GIF Sundsvalls Oskar Säfström är på väg att ge sitt lag ledningen i DM-finalens 55:e minut. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu

GIF Sundsvall spelade hem DM-titeln 2020 – med sitt P19-lag

(2020-10-28)
GIF Sundsvall heter årets vinnare av DM på herrsidan.
Efter en mållös första halvlek rev Giffarnas ungtuppar, spelade med ett kombinerat P19/17-lag, åt sig initiativet finalens andra halva mot Stöde och i den 55:e minuten sköt först Oskar Säfström in 1-0 och med knappa kvarten kvar dödade Alexander Larsson matchen med sitt 2-0-mål.
– Kul med en titel och vi var det bättre laget i den andra halvleken och hade kunnat gjort fler mål, säger GIF Sundsvall P19:s tränare Håkan Stafrin.

Årets distriktsmästerskap på herrseniorsidan skulle ha avgjorts redan i våras men Coronapandemin försköt hela säsongen och när det gäller DM-finalen spelades den inte förrän i afton mellan division 2-laget Stöde och GIF Sundsvall, representerade av ett kombinerat P19/17-lag.
Stöde hade redan stängt ner säsongen för i år och det blev inte klart förrän i söndags att finalen skulle spelas idag.
– Våra engelsmän hade redan rest hem och det var några av de övriga som inte heller hade möjlighet att vara med så vi fick ställa upp med en startelva och två reservmålvakter på bänken, säger Stödes assisterande tränare Robert Englund.

Den första halvleken slöt mållös då det mesta av spelet föregicks mellan de båda straffområdena. Okej, GIF vaskade fram ett par halvchanser men that's it så den glömmer vi snabbt.
I den andra tog GIF:s ungtuppar tag i den berömda taktpinnen och pressade tillbaka division 2-laget och i minut 55 kom utdelningen efter ett fint anfall som avslutades med att Oskar Säfström distinkt satte bollen till vänster om Christofer Högbom och in i den bortre gaveln.

Stöde fick stora problem med sina uppspel efter paus och det märktes att tajmingen från säsongen inte var 100 procent och GIF vann ofta boll högt upp i planen. Men det röda laget var inte helt ofarliga och man fick också till en nätkänning kring timman spelad. Målet dock korrekt bortdömt för offside.
Istället kunde 16-årige Alexander Larsson stänga matchen när han ökade på till 2-0 med kvarten kvar med ett skott, till höger denna gång om en åter maktlös Högbom.
(klicka under rubriken Lokalfotbollen-TV här nedan för att höra grabbarna berätta om sina respektive fullträffar).

Därefter gick luften ur Stöde och Giffarna låg därefter närmare ett tredje och fjärde mål än Stöde en reducering innan duktige rättskiparen Santiago Bedoya fyllde sina lungor för sista gången i matchen och blåste av finalen.
GIF Sundsvalls första DM-titel på många år var därmed ett faktum så
Medelpads bästa fotbollslag är numera även distriktsmästare på seniorsidan.
Medelpads Fotbollförbunds representant Roger Backlund delade nästan direkt efter slutsignalen ut blomster och prischeck till det blå lagets lagkapten Oscar Wallin innan den sedvanliga lagbilden på segrarna skulle tas.
Därmed kan vi stänga ner den lokala fotbollen för säsongen, undantaget då GIF Sundsvalls avslutande matcher i Superettan, och tacka alla inblandade och nu blir det uppehåll till DM-gruppspelen kör igång igen i februari månad. Om nu inte Coronan fortsätter att ställa till det...

Tränarsnack / Bäst på plan:
• Stödes ass. tränare Robert Englund efter finalförlusten
• GIF Sundsvalls tränare Håkan Stafrin

Lokalfotbollen-TV:
• Giffarnas målgörare Oskar Säfström och Alexander Larsson tar ett smann med Lokalfotbollen.

Fler bilder från DM-finalen:

GIF Sundsvall distriktsmästare i Medelpad på herrsidan 2020. Detta efter en 2-0-seger över Stöde i finalen. Giffarna har under hela turneringen ställt upp med ett kombinerat P19/17-lag utan spelare från A-truppen. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu.
GIF Sundsvalls Oskar Säfström är på väb att ge sitt lag ledningen i DM-finalens 55:e minut. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu
Måljubel nr 1. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu
Ut med målboll nr 2. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu
Måljubel nr 2. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu