Admir Adra och hans Svartvik gick på pumpen ordentligt i seriepremiären mot IFK Sundsvall med Oscar Ulin i spetsen - 0-4. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Tim Rydell, till höger, smackade in ett hattrick i premären mot Svartvik. Lagkaptenen Dennis Marzouki ville också var med på bild - så och målvakten och linslusen Charlie Merchant. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Hattrick av Tim Rydell när IFK Sundsvall drog plösen över Svartvik i premiären
-
IFK Sundsvall fick en smakstart  i årets Medelpadsfyra då man formligen drog plösen över Svartvik.
Tim Rydell hade en bra förmiddag och prickade egenhändigt in tre av de fyra målen.
- Skönt, speciellt som jag inte gjorde ett enda mål ifjol, säger nyförvärvet från Söders.
En hörna direkt i mål, ett närskott och en syl i krysset blev dagsverket.

-

Hörna direkt i mål

Först ut i årets Medelpadsallsvenska var IFK Sundsvall och Svartvik. IFK som förövrigt har fem säsonger bakom sig i den den lite minde ärofyllda och glamorösa Allsvenskan under 1970- och 80-talet.
Likt två tungviktsboxare kände man på varandra första 20-25 minuterna och det blev mest spel mellan straffområdena och de halvchanser som skapades kom efter fasta situationer.
Därefter började IFK öka bolltempot i matchen och fick också ett övertag.
I den 38:e minuten hittade Kevin Berg in med ett instick till Tim Rydell som mötte direkt inne i straffområdet och årets första mål i Medelpadsallsvenskan var ett faktum.
Innan Svartvik hunnit hämta sig klämptade klockan ännu en gång. Tim Rydell slog en vänsterhörna som letade sig hela vägen in i målet förbi ett passivt bortaförsvar.
IFK fortsatte sedan att trumma på och domarens paussignal måste ha kommit som en befrielse för Svartvik.


Högerbacken målade

Man hade trott att Svartvik skulle komma ut som ett nytt lag efter pausvilan men inställningen hade man lämnat kvar på Hemmanet denna premiär.
IFK fortsatte mala på i andra och Dennis Marzouki hade bara själv haft tre-fyra bra lägen att öka på målskörden innan han i den 56:e minuten hittade Niklas Silversved mitt i planen med en öppnade passning på djupet. Silversved tog med sig bollen avslutade med en sträckt vänstervrist och bollen ven in till höger om tvåmetersmålvakten Johan Alex.
Efter 64 minuters spel visade Tim Rydell hur man snickrar till ett hattrick med accuratess. Johan Hallström lyfte ut en boll med vänster yttersida a´la Beckenbauer till Rydell som drev in några meter i planen innan han från hörnet av straffområdet skickade in bollen i Alex bortre kryss. Årets mål så här långt i årets Medelpadsfyra.
Svartviks Joakim Åström fick sedan en gyllene möjlighet att spräcka nollan med kvarten kvar efter att IFK-keepern Charlie Merchant varit en bit från sitt mål och botaniserat och svarat för sin enda groda i matchen och serverat svartvikaren öppen kasse. Åström tog emellertid för god tid på sig och Charlie hann tillbaka in i målet och plocka åt sig bollen.
- Gör man inte mål där hur skall vi då göra mål, suckade Svartviks tränare Patrik Chruzander retoriskt.


Straffmiss av lagkaptenen

Med åtta minuter kvar var man benägen att även krita ner 5-0.
Efter en omfamning i straffområdet tilldömdes IFK en elvametersspark.
Lagkaptenen Dennis Marzouki, som haft en uppsjö av chanser innan, skulle nu äntligen få nätet att razzla. Men se, det gick inte alls. Annars darrige Johan Alex räddade straffen med en fin parad.
- Dennis första straffmiss på över två år, kommenterade tränaren Mikael Kotermajer.
IFK och deras Ultras bakom ena målet fick nöja sig med en 4-0-victoria. Vackert så!
- Det här var en mysig premiärmatch men jag hade förväntat mig ett starkare Svartvik, säger Kotermajer, nästan lite besviket.
- Men vi har tränat bra och har en bra konkurrenssituation i laget, fortsätter Kotermajer.
Svartviks tränare, Patrik Chruzander, var av förklarliga skäl inte lika uppåt.
- Den här premiären var så långt från det man hade hoppats på. IFK var bättre i allt medan vi svarade för en katastrofinsats, kommenterade Svartviks tränare Patrik Chruzander, och fortsätter:
- Vi visste om att det skulle bli en tuff match och vi skulle vara rädda om vår sista tredjedel. Men vi var sega och inställningen var noll och intet och i bästa fall var vi trea på bollen. Idag var vi långt ifrån ett div. IV-lag, suckar "Chruzze".


Mållös ifjol - hattrick idag

Bäst på planen var IFK:s tekniske mittfältare Tim Rydell och ett hattick är det inte varje dag man gör.
- Det var skönt, speciellt som jag inte gjorde ett enda mål ifjol, säger ett av alla nyförvärv från Söders.
- Tycker vi var det bättre laget från början till slut. Vi har fått ihop ett riktigt skönt gäng och det skall bli intressant att se hur långt vi räcker, säger Matchens Lirare.
Utöver Rydell var Johan Hallström en gigant på mittplan. Förlorade inte en duell och hade bra uppspel. Niklas Silversved slet på mittfältet och kryddade sin insats med ett mål med sin patenterade vänster och i målet svarade nye Charlie Merchant för en stabil insats.
I Svartvik var det svårare att finna några guldkorn.
- Bäst hos oss var Henrik Svanström som nådde upp till en svag etta, säger Chruzander.
Något som säger en hel del om Svartviks insats.
Nåja, man har 21 matcher att revanschera sig på.
Värt att nämna att Svartvik inte kom till spel med sitt målspottande nyförvärv från Ånge, Elliot Kårelind.
- Det är inte sant. Två dagar före premiären tappade han en skivstång med tyngder på foten och han lär tyvärr bli borta ett tag, säger Chruzander uppgivet.

/ Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu

Till div. IV Medelpad, omgång 1
-

IFK Sundsvall - Svartviks IF 4-0 (2-0)
2014-05-04 - 10:30 - Westhagen
1-0 Tim Rydell 36
2-0 Tim Rydell 38
3-0 Niklas Silversved 56
4-0 Tim Rydell 64
Domare: Jan Boström, Sörberge
Publik: 81
Matchfakta

Fler bilder kommer att läggas in under måndagen.