SÄSONGEN I ORD & BILD

Fotbollsåret 2020 i sammandrag

Vad hände under fotbollsåret 2020?
Lokalfotbollen bjuder på några nyårskarameller – både söta och lite beska


(2021-01-03)
Så var det nytt år och dags att knyta ihop 2020.
Lokalfotbollen har därför utsett fjolårets händelser i olika kategorier under "coronaåret".
Vi bjuder både på söta nyårskarameller och några beska piller.

Årets längsta:
Försäsongen

...det blev en låååång försäsong i år på grund av coronaviruset. Det var meningen att den lokala fotbollen skulle kicka igång i mars/april men allt blev förskjutet till i mitten av juni.

Årets mest efterhängsna:
Corona/covid 19

...det blev en säsong som varken blev hackad eller malen då först försäsongen släcktes ner i mars och därefter knappt träningar och matcher innan serierna tog sin början i mitten av juni. Detta medförde halverade serier från division 2 och nedåt på herrsidan och division 1 på damsidan. När serierna var slutspelade kom den andra Covid 19-vågen och tog död på träningen inför 2021. Hur länge detta virus tänker stoppa fotbollen, och för många det dagliga livet, vet vi inte med säkerhet. Det hänger till stora delar om viruset funkar och hur många det räcker till...

Årets "upp som en sol och ner som en pannkaka":
GIF Sundsvall

...GIF Sundsvall inledde Superettan med nio raka utan förlust och bara en torsk på de tretton inledande omgångarna, och det var hemma mot de blivande allsvenskarna Degerfors IF. Därefter kom den andra förlusten, mot de andra blivande allsvenskarna Halmstads BK, och därefter gled GIF sakta nedåt i tabellen för att på slutet spotta upp sig och landa på plats nummer sex. Men helt klart lovade inledningen mycket mer än det slutliga resultatet.

Årets ärligaste:
Jack Eriksson

..."Jag vinner hellre på fusk än förlorar ärligt" uttalade sig Kubens nyförvärv från Kramfors-Alliansen efter övergången nu i december. I dagens PK-anda var det en befriande kommentar direkt från hjärtat från "Tigerrändernas" nya sista utpost.

Pontus Engblom i action i GIF-dressen i en match mot Falkenberg 2011. Nu är IFK-fostrade Pontus tillbaka i stan. Foto: Bildbyrån (tackar Nils Jakobsson för lånet av bilden).

Årets hemvändare:
Pontus Engblom

...efter många år i andra klubbar återvände den IFK Sundsvall-fostrade anfallaren till stadens GIF. Och han gjorde det med stil och vann skytteligan i Superettan med fina 20 nätkänningar. 29-åringen fick även äran att bära kaptensbindeln.

Årets målorgie:
Lucksta-Selånger 13-0

...När Medelpadsallsvenskans uppflyttningsserie körde igång i höst gav Lucksta gästande Selånger ingen pardon och kördes över med hela 13-0. Inte för att jag är vidskeplig men när trettonde målet hamnade i SFK-nätet kändes det som att en poängräddning för de blåröd-randiga låg långt borta.

Årets målhungrigaste:
Samuel Keflit

...som gjorde sju av de tretton målen i ovanstående match. Trots att han blev utbytt med knappa halvtimmen kvar.

Årets målvaktsinsats:
Andreas Kotermajer

...hade en blandat säsong i Söråker och lämnade klubben när broder Mikael fick silkessnöret som tränare. Men i hemma-matchen mot topplaget Lucksta i slutet av juni var han helt formidabel och svarade för den ena idioträddningen efter den andra, bland annat en straffspark, och höll kvar sitt lag i matchen till långt in på stopptid som han fick kapitulera för gästernas segermål.

Årets "tack för oss" 1:
IFK Timrå herr
...IFK drabbades av en osannolik spelarflykt och tvingades dra sig ur spel i division 2 och börja om med ett helt nytt manskap i sexan. Tre spelare värvades till Norge av avhoppande tränaren Mattias Nylund medan föregångaren Robert Englund tog med sig "resten" till sin nya klubb Stöde IF.

