Matchfakta & Referat

Medelpadsfyran

Omgång 17

En djupledslöpande Pär Malmberg fick bollen perfekt i steget från Joakim Andersson och fri med IFK-målvakten Teodor Sörholm stöter han in 0-1. Samme Malmberg stängde sedan matchen med sitt 0-2 mål. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

IFK Sundsvall 2 - Östavalls IF 0-2 (0-1)
2013-08-23 - 18:00 - Baldershov
0-1 Pär Malmberg 13
0-2 Pär Malmberg 79
Domare: Thomas Berglund, Sundsvall (felfri i lättdömd match)
Publik: 21

Matchen:
IFK Sundsvall 2 behövde poäng i bottenstriden men visade sig väga alldeles för lätt mot ett fysiskt starkt Östavall. Det var inte många närkamper som västralaget förlorade. Gästernas 2-0-seger var snarare i underkant.
Pär Malmberg tog en djupledslöping efter 13 minuter och fick bollen perfekt i steget från Joakim Andersson och fri med IFK-keepern stötte han säkert in 1-0.
Östavall, läs Joakim Andersson, hade sedan bud på både tvåan och trean innan IFK tog över spelet sista kvarten och var på vippen att kvittera. Lille Kevin Berg vickade bollen utanför den högra stolpen i fritt läge med höger utsida och Emil Ulin drog en frispark i ribban med högern.
I den andra halvleken inledde åter Östavall bäst och den här gången släppte man aldrig ifrån initiativet. Skall i så fall vara när Emil Ulin ännu en gång visade att han ligger inne med en bra bössa och vara bara ett par decimeter från det högra krysset med en projektil i den 57:e minuten. Närmare poäng än så där kom inte IFK den här kvällen.
Trots fler fina lägen dröjde det till den 79:e minuten innan 2-0 kom och återigen var det Pär Malmberg som höll sig framme. Robert Olsson spelade fram till Malmberg som löpte in i straffområdet från höger, drev med sig bollen innan han ur liten vinkel sköt bollen under IFK-målvakten och in i mål.
Minuten senare hade Malmberg även ett fräsande skott precis över.
Vårens skyttekung i Östavall, Joakim Andersson, verkar ha tappat självförtroendet framför mål. I vårform hade han satt ett hattrick på dom chanser han fick. Nu blev det mest knallpulver. Dock heder för sitt enorma slit och fina framspelning till 1-0.
För IFK:s del är läget fortsatt prekärt i botten medan Östavall nu kan spela avslappnat i mittens rike och kanske t o m kan klättra en och annan placering uppåt i tabellen under hösten.
Tränarsnack:
IFK Sundsvall 2: Vi klarar inte av att spela mot ett fysiskt lag som bara backar hem och stänger till och sedan satsar på snabba omställningar. Vi har inga genombrottsspelare, vi väger helt enkelt för lätt. Tycker ändå att vi visar bra takter sista tjugo i första då vi skapade flera bra lägen. Det tar sin tid att lära sig att spela seniorfotboll, säger s t f coachen Tomas Torstensson.
Östavall: Riktigt bra första tjugo. Vi höll bollen inom laget och skapade flera fina chanser. Synd bara att vi har så svårt att sätta dit bollarna. Vi måste gå för fullt då vi inte är tillräckligt bra för att vinna om vi bara går på 80 procent men vi är slitna nu då det är många matcher just nu, säger spelande tränaren Jonas Westring.
Bäst på plan:
IFK Sundsvall 2: Olof Torstensson samt bröderna Emil och Oscar Ulin.
​Östavall: Pär Malmberg, Robert Olsson och Joakim Andersson.

Kovland vann hemma på Ånäsvallen med 3-0 men Söråker var inte ofarliga. Här är #14 Emil Sjögren framme och oroar KIF-keepern Mattias Jutman. Kalle Jakobsson jobbar hem. Foto: Fredrik Lundgren.

