Medelpadsfemman

Omgång 12

Matfors har fått upp ångan och vann våravslutningen på Holmvallen med 2-0. Foto: Kenth Åslin.

Publik: 64

Bottenlaget Fränsta var nära att "stjäla" två poäng av toppgänget IFK Sundsvall 3 hemma på Myggvallen men i slutminuten frälste Kalle Bergström kamraterna med sitt 1-2-mål.
Fränsta tog ledningen i den 57:e minuten genom Kent Larsson men Fredrik Lundqvist replikerade omgående innan då Bergström såg till att spela hem hela poängskörden till Sundsvall.

Publik: 40

Det är många lag som är ute efter den 8:e och sista platsen till Höstfemman.
Två av dem är Hassel och Ljunga, och de möttes på Hasselbacken under lördagen.
Inför matchen hade Hassel, som just innehar plats 8:a, fem poäng ner till Ljunga. Efter matchen skiljde bara två...
Efter Ljungas seger i veckan mot topplaget Ljustorp äntrade västralaget planen med självförtroendet på topp och gav inte hemmalaget en suck utan vann matchen med hela 6-1.
- Vi visste att Hassel inte var att leka med. 13 poäng och 8:e platsen säger ju en del om deras kapacitet. Nu visade det sig att dom kanske inte hade sitt bästa lag för dagen. Men detta förringar inte vår utspelning av dom, säger Ljungas lagledare Roy B Olsson.
Men kanske hade matchen fått en annan utgång om inte Hassel bommat en straff redan i den åttonde minuten?
- Men straff och Viktor Nordlund är något speciellt. En hårt slagen straff vid Viktors vänstra stolpe men har hann dit och rädda bollen. Detta stärkte oss naturligtvis, säger Olsson.
I den 28:e minuten blev det istället gästerna som tog ledningen. Fredrik Lundqvist fick ett smörpass mitt framför målet som han sköt in i gaveln efter gräset och Lasse Perssons lillfinger på bollen hjälpte knapphändigt.

Tio minuter senare föll även 0-2. Efter hörna och hårt tryck lyckades Pierre Björklund i Hassel sätta bollen i eget mål vid den bortre stolpen. Oflyt.
Då syntes det att det inte var Hassels dag.
Något som accentuerades precis innan pausvilan då först en Hasselförsvarare slagit en bakåtpassning till hörna istället för egen målvakt.
David Eriksson skruvade sedan in en hörna direkt i mål till 0-3.
- Dagens delikatess , kommenterar Olsson nöjt.
Protester dock från hemmalaget, som upplevde att de blivit obstuerade från att nå bollen.

