Omgång 22

Östersund tog revansch i Norrlandsderbyt
Östersund vann det andra Norrlandsderbyt med 2-0 efter en match med stort underhållsvärde för den stora publilen.
Hundratalet GIF-anhängare hade rest med supporterklubben Patronerna för att ge sitt stöd åt GIF Sundsvalls spelare i matchen.
Det började också bra för gästerna som hittade fram till inlägg och farligheter tidigt i matchen. Simon Helg sköt bland annat i stolpen tidigt i halvleken och åt andra hållet hade backlinjen bra koll på de löpningar som ÖFK:s anfallare tog. Robert Lundström agerade vänsterback och hade ett extra öga på snabbe Thomas Boakye. GIF hade ett par nickavslut i halvbra lägen men dessa gick över målet vid båda tillfällena.
0-0 i halvtid var ganska rättvist då gästerna hade haft den bästa målchansen medan hemmalaget hade haft mer bollinnehav.
Direkt efter paus tog hemmalaget Östersund ledningen. Ett inlägg från höger släpptes generöst förbi av försvaret och stöttes in av debutanten i ÖFK Carreras. Stärkta av ledningen och den till liv väckta hemmapubliken trummade Östersund på bra i en period därefter men hade trots stort bollinnehav inga egentliga målchanser.
Mot slutet av matchen tog gästerna över mer och mer. Inbytte Pa Dibba och Daniel Sliper fick nytt liv i anfallsspelet medan Runar Mar Sigurjonson ersatte skadade Kevin Walker (stukad fot enligt tidiga rapporter). Inlägg började matas mot anfallslinjen och dessa skapade en hel del problem för Östersund. Marcus Danielsson fick bra skottläge men sköt över. Bäst chans till en kvittering kom när Runar Mar slog ett känsligt inlägg som både Pa Dibba och Adam Chennoufi kom bra till men de båda såg ut att krocka i samband med avslutet, varpå bollen gick via en touch och i ribban.
I slutminuten kontrade ÖFK in 2-0 när GIF hade flyttat fram mycket folk och samtidigt tappat bollen på mitten. Rasmus Lindqvist sköt och bollen styrdes av en GIF-ben till ett ottagbart skott för Berglund i målet.
/ saxat från gifsundsvall.se

Stolpen och ribban var i vägen för GIF
GIF Sundsvall föll med 2–0 mot Östersunds FK.
Detta efter ett tidigt baklängesmål i andra halvlek.
– Östersund var bättre än oss, säger GIF-tränaren Joel Cedergren.
Giffarna inledde matchen på Jämtkraft Arena bäst och hade ett skott i stolpen efter sex minuter, signerat Simon Helg.
Efter ramträffen åt sig hemmalaget Östersund in i matchen mer och mer, men utan att för delen skapa någon riktigt het målchans.
Något som GIF inte heller lyckades åstadkomma.
– Vi börjar bra och har ett par chanser, men sedan jämnar det ut sig. ÖFK kom in i matchen och gör det bra, säger Joel Cedergren.
Den andra halvleken hade knappt börjat när Eder Lopez gav hemmalaget ledningen när han störtade fram på ett lågt inlägg från Jason Walker och stötte in bollen via ribban.
Och än tuffare blev det för gästerna när Kevin Walker tvingades utgå med en befarad stukning i foten, en kvart efter första målet.
– Vi vet inte om det är en stukning eller bara en smäll, säger Cedergren.
Giffarna hade svårt att åstadkomma något offensivt i den andra halvleken, frånsett det absoluta slutskedet och den efterföljande förlängningen.
Närmast var det när Pa Dibba, Marcus Danielson och Adam Chennoufi gick upp på samma inlägg och skickade bollen i ribban på tilläggstid.
– Fast jag tror faktiskt att en östersundare var sist på bollen, säger GIF-backen Danielson.
I stället kunde Rasmus Lindkvist punktera matchen med sitt 2–0-mål bara minuten efter GIF:s ribbträff.
– Det blir stundtals stressat när vi vinner boll på mitten och kan vända och vi tar inte tillvara på våra chanser.
– Vi kommer inte upp i vår bästa nivå, för andra matchen i rad, konstaterar tränare Cedergren.
Inför matchen gjorde GIF ett par förändringar från start, då formstarka Pa Dibba och Daniel Sliper tillsammans med Dennis Olsson fick börja på bänken.
– Jag kan inte säga så mycket, det där är tränarnas område. Men jag tycker att jag har gjort det bra och att jag förtjänar att spela och det känns för jävligt att förlora, säger en klart besviken Pa Dibba.
Cedergren om laguttagningarna:
– Vi tar alltid ut det lag som vi tror är bäst för dagen. Det finns inga andra tankar. Nu ställde vi upp med de som kändes formstarka på förhand och som skulle gynna oss mot just det här motståndet. Hemma i Sundsvall spelade Östersund med mer markeringsinslag, men dom spelade annorlunda nu.
– Däremot tror jag det var ett bra beslut att vi valde att stå lågt och kompakt i defensiven.
/ saxat från Alexander Nilsson, ST/Dagbladet

Hammarstedt utburen på bår med knäsmärtor
I 80 minuter bar han lagkaptensbindeln för segrande Östersund. Sedan tvingades förre Selångerbacken Robert Hammarstedt ut på bår.
– Det känns som att det kan vara något lindrigt, säger Hammarstedt.
Den 25-årige medelpadingen har växt ut till en viktig kugge, och lagkapten, i Östersunds lagbygge.
Mot GIF Sundsvall stod han för en stabil insats, så länge han var kvar på konstgräset.
När det återstod drygt tio minuter att spela fick han dock bäras ut på bår. Med smärtor i främst knäskålen.
– Sliper laddade för ett inlägg med vänstern, men drog tillbaka och skulle istället slå till med högern. Och då känner jag att mitt vänsterknä viker sig, och det var en känsla jag känner igen sedan förut. Jag tror och hoppas det är något lindrigt.
– Annars känns det fruktansvärt bra. Hela laget för det fantastiskt.
​/ saxat från Alexander Nilsson, ST/Dagbladet

Lopez matchhjälte för ÖFK
Säg "tuppen ja" om du hade tippat att Eder Lopez skulle avgöra norrlandsderbyt mot GIF Sundsvall.
Gissar att alla sitter tyst ... utom möjligen Graham Potter:
– Hade övergångspapperna blivit klara tidigare så hade vi utnyttjat honom mycket tidigare, han har fina kvaliteter, säger Potter om mexikanen som låg bakom ÖFK:s båda mål i 2–0-segern.

Törnstrand inte imponerad av "Giffarna"
Marcus Törnstrand var tillbaka i backlinjen efter avstängning när ÖFK höll nollan i segern mot GIF Sundsvall.
– Jag tycker inte de var så bra om jag ska vara helt allvarlig, säger Törnstrand.

Östersunds FK - GIF Sundsvall 2-0 (0-0)
2013-08-31 - 15:00 - Jämtkraft Arena

Ängelholms FF - Varbergs BoIS FC 4-2 (3-0)
2013-09-01 - 16:00 - Ängelholms IP

Degerfors IF - Örebro SK 1-1 (1-0)
​2013-09-01 - 17:30 - Stora Valla

Hammarby IF - IK Brage 2-0 (0-0)
2013-09-02 - 19:00 - Tele 2 Arena