Medelpadsfyran

Omgång 6

Alnös bästa spelare, Johan Hammarström, trycker in 2-0 mot Söders och stänger kiosken sedan bortaförsvaret inte lyckats rensa undan i försvaret. Målvakten Martin Älander och mittbacken Andreas Karlsson (#13) hinner inte täcka upp. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Alnö IF - Söders BK 2-0 (1-0)
2013-05-31 - 19:00 - Släda IP
1-0 Anton Andersson-Widén 22
2-0 Johan Hammarström 80

Domare: Christer Frisk, Liden
Publik: 48
Alnö tog ett rejält kommando direkt hemma på Släda mot Söders och det hann inte gå många minuter förrän Anton Andersson-Widén fick ett friläge men förre Alnökeepern, och upp till kepsen tände, Martin Älander avvärjde förtjänstfullt. Något han skulle få göra ofta den här fina sommarkvällen.
I den 22:a minuten var han dock maktlös när samme Andersson-Widén återigen slank mellan ytterback och mittback i Söders, efter ett läckert instick med yttersidan från Johan Hammarström, och behärskat placerade bollen till höger om Älander.
Alnö fortsatte att driva på spelet men oftast tog det slut strax utanför Söders straffområde. Endera sköts det illa, slog man bort sista passet eller så strandade man på Söders försvarslinje, oftast Andreas Karlsson.
Alnö borde ha lett med mer än 1-0 efter första fyrtiofemman men hade det häxat hade man fått gå till pausvila med 1-1. I slutet var nämligen Bakary Dampha farligt framme efter en för snäv bakåtpassning av en Alnöförsvarare men petningen förbi målvkaten Joakim Grannas blev för hårt och bollen rann ut över kortlinjen.
Alnö fortsatte pressa hårt även i den andra och Söders fick sällan till några längre anfall, ja man tog sig knappt över mittlinjen långa stunder.
Ett mål är alltid en skör ledning i fotboll och kvarten in i halvleken fick Bakary Dampha ett läge i ytterkant av straffområdet sedan Joakim Axelsson svarat för en ovanlig miss och släppt en diagonalboll förbi sig. Damphas skott blev dock både högt och skevt och har väl i skrivande stund precis landat nere vid badstranden...
Med tio minuter kvar kom det för Alnö så förlösande 2-0-målet som stängde matchen. Södersförvaret fick inte bort ett inlägg och efter lite flipper landade bollen framför planens bäste spelare, Johan Hammarström, som tyckte in bollen förbi mv-Älander (se bilden ovan).
0-2 var smickrande siffror för ett Södeers som saknade 15 spelare av olika anledningar och hade bara en avbytare i värmen. Även Alnö saknade några spelare men det syns att man har en betydligt större bredd både när det gäller spelare och organisation.
- Vi slarvade lite med tekniken i början men skapade ändå en hel del lägen i första halvlek men i andra vårdade vi bollen bra och hade ett rejält spelövertag och borde gjort några fler mål, säger Alnös tränare Pontus Melander.
- Vi kom med tolv starka gubbar som jag tyckte stod emot Alnö bra men vi t0g slut efter en timmes spel och slog sedan bort massor av passningar i trötthetens tecken, säger Söders tränare Mikael Kotermajer.
Alnö: Johan Hammarström var bäst på plan och jobbade hårt både offensivt och defensivt. Spelade fram till 1-0 och gjorde själv 2-0. Anton Andersson Widén var hela tiden farlig i djupled från sin mittfältsplats innan han tröttnade på slutet och blev utbytt. Bra var även Victor Svedberg.
Söders: Målvakten Martin Älander var stabil och bra i sin återkomst till Släda. Rödhårige mittbacken Andreas Karlsson såg till att mängder av Alnö anfall strandade på honom och på mitten kämpade långe Andreas Kotermajer och försökte spela konstruktivt.

Elias Staffansson såg till att Essvik fick kontakt. Elias Staffansson såg till att Essvik fick kontakt.