Årets "tack för oss" 2:
Ljunga IF

...precis som IFK Timrå drabbades Ljunga IF av spelarflykt, om än inte i samma omfattning, och till slut stod man utan tillräcklig trupp för att kunna genomföra sitt seriespel i Medelpadssexan och tvingades därigenom dra sig ur ett par veckor innan seriepremiären. Den anrika klubben har emellertid anmält ett lag i sexan inför 2021 så vi får se om man kan ställa ett lag på benen på Ljungalid igen.

Årets "tack för oss" 3:
Medskogsbrons BK

...Medskogsbron pausade sin verksamhet under det första coronautbrottet och när serierna sparkade igång med kort varsel saknade Viforsgänget flera av fjolårets tongivande spelare av olika anledningar och de som fortsatte saknade "flås". Man kämpade sig igenom grundserien även om det blev elva raka förluster men därefter drog man sig ur inför höstens fortsättning - och blev diskade hela säsongen och även lagets resultat under grundserien "utplånades" i sann Sovjetisk anda.
– Det blev ohållbart till slut, man fick sitta och ringa runt i flera timmar dagen före match för att vi skulle få ihop elva gubbar. Vi kämpade oss igenom hela grundserien och trodde att de matcherna skulle räknas in i tabellen så att inga lag och målgörare mot oss skulle bli lidande och att vi bara drog oss ur nedflyttningsserien. Men så blev det visst inte, kommenterade tränaren Fredrik Allgren.
Oklart ännu om man kommer till spel i nästa års division 6.

Årets "tack för oss" 4:
Kovlands IF dam

...I Kovland samlades ett gäng "gamla" damfotbollsspelare där flera skaffat både familj och barn och valde att lira vidare bara för att det var kul och kärlek till sporten. Tack vare deras kompetens nådde man division 1-spel två gånger. Den första gången tackade man nej till uppflyttning från tvåan och fick som tack för det tvångsnedflyttning till vår lägsta lokala serie. Andra vändan efter två raka uppflyttningar från trean och tvåan valde man spel i ettan den här säsongen. Men de långa resorna verkade ta mycket kraft av damerna och efter den här säsongen valde flera att tacka för sig, flytta eller byta klubb. Och när man inte heller fick tag i någon ny tränare efter far och dotter Westlund var man mer eller mindre tvungna att dra sig ur spel i division 1  2021. Nu återstår det att se om man får ihop till ett lag i den lokala damtrean eller om KIF:s damfotboll åter läggs i malpåse.

Årets tränare:
Mikael Melin-Bhy, SDFF

...han återvände till SDFF från Dalom och tog med sig sitt hjärtas kär. Det slutade med att det unga och talangfulla laget spelade sig tillbaka till Elitettan efter först serieseger i division 1 Norra Svealand och därefter kvalseger mot Notvikens IK. En i mina ögon smått fantastisk lotsing där många spelare gjorde sina första seniorsäsonger och hela truppen tog rejäla steg på sina individuella utvecklingskurvor. Ska bli spännande med elitfotboll på damsidan igen 2021. Hoppas nu bara att fru (Julia) Melin-Bhy blir kvitt sina skadekänningar och kör på ett år till.

Årets prestation dam:
Sundsvalls DFF

...se ovan. Klicka här för SDFF:s säsong i division 1 Norra Svealand 2021.

Årets prestation herr:
Kubikenborgs IF 2

...en imponerande bedrift lite i skymundan var Kubikenborgs IF:s andralags bedrift genom att med sitt unga och oerfarna lag ta hem Medelpadsfemman. Detta med en mix av spelare från bänkarna från klubbens A-lag och P19-, P17-lag. En rejäl honnör till lagets coach Jesper Hellström som med små medel fixade denna titel före satsande lag som FC Norr United och Ånge IF. En bugning också till skytteligavinnaren Alexander "Norda" Nordin!

Årets "studsade tillbaka direkt"
Sund IF och Lucksta IF

...båda klubbarna åkte ifjol ur division 3 Mellersta Norrland.
I år tog sig både Sund och Lucksta tillbaka efter fina säsonger i Medelpadsallsvenskan. Sund tog hem serien och förlorade bara en enda match, den avslutande betydelselösa mot just Lucksta. Sörforsklubben fyllde 100 år i år och via andraplatsen och lyckat kvalspel var även dem tillbaka i trean. 
Snygga tillbakastudsningar, eller hur?

