Matchfakta & Referat

Medelpadsfyran

Omgång 14

Johan Smott brukar göra mål på Essvik. Så även idag. Se bilden längre ner vid matchreferatet. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Johan Hammar-ström cykelsparkade in 1-0 för Alnö. Johan Hammar-ström cykelsparkade in 1-0 för Alnö.

Matchen:
Alnö tog en viktig 4-2-victoria hemma på Släda mot Östavall och fortsätter att skugga Sund i tätstriden.
1-0 kom efter dryga halvtimmen av Johan Hammarström på bicycleta efter Per Axelssons inlägg från kortlinjen och samme man satte även 2-0 efter stolpretur från en decimeter i den 36:e minuten.
Nästan direkt i andra visade även Östavalls Håkan Göransson att han kan göra mål med en brassespark och kopierade i det närmaste Hammarströms mål.
Måns Hellberg gjorde ganska snabbt 3-1 och återgav Alnö sitt tvåmålsförsprång.
I den 67:e minuten skarvade Pär Malmberg in Östavalls andra reducering och det blev lite nerv i matchen.
Närmare än ett skott mitt på målvakten Joakim Grannas kom man inte utan med åtta minuter kvar drev Patrik Kerttu in från vänsterkanten och skickade upp bollen i Robert Karlssons vänstra X och tre poäng säkrades.
Tränarsnack:
Alnö: Jag ljuger inte om jag säger att vi hade 90-10 i bollinnehav i första halvlek. Östavall hade parkerat bussen framför sitt mål och försökte då inte ens anfalla. I andra nådde vi inte upp till samma spelnivå men allt annat än tre poäng till oss hade varit rena rånet, säger tränaren Pontus Melander.
Östavall: Vi var inte så långt från ett kryss idag. Vid 3-2 hade vi likaväl kunnat gjort 3-3. Alnö satte dock sina chanser, var spelskickliga och vi fick inget gratis och de vann välförtjänt, säger tränaren Jonas Westring.
Bäst på plan:
Alnö: Johan Hammarström, Patrik Kerttu och Per Axelsson höjde sig över mängden idag.
Östavall: Defensiva mittfältet med Jonas Sjöberg och evigt unge David Norberg, 41, skall ha beröm. Plus även till bröderna Andersson, Jesper och Joakim.

Vad månde bliva av Sunds 14-årige jätte-talang Amaro Bahti-jar? Vad månde bliva av Sunds 14-årige jätte-talang Amaro Bahti-jar?

