"Plan B är påbörjad"
Ett sent kvitteringsmål från Djurgården ser ut att ha spikat igen SDFF:s kista.
Chansen att hänga kvar i Elitettan är mikroskopisk – och ordföranden Mikael Torstensson erkänner sig besegrad.
– Det är ingen som tror på den teoretiska chansen, säger han.
Sundsvalls DFF såg ut att gå mot tre livsviktiga poäng i matchen mot Djurgården.
Då kvitterade hemmalaget till 2–2 med fyra minuter kvar att spela och tre poäng blev till en. Dessutom ådrog sig Sandra Sandberg en knäskada och fick åka med ambulans till sjukhus medan Mona Fahlberg åkte på en hjärnskakning.
– Ett skott som tar på en av våra spelare och ändrar riktning innan den går in. Det är surt. Det krävs mer än ett under för att vi ska vända det här, säger tränaren Fredrik Carström besviket.
Nu krävs det att SDFF gör rent hus i de fyra återstående matcherna samtidigt som duon IFK Kalmar och Östers IF inte får ta en enda poäng medan Hovås får ta maximalt två.
Dessutom måste Sundsvallslaget ta in minst 27 mål för att skaffa sig en bättre målskillnad än Kalmar som ligger på placeringen ovanför nedflyttningsstrecket.
– Det finns en teoretisk chans, men det är ingen som tror på den. Den här säsongen är nog det värsta jag har varit med om någonsin, säger Mikael Torstensson.
Eftersom att laget legat cementerat i botten under stora delar av säsongen så har föreningen redan börjat jobba med en plan för spel i division I.
– Vi började med en plan B redan efter uppehållet i somras, säger Torstensson.
• Vad innebär spel i division I för er som förening?
– Kostnaderna minskar, men det gör även intäkterna. Sedan så får vi se vad som händer på sponsordelen. Kanske kan vi få ett år med samma sponsorintäkter som vi hade i år.
Någon tanke på att bli långvariga i division I finns inte hos Torstensson.
– Tanken är att vi ska ned och vända direkt. Sedan har vi som förening fortfarande som mål att spela i Damallsvenskan. Det kanske låter dumt att säga så när vi åker ur Elitettan, men så är det, säger han.
• Tror du att ni kommer att få behålla spelarna?
– Jag hoppas att vi kan behålla Sundsvallsborna, att de inte väljer andra lag. Inför i år tappade vi mycket, och framför allt har vi saknat Julia Bhy.
En degradering ställer även till problem för klubbens yngre spelare, då SDFF mister sin plats i F19-Elit.
– Vi tappar den då vi inte är en elitklubb. Men vi skulle ha tagit oss en rejäl funderare över det laget i vilket fall, säger Torstensson.
• Vad kommer ni att göra i stället?
– Jag vet inte, för vi har inte kommit så långt i den frågan än.

I dagens enda men väldigt viktiga match i elitettan mötte Djurgården Sundsvall DFF på Stockholm stadion inför endast 85 åskådare.
Matchen slutade 2-2 efter 1-2 i paus.
Djurgården började bra och var det bättre laget de första 20 minuterna Det var stundtals väldigt fint spel och de kom till flera fina lägen främst för Alexandra Höglund och Madeleine Stegius. Tyvärr för deras del var skotten oftast utanför. Med lite mer skicklighet och tur kunde matchen varit avgjord efter 12 minuter. Redan i femte minuten blev Madeleine Stegius fri till höger i straffområdet efter ett fint samspel mellan flera djurgårdare. Skottet gick dock i närmsta stolpen. returen sköt nyförvärvet från AIK, Hanna Droh utanför bortre stolpen.
I nionde minuten kom ledningsmålet på en hörna slagen av Irma Helin. bollen damp ner i straffområdet och just Hanna Droh kunde slå in bollen i mål. i 12:e minuten fick Madeleine Stegius ytterligare en chans att göra mål från ungefär samma läge som vid stolpskottet. Denna gång sköt hon i burgaveln. Här kunde det alltså stått 3-0 till Djurgården.
Istället började hemmaspelarna slarva med passningar. Istället för att anfalla som man gjort i inledningen var det nu mycket spel på mittplan. I 24:e minuten kom kvitteringen av Kacey Richards efter ett långt och högt inlägg mot bortre stolpen. Målvakten Tove Enblom kunde inte hålla bollen. Hon tappade den rakt framför fötterna på Kacey Richards som enkelt kunde slå in bollen i mål.
Efter kvitteringen var det Sundsvall som tog över och hade flera chanser, men de flesta skott gick utanför. På tilläggstid i första halvlek kom ändå SDFFs ledningsmål när Katia da Silva slog in bollen från vänster sida om målet nere vid kortlinjen. Bollen gick förbi målvakt och två djurgårdare till bortre stolpen där Angelica Östlin slog in bollen i mål.
Under nästan hela matchen var djurgårdarna lite för snälla framför eget mål och släppte till flera chanser. Sundsvall gick till pausvila med 2-1-ledning.
Precis efter att andra halvlek startat hade Alexandra Höglund chansen att kvittera då hon vann en duell mot målvakten Josefin Halvarsson långt ute till Höger. Tyvärr för henne och Djurgården sköt hon ett alldeles för löst skott mot mål och en försvarare kunde rensa undan. Några minuter efter den chansen gjorde Höglund även mål men det dömdes bort för offside. Hon var mycket bra i matchen och hade flera chanser. Tyvärr var effektiviteten inte så bra idag. Skotten var för dåliga. Men att leda skytteligan trots att laget ligger i botten säger en hel del om Höglunds kapacitet.
I 68:e minuten hamnade DIF-målvakten Tove Enblom i duell med Sundsvalls Sandra Sandberg som blev illa skadad. Hon bars tyvärr ut på bår och det såg ut som en allvarlig skada. Med elva minuter kvar var det åter nära kvittering. denna gång var det Madeleine Stegius som trots att skottet var väldigt löst, gick det förbi målvakten som dock han ikapp bollen innan den rullade över mållinjen.
I 86:e minuten kom kvitteringen genom skytteligaledaren Alexandra Höglund som äntligen fick på ett skott som gick både på mål och i mål. Två minuter senare kunde hon även gjort segermålet men skottet tog i burgaveln. Djurgården borde ha vunnit då man hade massor med bra chanser men ineffektiviteten och Sundsvalls duktiga målvakt Josefin Halvarsson stod i vägen för det mesta.
/ saxat från Eva Fransson, damfotboll.com (länk)

Kvarnsvedens IK - IF Limhamn Bunkeflo 1-2 (1-1)
2013-08-17 - 13:00 - Ljungbergsplanen

Hammarby IF DFF - Eskilstuna United DFF 0-2 (0-1)
2013-08-17 - 14:00 - Hammarby IP

IFK Kalmar - QBIK 0-0 (0-0)
2013-08-17 - 15:00 - Gröndals IP

Umeå Södra FF - Hovås Billdal IF 3-1 (1-0)
2013-08-17 - 15:00 - T3 Arena