Årets M.V.P.
Stefan Näslund

...den för året åter vältränade 42-åringen var helt klart den spelare som betydde mest för sitt lag inom Medelpadsfotbollen i år. Utan hans storspel, många mål, rutin och stöd till de yngre i laget hade aldrig Selånger FK tagit sig vidare till Uppflyttningsserien i fyran. Väl där tog bensinen slut och älgjakten tog sin början och de fortsatta framgångarna uteblev.

Skyttekungen Robin Bergman nätar.

Årets respektlösaste:
Matfors IF

...som nykomlingar tippades Brukets Blå få problem att klara nytt kontrakt i division 3 Mellersta Norrland. Något som tränaren Andreas Jonsson & Co. gav blanka fan i och klev in i serien med respektlöshet och var med och krigade om en kvalplats till division 2 ända fram till slutomgången. Respekt! Dessutom vann nyförvärvet Robin Bergman seriens skytteliga!

Årets "vad som kunnat hänt om...?"
Stöde IF

...som nykomlingar rivstartade det röda laget med fyra raka segrar. Därefter såldes skyttekungen Oskar Nordlund, åtta mål, till Brommapojkarna i Ettan.  Trots förstärkningar blev det "bara" tre ytterligare segrar, ett kryss och fem förluster och en slutlig åttondeplats i division 2-debuten. Men man undrar hur långt det skulle räckt med sin mål-Oskar med i laget hela säsongen?

Årets utveckling, lag:
Alnö IF dam

...i kamp med SDFF går utmärkelsen till Alnös unga damlag. 2019 kom ö-laget femma och långt från någon toppstrid.
Inför den här säsongen fick man ett par rutinerade försträrkningar och en ny tränare i Morgan "Mogge" Sahlin och efter ett par inledande vinster växte både kunnande och självförtroende så att man till slut gick och tog hem hela serien och nästa år spelar i division 1 Norrland, som enda Medelpadslag.
– Det ska bli otroligt spännande att mäta oss med mer rutinerade lag men de långa resorna blir en utmaning, sade succétränaren Morgan Sahlin till Lokalfotbollen efter beslutet att tack ja till spel i ettan.

Årets utveckling, individuellt:
Josh Chatee

...den kvicke och tekniske mittfältaren svarade för en stark säsong och blev av spelbolaget Unibet utsedd till division 2 Norrlands bäste mittfältare 2020. Han var även under året på provträning med allsvenska Östersunds FK. Tyvärr blir det nog inget spel i Stödes röda dress under 2021 då många klubbar högre upp i seriesystemet är och rycker i den 23-årige britten.

Årets rabalder:
Mötet FC Norr United - Ånge IF på Nya HK-vallen

...vid ställningen 1-0 till fc Norr United i toppmötet med Ånge på Nya HK-vallen den 6 september fick en av lagets stjärnor Hari Halilovic en Ångespelares sko i huvudet vilket gjorde att en hemmasupporter, "mannen i röd keps", rusade in på planen och gick till attack med karatesparkar. Som tur var fick han inte in någon rejäl träff men det blev ett riktigt rabalder och verbala yttranden på hög ljudnivå och anklagelser både till höger och vänster. Efter ett längre uppehåll skulle domaren Roger Lundbäck blåsa igång matchen igen men det var inget som skärrade Ångespelare hade någon lust med utan matchen fick helt sonika avbrytas och spelas vidare ett par veckor senare i Nordichallen, då utan publik och flera av Ånges tongivande spelare som vägrade lira den här matchen.

Årets bojkott:
FC Norr United av Lokalfotbollen

...efter ovanstående match bröt FC Norr United med all media då man ansågs sig felfördelade. Det visade sig sedan att bojkotten bara skulle gälla Lokalfotbollen då vi inte gått på deras linje helt fullt ut om vad som hände i "skandalmatchen" utan även tog in information från gästande lag, domare och publik med mera. När jag i deras match efter mot Kuben 2 skulle intervjua lagets tränare skrek man från bänken: "Prata inte med han, prata inte med han!" plus fick höra att jag var "en jävla rasist". Nåja, nu är det hela överspelat och kontakten åter upprättad inför 2021.