1-7 Henric Nylund 88
Domare: Thomas Berglund, Sundsvall (som vanligt lugn och bra).
Publik: 30
Matchen:
I en blöt tillställning vann de röda från Maland klart över Medskogs på Viforsplan.
Hemmalaget stretade emot bra i en dryg timme, sedan rann gästerna ifrån till en klar 7-1-seger.
Själva matchen bjöd på mer kamp än skönspel. Sund fick en drömstart i den femte minuten då Medskogs fipplade med bollen i eget straffområdet och Jakob Melander kunde enkelt rulla in 0-1.
0-2 kom efter en halvtimme genom formstarke Dennis Bergström som efter ett fint inspel från André Westergren kunde chippa in bollen.
Sex minuter senare kunde samme man stöta in 0-3 efter framspelning av för dagen hete Jakob Melander. Det var Bergströms femte mål på två matcher.
Efter det slappnade Sund av och Medskogs tilläts komma tillbaka och efter lite Sundslarv på egen planhalva kunde hårt jobbande Jakob Melin reducera.
Medskogs hade en bra period i inledningen av andra och hade man fått in en 2-3-boll kunde det blivit spännande.
Istället frispelade Jakob Melander Stefan Näslund till 1-4 i den 66:e minuten. Ett mål som hemmalaget ville ha bortdömt för offside.
Där dog matchen för Medskogs.
Sund gjorde sedan flera byten och ökade takten och allt fler gröna spelare började knäa och krampsymptomen spred sig inom laget vilket gjorde att Sund fick utdelning för sin passningsskicklighet.
1-5 kom efter ett missförstånd i Medskogsförsvaret, en egen spelare nickade in bollen men Stefan Näslund var där och störde och fick således målet. Snällt av domare Berglund.
Med knappa kvarten kvar kom matchens behållning. 14-årige Amaro Bahtijar väggade sig igenom hela Medskogsförsvaret och lade behärskat in bollen i Medskogsmålvakten Roger Magnussons högra hörn. Stort jubel på plan och på bänken för Sundarna, som Lokalfotbollen tidigare sagt; "här har Sund någonting på gång som har det lilla extra".
- Han tar verkligen för sig och kommer närmare och närmare en ordinarie plats i startelvan, säger tränaren Henrik Öhman.
Henrik Nylund fick i den 89:e minuten stänga matchen med en sjutumsspik efter ett vackert anfall signerat unge Felix Schmidt.
Medskogs: Efter en jämn inledning av andra halvlek låg vi på för ett 2-3-mål och då hade vi skakat om dom. Sund skällde på varandra och var verkligen frustrerade och vi hade fått dom dit vi ville och var verklgen på G. Tyvärr fick dom ett offsidemål, 1,5 meter, till 1-4 och efter det orkade vi inte resa oss. Typiskt att när det går ont får man även domsluten emot sig. Det här var ändå en välspelad match på en regnblöt plan och det är egentligen inte mot Sund vi skall ta dom poäng för att klara oss kvar, säger tränaren Göran Sundqvist.
Sund: Tyckte vi hade bra kontroll på händelserna på planen. Vi var lite okoncentrerade ett tag i början av den andra halvleken men gjorde några byten och ökade takten och Medskogs blev trötta, säger Henrik Öhman.
Medskogs: Anfallaren Jakob Melin slet kopiöst och visade att han är bäst tränad i laget trots att han var borta hela våren p g a skada.
​Sund: "Elake" anfallaren Jakob Melander tillsammans med den urstarke mittfältare Stefan Näslund var lagets bästa. Även lagkaptenen André Westergren visade fin form från sin vänsterbacksplats.