Essviks AIF - Kubikenborgs IF 2 2-2 (0-2)

Publik: 42
Serieledande Essvik var otroligt nära att ta ledningen redan i den tredje minuten hemma på "Vallen" mot Kuben 2. Henri Sjödal sköt men målvakten Anton Wänglund halvräddade, Henri drog returen i ribban och på den efterföljande returen från den nickade han över.
Efter det dog Essvik. Ingen fart i varken kropp eller boll utan det unga Kubenlaget tilläts dominera efter behag de resterande 42 minuterna av den första halvleken.
0-1 kom efter en hörna där Jesper Fagerdal petade in bollen efter lite stök och bök framför målet.
Bara minuten senare var det dags för 0-2. Khoger Friad löpte sig fri ute till vänster och avslutade med en hård vristträff i bortre.
Friad hade sedan flera chanser att näta och borde nog dödat matchen med ett par mål till. Chanser fanns onekligen och Essvik skall vara glada att det "bara" stod 0-2 och att man var kvar i kampen.
Ledarduon i Essvik, Tony Lundberg och Thomas Wallberg, sade säkert några sanningens ord i pausvilan till sina mannar och man fick också en kalasstart i den andra halvleken. Elias Staffansson vann boll ute på högerkanten och måttade ett inlägg, som var på väg att droppa in i det bortre krysset. Kubenkeepern Anton Wänglund fick backa men tappade bollen när han skulle plocka ner den varvid den studsade oturligt på en tuva och retfullt in i målet.
Essvik väntade anstormning kom dock av sig utan Kuben kunde freda sig även om man fick koncentrera sig mer på försvarsspel och gjorde det länge bra.
Med sju minuter kvar nådde en "rensarboll" från Essviks försvar Marcus Sawert och i kamp med en Kubenback lyckades han få bollen förbi Wänglund.
Inget av lagen hade sedan någon modiga chans till ett segermål utan verkade vara nöjda med ett kryss i värmen.
- Vi ställde bara in skorna i första. Det var beklämmande att se. Vi var ju serieledare och det skulle säkert ordna sig ändå. Nu är grabbarna nere på jorden igen och jag är otroligt glad för poängen efter vår pinsamma första halvlek. Den andra var i alla fall godkänd, säger Essviks lagledare Thomas Wallberg.
- Vi har hela den första halvleken och borde gjort minst två mål till och dödat matchen. Hela laget är ju 90-talister och saknar rutinen att stänga en match och knyta ihop säcken. Jag är mycket nöjd med spelet och framförallt då med den första halvleken som var kanonbra, säger Kubens tränare Christer Eriksson.
Essvik: Inhoppande 96:orna Max Lundmark, Jacob Hägglund och Philip Hagblom var de som gick i bräschen när Essvik jagade kvittering.
Kuben 2: Yttermittfältarna Ebrima Samateh och Robin Holmlund slet som galärslavar i värmen och på mitten levererade Ayhan Yagci många fina bollar till anfallet och var även bra på fasta situationer.

Mattias Svelander gjorde matchens enda mål mot Med-skogs. Mattias Svelander gjorde matchens enda mål mot Med-skogs.

Lucksta IF - Medskogsbrons BK 1-0 (0-0)
2013-05-31 - 19:00 - Sörforsvallen
1-0 Mattias Svelander 76

Domare: Michael Lie, Sundsvall

Publik: 51
Det tog 76 minuter innan Lucksta, trots massivt spelövertag, lyckades få hål på ett defensivt kämpande Medskogs, som hade 12 man borta och knappt fick ihop fullt lag.
Det var helt otroligt att det tog så lång tid innan första målet föll. Lucksta kom runt både på kanterna och i mitten men avsluten av forwards lämnade mycket i övrigt att önska. Det sköts i ribbor och stolpar och inte minst utanför i de mest öppna lägen och det var inte ofta som Medskogs keeper Joakim Christensen behövde visa sig på styva linan.
När väl nollan sprack så var det lagkaptenen Mattias Svelander som såg till detta när han nickade in matchens enda mål efter en hörna.
- Sjukt vad vi missade målchanser idag. Vi borde gjort 8-0 på det vi skapade idag för vi spelade en riktigt bra anfallsfotboll när vi nu provade att spela 4-3-3 för första gången i år, säger Luckstas tränare Robert Johansson, som var en av syndabockarna när det gällde att bränna chanser.
(någon Medskogsledare eller spelare får gärna höra av sig till Lokalfotbollen för kommentarer, 0730-49 88 88).
Lucksta: Martin Ålin hade inte mycket att göra men höll åter nollan och är en trygghet bakåt och är duktig att styra sitt uteförsvar. Kantmittfältarna Jimmy Ilvonen och Jens Andersson löpte flera mil, vann och fördelade bollar.
Medskogsbron: väntar på info