Kovlands IF - Söråkers FF 3-0 (2-0)
2013-08-23 - 18:00 - Ånäsvallen
1-0 Simon Bergvik 9
2-0 Mattias Eliasson 41
3-0 Jens Olsson 80
Domare: Krister Sandin, Sundsvall (helt okey)
Publik:

Matchen:
Kovland vann med 3-0 hemma mot Söråker men det hade likaväl kunnat vara omvända siffror.
Hemmalaget dock effektivare och utnyttjade Söråkers misstag i en match där inget av lagen egentligen skapade målchanser på egen hand. Mycket slarv och många spelare som stressade upp sig.
1-0 kom i den nionde minuten. Först ett misslyckat rensingsförsök med efterföljande kommunikationssmiss i Söråkers försvar gjorde att Simon Bergvik kunde inleda kvällens målskytte.
Söråker hade några kvitteringschanser men utnyttjade inte dom utan istället kunde en friställd Mattias Eliasson (f d Söråker!) efter en snedstuds sätta 2-0 strax innan pausvilan.
Söråker har det mesta av bollinnehavet men Kovland försvarade sig väl samtidigt som skärpan fortsatte vara suddig hos gästerna.
Matchen avgjordes definitivt med tio minuter kvar. Söråkers målvakt Mikael Gustafsson tog en frispark långt upp på kanten på egen planhalva. Kovland Sam Edbom kampade om höjdbollen, som sedan damp ner hos Jens Olsson som drog till från 30-35 meter ribba in. "Micke-målis" jobbade inte hem ordentligt efter frisparken och hann aldrig tillbaka in i målet.
En snackis både innan och efter matchen var "betongklumparna" på Ånäsvallen.
- Är dom kvar nästa år och jag kommer dit åker jag nog faan därifrån. Dags att förbundet förlägger spelförbud på planen. Kävs det en allvarlig skada för att de ska agera?, frågar sig Söråkers tränare Fredrik Thimeradh, och fortsätter:
- Vattenutkastare utan något som täcker eller skyddar. Med stora skruvar på slanghålet, cirka 15 cm i diameter. Hade stor lust att inte släppa in grabbarna på planen.
Vad säger domaren?
- Sandin sa att det påtalats flera gånger tidigare och att min invändning skulle tas med i matchrapporten.

Kovland: En krigarinsats! Vi fick göra en del ommöbleringar då tre försvann sist och inga kom tillbaka förutom två inringda som inte tränat i höst. Men det var ingen bra match från något av lagen men jag är glad för segern, säger tränaren Fredrik Åsén.
Söråker: Vi äger en stor del av matchen, framför allt andra halvlek. Vi har dock förtvivlat svårt att få till bra avslut och de flesta bollar hamnar över, utanför eller på motståndare, säger tränaren Fredrik Thimeradh.
Kovland: Sebastian Westling gick ner och spelade mittback och var grym. Filip Andersson Roos spelade i 90 minuter och växte in i matchen och tog för sig. Plus även till Mattias Eliasson.
Söråker: Hårt slitande Emil Sjögren och Anders Viklund.

Far & Son Norrman (Roger & Emil) coachade sin första match för div 4-laget - och det framgångs-rikt. Far & Son Norrman (Roger & Emil) coachade sin första match för div 4-laget - och det framgångs-rikt.

Kubikenborgs IF 2 - Essviks AIF 3-2 (1-1)
2013-08-23 - 18:00 - Kubenfältet
0-1 Daniel Johansson
1-1 Jerry Nerén
2-1 Marcus Berglind Arnström
2-2 Hampus Andersson
3-2 Marcus Berglind Arnström
Domare: Per Backlin, Sundsvall (blandade och gav)
Publik: 25

