Medelpadsfyran

Omgång 4

Sunds succéförvärv från IFK Sundsvall, Jacob Melander, lirkade upp Luckstas försvar gång efter annan. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Daniel Johansson, två mål och en onö-dig utvisning med avstängning som följd blev "Dannes" facit mot Kovland. Daniel Johansson, två mål och en onö-dig utvisning med avstängning som följd blev "Dannes" facit mot Kovland.

Publik: 57

Det var händelserikt på Essviksvallen denna fredagskväll.

Ett taggat Essvik inledde bäst och vaskade fram ett farligt skott i direkt i matchinledningen.

Mot detta kontrade Kovland med ett anfall på högerkanten genom Johan Dahlqvist och Joel Säterberg som nådde in till en helt ren Jens Olsson och 0-1 i minut sju. En grov markeringsmiss av hemmaförsvaret.

Där stannde det positiva för Kovland denna kväll...

Det tog 90 sekunder för Essvik att kvittera. Henri Sjödal gick upp i duell med Kovlands målvakt Martin Jutman, bollen studsade ut till Daniel Johansson som sköt i ryggen/huvudet på en KIF-spelare och bollen gick i en båge över Jutman. Ett s k skitmål men dom räknas dom med.

Daniel Johansson gjorde även 2-1 efter ett vackert anfall efter högersidan som avslutades med att "Danne" tryckte dit inspelet på ett tillslag.

Kovland fick tio minuter in i den andra halvleken två fina erbjudanden att komma tillbaka in i matchen. Detta efter två Essvikshjärnsläpp i den högre skolan.

Först sparkade Daniel Johansson ner en Kovlandsförsvarare när målvakten skulle göra en utspark. Rött kort direkt!

Minuten senare var det dags för Jack Granholms kortslutning. Efter att Jack misslyckats med en brytning klappade han till Kovlandsspelaren i ryggen långt efter situationen och det var bara för domaren Thomas Berglund att hissa upp det andra röda kortet till en essvikare inom loppet av en dryg minut.

Trots det numerära övertaget skapade inte Kovland någonting. Man bara rullade runt bollen inom laget i sakta mak på Essviks planhalva och ibland lyfte man pliktskyldigast in ett och annat inlägg, som enkelt togs bort av Marcus Sjöström och Peter Mackin.

Snarare var det så att Essvik var vassare dom gånger man gick till motattack. Två frilägen och en räddning på mållinjen efter nick på hörna hann man med innan kämpen Henri Sjödal kunde säkra segern helt och fult i den 88:e minuten efter en "Gerd Müller-vändning" och skott i "fel hörn". För mackan stod Daniel Carlstein.

- Vi var taggade efter Svartviksmatchen, nästan övertända då vi inledde opolerat, och det var ett helt annat "go" i laget den här gången. Vi vågade även hålla i bollen bättre. Synd bara på dom två onödiga utvisningarna, säger Essviks tränare Tony Lundberg.

- Jag är stolt över mina gröna krigare som klev in på Essviksvallen ikväll, säger Essviks lagledare Thomas Wallberg, nästan rörd till tårar.

- Den sämsta prestationen jag sett under alla mina år i klubben. Efter Essviks två röda kort skapade vi ingenting under dryga halvtimmen. Cred till Essvik som spelade med stort hjärta hela matchen, säger Kovlands tränare Fredrik Åsén.

Essvik: Christian Isaksson, innermittfältaren kämpade kopiöst och vann massor av boll. Henri Sjödal, anfallaren gjorde i vanlig ordning en arbetsinsats utöver det vanliga, och mål med två man mindre. Marcus Sjöström, mittbacken stoppade allt i såväl i luften som efter marken.

Kovland: Målvakten Martin Jutman, den ende KIF:are som verkade vara inne i matchen.

Stefan Näslund gör 0-1 frispelad av en Luckstaförsvarare (!). Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Publik: 55

Matchen på Sörforsvallen inleddes med devisen "alla rädder för bollen här".

Ingen av planens aktörer ville ha den där runda leksaken utan sparkade iväg den utan någon adress utan speciellt rena träffar, "schas!".

Några halvchanser skapades dock från båda sidor där Stefan Krantz läge var det bästa. Efter lite palaver efter en hörna landade bollen framför fötterna på Krantz som ur bra läge skickade bollen över Sundribban.