Johan Smott (# 7 längst till vänster) nickar in 1-0 på hörna till Svartvik redan i den sjätte minuten. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Utvisning: Christian Isaksson 88
Domare: Mattias Uppling, Sundsvall (hela domartrion skall ha godkänt)
Publik: 90
Matchen:
Svartvik spelade fotboll matchens första sex minuter och sista tre. Det räckte till en 3-2-seger i derbyt mot Essvik uppe på Hemmanet.
Segermålet inskjutet med matchens sista spark av Arvid Backlund.
Surt för Essvik som ledde med 2-1 så sent som i den 89:e minuten...
Matchen inleddes förtroendeingivande första tio.
Johan Smott hade ett kanonläge att ge Svartvik ledningen redan i den första minuten men fick ingen riktig träff på Hampus Olssons passning.
Smott revanscherade sig i den sjätte minuten då han tidigt mötte Christofer Gredemyrs perfekta hörna och bollen studsade in vid den första stolpen.
Ett par minuter senare fick Essviks Peter Mackin på ett bra skott men målvakten Daniel Micene hann ner och rädda vid sin vänstra stolprot till hörna.
Den efterföljande hörnan blev farlig. I bortre delen av straffområdet glömdes Daniel Carlstein bort av hemmaförsvaret och naturligtvis nådde bollen honom. Hans skott gick halvmetern under ribban men Micene släppte den ändå förbi sig. Såg nästan ut som om han trodde skottet skulle gå över. I vilket fall var det utjämnat.
Därefter bjöds det långa stunder på antifotboll. Det var inte många passningar som hamnade rätt. Svartviks passningsspel var nästan obefintligt medan Essvik hela tiden skulle slå den avgörande passningen direkt. Istället för att försöka komma runt på kanterna slogs alla bollar på djupet i mitten. Endera gick dom till inspark eller så ner till målvakten Micene, som hela tiden var snabbt ute ut sitt straffområde och avvärjde minst ett tiotal gånger och kvävde eventuella farligheter i sin linda. Vaket!
Essvik var emellertid närmast ett ledningsmål i första. Hampus Olsson fick se sin nick räddas på mållinjen efter dryga halvtimmen och Peter Mackin sköt långt utanför i bra läge mitt framför mål vid straffområdet. Visserligen attackerad men nog borde han fått det skottet på mål.
Sex minuter in i andra var jag på säker att notera 2-1 till hemmalaget. Essviks Hampus Andersson skänkte bort bollen till Kristoffer Godin mitt på egen planhalva när hela laget var på väg framåt. "Godda" drev mot mål och från straffområdet drog han till men gästernas duktige keeper Nicklas Lindberg kom ut bra, täckte vinkeln och svarade för en fin reflexräddning. Linderg tippade även "Goddas" frispark från 25 meter till hörna efter dryga timmen spelad.
Två minuter senare tog Essvik ledningen. Christian Isaksson nådde högst på en hörna och nickade ner den i marken och in bakom Daniel Micene. Föga anade man då att "Chippen" sedermera skulle gå från matchhjälte till syndabock.
Båda lagen vaskade sedan fram några halvchanser och när klockan tickade upp mot full tid talade allt för att gästerna skulle ta säsongens första seger mot Svartvik.
I slutminuten blåste domare Uppling frispark för Svartvik istället för att låta laget ha fördel av bollen. Något som upprörde såväl hemmapublik som spelare då hemmalaget var på väg att få till ett farligt avslut. I samband med frisparken blev EAIF:s målskytt Christian Isaksson utvisad.
Arvid Backlund lade en perfekt frispark djupt ner mot Essviks mål och där forcerade Hampus Olsson in kvittering med huvudet och då var det inte längre någon svartvikare som klagade på det tidigare domslutet...
Med en man mer på planen jobbade Svartvik till sig en hörna på övertid och på Kristoffer Godins hörnspark drog Arvid Backlund till direkt och 3-2 på matchens sista bollträff var ett faktum och vilt jubel bland alla röda medan Essviks lagledare Thomas Wallberg stoppade kepsen i munnen i ren förtvivlan.
Spelmässigt en skitmatch men den hade i alla fall ett spännande och oväntat slut.
Och i ärlighetens namn - slutresultatet var inte helt rättvist.
Matchens samtliga fem mål kom förvrigt efter fasta situationer och båda lagen agerade lika försvarsstarkt som svenska landslaget vid dom tillfällena. Det hade t o m kunnat bli ett par mål till på liggande boll.
Svartvik: Vad säger man mer än att "derby är derby"? Ibland är det häftigt med fotboll, eller hur? Vi visade mer inställning sista fyra minuterna än under hela matchens tidigare 88. Innan dess hade jag köpt kryss fem dagar i veckan om någon erbjudit mig detta. Tycker nästan synd om Essvik idag men det är inte alla år man får uppleva en derbytrippel, säger tränaren Patrik Chruzander.
Essvik: Surt sa räven. Vi hade inte ett dugg koll på deras fasta situationer. Otroligt orutinerat! Vi släppte in mål på fasta i förra matchen också. Vet inte vad jag skall säga mer, suckar den bedrövade tränaren Tony Lundberg.
Svartvik: Kristoffer Godin, Olssönerna Niklas och Hampus samt inhopparen Pontus Serrander Eriksson.
​Essvik: Marcus Sjöström och Linus Olsson var ett stabilt mittlås och längst bak var djärve målvakten Nicklas Lindberg hela tiden på tårna.

Vem där? Om inte den gamle måltjuven Fredric Dahlgren som i höst gjort comeback i Svartvik. "Figge" har numera lagt sig till med en väl tilltagen rondör men den kommer säkert att tränas bort vad det lider. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Två mål på direkten för Christoffer San-chez i sin återkomst från Sund till Kov-land. Två mål på direkten för Christoffer San-chez i sin återkomst från Sund till Kov-land.

