Foto: Patronernas facebook-sida.

Supportrarna kritiserar GIF Sundsvall i öppet brev

(2020-04-29)
GIF Sundsvall har skrivet ett öppet brev till klubbens ledning där man kritiserar de styrande hårt.
Klicka på "läs mer" för att ta del av brevet. 


Öppet brev till GIF Sundsvall:
Hur mår vår förening egentligen?
Tomrummet efter Giffarna och fotboll är enormt, och vi supportrar lider i detta vacuum som uppstått i och med Covid-19. Samtidigt ger det tid till eftertanke och välbehövlig reflektion av nuläget.
Vi är bekymrade över GIF Sundsvalls utveckling och identitet. Vad händer med ambitionen och den uttalade vägen om att bli den folkliga föreningen? Trenden säger något helt annat, och bristen på transparens och lyhördhet är uppenbar.

I Sundsvalls Tidning, som numera verkar vara vårt nya forum för dialog med såväl förening som med polis, kommenterar Klubbchef Henrik Lindgren föreningens beslut att inte länge ha en avlönad kommunikatör med orden "När vissa supportrar klagar på ekonomin, och så genomför vi förändringar och då är det ändå inte bra i deras ögon". Han hävdar fortsättningsvis att det var den tjänsten eller en spelare í startelvan det stod mellan.

Vi tar oss gärna an rollen som ”vissa supportrar” i och med detta brev.
För det första anser vi att det är föreningen själv som hela tiden förmedlar sin brist på ekonomiska muskler. Det många nu har reagerat över handlar mer om vilka medarbetare man väljer att göra sig av med, hur man prioriterar föreningens kommunikation och hur man behandlar de anställda mer än ekonomi. Att det skulle stå mellan en kommunikatör eller en spelare i startelvan är såklart ett skevt försvarstal.
Och detta är bara toppen av ett isberg.

Vad är GIF Sundsvall? Vad vill föreningen och vilka ambitioner har vi? Vi upplever föreningen visionslös och intetsägande. Ena dagen kommuniceras det att vi är Norrlandslaget, den andra är vi Sundsvalls lag. För att i nästa andetag vara ”stora, starka Giffare” – ett begrepp som mer eller mindre dog 2008 då kärnkraftverket Cedergren lade Sheriffstjärnan på hyllan. Man slänger helt enkelt med begrepp och uttryck utan att ha koll på innebörden av dessa – eller en plan för vad GIF Sundsvall faktiskt är. Dessutom har både text- och bildspråket klara brister – om nu föreningen strävar efter att vara tydlig i sin kommunikation. Just ”tydlighet” är för övrigt något GIF Sundsvall har med i sin värdegrund. En uppdatering av den vore på sin plats.

Den interna kommunikationen med oss supportrar är nere på en nivå som vi inte är vana vid. Den är snudd på obefintlig.
Den främsta anledningen till att folk besöker fotbollsarenor runt om i landet är stämningen. Vi tycker att det vore klädsamt att GIF Sundsvall tog detta på allvar och visar att man förstår vikten av det. Ett led i detta vore till exempel en uppdatering om det utlovade taket på den östra läktaren. Hur jobbar GIF-styrelsen aktivt med det efter att takfrågan blev en del av styrelsens inriktningsbeslut 2018? Efter att tidigare ordförande Johan Nikula och marknadschef Peter Nyh lämnade sina uppdrag har dialogen och framtidstron om ett levande NP3 Arena hamnat i skymundan.

När det blåste som hårdast ifjol med den odemokratiska Villkorstrappan i spetsen var vi först ut att få känna på polismyndighetens nya, dialoglösa sätt att försöka kväva supporterkulturen. Vi fick ett massivt stöd från hela Supportersverige. Det spred sig fort. Hammarbys spelare hade på sig tröjor med det tydliga budskapet ”Supportrar får sporten att leva!”. IFK Norrköpings klubbdirektör Jens Magnusson uttalade sig i klubbens matchprogram: ”Det är i mina ögon en av de viktigaste frågorna i Svensk fotboll på många år”.
Fler lag hängde på och visade sina supportrar stöd i det största hotet någonsin mot svensk fotboll. På NP3 Arena hände det dock ingenting. Detta trots påtryckningar från den officiella supporterklubben Patronerna. Vi saknade då som nu ett officiellt ställningstagande från GIF Sundsvall.

Allt detta sker i en tid då vi supportrar förvänts svälja att föreningens ordförande Hans Selling öppet ger sitt stöd åt Daniel Kindberg och hans kriminella handlingar på hans Facebook-sida. Samma Selling som klev in i klubben med att offentligt hänga tidigare ordförande Johan Nikula i media. I vår förening hugger vi inte varandra i ryggen på det sättet! Ett agerande som lämnat en bitter eftersmak.

Det florerar dessutom bilder på nätet med en anställd som firar en Hammarby-vinst – hemma på NP3 Arena mot GIF Sundsvall. Förvisso var detta innan dennes anställning, men ändå. Det ser inte snyggt ut och skapar knappast förtroende för kansliet i en tid då det pratas om vikten av ”GIF-hjärtan”. Bilden skulle självklart ha tagits bort samma dag som anställningen trädde i kraft.

GIF Sundsvall hamnade hjälplöst sist i en nöjdkund-undersökning. Detta viftades bort med förklaringen ”det blir så när det går dåligt sportsligt”. En trist inställning anser vi. Ta åt er, gör om och gör rätt. Lyssna på publiken. På oss supportrar. På oss medlemmar. Det vore fint med en dialog med oss mer än när det kommer till att be om pengar i en swishkampanj eller när vi ska få en liten smäll på fingrarna.

Det har pratats om en nystart efter degraderingen från Allsvenskan. Att nystarten skulle kännas så pass vilsen och kraftlös är oroväckande.
Att GIF Sundsvall är och antagligen kommer vara ett jojo-lag tror vi de flesta har köpt och accepterat. Men vi kräver att föreningen ser över hur den framställer sig själv just nu.

Att plocka fram ödmjukhet, ambitioner, visioner och dialog - det behöver inte kosta en enda krona. Gå tillbaka till rötterna där vi ömsesidigt stöttade varandra. Vi finns här för GIF Sundsvall i uppgång och fall.

Mot Nya Segrar!

Patronerna Sundsvall
Sektion Norr
ANG