Efter en halvtimme fick en Luckstaförsvarare (är snäll och inte nämner hans namn, jag har blivit blödig) tag i bollen och för ovanlighetens skull skickades inte bollen i väg långt och högt utan han höll den vid fötterna i säkert tio sekunder strax innan mittlinjen. "Hmmm...vad skall jag göra? Äsch, jag spelar tillbaka till vår målvakt". Men se, det gick inte alls speciellt lysande utan det blev istället en "duff" och perfekt framspelning till Stefan Näslund. Sopren med Martin Ålin gjorde inte ruterade Näslund något misstag utan rullade säkert in 0-1. Där och då försvann Luckstas poängchans för sedan handlade det nästan uteslutande om gästande Sund.

Jacob Melander tog sig in i Luckstas straffområde ute till höger då det såg ut som om någon från läktaren sköt honom. Han föll likt den döende svanen och domaren Krister Sandin gick i fällan och blåste straff. Inzaghi, du ligger i lä!

Melander tog själv hand om straffen - och ni vet vad jag tycker om det efter alla år? Straffsparken var tam och tog i den vänstra stolpen och ut...

Precis innan pausvilan blåste Sandin straff igen. Helt korrekt denna gång även om hemmamittbacken Richard Gillgren hävdade att han inte rörde Fredrik Larsson. Fel, det var en "perfekt" kroking.

Den här gången steg Christian Saastamoinen fram och hans vänsterdoja lade straffen i samma hörn, men innanför stolpen. Martin Ålin gick åt rätt håll men det hjälpte inte. Straffen var för bra placerad.

Den andra halvleken kontrollerade Sund efter behag och när t o m Mattias Svelander sumpade boll i en närkamp med baklängesmål som följd var det kalkat. Det hände i den 51:a minuten då Jacob Melander helt sonika snodde bollen av "Svella" och drev in i straffområdet och med ett vristskott vid den främre stolpen punkterade han matchen.

Lucksta hade två riktiga avslut på hela matchen. Ett skott i första som Patrik Jonsson tippade över och matchens sista då "Patte" fick göra en fin enhandsräddning på ett hårt markskott från Robert Johansson. That's it!

Sund vann synnerligen rättvist. Man vann både första- och andrabollarna och stod för mer struktur i spelet och man uppträdde mycket mer distinkt. Dock utan att svara för någon jätteinsats. Men det är en styrka att vinna med 3-0 på bortaplan trots att inte spelet flyter.

Lucksta krånglade till det och var slarviga med avgörande passningar och vann inga dueller utan var sena in i situationerna och borde fått syna betydligt fler gula kort än de fyra man nu fick. Alex Carlsson borde ha visats ut redan i den första halvleken för två gula men slapp då undan. I den 72:a minuten hann dock tiden ikapp honom och det var bara att gå och duscha. En oväntat blek hemmapremiär.

- Vi blandar och ger. Idag fick vi inte igång nåt alls. Sund var mycket hetare än oss och inte blev det bättre när vi gav bort 0-1-målet, säger Luckstas spelande tränare Robert Johansson.

- Vi var numret större idag. Vi hade ett mantra innan matchen som vi följde: "Kalla, stå upp och inte vika ner oss, inte gnälla på vare sig domarna eller Luckstaspelarna". Och det tycker jag vi lyckades med. Det här var en gedigen insats och vi jobbade som ett lag, säger Sunds tränare Henrik Öhman.

Lucksta: Richard Gillgren, mittbacken försökte mana på sina mannar och var en av få som verkligen satte åt, även om det kostade en straff bakåt... Dan Andersson kom in som vänsterback efter pausvilan och visade att han vill ha en startplats.
Sund: Jacob Melander, rivig och samtidigt teknisk anfallare. Dessutom målfarlgt och faller vackrare än Inzaghi. Christian Saastamoinen var stygg och spelskicklig på mitten och i försvaret var Martin Brändström en rese. Stefan Näslund gör aldrig en dåligt kamp och vinner mycket i luften.

Nicklas Silversved satte två direkt i comebacken efter skada. Nicklas Silversved satte två direkt i comebacken efter skada.