Årets mest sedda intervju:
Roger Lundbäck

...intervjuades av Lokalfotbollen efter rabaldret och den avbrutna matchen mellan FC Norr och Ånge. Den hade över 2500 visningar på olika sociala medier.

Årets "fel man på fel plats:"
"Den äldre mannen i biljettinsläppet på Svartviks IP

...glad i hågen åkte Lokalfotbollen den långa vägen upp till Hemmanet för att se det intressanta division 3-derbyt mellan Svartvik och Matfors. Men nix! En barsk äldre herre i entrén påpekade att man redan släppt in 49 av de 50 tillåtna i publiken så det fanns bara plats för en till. Nu är visserligen inte Lokalfotbollen "publik" utan media men vi kom med förslaget om att fotograf Pia skulle släppas in. Men inte heller det föll i god jord då vi inte var ST. Då gav vi upp och åkte hem och matchen fick bli obevakad på plats av Lokalfotbollen.

Årets pressvänligaste:
Matfors IF

...en arena där Lokalfotbollen alltid varit välkommen är Thulevallen i Matfors. Och tillsammans med Alnö IF:s Släda IP är dessa de arenor som skickat ut ackrediteringar. Fast utöver Svartvik är det bara SDFF som "portat" Lokalfotbollen genom tidigare år då vi inte haft "pressleg".

Årets ovädersmatch:
Kubikenborgs IF 2 - FC Norr United

...efter det avbrutna mötet med Ånge mötte FC Norr Kuben 2 i en annan toppmatch i Medelpadsfemman. I slutet av den första halvleken öppnade sig himlens portar och det inte bara vräkte ner utan det utspelades ett mäktigt blixt- & dunderskådespel så det var bara för Roger Lundbäck att bryta även denna tillställning i förtid. Men bara för en dryg halvtimme då ovädret fortsatte vidare och matchen kunde färdigspelas. Årets kanske bästa och sevärdaste match dessutom i den lokala fotbollen paradoxalt nog på det svårspelade Kubenkonstgräset.  Den hade allt som man kan önska av en fotbollsmatch med fint spel, imponerande individuella insatser, läckra dribblingar, bra målvaktsspel, fräna närkamper och snygga mål! Trots att matchen spelades utan publik på arenan var det ett par hundra som kantade planen utanför räcket och höll stämningen på topp både i och utanför bilarna.

Årets "jag kan bara inte sluta göra mål":
Oliver Widahl & Anna Edin

...väck dem mitt i natten och de sätter en boll i nät. Sedan många år huserar Oliver och Anna i de olika skyttetopparna. I år vann Lucksta-Oliver den i Medelpadsallsvenskan medan Stöde-Anna tog hem division 2 Mellersta Norrlands. Ska bli spännande att se om de fortsätter hålla krutet torrt även under 2021?

Årets "hänga kvar"
Indals IF

...klubben har aldrig hängt kvar i Medelpadsallsvenskan de säsonger de försökt. Fram till i år vill säga. Trots massor av skador, sjukdomar, pojkvän till känd skidåkerska, jobb, en usel gräsmatta hemma på Härevallen och coronaelände lyckades tränaren Dennis Hägg och lagledaren Jonas Wallvik med den bedriften.

Årets läktare:
Den nybyggda på Stöde IP

...några verkliga eldsjälar i Stöde har byggt en mäktig läktare på IP. Tyvärr har det varit publikförbud större delen av säsongen men Lokalfotbollen fick i alla fall premiärsitta på den i hemmamatchen mot Skellefteå FF den 8 augusti. Och givetvis blev det seger!

Årets gräsmatta:
Skogsvallens

...den här utmärkelsen går varje år till vår arena längst bort i väst. Skogsvallens gröna rektangel är fantastisk och Östavalls IF ska vara, och är, mäkta stolta över sin arena. Och i år var den även ganska mygg- och knottfri. I alla fall då Lokalfotbollen fanns på plats.