Matchen:
Söders öppnade matchen bra hemma på Sidsjövallen men åkte på ett snopet baklängesmål i den sjunde minuten - Sebastian Åsén.
Hemmalaget fortsatte hålla spelet upp och vaskade fram några bra chanser men fick aldrig någon utdelning utan Kovlands nyförvärv från Sund, Christoffer Sanchez, målade två gånger om och pådrivaren Tobias Lundström satte sedan KIF:s fjärde mål i den 34:e minuten.
Minuten senare fick Henrik Pedersen sitt andra gula kort och fick ta en tidig dusch.
- Domaren misstolkade "Hank". Han skrek "ta tag i spelet" till sina lagkamrater men domaren trodde han syftade på honom och halade upp det gula kortet. Det var hans andra så han blev utvisad, suckade Söders tränare Mikael Kotermajer.
Med 0-4 i baken efter dryga halvimmen fanns ingen återvändo för Söders även om Bakary Dampha fick till en reducering precis innan pausvilan.
Kovland fick mer ytor att spela på och ett effektivt bortalag kunde till slut dubblera sin ledning från den första halvleken från 4-1 blev till 8-2.
Söders: Skrämmande! Vi hade ett fruktansvärt dåligt försvarsspel. Vet inte vad det är för spöke som finns i laget. Vi spelade, tro det eller ej, bra framåt idag. Kom runt på kanterna, slog inlägg och skapade många chanser. Åkte sedan på kontringar och när Kovland lyfte in bollarna i vår box så gjorde dom mål. Spelmässigt var vi lika bra som Kovland så någon egentlig 2-8-match var det inte men dom var verkligen effektiva, säger tränaren Mikael Kotermajer.
Kovland: En riktigt bra genomförd match. Tobbe (Lundström) manade hela tiden på grabbarna och såg till att dom hela tiden var på tårna, säger tränaren Fredrik Åhsén.
Söders: Dennis Marzouki är bra varje match på mitten. Mattias Enström hoppade in som defensiv mittfältare i andra och vann massor av bollar såväl i luften som efter backen.
Kovland: Mittfältaren Tobias Lundström nötte nästan på egen hand ner Söders. Yttrarna Sebastian Åsén och Joel Säterberg var inblandade i flera av Kovlands mål tack vare sin snabbhet och sina perfekta inspel och inlägg in i boxen.

Khoger Friad satte Kubens tredje mål med en bicycleta. Khoger Friad satte Kubens tredje mål med en bicycleta.

IFK Sundsvall 2 - Kubikenborgs IF 2 0-3 (0-1)
Matchen:
På Westhagen möttes andralagen i IFK Sundsvall och Kubikenborgs IF i en viktigt match i den nedre regionen av tabellen.
IFK började piggt och satte full fart mot Kubenmålet i inledningen och Anton Vänglund i gästernas mål fick bl a avvärja med en snygg benparad.
Allt eftersom matchen gick jämnade spelet ut sig och Kuben tog sedan över mer och mer ju klängre matchen led.
I den 22:a minuten jobbade Kuben fram en frispark, ganska precis på straffområdeslinjen sedan Kevin Wöhrman blivit neddragen. Ayhan Yagci stegade fram och pricksköt genom luckan i muren, 0-1.
Därefter hade Kuben ett antal fina målchanser att göra 0-2.
Efter en halvtimme var Kevin Wöhrman igenom men IFK:s målvakt Simon Möller gjorde en bra räddning.
En minut senare var det Zakaria Bel Mekkis tur men bollen smet utanför.
IFK var inte ofarliga och i den 40:e minuten stack man upp i en kontring men Anton Vänglund räddade sitt mål från påhälsning ännu en gång med en benparad.
I slutminuten av den första halvleken drogs Zakaria Bel Mekkis ner i straffområdet och domaren blåste i pipan och pekade på straffpunkten.
"Zackas" lade straffen själv och ni som läser Lokalfotbollen regelbundet vet vad som brukar hända när någon förfördelad själv skall lägga straffen. Jo, han missar - och så även denna gång. Eller rättare sagt så gjorde Möller en fin straffräddning.
- Trots allt så går vi till pausvila med 1-0 fast det kunde ha varit mer med tanke på våra målchanser, säger stf lagledaren Roger Norrman.
Elva minuter in i den andra halvleken tog "Zacka" revansch på sig själv då han svarade för matchen prestation. Efter ett solonummer placerade han till slut bollen i Simon Möllers bortre högra hörn.
- Zacka var besviken på sig själv för den missade straffen men bet ihop och tog snabb och vacker revansch, säger Norrman.
Fyra minuter efter 0-2 drog IFK:s mittback och lagkapten Oscar Ulin på sig sitt andra gula kort och blev utvisad.
Kuben hade sedan inga större problem att hålla IFK borta från sitt mål och med åtta minuter kvar vann Christoffer Schmidt en höjdduell inne i IFK:s straffområde. Bollen letade sig fram till Khoger Friad som med en bicycleta satte 0-3 och punkterade matchen.
IFK 2: Egentligen var det en jämn match men Kuben var tyngre i båda straffområdena. Vi hade några chanser till först 1-0 och sedan 1-1. Efter 0-2 och vår utvisning gick vi ner och spelade 3-3-3. Vi måste ju i alla fall försöka men då blev det luckor bakåt och dom kunde göra 0-3. Vi behöver ta poäng nu om vi skall kunna hänga kvar. Tycker ändå att vi gjorde en bra och diciplinerad insats idag men hade inte marginalerna med oss, säger ledaren Tomas Torstensson.
Kuben 2: Sett till målchanserna så vann vi rättvist. Det tycker jag nog, säger lagledaren Roger Norrman.
IFK 2: Målvakten Simon Möller hade ingen skuld i baklängesmålen och räddade bl a en straffspark. Duktig var även anfallaren Nicklas Silversved, det var bara målen som saknades.
Kuben 2: Målvakten Anton Vänglund. Det är en stryrka att kunna göra viktiga räddningar trots att man inte har så mycket att göra. På högerkanten skall det plussas för backen Robin Holmlund och yttermittfältaren Kevin Tumfart och i kedjan den ständige oroshärden för många försvar, Zakaria Bel Mekki.