Medskogsbrons BK - IFK Sundsvall 2 1-4 (1-4)

2013-05-17 - 19:00 - Viforsplan

0-1 Albin Gustafsson 11
0-2 Nicklas Silversved 15
0-3 Nicklas Silversved 18
0-4 Alexander Gidlöf 32
1-4 Marcus Ytterström 38

Domare: Nilla Sjöberg, Alnö (blandade och gav men godkänd)

Publik: 39

En rolig halvtimme. Så kan man sammanfatta kvällens match på Viforsplan. Om man håller på IFK Sundsvall vill säga.

Mindre rolig om man är Medskogsare...

Redan efter en kvart hade Albin Gystafsson och Nicklas Silversved tagit tillvara på två gåvor från Medskogs sedan man två gånger om tappat boll i uppspelsfasen när hela laget var på väg i anfall.

Inte blev det bättre i den 18:e minuten då solen spelade Medskogskeepern Roger Magnusson ett spratt då Silversved drog in en hörna direkt i mål.

Som om det inte var nog så ökade, som lök på laxen, Alexander Gidlöf på till 0-4 efter dryga halvtimmen. Saknaden efter frånvarande mittbackarna Patrik Eriksson-Ohlsson och Daniel Sundberg var stor, rena slukhålet.

Medskogs fick dock ett reduceringsmål innan pausvilan då debutanten Jakob Melin vann boll på mittplan och därefter spelade fram Marcus Ytterström på djupet.

Hemmalaget hade sedan bud på ytterligare ett reduceringsmål men då det inte lyckades hade inte IFK några större problem att hålla försprånget intakt fram till slutsignalen även om det i mångt och mycket påminde om "vindrutetorkarfotboll", d v s ostrukturerat spel fram och tillbaka och byte av chanser.

- Vi saknade några viktiga spelare och då räcker vi inte riktigt till. Så är det bara. Nu åkte vi på två snabba i baken och då blev det för tungt även om vi hade några chanser att få kontakt med ett 2-4-mål, säger Medskogs tränare Göran Sundqvist.

- Det var rena autostradan i Medskogs försvar. Något som vi utnyttjade i första. I andra dör det av något. Jag började exprimentera efter 4-0 vilket kanske inte var så bra. Jag luftade i alla fall hela bänken så alla fick vara med och spela, säger IFK-tränaren Kenneth Kile.

Medskogs: Filip Andersson på högerbacken var svårpasserad och framåt skapade yttermittfältaren Marcus Ytterbom mest. Plus även till Jakob Melin som hoppade in i sin premiärmatch och gjorde mer än vad som kunde förväntas av honom.
IFK Sundsvall: Nicklas Silverved var tillbaka efter skada och anfallaren gjorde två mål direkt. Gustav Arnberg och Alexander Gidlöf tuggade hälsenor och gav inte Medskogsarna någon lugn och ro.

"Hank The Tank" Pedersen gjorde 1-0 när Söders vann derbyt mot Kuben 2. "Hank The Tank" Pedersen gjorde 1-0 när Söders vann derbyt mot Kuben 2.

Publik: 42

Söders tog sin första seger i årets Medelpadsfyra efter en uddamålsseger mot Kuben 2.

Henrik Pedersen satte 1-0 efter en kvart och trots ett litet spelövertag för Kuben 2 kunde Söders gå till pausvila i ledningen.

Söders såg ut att tröttna kring timmen spelade ungefär och när Buba Jammeh Marika skickade in kvittering efter 63 minuter hade Kuben momentum i matchen men lyckades trots ansträngningar inte sätta något ledningsmål.

Istället blev det Söders Andreas Karlsson förunnat att sätta segerbollen med sju minuter kvar.

- Efter att ha varit nära seger ett par gånger lyckades vi denna gången fullt ut, säger Söders tränare Mikael Kotermajer.

- Vi har fortsatt svårt att förvalta våra chanser men spelet i övrigt funkade väl inte riktigt heller. Trodde vi skulle vända i andra men vi gjorde inte det vi pratade om i pausen, säger Kubentränaren Christer Eriksson.

3-3 Tommi Torvela 83

Domare: Anton Öström, Sundsvall (helt okey)

Publik: 75

Joakim Andersson satte 1-0 ur snäv vinkel och matchen såg då ut att få det förväntade förloppet.

I den 18:e minuten kvitterade dock Tommi Torvela efter slarv från mittbacken Jonas Westring.