Matchen:
Kuben 2 kom till spel med en blandning av ungt och gammalt. Spelare från U17 upp till oldtimern Jerry Nerén 47.
Mot alla odds visade det sig detta ihopkok av unge matchcoachen Emil Norrman vara ett vinnande recept.
- Hela laget var inställd på en mycket svår match och lade fokus på att oavsett resultat i matchen på att kämpa och ha en bra inställning samt vara noga vid de fasta situationerna, säger pappa Roger Norrman, som hjälpte till med coachningen.
Kubens inställning visade det inte vara något fel på. Redan i inledningen lade Jonas Sankala en bra slagen frispark som Cristoffer Högbom (handskadad A-lagsmålvakt) nickade i ramen och man fick lite senare ett mål bortdömt för ruff.
Inte helt rättvis kom gästernas ledningsmål i mitten av halvleken. En lång frispark nådde Daniel Johansson på kanten, tog sig förbi Kubens vänsterback innan han spelade in bollen i mitten. Där stack mittförsvararen Marcus Berglind Arnström fram benet och styrde in bollen i det egna målet. Vet inte om domare Backlin ansåg "Danne" som målskytt eller om det kommer att räknas som självmål då någon domarrapport inte är inskickad ännu. I vilket fall så skulle Berglind Arnström ta revansch på sig själv senare i matchen - och det dubbelt upp t o m.
Kuben 2 kvitterade före paus genom sin 47-åring. Khoger Friad kom förbi på vänsterkanten och slog ett fint inlägg till Jerry Nerén, som tog emot bollen innan han förpassade 1-1 bakom Nicklas Lindberg i Essvikskassen.
- 1-1 stod sig halvleken ut till vår stora glädje då Essvik hade en enorm press mot vårt mål sista kvarten, säger coach Norrman & Norrman.
Kubencoacherna korrigerade lite och gav några goda råd inför andra halvlek vilket gav resultat.
I den femte minuten kom revansch nummer 1 för Marcus Berglind Arnström då han nickade in en hörna slagen av Jonas Sankala.
Därefter tog Essvik tag i grejorna och pressade hårt för en kvittering. Med timmen spelad vräkte sig Hampus Andersson fram och tryckte in en målvaktsretur från duktige Anton Vänglund i Kubenmålet.
Gästernas glädje blev kortvarig. Jonas Sankala slog ännu en bra hörna. Långe Axel Amdreasson nickade mot mål och efter lite turbulens framför målet hamnade bollen framför fötterna på, just det, Marcus Berglind Arnström - revansch nummer 2 i hamn.
Essvik gick ner på trebacklinje och pressade rejält på slutet för en utjämning.
- Det var mycket nära att de lyckats och speciellt när det återstod ca 12 minuter av ordinarie tid. Då studsade bollen som i ett flipperspel i vårt målområde innnan den nådde ut till en av deras spelare som hade hela målet öppet men sköt utanför. Där hade vi tur, pustar Norrman & Norrman.
Därefter försvarade sig Kuben bra samtidigt som Essviks forcering avtog något och resultatet 3-2 stod sig matchen ut.
Kuben 2: Dagens segerrecept var inställningen hos hela laget och att vi var fokuserad på fasta situationer. Jag är också helt klart oerhört stolt och glad över hur Emil coachade och hela tiden drev på laget, säger pappa Roger Norrman.
Essvik: Oj vad vi brände chanser, speciellt i andra, men vi sköt bara bom. Vi är för dåliga på fasta situationer. Tror vi släppt in hälften av målen i år på fasta och samtidigt gör vi inga mål framåt på fasta, suckar lagledaren Thomas Wallberg.
Kuben 2: Mittbackarna Marcus Berglind Arnström och Axel Andreasson samt Kevin Tumfart på mittfältet. Framåt gjorde Khoger Friad ett fantastiskt jobb med sina löpningar, han verkade outtröttlig.
Essvik: Målskytten Hampus Andersson och Jacob Hägglund.

