tog direkt kommandot med högt tempo, rejäla löpningar och ett bra och varierat passningsspel samtidigt som man försvarade sig högt upp i banan med rejäl press på vid eventuellt bolltapp. Kuben kom ingen vart och man lyckades inte heller nå fram med långa djupledsbollar bakom Ånges backlinje utan det blev mest att man spelade fast sig i ett kortpassningsspel och nästan omgående fick tryck på sig.
Första halvlek var det i stort sett spel bara på Kubens planhalva. Hemmalaget kom i anfallsvåg efter anfallsvåg men gästernas försvar fungerade som rena vågbrytaren. Ånges anfall tog allt som oftast stopp vid straffområdesgränsen. Det var väl egentligen bara på vänsterkanten som det läckte och det var även där luckan kom vid ledningsmålet. I den 19:e minuten slog matchens lirare, Brad Grayson, en svepande crossboll som Kubens vänsterback Semir Salia (med förflutet i Ånge IF) missbedömde. Istället för att falla ner och täcka bakåt försökte han nicka bort bollen men den gick en bra bit ovanför honom. Oskar Nordlund löpte in från sin högerkant, tog ner bollen på bröstet och fick några meters försprång. Drev sedan inåt innan han från sex meters håll avslutade ett stenhårt skott efter marken som gick som en projektil in mellan benen på Kubenkeepern Jonathan Berntsson (se bildsekvensen här ovanför).
Nordlund var precis som hela Ånge pigga värre hela halvleken och borde utökat sin ledning under den första fyrtiofemman men djärve Berntsson och ett bra uteförsvar hos Kuben såg till att så inte blev fallet kombinerat med oskärpa från hemmalaget.
1-0 i paus var i underkant.
- Vi var glada att det bara stod 0-1 i paus, säger Kubentränaren Conny Sjödin.
Den andra halvleken fick en annan matchbild.
- Vi gjorde några rockader inför andra. Bytte plats på flera spelare och satte in "Chrille" Eriksson på innermitt, fortsätter Sjödin.
Veteranen Christer Eriksson vann första kvarten mer närkamper än hela Kuben gjorde under den första halvleken och Ånge fick betydligt svårare att spela sig igenom mittfältet.
Ånge behöll visserligen även initativet under den andra halvleken men inte lika markant och några riktigt sylvassa lägen till 2-0 uppenbarade sig inte.
I slutskedet var det istället nära att Kuben fick till en kvittering. På en frisparkslyftning var Fredrik Thörnqvist ytterst nära att få skallen på bollen men den rann förbi och hotet var avvärjt och Ånge kunde ta en viktig trea och fortsätta ta rygg på IFK Östersund i tabelltoppen.
- Tycker vi gör en riktigt bra match trots fyra man borta, framförallt under den första halvleken. Vi skulle dock satt några fler bollar i kassen, säger Ånges tränare Benny Matsson, för dagen avstängd.
- Det blev en jämnare andra halvlek och den är jag är nöjd med. Tyvärr var vi chanslösa mot Ånges huvudspel under hela matchen, säger Kubens tränare Conny Sjödin.
Hela laget skall ha beröm i Ånge men om vi skall plocka några russin ur den goda kakan får det bli mittbackarna Jake Wholey och Kieron Kenny, Lewis Whitley och Brad Grayson på innermitt samt Oskar Nordlunds första halvlek på högeryttern/anfallet. Han var då överallt men mattades av förklariga skäl i andra.
Kuben hade sina största kämpar i den bakre regionen. Målvakten Jonathan Berntsson stabil och djärv hela matchen. Stark insats med tanke på att det inte var många som trodde han skulle kliva upp efter manglingen från Jake Wholey i matchinledningen. Martin Fors och Niklas Haglund slet som galärslavar i mittförsvaret och till vänster stängde Pontus Sundqvist-Lund sin kant och även hjälpte till i mitten när det behövdes.
Inhoppande "doktorn" Christer Eriksson tog tag i mittfältet med sitt krigande i andra och såg verkligen till att stoppa blödningen.
Normalt giftiga skyttekungarna, Elliot Kårelind i Ånge och Robin Bergman i Kuben, hölls i strama tyglar och förde en anonym tillvaro i matchen.
På det hela taget en bra fotbollsmatch, fin publisiffra (386 åskådare) och ett vänligt bemötande från Ånge IF för att inte tala om det fina vädret.