Även Oskar Nordlund har målat på Ljustorps IP.

Årets mest saknad:
Fotboll på Ljustorps IP

...inte för jag håller på Ljustorps IP men visst är det trist att det inte längre spelas fotboll på Ljustorps IP som har, efter Skogsvallen i Östavall, Medelpads bästa gräsmatta och hela anläggningen lyser "svensk lokalfotboll" med sin gamla läktare och övriga faciliteter. Och att köpa kort och läsk av Sonja Zavala i kiosken...

Årets "morsa":
Angelica Lindholm-Forsell

...många tjejer lägger av redan innan de fyllt 20. Det gäller, tack och lov, inte tvåbarnsmorsan Angelica Lindholm Forsell som krigar på år efter år. I år lirade hon med "de övriga mammorna" i Kovland men 2021 vänder hon "hem" till Selånger och spel i division 1 Norra Svealand. 

Årets bedyrare av sin kärlek:
David Danielian

...var inte sen att visa upp ett handhjärta inför Lokalfotbollens fotograf Pia efter ett av sina mål borta mot Kovland på Ånäsvallen i 4-2-segern den 28 juni.


Årets kramisar:
Bleart Ugzmajli och Samuel Keflit

...idrotten förbrödrar heter det. Efter en hård duell mellan anfallarna i Sund respektive Lucksta kramade lagens målspottare om varandra. De är
värsta konkurrenter på planen, men bästa vänner på sidan. Efter en hård duell mellan Sund- och Luckstaspelarna var det åter kärlek och grabbarna kramade om varandra. Härligt att se.

Årets färgstarkaste:
Joanna Fuenzalida

...du vet aldrig med vilken frisyr och färg på denna när Söråkers mittfältare med det hårda skottet, Joanna Fuenzalida, kommer till match med. Det är lika spännande för pappan och tränaren Alejandro Ahumada.

Årets "slim":
Cristofer Högbom

..."Högga" bytte klubb under vinterna och gick från IFK Timrå till Stöde och inför seriepremiären mot IFK Umeå var det en 25 kilo lättare keeper mellan stolparna. Och det märktes under säsongen då den storvuxne gårdvaren kanske gjorde sin bästa och jämnaste säsongen i buren på många år.

Årets kommentar:
Robert Englund

...den 22 augusti var jag hemma och skötte marktjänsten då det var så otroligt många matcher den dagen. Pia åkte själv runt till flera arenor och bevittnade dem, fotade och även tog hand om intervjuerna. När hon talade med Stödes assisterande tränare Robert Englund och hon bad honom tala fritt om matchen svarade han: "Åh, äntligen!" och log. Tyvärr hann hon inte få med den kommentaren på film.

Årets svar på tal:
Janne Öberg

...i toppmatchen i femman mellan Ånge och FC Norr var det en av gästernas spelare som klagade högljutt efter en offsidevinkning och löpte ut mot den assisterande domaren Janne Öberg. Och möttes av en "hårtork" att det minsan var en solklar offside och att "kakhålet skulle stängas igen" med mera. Den chockade spelaren hade bara att vända om och lufsa ut på planen igen med sänkt huvud och tinnitus.

Årets utvisning:
Claes Nyman

...i Sunds match borta mot Essvik var inte lagledaren Claes Nyman helt överens med domaren vilket han också påminde mannen med pipan. Det slutade med att han sonika blev utvisad och fick lämna bänken och en avstängning från nästa match. Inget speciellt med det kanske ni undrar? Men Nyman är även ordförande i Medelpads Fotbollsförbunds diciplinkommitté...  Fast å andra sidan har vi höga politiker i regeringen som "kräver" att folket ska undviker folkmassor som köpcentrum, turistorter med mera och sedan gör samma sak själva....

Årets "hjälpsamma herrn":
Mikael Backlund

...Stödes lagledare ställer alltid upp oavsett vad som gäller. Frågar en mamma om toaletten till sin teling visar han vägen och dylikt. Och vid varje match oavsett var bjuder han Lokalfotbollen på kaffe & kaka. På bortamatcherna skickar han alltid målrapportering och svarar ingen tränare när jag ringer efter matchen tar han hand om det också om det kniper. Att han sedan tar hand om alla spelare utifrån och ser till att de trivs i Stöde är bara grädde på moset. En föreningsmänniska ut i fingerspetsarna.