Medskogsbrons BK - Lucksta IF 1-1 (0-0)
2013-08-23 - 18:00 - Viforsplan
0-1 Robert Johansson 60
1-1 Marcus Ytterström 80

Domare: Jan Boström, Sörberge (bra i en svårdömd match)
Publik: 50
Matchen:
Luckstas jakt på en kvalplats fick sig en knäck då jumbon Medskogs kämpade till 1-1 hemma på Viforsen i derbyt.
- Nu kommer jag inte att sova på hela natten utan analysera matchen hur det kunde gå så fel, suckar Luckstas spelande tränare Robert Johansson.
Medskogs jagar poäng i botten och gav inte topplaget Lucksta många millimetrar på planen. Och man klev inte undan i närkamperna och då inte heller Lucksta gjorde det blev det en kampfylld och grinig match där alla tag var långt ifrån ärliga. Det var mer fokus att få smälla på sin motståndare än att komma ut med bollen efter en närkamp.
Spelet blev något bättre i andra och när Robert Johansson gjorde 0-1 efter att ha vunnit en luftduell mot en tvekande Medskogskeeper, comebackande Joakim Kastemyr, trodde de flesta att Luckstas seger var i hamn samtidigt som hemmalagets sämre tränade spelare såg ut att börja knäa.
"Robban" hade även haft ett stolpskott strax innan så ledningen var på sin plats.
Lucksta hade sedan ett par halvchanser att stänga matchen men med cirka tio minuter kvar ställde Medskogs om snabbt och på ett hårt inlägg från kanten satte Marcus Ytterström tid sin kaluffs och det var plötsligt kvitterat på Viforsplan.
Slutminuterna blev ganska händelsfattiga och mållösa och Lucksta tappade i striden om en kvalplats medan Medskogs tog en oväntad poäng i botten och är inte helt avskrivna ännu.
Medskogs: Fantastiskt bra match av oss, inte minst taktiskt. Imponerad av grabbarna som följde matchplanen till punkt och pricka att hela tiden ligga på rätt sida och satsa på snabba omställningar. Tycker även att vi lyckades dra ner på tempot. Ett måste då vi inte är lika bra tränade som Lucksta, säger s t f tränaren Patrik Eriksson-Olsson.
Lucksta: Vi gjorde en riktigt dålig match och jag är otroligt besviken att vi inte kan prestera bättre än så här. Det knöt sig ordentligt för oss men Medskogs vek inte ner sig och gjorde det svårt för oss, säger spelande tränaren Robert Johansson.
Medskogs: Kollektivet och ingen enskild spelare.
​Lucksta: Ingen, slätstruket överlag.

Johan Smotts 2-1-mål på Sund fullbor-dade omgångens skräll. Johan Smotts 2-1-mål på Sund fullbor-dade omgångens skräll.