Ljunga fortsatte dominera spelet efter paus och det tog bara sex minuter innan även Petrus Nordlund blev målskytt, frispelad av en Hasselförsvarare som misslyckades med en bakåtpassning, och innan kvarten var nådd blev Fredrik Lundqvist tvåmålsskytt. En inbrytning mellan innerback och ytterback och ett distinkt avslut mot borte gaveln ännu en gång var Persson på bollen, men inte tillräckligt.
Ljunga skulle få sex den här eftermiddagen.
I den 64:e minuten spelade David Eriksson fram Alexander Sjödin och 0-6 var ett faktum.
Två minuter senare var man redo att notera sjuan. Hassels kommunalråd i målet, Lars Persson, höll fast Mikael Gidhammar och domaren hade bara att blåsa straff.
- I mina ögon borde målvakten blivit utvisad. Frilägesutvisning, påpekar Olsson.
- Erkänner att jag tog ett fast grepp om midjan och "Pelle Sving" Svensson hade varit nöjd med det livtaget. Det var nog en av de enklast dömda straffar denna säsong, så att säga. Jag promenerade fram mot domaren för att få det välförtjänta röda kortet, men med ett leende och med instämmande från Ljunga så bidde det fortsatt spel. Motståndarna tyckte att jag behövdes, och domaren ansåg inte att det var någon större mening att visa ut mig. Ett mänskligt förbarmande med tanke på rådande resultat, kan man ana, säger Hassels målvakt Lasse Persson.
Persson fick alltså vara kvar på planen, och nöp Gidhammars välplacerade straff.
- Minns att jag gjorde en riktigt, riktigt bra räddning i en pojklagsmatch mot Söröje, men den här var nog snäppet vassare. Straffen klistrades nämligen med ena handen mot stolproten, säger Persson.
Men vad har Lokalfotbollen propagerat för hela säsongen? Jo, att den förfeldade INTE skall lägga straffen. Åttonde missen i år och såvitt jag kan erinra mig är det bara Admir Adra i Svartvik som satt en straff när han själv blivit fälld.
Hassel då? Hade inte dom någonting att säga till om?
Utöver den brända straffen hade man ett par hyfade lägen i första och efter 0-6 fick man lite mer att säga till om och André Svensson kunde även skicka in ett tröstmål med knappt 20 minuter kvar.
- Leder man med 6-0 är det inte alltid så lätt att fokusera på matchen, säger Olsson.
I slutet av matchen var det än en gång dags för Hassels Fitim Ugzmailji att syna ett rött kort efter en andra varning. Lokalfotbollen har tappat räkningen vilken gång i ordningen den gode Fitim åker ut. Tråkigt, duktig fotbollsspelare men en ständigt tickande bomb på planen även om utvisningen idag var mild.
I och med segern är även Ljunga med och krigar om den sista platsen till Höstfemman då man nu bara har två poäng upp till just Hassel.
Detta innebär att Hassel tilläts reducera till 1-6.
Hassel: Hade vi satt straffen från början hade matchen sett annorlunda ut. Nu gör vi i stället några enkla misstag som straffar sig i målprotokollet. En förlust med 1-6 kan man inte förklara bort. Vi gjorde Ljunga till det bättre laget för dagen, säger målvakten Lasse Persson.
Ljunga: För att citera en tränare i vår serie. "Inget roligt lag Ljunga. Dom bara tjongade bort bollen och försökte inte ens spela fotboll, fanns inget som helst fotbollstänk hos dom". Man undrar ju från vilken planet han kommer. Efter 2 matcher och 2 segrar, 6 poäng och 9-2 i mål så vet inte jag vad han har för krav. Nog om detta, lagmaskinen Ljunga IF - "Lirarnas lag" börjar att fungera nu, säger "fårfarmaren" och lagledaren Roy B Olsson.
Hassel: väntar på info
​Ljunga: Samtliga får överbetyg

Erik Gådin satte matchens enda mål när Kuben 3 vann över Selånger 2. Erik Gådin satte matchens enda mål när Kuben 3 vann över Selånger 2.

Kubikenborgs IF 3 - Selånger FK 2 1-0 (0-0)
2013-06-29 - 15:00 - Kubikenborgs konstgräs
1-0 Erik Gådin 81

Domare: Oscar Moss, Sundsvall
Publik: 22

Kuben 3 mot Selånger 2 på Kubens konstgräs var 0-0-matchen som hemmalaget vann med 1-0.
Det skapades nämligen inte några rejäla målchanser under hela matchen och signifikativt för matchen så kom segermålet efter en halvchans. På hörnan som slogs av Bakary Njie gick Erik Gådin upp och kampade om, och fick till en träff som tog på en Selångespelare och ställde vetrankeeperna Anders Aspenrud.
Strax innan hade Gustav Vestberg fått till ett bra skott som "Aspen" räddade till hörna nere vid sin högra målstolpe. Och på den hörnan kom så målet...
Matchen bestod mest av kamp på mitten och när väl forwards kom fram så möttes man av ett bra försvarspel.
0-0 har väl varit ett resultat som speglat matchen och varit mest rättvist.
Kuben 3: Det är nog första matchen på länge som jag inte hade några noteringar i mitt skrivblock. Dagens hjälte blev alltså Erik Gådin vars bror spelar i Svartvik och spöade vårt div. 4-lag med 11-1, så en liten revansch för lillbrorsan, säger lagledaren Roger Norrman.
Selånger 2: väntar på kommentar
Kuben 3: Bra i Kuben var försvarspelarna Stefan Andersson och Marcus Berglind Arnström på mitten stred Sean Kettle med den äran.
​Selånger 2: väntar på info

Joakim Petersson blev matchens enda målskytt på Ljus-torps IP. Joakim Petersson blev matchens enda målskytt på Ljus-torps IP.