Östavall fortsatte föra halvleken men det där med att få in bollen mellan stolparna och in i motståndarnätet gick inte. Det dröjde till strax innan pausvilan som Joakim Andersson ännu en gång ur dålig vinkel fick in bollen. Denna gång med en tåvrist-variant sedan han dragit målvakten.

Söråker fortsatte att släppa till chanser även i den andra halvleken och halvvägs såg det ut som om Östavall satte segermålet. Joakim Andersson passade efter en lång rush över bollen till brorsan Jesper och 3-1.

Men så var det där med att knyta ihop säcken.

I glädjen och hybrisen över 3-1-målet gick man för 4-1 samtidigt som Söråker flyttade upp mer folk i banan, bl a en anfallare till, och med nio minuter kvar fick Robert Lagergren på en hård perfekt lyrboll som ställde comebackande Manne Vallström i hemmamålet.

Två minuter senare skulle en hemmaförsvarare rensa undan framför eget mål samtidigt som en Söråkerspelare böjde ner huvudet för att nicka. Domaren blåste och dömde indirekt frispark - för Söråker från tre meter. En petning och på något sätt lyckades Tommi Torvela förpassa bollen i nät, 3-3.

Sett till spel och chanser borde Östavall vunnit den här matchen klart men Söråker skall ha en eloge att man tog det lillfinger hemmalaget bjöd på och kunde komma tillbaka från de dödas rike.

- När vi gjorde 3-1 kändes det lite för lätt och istället för att säkra hemåt försökte vi gå för ett fjärde mål och öppnade oss. Vi bjöd bort matchen helt enkelt. Sett till chanserna borde vi vunnit klart, säger Östavalls tränare Jonas Westring.

- Vi är moraliskt starka på slutet. Det här var andra gången vi hämtar upp ett underläge i slutminuterna. Annars så gjorde vi en riktig skitmatch, säger Söråkers tränare Fredrik Thimeradh.

Östavall: Joakim Andersson, ensam är stark. Anfallaren gjorde två nya mål och passade till ett. Jonas Sjöberg dominerade mittfältet från sin defensiva position och styrde tempot i matchen. Magnus "Norsken" Rimeslåtten, nyförvärvet från Fränsta, gjorde en bra insats på vänsterbacken den 17 maj.
Söråker: Robert Lagergren började som mittback och flyttade sedan upp på mitten när SFF jagade kvittering på slutet, med lyckosamt resultat. Tommi Torvela var gubben i lådan den här matchen och befann sig på rätt plats vid minst två tillfällen.

Vänsterbacken Viktor Amund gjorde ett mål och ett assist. Vänsterbacken Viktor Amund gjorde ett mål och ett assist.

4-1 Pontus Serrander Eriksson 82

Utvisning Alnö: Adhurim Binaku 27 (personligt straff)

Utvisning Svartvik: Johan Hallström 87

Domare: Per Backlin, Sundsvall (höll en ojämn nivå i 90 minuter)

Publik: 60

Tyvärr ansågs Slädas gräsmatta inte vara redo för spel ännu och det såg länge ut som att det skulle blir grus eftersom Svartvik tackade nej till alla övriga alternativ som erbjöds men efter många om och men blev det till slut spel på Westhagens plastmatta.

Matchen var inte mer än tre minuter gammal när Svartvik får straff. Joakim Axelsson glidtacklar och snuddar (?) en Svartvikare och publiken ropar på filmning. Alnöspelarna blir upprörda men domaren har redan pekat på elvameterspunkten. Domare Backlin beskriver själv efter matchen situationen som svårbedömd och medger att hälften av domarna skulle ha friat.

Den efterföljande straffen slår Kristoffer Godin rungande i stolpen. Kanske var det karma?

Svartvik fortsätter att skapa möjligheter. Admir Adra får t ex öppet mål från straffpunkten och har bara att sätta dit foten men försöker med nån typ av konstspark och bollen smiter utanför. Lägg också till en frispark tätt utanför så förstår ni att gästerna låg närmast en ledningsmål i inledningen.

Ju längre halvleken lider får Alnö mer att säga till om och börjar hålla i bollen, samtidigt som Svartviks anfall blir kortare och kortare. Trots mycket boll saknas de riktigt heta lägena. Bolltempot är även för lågt stundtals för att luckra upp gästernas försvar.