Sund IF - Svartviks IF 1-2 (1-1)
2013-08-23 - 18:00 - Maland
1-0 Stefan Svantesson 20
1-1 Pontus Serrander Eriksson 32
1-2 Johan Smott 86
Domare: Rickard Lingensjö, Kvissleby (bra, men kanske lite petig)
Publik: 72
Matchen:
Det skrällde rejält på Maland i afton när serieledarna Sund fick lämna sin hemmaplan poänglösa efter ett fått pisk med 1-2 mot gästande Svartvik i S-mötet.
- Vi svarade för årets bottennapp alla kategorier, säger Sundtränaren Henrik Öhman besviket.
- Eller så kanske det var Svartvik som gjorde Sund dåliga, säger Svartviks tränare Patrik Chruzander med glimten i ögat.
Det blev en hafsig match där inget av lagen visade upp något större spel. Svartvik gick in för att trasa sönder Sunds spel och man lyckades verkligen med sitt syfte för ju längre matchen led ju mer frustrerat blev serieledarna.
Det började emellertid bra för Sund då man tog ledningen mitt i den första halvleken efter en spelvändning. André Westergren passade upp till högeryttern Niclas "Graninge" Persson som i sin tur frispelade Stefan Svantesson, som behärkat satte 1-0.
Efter dryga halvtimmen kvitterade Pontus Serrander Eriksson med ett "inläggskott" som landade i en snopen Patrik Jonssons borte gavel.
Sund hade något större bollinnehav i matchen än gästerna men kom aldrig till några riktigt heta målchanser.
Det mesta talade för 1-1 när bollen i den 86:e minuten efter ett snabbt anfall hamnade framför fötterna på Johan Smott, som från nära håll kunde bredsida in 1-2 och fullborda kvällens största skräll.
- Det målet luktade offside lång väg, säger Sundtränaren Henrik Öhman kritiskt.
Svartvik hade sedan ett jätteläge till 1-3 men Admir Adra placerade bollen på fel sida stolpen efter ett friläge.
Efter den här matchen spetsar det till sig rejält i toppen av tabellen. Sund och Alnö har nu lika många poäng. Det blir en oooooliiiiidligt spännande höst!
Sund: Vi svarade för årets bottennapp alla kategorier. Om resultatet var rättvist eller ej är helt ointressant. Fotboll går ut på att göra mål. Svartvik gjorde två och vi ett och svårare är det egentligen inte. Man får hoppas att vi lärde oss något av detta och studsar tillbaka illa fort nu, säger tränaren Henrik Öhman.
Svartvik: Vi gjorde en heroisk laginsats. Efter 1-1 i paus var det viktigt att hålla dom stången första kvarten i andra. Vi märkte att dom blev griniga och frustrerade när dom inte fick hål på oss. Gissa om det kändes skönt när Smott satte 2-1, säger lagledaren Leif Wiklund.
Sund: Alla kan mycket bättre men Stefan Näslund försökte dra med sig laget tillsammans med Mikael Edström, men i övrigt var det väldigt grått och slätstruket hos de röda ikväll.
Svartvik: Arvid Backlund, Kristoffer Godin och Pontus Serrander Eriksson plus stabile målvakten Daniel Micene var grädden på det redan goda moset.

Marcus Vestin var bäst på plan när Alnö vann med 5-0 mot Söders. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbol-len.nu. Marcus Vestin var bäst på plan när Alnö vann med 5-0 mot Söders. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbol-len.nu.

0-5 Marcus Vestin 77
Domare: Victor Grönlund, Sundsvall (hyfsad)
Publik: 19
Matchen:
Alnö gick ikapp Sund poängmässigt ikväll efter en säker 5-0-seger på Sidsjövallen mot hemmalaget Söders, som allt mer ser ut som en nedflyttningskanditat.
Måns Hellberg drog till direkt på ett snett-inåt-bakåt-pass och bollen satte perfekt i borte. Så inledde Alnö målskyttet efter elva minuter.
Söders Bakary Dampha var sedan framme och oroade men Joakim Grannas räddade friläget. Grannas enda räddning på hela matchen, men den var grann(as).
Johan Hammarström ökade på innan halvtid och i den 57:e nickade André Grim in en hörna.
Hammarström gjorde sitt andra mål i den 71:a minuten. Per Axelson kom förbi på högerkanten efter en pojklagsfint, d v s slog bollen på ena sidan och sprang förbi på den andra, och slog in ett stenhårt inlägg som träffade pannan på "Hammarn" och 0-4.
Marcus Vestin rundade sedan av målskyttet i den 77:e minuten.
Söders: Vi försökte bjuda upp till kamp men Alnö var för bra helt enkelt. Dom är en klass bättre än oss. Tyvärr visade vi dålig moral och vi blev alldeles för griniga på planen, säger tränaren Mikael Kotermajer.
Alnö: Det var aldrig något snack om saken. Det var spel mot ett mål, tror Söders hade ett skott på mål. En gedigen insats även om vi missade många målchanser som vanligt, säger tränaren Pontus Melander.
Söders: Bakary Dampha, Andreas Karlsson och Tobias Strandlund.
​Alnö: Marcus Vestin var bäst i ett bra Alnö.