Henric Nylund hoppade in och gjorde två mål. Henric Nylund hoppade in och gjorde två mål.

Publik: 85
Finns troligen inte ett lag i Medelpadallsvenskan som är så ojämna i sitt fotbollsagerande som Svartvik. Man liknar en brutalt kuperad turistort i Alperna med toppar och bråddjupa dalar.

- När vi spelar på topp känns det som man kommit över en biljett till en final på  stormatch på San Siro eller nån annan stor arena där man får se hur vi briljerar i fotbollens ädla konst, säger tränaren Patrik Chruzander, och fortsätter:
- Lika bra som vi spelar när vi är på topp lika katastrofalt är det när vi befinner oss i våra bråddjupa dalar. Typ som ikväll då det i vissa moment kändes det som man befann sig på Navet väntande på bussen och var tvungen att bevittna ett gäng överförfriskade A-lagare på fulöl från nån polsk lastbil som kommit över en fotboll för att lira lite med busskurerna som mål. Man ville bara kliva på bussen och åka hem så man slapp se eländet.
I kvällens hemmamatch mot Sund bjöd man på lite av varje när det gäller berg och dalar. Fram till Sunds ledningsmål efter 25 minuter var man med i matchen, skapade en del framåt och vann många närkamper. Sund visade dock upp ett starkt försvarsspel och fredade sitt mål. Jakob Melander tryckte då in 0-1 på halvvolley sedan Sund ökat trycket och Svartvik inte fått bort bollen ur boxen i eget straffområde.
Sund tog över efter ledningsmålet och hade bud på tillökning men 0-1 höll sig till pausvilan.
- Vi skapade tre-fyra bra lägen i första och hade nog kunnat gjort ett par mål till, säger Sunds tränare Henrik Öhman.
Även Patrik Chruzander var nöjd med den första halvleken.
- 0-1 i halvtid men ändå en bra känsla i laget att det finns chans att vi kan vända matchen, och när kaptenen i laget, Henrik Svanström, mycket tydligt manar på sitt manskap med visdomsorden som säkert ekat i flera omklädningsrum förut, "KOM IGEN NU GUBBAR, NU TAR VI DOM" kändes det som att vi skulle göra det, säger Chruzander.
Två minuter in i andra fick Sund straff för en hands och André Westergren satte den säkert i mål och orden "nu tar vi dom" började klinga av och tystnade definitivt när Sund fick ytterligare en straff fyra minuter senare. Dennis Bergström fick förtroendet den här gången och även han gjorde sin plikt från elva meter.
Admir Adra reducerade med 20 minuter kvar efter ett fint halvvolleyskott på ett inspel från högerkanten men det var mer kosmetika för inhopparen Henric Nylund hann bara några minuter senare före en utrusande Svartviksmålis på en djupledsboll och hade sedan inga problem att rulla in 1-4.
Nylund satte även nästa mål i matchen. I den 87:e minuten löpte Stefan Näslund förbi och ifrån hemmaförsvaret innan han med ett pass snett-inåt-bakåt serverade lagkamrat Nylund.
I slutminuten var det dags för ännu en inhoppare att skriva in sig i målprotokollet. Felix Schmidt fintade ett inlägg men slog istället in bollen i mål. Försvararen försvann mot korvkiosken till och målvakten hamnade på "fel ben".
Tack vare segern gick Sund upp i serietopp sedan Essvik lite överraskande tappat poäng hemma mot Kuben 2 ett par kilometer bort på andra sidan älven sett från Hemmanet. Med det spel Sund visade upp denna kväll kan man bli svåra att peta ner från täppan.
- Grattis säger vi till Sund som var bättre och det klart bästa lag som vi mött hittills,  spelar två spel och gör det föredömligt. I första långa bollar bakom vår backlinje med mycke folk som fyller på vilket grundlägger deras seger. Efter 0-3 spelar dom ut oss totalt med rörligt passningspel efter marken där vi får jaga boll. Även om siffrorna drog iväg så var det inget snack idag, Sund kom tog och förtjänade alla tre poängen, och jag sitter äntligen på bussen, säger Svartviks tränare Patrik Chruzander.
- Vi har tränat hårt sista tiden och kändes starkare än Svartvik idag, speciellt i den andra halvleken. Är nöjd med hur vi varierade spelet idag med både kortpassningar och det långa spelet, säger Sunds tränare Henrik Öhman.
Svartvik: Målvakten Johnnie Granholm och anfallaren Johan Smott var två av få som visade vilja denna afton.
Sund: Stefan Näslund går mot en ny vår. Veteranen verkar vara vitala än på många år och har dominerat mittfältet i match efter match. Inhopparna Henric Nylund, två mål, Felix Schmidt, ett mål, och Patrik Witkowsky kom in och visade att man kommer att kampa om en ordinarie tröja i fortsättningen. Ett omnämnade även till målvakten Stefan Magnusson som efter fyra tuffa träningar gjorde comeback mellan stolparna.