Ljustorps IF - Sidsjö-Böle IF 1-0 (1-0)
2013-06-29 - 15:00 - Ljustorps IP
1-0 Joakim Petersson 3

Domare: Thomas Berglund, Sundsvall
Publik: info saknas

Ljustorp fick revansch efter den oväntade förlusten på Ljungalid.
Seger med 1-0 mot Sidsjö-Böle i toppmatchen hemma på Ljustorps IP. Rättvist? Inte ett till spelbilden.
Matchens enda mål föll tidigt då Joakim Petersson höll sig framme i den tredje minuten och spelet var sedan tämligen jämnt första kvarten.
Därefter var det nästan bara Sidsjö-Böle men trots idoga försök med uppspel efter marken och chanser i tiotal inte lyckades man klämma dit en enda fullträff.
Ljustorp försökte hota med snabba kontringar men det var sällan dessa utmynnade i några riktiga farligheter.
Ljustorp: väntar på kommentar
Sidsjö-Böle: Våra avslut var alldeles för tama i kombination med enkla misstag gjorde att vi inte kom upp i normal standard. Ljustorp är duktiga i sitt crosspassningsspel och i sina mottagningar vilket gör att laget fick slita hårt för att möta detta, säger tränaren Adam Bergholm.
Ljustorp: väntar på info
Sidsjö-Böle: Målvakten Fredrik Hultman kontrollerade de sporadiska kontringarna på ett bra sätt. Värt ett omnämnande är även Josef Rahmqvist och Lapi Berisha som slet hårt och skapade chanser.

4-2 Martin Brännström 82

Domare: Per Pålsson, Timrå (började trevande med "spelade upp sig" och var därefter riktigt bra).

Publik: 80

Torpshammar och Sund 2 bjöd på en tidvis tuff match men som emellanåt bjöd på riktigt fint spel.
Inledningen av matchen var jämn och båda lagen gick och "kände på varandra". Men efter att hemvändaren Joakim Jonsson gjort 1-0 i den 17:e minuten och 2-0 lite drygt tjugo minuter senare var det Torpshammar i förarsätet resten av matchen.
I inledningen av den andra halvleken satte först Ali Soroush Mirzad och minuten senare bjöd Sund 2 på ett självmål.
Därefter verkade hemmalaget nöjt för dagen och slappnade av. Sund 2 var inte sena att hugga och fick också till två mål genom David Lundqvist och Martin Brännström. Där tog sedan måljakten slut och Torpshammar är tack vare segern fortfarande med i snacket om att ta sig till Höstfemman.
Torpshammar: Första halvan av första halvlek var det ganska jämnt men efter vårt 1-0-mål så tog vi över mer och mer. I andra halvlek ägde vi spelet ganska rejält och vi fick även utdelning. Med 20 minuter kvar fick plötsligt Sund extra energi och skapade några lägen och dom fick även in två mål som kändes lite onödiga. Vi tappade lite ork och blev lite ofokuserade. Kändes annars som en match där vi borde kunnat hålla nollan, säger tränaren Tommy Göransson.
Sund 2: väntar på info
Torpshammar: Hela laget skall ha beröm med ett extra plus till nyförvärvet Ngema Tebogo som besitter nått utöver det vanliga när det gäller arbetskapacitet.
​Sund 2: väntar på info

Alnö IF 2 - Stöde IF 2/Nedansjö IK 4-1 (0-1)

Publik: 32

Matchen inleddes trevande från båda lagen, där ingen tog kommandot. Efter cirka kvarten tog hemmalaget över och hade ett bra grepp om händelserna. Närmare än ett skott i stolpen på en frispark kom man dock inte.
I stället var det bortalaget som bjöds på en straff då en hemmaspelare slog ett felpass och friställde en bortspelare och målvakten Kevin Källström tvingades att fälla denne, med straffspark som följd. Nämnde Källström gjorde dock en fin räddning på Tomas Erikssons straff, men på returen var han chanslös och Alnö 2 kunde, något missvisande, gå in till paus med 0-1.
Den andra halvleken var bara två minuter gammal då Alnös högeryttermittfältare Adam Johansson fick ett fint pass av Johan Holmgren. Adam spelade snett inåt bakåt till Jesper Nyman, som satte 1-1.
Ytterligare några minuter senare fick Niklas Wood en bra pannträff på en hörna med 2-1 som resultat på matchuret.
3-1 kom i den 72:a minuten och något turligt för hemmalagets del, då en långboll studsade över bortalagets utrusande målvakt Axel Hedenström och Måns Lind kunde enkelt rulla in trean i öppet mål.
4-1 gjorde samme Lind på en straffspark i matchens sista minut och Alnö 2 avslutade därmed vårens spel med säsongen tredje seger.
Alnö 2: Resultatet var helt i sin ordning. Stöde/Nedansjö hade förutom målet inte ett skott på mål, säger Alnö 2:s tränare Tomas Berglund.
SIF 2/Nedansjö: Väntar på info
Alnö 2: Mittbacken Christoffer Svensson, som gjorde sin första match på ett par veckor, gav backlinjen den stablitet som saknats under ett par matcher.