Årets mest slitstarke:
Thomas Åslin

...Thomas Åslin debuterade som 14-åring i Holms A-lag.
Sedermera blev det spel på hög nivå i IFK Sundsvall innan han återgick till moderklubben där han tränat, lirat mittback och vaktat målet.
I år spelade han sin 43:e A-lagssäsong på raken vilket borde vara ganska unikt i fotbollssverige.
Det blev en liten grej idag att om matchen var avgjord skulle jag få hoppa in sista fem-tio minuterna, säger 57-åringen.

Årets "utrikeskorrespondent"
Roger Matsson

...Lokalfotbollen fick glädjande hjälp av en ny korrespondent. Det var forne måljägaren, som även har mål i mun, som ville hjälpa till med bevakningen av västra. Hans referat och referat blev uppskattade och läsvärda och "Bennys farsa" har lovat att hjälpa till även 2021. Jag och Pia tackar och bugar!

Årets "det är aldrig försent att sadlar om":
Linda Bertilsson

...efter att hela sin karriär lirat ute övertalades 47-åriga Linda Bertilsson att vakta buren i Matfors. Efter en trevande inledning med åtta mål i baken mot blivande seriesegrarna SDFF 2 förkovrade hon sig snabbt och jag tror inte MIF-damerna förlorade någon fler match efter den. Tyvärr aviserar Linda att sluta men vi får väl hoppas att "operation övertalning" går hem och att vi får se den vältränade 47-åringen, eller kanske då 48?, mellan stolparna igen.

Foto: Pia Skogman Lokalfotbollen.nu

Årets straffräddare:
Marcus Krutzén

..."Krutte" räddade inte bara en straff i avslutningsmatchen mellan Sund och Lucksta utan knep TVÅ stycken, och det med bara några minuters mellanrum när hans Lucksta bröt Sunds förlustnolla. 

Foto: Pia Skogman Lokalfotbollen.nu

Årets "veterannolla":
Anders Aspenrud

...Indal vaskade fram tillräckligt med chanser för att vinna på Baldershov mot IFK Sundsvall i Medelpadsallsvenskan den 19 september men i hemmamålet stod 57-årige Anders Aspenrud och motade allt oavsett om det var frilägen från Olof Torstensson eller välplacerade frisparkar från Sergio Hinestroza nära stolprötterna. Veteranen tog ALLT!
Och då gick det som det brukar när ett lag bränner sina chanser, motståndarna gör mål. Med kvarten kvar fick Jonas Lundin ett läge som han förvaltade och Indal fick lämna planen tomhänta. Kan på rak arm inte påminna mig om någon äldre keeper i fyran. Och som dessutom hållit nollan!

Årets praktnollor:
Pontus Hansson & Linus Åhl

...brukar inte hålla så många nollor under sina matcher. Men när Stockvik tog emot Hassel i Medelpadssexan den 17 augusti behövdes inga inkontinesskydd utan bägge keeprarna höll tätt och kunde kvittera ut varsin nolla efter matchen och var givetvis nöjda.

Årets solstråle:
Fanny Selin

...efter sina två mål när Heffners-klubban vände 0-1-underläge i paus till en 2-1-seger hemma på Nya HK-vallen mot IFK Timrå den 4 september.
– Vi var bedrövliga i första halvlek men inför den andra bestämde vi oss för att spela för varandra, säger matchhjälten Fanny Selin om vändningen och sken som en sol trots mörkret. Om hon fyrade av samma härliga leende när hon blev uttagen i Lokalfotbollens All Star Team efter säsongen förtäljer inte historien, men man kan väl hoppas (klicka här och scrolla ner).

