Stödes Josh Chatee forsar fram i DM-semifinalen på Ånge IP mot Östavall. Foto: Roger Mattsson, Lokalfotbollen.nu
Sani Tahir gjorde två mål när Stöde blev klara för DM-final. Sani Tahir gjorde två mål när Stöde blev klara för DM-final.

Stöde till DM-final men Östavall var bara ett stolp-skott från förlängning

(2020-09-02)
Det blev som väntat Stöde som får ta sig an GIF Sundsvall i årets DM-final.
Det står klart efter kvällens semifinal på Ånge IP där emellertid Östavall inte gav sig utan strid trots underläge med både 0-2 och 1-3.
– I 75 minuter fick de knappt låna bollen men efter sitt reduceringsmål blåste de upp sig och är bara ett stolpskott från en förlängning så det blev lite onödigt spännande på slutet, säger Stödes ass. tränare Robert Englund.

DM-semifinal på Ånge IP mellan division 3- laget Östavalls IF och Stöde IF som gjort en kanonstart som nykomlingar i Norrlandstvåan. Kunde det sluta med annat än en Stöde seger? Det var nog vad de 49 i publiken förväntade och visst blev det Stöde seger. Men med knappa 3-2 och hade bara bolluslingen velat gå Östavalls väg de sista tio minuterna, ja då kunde det slutat hur som helst.
Redan fyra minuter in i matchen kom Östavalls första farliga målchans då Andreas Lindqvist rann igenom från egen planhalva, men tyvärr för Östavalls del rann bollen iväg innan ett avslut kom. Redan där förstod nog Stödelaget att Östavall skulle sälja sig dyrt denna kväll och gärna såg sig själva i final mot självaste GIF Sundsvall. Men Stöde insåg nog allvaret och skapade en del chanser, men avsluten höll knappast division 2-klass i de lägen man vaskade fram. Men i mitten av första halvlek kom gästerna igång med snabba fötter och förflyttningar som skapade oreda i hemmalagets försvar. Man var ända framme vid mållinjen med bollen men med lite tur och bra målvakts spel i Östavall red man ut den stormen.

Det skulle dröja ända till matchminut 35 innan det blev anteckningar i målprotokollet denna kväll. Efter ett ödesdigert bolltapp på egen planhalva vänder Stöde spelet och med snabba pass så placeras bollen i mål till 0-1 av Mehmed Hafizovic.
Nu trodde nog de flesta att proppen skulle släppa för Stöde. Men Östavall ville annat och återigen så var det Andreas Lindqvist som talade om att hemmalaget ville vara kvar i matchen, med ett rungande skott decimetern utanför krysset. Men Stöde svarade blixtsnabbt på attacken genom ett blixtrande anfall, med ett perfekt inspel snett inåt bakåt från höger kunde Mehmed Hafizovic enkelt rulla in 0-2 med sista sparken i första halvlek.

Andra halvleken började med stundtals tuffa och ibland lite ojusta kamper, så det gula kortet dök upp emellanåt. Det skulle hinna gå en kvart in i halvleken innan det var dags för nya siffror på matchtavlan. Denna gång var det Östavalls tur och med en lobb som helt klart var kvällens mål, utom då för Stödes målvakt reducerade Andreas Lindqvist till 1-2. Östavall fortsatte jakten på en kvittering och kanske lite övermodigt, för i matchminut 70 så kom det återigen ett bolltapp och 1-3 var ett faktum. Målskytt var återigen Sani Tahir som gjorde sitt andra mål för kvällen. Nu var nog alla överens om att spiken var satt i kistan för Östavalls del och då även undertecknad. Men det gällde tydligen inte de kämpande Östavalls killarna på planen, de ville annat. Med en kvart kvar av matchen och efter lite press mor Stödemålet så kommer ännu en reducering. Ett skott utifrån som smiter in i vid Stödes vänstra stolpe och ditplacerad av den alltid lika kämpande Daniel Wallsten var 2-3 ett faktum.

Utan att på nått sätt överdriva Östavalls forcering de sista 10 minuterna, tror jag Stödegänget drog en lättnandes suck när domaren blåste för full tid. Med stolpskott, bollar strax utanför och ytterst nära frilägen så hade det lika gärna kunnat stå 3-3 på tavlan vid full tid och kanske även 4-3. Men båda lagen ska ha en eloge för att det var ett tag sedan man fick se så fin fotboll i västra och på Ånge IP. Snabbt och fint spel, härliga kamper och underbar kämpaglöd, är helt säker på att de 49 i publiken tycker detsamma.
Det blir alltså Stöde som får ta sig an GIF Sundsvall i finalen. När den kommer att spelas är ännu oklart. Det gäller att hitta ett ledigt datum i spelprogrammen.
/ Roger Mattsson, Lokalfotbollen.nu.

– Vi gör en jättebra insats mot ett lag i en högre serie och på slutet är vi ytterst nära att ta matchen till en förlängning med ett skott i stolpen och två skott över i helt fritt läge. Det här var en nyttig genomkörare för oss efter den mindre lyckade insatsen mot Kramfors. Nu väntar Sollefteå på lördag och de ska få jobba hårdare än någonsin om de ska ha med sig någon poäng från Skogsvallen, säger Östavallstränaren David Nordberg och lagledaren Sten-Ingvar Fredlund.

Det var jämnt skägg i båda lagen och det bjöds på en småtrevli fotbollsmatch på Ånge IP där samtliga spelare visade god klass.

Östavalls IF - Stöde IF 2-3
2020-09-02 - 19:00 - Ånge IP
0-1 Sani Tahir  (34)
0-2 Mehmed Hafizovic (44)
1-2 Andreas Lindqvist (61)
1-3 Sani Tahir (76)
2-3 Daniel Wallsten (76)
Domare: Omar Meqbil