I den 43:e minuten får Alnö en frispark några meter in på offensiv planhalva. En hel hord av spelare samlas i Svartviks straffområde i tron om att bollen ska slås in mot centrum men den rullas istället igång kort på vänsterkanten till Joakim Axelsson som kan göra sin gubbe och slå in ett inlägg från hörnflaggan. Inne i boxen möter brorsan Per och kan knäa in 1-0.

Mycket mer hinner inte hända före signalen för paus.

Om den första halvleken var något jämn så var det nästan Alnö för hela entrépengen i andra.
2-0 kommer tidigt genom Jonathan Åhlin efter att en svartviksspelare rensat bollen rakt på honom och in i mål.

3-0 kommer strax därefter genom inbytta vänsterbacken Victor Amund som får en fin passning från Joakim Kollberg-Dahlström och helt fri i straffområdet låter han vänsterfoten tala och skottet går ribba in.

I den 80:e minuten kommer sedan 4-0 genom Anton Andersson-Widén som fri med målvakten kan dra till på halvvolly och bollen sitter precis intill högerstolpen.

Efter målet tappar Alnö fokus och Svartvik kan reducera genom Pontus Serrander Eriksson bara minuten senare sedan hemmalaget missat en offsidefälla.

5-0 förra gången och 4-1 ikväll. Alnö har varvat upp. Men vad hade hänt om Svartvik satt sina chanser i inledningen av matchen? Det får vi aldrig något svar på mer än att njurundalagets nolla i förlustkolumnen är nu bortsuddad.

- Det kändes redan i slutet av första halvlek att vi skulle gå segrande ur fighten då vårt passningsspel började stämma. I andra halvlek är det inget snack. För övrigt är det andra matchen i rad som samtliga 18 spelare får speltid, säger Alnös tränare Pontus Melander.

- Surt att vi inte kom upp i samma nivå som senast, men så är fotbollen. Men med bättre effektivitet i avsluten så hade Alnö fått det betydligt mycket jobbigare ikväll. Men med dom chanser vi skapade i första så är det på gränsen till kriminellt att inte hänga dit ett par baljor. Tyvärr så får vi ett sent och totalt orättvist underläge i sista spelminuten av första halvlek. Alnö vinner med 4-1 men får mycket gratis från oss vilket dom säkert är medveten om. Vi kan aldrig skylla bort en förlust med siffrorna 4-1, så vi säger grattis till Alnö, säger Svartviks tränare Patrik Chruzander.

Alnö: Mittbacken André Grim var i det närmaste felfri och extra beröm skall även Victor med C (Svedberg) och Viktor med K (Amund) ha. Den senare gjorde såväl mål som assist som vänster back.

Skytteligan, omgång 4

Joakim Andersson, Östavalls IF. Joakim Andersson, Östavalls IF.

Bildkollage: Lucksta - Sund 0-3

Christian Saastamoinen placerar in 0-2 på straff utom räckhåll för Martin Ålin som dock går åt rätt håll. Sunds andra straff i matchen. Den första satte Jabob Melander i stolpen.
Sunds Stefan Näslund i en stilstudie.
Stefan Krantz (t h) och Christoffer Göransson (t v) hotar Sundförsvaret. "Patte" Jonsson i målet avvaktar händelseutvecklingen.
Stefan Krantz stämplar Stefan Näslund men slapp det gula kortet den här gången. Mattias Svelander imponeras i bakgrunden.
Krantz och Näslund i en ny duell.
Jacob Melander uppvaktas av Jimmy Ilvonen
Sunds lagkapten André Westergren driver upp bollen. Chistoffer Göransson jobbar hemåt.
Luckstas Alex Carlsson hade redan under den första halvleken samlat ihop till ett rött kort, bl a för den här sena tacklingen i ryggen på André Westergren. Det röda kortet på istället i den andra halvleken vilket inte kom som någon överraskning.
Dålig kommunikation i Sundförsvaret för ovanlighetens skull.
Jimmy Ilvonen är i dribblingstagen. Christian Saastamoinen sätter press.
Krister Sandin hade det svettigt på Sörforsvallen men klarade av sin uppgift på ett bra sätt även det kanske skulle till några fler gula kort till dom gröna hemmaspelarna.
Bollen på väg mot den välplacerade fotografen - som tar emot den med en snygg klackspark...