Matchen sett med Holmögon (Kenth Åslin):
Det blev stryk i den sista omgången före sommarvilan för Holm. Gästerna kunde vinna med 2-0 efter att ha haft ledningen med 1-0 i halvtid.
Första halvlek gick till Matfors som höll i det mesta av spelet och skapade således också de flesta chanserna. Men det skulle dröja till mitten av halvleken innan gästerna fick hål på Holmarna. Detta genom att man gick bort sig i högerförsvaret och att MIF:s Adam Forsström som höll sig framme och enkelt kunde vricka in bollen förbi Stefan Bjertung i hemmamålet.
Andra halvlek blev jämnare men det skapades färvånansvärt lite chanser matchen igenom. Finliret lyste också med sin frånvaro.
I den 74:e min fick Philip Andersson på en riktig rökare tio meter utanför straffområdet och ställde Holmmålvakten, Thomas Åslin, helt. Thomas, som bytt av Stefan Bjertung som kände sig sjuk och orkeslös.
Holm försökte och försökte men det ville sig inte utan man får gå på semester med en förlust i baken.
Matchen sett med Matforsögon (Philip Andersson):
Holmvallen var i fantastiskt skick så spelet som lagen bjöd på var nästan ett hån mot planskötarna.
Vi, med nytt spelsystem, började matchen med en rätt låg press och lät Holm rulla ut bollen till sina backar som oftast valde att transportera bollen upp till mittlinjen för att sedan hitta någon längre boll bakom våra backar. Vi hade ju som sagt en låg press så de längre bollar som kom styrdes alltjämt undan utan några större problem.
Holm däremot klev upp i en väldigt hög press och tillät oss inte att starta boll på ytterbackar. De försök som gjordes slutade oftast i en längre boll.
Adam Forsström som ensam anfallare slet på bra och skapade en del halvchanser och i den 24:e minuten fick han efter en fin löpning trycka in 1-0 med en högeryttersida.
Varken vi eller Holm bjöd på något bländande spel. Vi hade en hörna i insidan på bakre stolpen och några hyfsade situationer där man kanske borde kunna gjort åtminstone en balja till.
Holm kändes inte direkt farliga utom någon gång när dem hittade Kalle Gissberg eller Mattias Engman på fötterna i mitten.
I andra halvlek så kan jag inte minnas några jättelägen, jag tycker ändock att vi kommer till rätt okej chanser men det är det där lilla extra på slutet för att komma runt till en solklart chans som saknas.
Spelet ser väl egentligen lite ut som i första halvlek, mycket längre bollar och ganska lite etablerat spel på respektive offensiv planhalva.
I mitten på andra så får vi ett inkast jäms med straffpunkten och bollen kastas in i straffområdet och nickas undan av en försvarande Holmare. Den småstudsar ut cirka 4-5 meter på straffområdet där undertecknad möter med sträckt vrist, inte ens Lokalfotbollens Janne Pehrsson hade kunnat nypt den bollen, och vi gör således 2-0.
I slutet av matchen tycker jag dock att vi tappar innermittfältet samtidigt som Holm fyller på med en mittback i deras anfall men lyckligtvis skapas det inget nämnt värt.
En otroligt skön 2-0 viktoria mot ett bra Holm.
Holm: Det kändes energifattigt och tamt. Vi har väldigt svårt att skapa något konstruktivt framåt. Vårt anfallsspel har gått i baklås. Nu tar vi ledigt och laddar batterierna inför hösten, avslutar Thomas.
Holm som inleder hösten med att möta Ånge IF i DM den 24 juli på Holmvallen. Då ska energin finnas där igen, säger tränaren Thomas Åslin
Matfors: Väntar på info
Holm: Idag är det svårt att lyfta fram någon enskild spelare som höjde sig över mängden. Skall i så fall vara mittbacken Patrik Mattsson som återigen gör en stabil insats. Synd att han drar på sig en onödig varning i slutskedet bara.
​Matfors: Adam Forsström gjorde ett bra jobb som ensam forward, skapade en del på egen hand. Johan Bergström är som alltid guld värd på mitten, både vinner och fördelar boll på ett bra sätt. Målvakten Jonas Dunberg var riktigt bra idag, mycket stabila ingripanden när det väl behövdes och så som han styr försvaret är han i allra högsta grad anledningen att MIF efter 10 spelade bara har släppt in sex mål.