Mr Hattrick - Mattias Jutman. Mr Hattrick - Mattias Jutman.

Söråkers FF - Kovlands IF 1-3 (0-1)
2013-05-31 - 19:00 - Söråkers IP
0-1 Mattias Jutman 10
0-2 Mattias Jutman (straff) 74
0-3 Mattias Jutman (straff) 75
1-3 Robert Lagergren 82

Domare: Hans Grönlund, Sundsvall (inte helt konsekvent)

Publik: 75
Söråker var nära att ta ledningen mot Kovland hemma på "Löta Park Arena" men nyinsatte målvakten hos gästerna, Charlie Mercheant, snuvade Martin Vestin på ett friläge.
Istället kunde Kovland ta ledningen i den tionde minuten efter sin patentare - långt inkast. Jens Olsson kastade snabb och långt och friställde Joel Säterberg som i sin tur spelade in till Mattias Jutman som behärskat satte 0-1.
Matchen bestod till stora delar av ställningskrig där Kovland höll i taktpinnen medan Söråker satsade på snabba omställningar och fasta situationer.
Båda lagen hade halvchanser att måla, bland annat hade Söråkers Robin Cardegren ett skott som svedde utsidan av stolpen.
Med cirka kvarten kvar avgjordes matchen med två bortastraffar inom loppet av den dryg minut. Den ena lite tveksamt dömd men den andra solklar.
Första var en 50/50-situation där domaren valde att blåsa till Söråkarnas stora förtret. Mattias Jutman tackade för förtroendet och klev fram och satte den. Söråkers målvakt Joakim Jönsson gick åt rätt håll och var på bollen med den var för hårt slagen.
Den andra var det inget snack om. Joel Westling "gjorde sin gubbe" och blev upphakad i skottögonblicket och Jutman satte ännu en "stramare", denna gång ottagbart intill stolpen.
- Vi har inte domarmarginalerna med oss i vår. När Victor Dagfält blev ihopknycklad i deras straffområde kom ingen signal men senare i halvleken i blåste han för Kovland i en situation som allt annat än luktade straff, säger Söråkers tränare Fredrik Thimeradh besviket.
Söråker fick i alla fall ett mål i matchen när man reducerade i den 82:a minuten. Två Kovlandsförsvarare gick på samma boll ock krockade vilket medförde fri lejd för Robert Lagergren som inte gjorde något misstag fri med Charlie Mercheant.
Det var dock för lite kvar på klockan för att det skulle bli någon nerv i matchen. Närmare än ett par hot efter hörnor kom man inte.