18-årige Felix Drew-sen svarade för en fin insats på mittfältet och krönte den även med ett mål. 18-årige Felix Drew-sen svarade för en fin insats på mittfältet och krönte den även med ett mål.

5-1 Jimmie Nordberg 61
Domare: Anton Öström, Sundsvall (lugn och harmonisk och hade en bra dialog med spelarna).
Publik: 25
Matchen:
Lucksta hade inga besvär att lägga ett (t)rött Söråker på rygg. Arbetet under fredagens konsert med Mando Diao hade tydligen tagit på krafterna och hemmalaget vann utan att förta sig med 5-1.
Lucksta tog tillfället i akt och inedde i högt tempo från start och redan efter sex minuters spel låg första bollen bakom Peter Rönnqvist i SFF-målet, ditförpassad av Stefan Krantz efter Jimmy Ilvonens fina snett-inåt-bakåt pass från högerkanten.
Jimmy Ilvonen satte sedan själv 2-0 i den 33:e minuten på en målvaktsretur efter skott från Robert Johansson.
"Robban" låg även bakom 3-0 fem minuter senare då han fripetade Mattias Svelander inne i straffområdet.
Söråker samlade ihop sig inför den andra halvleken men fick en magsugare direkt när Felix Drewsen tråcklade in en ny målvaktsretur. Åter efter skott från Luckstas spelande tränare Robert Johansson.
Söråker jobbade i alla fall till sig ett tröstmål i den 55:e minuten - och det var vackert. Ett snyggt anfall avslutades med att Tommi Torvela tryckte dit en bredsidesvolley från 23,5 meter.
Målet hade dock ingen funktion när det gällde matchutgången och sex minuter senare kunde Jimmie Nordberg, för dagen mittback, pricka in 5-1 i den bortre gaveln efter en hörnvariant. Matchens sista fullträff.
Lucksta: Vi gör en bra match och fick kanske en liten enklare resa än vi trodde på förhand. Söråker såg lite trötta och tunga ut och inte direkt fysade. Kul att få göra många mål för första gången i år. Lite smolk i glädjebägaren dock att vi inte fick hålla nollan, säger spelande tränaren Robert Johansson
Söråker: väntar på återkoppling.
Lucksta: Mittbacken Jimmie Nordberg och innermittfältaren Felix Drewsen snäppet bättre än sina lagkompisar i ett bra Lucksta.
Söråker: väntar på info