Årets fotbollsfamilj:
Hamrin/Prytz

...det finns några fotbollsfamiljer i Medelpad men i år utsåg vi Hamrin/Prytz. Lena är lagledare och assisterande tränare och låter Jonas sköta coachandet så länge laget leder. I familjen finns också dottern Amanda Hamrin som den gångna säsongen spelade med Kovland men har även tillhört Selånger, SDFF och, givetvis, Heffnersklubban. Undrar vad det snackas om vid matbordet?...

Årets skådespelarinsats:
Julia Sperring / Tony Kraise

...Stödes damer har under december sålt lotter där man kan vinna "Fredagskassar" från ortens lokala ICA-butik. I samband med utlottningen har tjejerna spelat in filmer med "Tony Kraise" i huvudrollen. Där bjuds man även på mycket humor, galenskaper med goda skratt som följd. Julia Sperring lirade inget i år utan valde att satsa på skådespeleriet istället. Nu hoppas vi att hon åter får suget tillbaka för fotbollen också så vi åter får se hennes nyttiga defensiva kvaliteter på planen.

Årets "gillare":
Marcus Johansson

..."Mackan" är snabb med fingret. Alnös mattris med mera är kvickare än Lucky Luke att klicka på gilla-knappen när Lokalfotbollen lagt ut något intressant på Facebook. Han har en del utmanare men inte i "Mackans" kaliber. Än i alla fall. Tronskifte 2021?

Årets gratiskorv:
Essviks AIF

...när Lokalfotbollen bevistade Essviksvallen då hemmalaget tog emot Söråker bjöds vi på både korv & läsk i pausen. Om det var i ren eufori efter en 5-0-ledning men det tror jag inte. Snarare så att fotografen var nerkyld i höstmörkret. En fin gest av klubben även om vi valde att betala kalaset då vi vet hur tufft klubbarna har med ekonomin detta coronaår. På bänken nedan ser vi "de tre vise männen" som hade stenkoll på EAIF, korvkiosken och Lokalfotbollen.

Årets "Saida":
Lokalfotbollen.nu

...då vi fått klagomål från vissa håll att vi kopierar och stjäl nyheter från en lokal tidning. Detta trots att vi i de anklagande fallen lagt in nyhetsartiklarna både en och två dagar innan. Och i ett fall två veckor före.. Tyvärr har inte mina "färdigheter" sällan gett mig mer än nio rätt på stryktipset" eller fyra av en femling på oddset.

Årets trotjänare som väljer att sluta:
Nilla Sjöberg, Per Backlin, Bert-Ove Blom, Tobias Eriksson m fl.

...det finns profiler och trotjänare och så finns det PROFILER OCH TROTJÄNARE. Efter den här säsongen valde domarduon Nilla Sjöberg och Per Backlin att lägga pipan på hyllan efter några decennier av lungorna fyllda med luft och viftande av kort i kulörta färger. Bert-Ove Blom har spelat med och tränat Torpshammars IF sedan Bockstensmannen vandrade på jorden. Fredrik "Snuvan" Martinsson har inte varit med lika länge men han är förlåten då han ännu inte nått upp till mogen ålder. Det hann i alla fall bli ett par deciennier som spelare och tränare i Essviks AIF. Kanske passande att "Snuvan" slutar ett "Coronaår"? Tobias Eriksson har löpt mil efter mil på Giffarnas och Kalmar FF:s mittfält men även där är nu karrriären slut för Ljusdalssonen. Nu har kvartetten "gått i mål" och vi på Lokalfotbollen tackar, bugar och lyfter på kepsen. (Har säkert glömt någon i hastigheten så det kan säkert läggas till ett eller annat namn i den här skaran).

Årets illusion:
Bilden som Pia tog i matchen på Kubikenborgs IP

...vid första anblicken blev man verkligen lurad av foto och tänkte att det här var årets "afrofrisyr" i värsta Karl Bertil Jonsson style. Så var nu inte fallet men en kul bild blev det i alla fall.

och avslutningsvis:
Årets mest glädjande alla kategorier:
Sten-Ingvar Fredlund

...efter sin cancersjukdom som han vann tack vare tjurighet, jävlar anamma, glädje och kärlek till sin klubb Östavall och dess spelare, ledare och fans. Årets mest glädjande nyhet det här året alla kategorier när vi fick beskedet att den lurige fan var besegrad!