- Jag börjar bli trött på att förlora matcher som vi egentligen är bäst i och skall vinna. Idag skapade vi tillräckligt för att ta minst en poäng men vi saknar det rätta klippet framför mål, säger Söråkers tränare Fredrik Thimeradh.
- Rättvis seger där vi är det spelförande laget under hela matchen. Söråker hotade första tjugo när vi inte var tillräckligt resoluta i försvarsspelet. Efter det tycker jag att vi har bra kontroll, säger Kovlands tränare Fredrik Åsén.

Söråker: Målvakten Joakim Jönsson seriedebuterade med den äran och var nära att ta ena straffen. Vänsteryttermittfältaren Filip Nyberg hade några fina raider ute på sin kant och visade bra vilja.
Kovland: Mattias Jutman gjorde inte bara hattrick, han var kung på planen. Överbetyg även till Joel Westling och Robbin Sjödin.

Petter Bergius fick göra en "ambulans-utryckning" på en hörna för att säkra Östavalls seger hemma på Skogs-vallen mot IFK Sundsvall 2. Petter Bergius fick göra en "ambulans-utryckning" på en hörna för att säkra Östavalls seger hemma på Skogs-vallen mot IFK Sundsvall 2.

Östavalls IF - IFK Sundsvall 2 2-1
2013-05-31 - 19:00 - Skogsvallen
1-0 Jonas Westring
1-1 Gustav Arnberg
2-1 Petter Bergius
Utvisning IFK Sundsvall 2: väntar på info
Domare: Mattias Uppling, Sundsvall (mycket bra dömt, sämre inlagt i fogis där vi ännu kl. 11:00 lördag f.m. väntar på matchfakta).
Publik: 65
Östavall tog emot IFK Sundsvall 2 på Medelpads bästa fotbollsgräs, Skogsvallens.
Planen var dock bättre än spelarna för det var ingen toppmatch som lagen bjöd på. Spelmässigt var det jämt men tempot var lågt i värmen.
- Det var för varmt att spela för oss norrlänningar, sade Östavalls lagledare Sten-Ingvar Fredlund efter matchen.
Det var inte många målchanser heller i matchen och de som skapades kom från hemmalaget. Joakim Andersson var igenom i den tionde minuten men avslutet gick utanför målramen.
1-0 kom i mitten av den första halvleken. I andravåg efter en hörna fick Jonas Westring på ett lågt pressat skott som Simon Möller i IFK-målet var chanslös på.
IFK skapade som sagt inte mycket, man vägde lite för lätt framåt, men man kvitterade ändå före paus sedan Gustav Arnberg nickskarvat in en hörna.
Den andra halvleken fortsatte likt den första med lågt tempo och få målchanser. Men det var hemmalaget som skulle få avgå med segern. Med kvarten kvar fick Östavall en hörna och den tajmade store och starke Petter Bergius perfekt med sin löpning och dundrade in 2-1 med pannan. Målet stod som en strut. Snacka om kraftfull nick!
Joakim Andersson var igenom på slutet igen men Simon Möller räddade när "Jocke" skulle stänga matchen.
Inte helt överraskande för idag skulle nämligen målen göras efter fasta situationer.
- Det var en jämn match som avgjordes på fasta situationer. Skönt i vilket fall med tre poäng trots att spelet inte var på topp, säger Östavalls lagledare Sten-Ingvar Fredlund.
(väntar på återkoppling från IFK Sundsvalls tränare/ledare)
Östavall: Lille Andreas Wikström bjöd på kämpatakter och fint passningsspel ute på sin högerkant. Joakim Andersson gick visserligen mållös men var hela tiden smart och snabb och skapade lägen. Det var bara den där pricken över i:et som saknaddes.
IFK Sundsvall 2: väntar på info men målvakten Simon Möller såg i alla fall till att IFK hade poängchans ända till slutsignalen.