Div. I Norrland, damer

Omgång 17

Jessica Hurtado satte 1-0 på straff. Jessica Hurtado satte 1-0 på straff.

Alnö blåste IFK Timrå av planen
Efter att IFK Timrå, skrällbesegrat Selånger på bortaplan, hade man förväntat sig en jämn och spännande match på Släda men IFK Timrås fina spel  från den matchen var totalt  bortblåst. I stället tog Alnö tag i taktpinnen direkt och redan efter fem min stod det 1-0 till hemmalaget efter mål av Paulina Byström. Tolv minuter senare var målskörden dubblad då Emelie Birgersson från nära håll kunde peta in bollen bakom Timråmålvakten Madeleine Sjödin efter ett mycket passivt försvarsspel - och värre skulle det bli för gästerna... Att försöka dribbla som sista man (läs kvinna) i försvaret kan ofta vara förödande och denna gång var det så också. Erika Engblom pressade och blev fälld och straff tilldömdes. Duktiga Jessica Hurtado satte straffen stensäkert och 3-0 stod på tavlan efter dryga halvtimmen spelad.
Timrå då? Tja, förutom en frispark av Emma Westlund i slutet av halvleken hade man inte mycket framåt att komma med.
Alnö kunde gå till halvtidsvila med välförtjänta 3-0 i ryggen.
I andra halvlek tryckte Timrå på men utan att nämnvärt sätta Alnös försvar på några större prov. I stället hade Engelina Nygren ett par bra lägen att sätta fyran men Timråmålvakten Sjödin gjorde ett par bra ingripanden. Timrås Emelie Åkersten blev dessutom utvisad i den 68:e minuten p g a otillåtet språkbruk, ytterst ovanligt bland damfotbollen.
I den 81:a minuten kom matchens vackraste mål. Alnös Jessica Hurtado spelade fram Ellen Löfqvist som sköt ett kanonskott, ribba in.
hemmatjejerna hade sedan bud på både 5- och 6-0, bland annat en stolpträff av Engelina Nygren men 4-0 stod sig matchtiden ut.
Hela Alnölaget förtjänar beröm för en gedigen laginsats med ett litet extra plus för unga backen Maya Hulinder.
Pris till bästa spelare vardera lagen gick till Elin Rydberg i Alnö och Marielle Bergman i Timrå.
IFK Timrås tränare Anders Westlund var inte glad efter matchen och om vi tar bort de värsta kraftutrycken:
- Katastrof! Jag orkar inte ens prata om det, suckar en mycket besviken Timråtränare efter matchen. Lokalfotbollens utsände förstår honom.
- Vi hade en bra urladdning i första. Hög energi och fart i benen var nyckeln till segern, säger Michael Brundin, normalt tränare för Alnös div. II-lag.
Alnö tog därmed kloss på Spöland Vännäs ovanför nedflyttningsstrecket medan IFK Timrå nu får det allt tuffare att kravla sig över ovanstående streck. Redan på lördag har man en 12-poängsmatch då laget från järnvägsknuten Vännäs, Spöland Vännäs IF, kommer på besök - sista chansen att hänga med tåget eller bli kvar på perongen.
/ Lokalfotbollen.nu

Timrå grep sista halmstrået
Timrå tjejerna har i tidigare matcher haft ovanan att inte vara på tårna i från början och därmed hamnat i tidigt underläge.
Men denna gång var det annat och det fick Spöland Vännäs erfara.
Unga Alva Grahn fick chansen från start och hon tackade för förtroendet genom att göra 1-0 redan i den tredje minuten.
Timrå ångade på och efter sex minuter kunde en frispelad Erika Persson göra 2-0 till hemmalaget.
Hemmatjejerna dominerade totalt och hade även bud på flera mål.
Efter halva halvleken började dock Spöland Vännäs tjejerna inse att det faktiskt var match och började ta över spelet dock utan att på allvar hota Timråförsvaret och 2-0 stod sig till halvtidsvilan.
Andra halvlek inleddes ganska händelsefattigt. Spöland Vännäs försökte visserligen trycka på men var uddlösa mot ett för dagen mycket stabilt Timråförsvar.
I den 60 min darrade man dock en aning och det utnyttjade  Spöland Vännas Frida Strandberg som kunde göra 2-1 från nära håll.
Spöland Vännas fortsatte att försöka trycka på men kom ingenstans mot ett taggat och kämpande Timrå.
I den 76:e minuten byttes  unga Tova Olsson in och det visade sig vara mycket lyckat. Med sin energi och snabbhet pressade hon många gånger hela Spöland Vännäs försvaret till att rensa i panik.
Någon riktig slutforsering kom aldrig från bortalaget utan Timrå kunde med planens gigant Emma Westlund i spetsen, bärga den så otroligt viktiga trepoängaren.
- Idag kan jag prata hur länge som helst utbrast en mycket glad Anders Westlund, tränare i Timrå, och syftade på kommentaren efter förlustmatchen mot Alnö tidigare i veckan.
- Detta var en arbetsseger. Vi började riktigt bra första 20 minuterna men sedan tappar vi resten av halvleken. I andra tömde vi tankarna, fortsatte Westlund, som var mycket nöjd med hela laget med extra plus för Emma Westlund och Mikaela Jensen.
Avslutningen ser nu ut att bli mycket rafflande då fyra lag slåss om den så åtråvärda 9:e platsen för att hänga kvar.

Hoppla!!! Selånger (med bl a lagkaptenen Mikaela Björkholm, fick "bara" 0-0 hemma mot Burträsk. Foto: Burträsk FF hemsida.

Brandskattat Selånger mållösa mot Burträsk
Sjukdom och frånvaro var ingen bar start på matchen mot gästande Burträsk – men de spelare som fanns tillgängliga spelade bra.
– Tjejerna gör en jättebra insats, säger tränare Mikael Melin.
Selånger spelade med både fart och kreativitet, men skapade inte de där riktigt heta chanserna och lyckades inte spräcka nollan hemma mot Burträsk i division I damer på Bergsåker.
I långa perioder i matchen kändes Selånger som det starkaste laget – men något mål framåt blev det inte.
– Men tjejerna gör en jättebra insats, det var ett fall framåt. Vi har sju-åtta stycken borta och vi har lyft upp spelare från lagen underifrån som gör det bra, säger tränaren Mikael Melin.
Fem matcher återstår av serien och Selånger ligger på en tredjeplats med sina 30 poäng. Ledande Assi stoltserar med 39 poäng, tvåan i serien, Själevads IK har 33 poäng.

Alnö IF - IFK Timrå 4-0 (3-0)
2013-08-28 - 18:30 - Släda IP
• Alnö blåste IFK Timrå av planen (läs här ovan)