Samuel Fisk var säkerheten själv bakåt och nickade in 1-0 framåt när Söråker tog en viktig 2-0-seger på Essviksvallen. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Söråker bäst i nervöst bottenmöte
(2014-07-30)
Söråker vann den viktiga ödesmatchen på Essviksvallen sedan man utnyttjat två hemmamisstag i den första halvleken.
Någon välspelad match var det emellertid inte, alldeles för många felpass och felbeslut i avgörande lägen. Något som antagligen berodde på både nerver och avsaknaden av självförtroende i de båda lagen.
– Det får se ut hur som helst bara vi vinner. Nu tänker vi rida på den här vågen, säger Söråkers tränare Stefan Hellberg efter matchen.

Litade på motståndarnas misstag

Det syntes att matchen gällde mycket då inget av lagen vågade kliva på framåt och ta initiativ utan verkade förlita sig på att försöka ta tillvara på moståndarnas misstag.
Första chansen till Söråker efter en för snäv bakåtpassning men EAIF-keepern Niklas Lindberg vann motlägget mot Jonas Nordström. Ett av Lindbergs få lyckade ingripanden under den första halvleken.
Strax därpå, i den 16:e minuten, var det gästernas keeper Mikael Gustafssons tur att göra en fadäs då han bommade en utrusning utanför straffområdet.
Alexander Laggren jobbade förtjänstfullt hem och säkrade bakom. Det var förvrigt "G:s" enda misstag i matchen.
I den 21:a minuten kom nästa försvarsmiss – och då blev det baklängesmål.
Essviks mittback Daniel Carlstein gav slarvigt bort en hörna till Söråker och på Tommi Torvelas flaggspark hängde Niklas Lindberg i hemmamålet tvätt och mittbacken Samuel Fisk kunde gå till väders och enkelt nicka in det viktiga ledningsmålet.

Utspark i ryggen blev baklängesmål

Sju minuter senare ställde duon Lindberg och Carlstein till det igen. Lindberg sköt en utspark i ryggen på sin mittback som i sin tur inte fick kontroll på situationen utan tappade bollen som siste man till Jonas Nordström som avancerade ett par meter innan han från 18 meter med bredsidan enkelt rullade bollen förbi en uppgiven essvikskeeper som lämnat 80 procent av sitt mål vidöppet.
Essvik skapade flera möjligheter att komma tillbaka in i matchen men blev vid varje tillfälle stoppade av Söråkers målman Mikael Gustavsson som avvärjde åtminstone tre rena frilägen, varav Marcus Sawerts avslut med nyllet i slutminuten av den första halvleken. "G" tog även hand om Sawerts tama retur.

Målvaktsbyte i paus

Inför den andra halvleken tog EAIF-ledningen beslutet att byta keeper. Ut med Lindberg, in med Michel Sjödal. "Micha" kom in och spikade igen och svarade för flera fina parader och borde ha spelat till sig en ordinarie målvaktströja.
Essvik visade i den andra halvleken stundals takter att man ville komma ikapp i målprotokollet men det ville sig inte i dom avslutande lägena. Kristoffer Lust var pigg och skapade en handfull lägen åt sig själv men kom inte närmare än en stolpträff i den 71:a minuten samt tvingade "G" till ett par bra parader att lägga till dom övriga, bl a på Robert Dückhows distansskott.
Jonas Nordström fick i den 77:e minuten ett gyllene tillfälle att stänga matchen men sköt från 15 meter 20 meter utanför och bollen hamnade t o m bortom parkeringen...
I slutminuten fick unge inhopparen Oliwer Lindgren i stort sett öppet mål från bara ett par meters håll men "Micha" Sjödals närparad höll hög klass.

"Tabellen ljuger aldrig"

Söråker utnyttjade två Essviksmisstag i mitten av den första halvleken, något som i slutändan räckte till seger och tre viktiga poäng i bottenstriden.
– Det får se ut hur som helst bara vi vinner men som vanligt bränner vi massor av chanser. Nu tänker vi rida på den här vågen, säger Söråkers tränare Stefan Hellberg efter matchen.
– Två försvarsmisstag kostade segern samtidigt som vi missar våra lägen framåt. Nu känns det tungt men tabellen ljuger aldrig, säger en besviken Henri Sjödal i Essvik.

Toppmän i bakre leden

Trots förlusten skall fyra spelare lyftas fram i Essvik och det är vänsterbacken André Gür, brytsäker och som även vårdade sina uppspel, ovana mittbacken Jack Granholm klev ner från sin anfallsposition och löste sina uppgifter med tajming och ettrighet trots sin brist på längd. Även uppspelen satt oftast till rätt adress. Framåt var Kristoffer Lust just framåt och hade med lite flyt även blivit målskytt. Eric Björk hoppade in och visade gott gry och att det finns talang i div. VI-laget.
Söråker hade sina toppmän i de bakre leden. Mikael Gustafsson må vara otränad men var kanske den som räddade hem trean till sitt lag. Mittbackarna Samuel Fisk och Alexander Laggren bildade ett svårforcerat lås. I övrigt så skall hela laget ha beröm för sin kampvilja även om själva spelade hackade.

/ Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu

Tillbaka till omgång 12

Essviks AIF – Söråkers FF 0–2
2014-07-30 - 19:00 - Essviksvallen
0-1 Samuel Fisk 21
0-2 Jonas Nordström 28
Domare: Mattias Uppling, Sundsvall (mycket bra!)
Publik: 83

Fler bilder från matchen kommer att läggas in senare.

Söråkers målvakt Mikael Gustafsson visade pondus mellan stolparna och höll nollan. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.