Medelpadsfemman

Omgång 11

Matfors Philip Andersson var en av matchens förgrundsfigurer när Matfors gav Granlo årets första förlust. "Phille" visade upp ett mycket gott passningsspel, gjorde 1-0-målet och lade hörnan till 2-0. Granlos spelare är Lamin Saidy (t v) och Zecir Raimi (t h). Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Petrus Nordlund sänkte Ljustorp med sina två mål. Petrus Nordlund sänkte Ljustorp med sina två mål.

Publik: 35

Ljunga har genom åren varit ett skrällag och tagit segrar i på förhand "omöjliga matcher".
Så har det inte varit i år och hemma på annars svårintagliga Ljungalid har man bara tagit en enda poäng, 1-1 mot Matfors.
Tills igår!
Ljustorp kom obesegrade till Ljungalid men efter 2 x 45 minuter fick man lämna västra med en etta i kolumnen för förluster.
Ljungas taktik var glasklar enligt lagledaren Roy B Olsson. Högsta fart och att sätta tryck på Ljustorps försvar. Dessutom skulle man neutralisera Ljustorps specielle målskytt Robin Nordin, som gjort hälften av Ljustorps 30 mål.
- Och jag vill nog påstå att vi lyckades till 100 procent. Ljustorps försvar hängde inte riktigt med i första halvlek, säger Olsson.
Precis när klockan tickat upp till minut två satte Petrus Nordlund 1-0 till hemmalaget och i mitten av halvleken ökade Ångeförvärvet Alexander Sjödin på till 2-0.
Innan pausvilan gjorde dessutom Petrus Nordlund sig själv till tvåmålsskytt när han satte 3-0.
- Har vi en till Nordlundare på gång som målskytt?, frågar sig Olsson, som även ville påpeka att samtliga halvlekens mål försegick av, som man säger på hockeyspråk, klapp-klapp-spel.
- På fotbollsspråk heter det väl "som på ett snöre". Där hängde inte Ljustorps virriga försvar med, säger Olsson.
Ljungas andra halvlekar har inte varit deras styrka i år så hemmalaget kände sig långt ifrån säkra på seger trots sin 3-0-ledning.
Farhågorna var inte grundlösa. Redan fyra minuter in i andra reducerade Henrik Huhta till 3-1.
- Då inträdde en viss oro hos oss och vårt fina spel från den första halvleken kom av sig, säger Olsson.
Ljustorp tog över rejält och anföll hårt mot hemmamålet och skapade nästan ett helt tjog hörnor.
- Men vårt lag kämpade till det yttersta. Tog inte Viktor (Nordlund, målvakt) bollen så nickade våra spelare bort den, säger Olsson.
Hur än Ljustorp försökte kom man aldrig närmare i målprotokollet utan fick inkassera årets förste nederlag och gick därigenom miste att ta över serieledningen från Granlo, som även dom, i Matfors, gick på pumpen för första gången i år.

Ljunga: Om det var rättvist att vi vann? Tja, vinner man med 3-1 kan det inte bara vara tur, eller hur? Kan inte låta bli att skicka en passning till min lagledarkollega i Ljustorp, Mats Moberg. Underskatta aldrig din motståndare. Vi hade fullt lag, 18 man, fler än vad ni hade, tror jag, säger lagledaren Roy B Olsson, som även var nöjd med domarinsatsen.
- Måste också berömma Per Backlin, som trots att han hade lite svårt att förstå att lagen bytt sida inför andra halvlek, men som han korrigerade på ett bra sätt. Bra jobbat.
Ljustorp: Vi hade lite oflyt när det gällde våra mittbackar. Först blev Anders Ellingsson skadad på uppvärmningen och sedan Jesper Eklund i matchöppningen. Innan vi hade hunnit organisera oss därbak hade Ljunga gjort två mål. Därefter spelade vi i stort sett bara på deras planhalva men fick helt enkelt inte in bollen. Hade vi fått en 3-2-reducering så hade vi vänt matchen. Inget roligt lag Ljunga. Dom bara tjongade bort bollen och försökte inte ens spela fotboll, fanns inget som helst fotbollstänk hos dom, säger tränaren Torbjörn Persson.
Ljunga: Tommy Zaars återkomst i försvaret betyder oerhört mycket. I övrigt skall hela laget ha beröm för sin kämpainsats.
Ljustorp: Tvillingarna Fredrik och Henrik Huhta jobbade och slet på mittfältet och försökte hela tiden hitta sina medspelare med bollar på fötterna.

Brehon "Lapi" Be-risha svarade för ett hattrick när Sidsjö-Böle krossade stackars Alnö 2 med 9-0. Brehon "Lapi" Be-risha svarade för ett hattrick när Sidsjö-Böle krossade stackars Alnö 2 med 9-0.

Publik: 30

Ett revanschsuget Sidsjö-Böle var som väntat ett par nummer för stora för unga Alnö 2 och det blev rena målorgien på Sidsjövallen.
Redan i den fjärde minuten kom 1-0 genom Claudio Moraga efter ett misslyckat inspel, eller om det var en monsterlobb?
Därefter rullade målkavalkaden på.
2-0 gjorde Josef Rahmqvist på skott utifrån efter snett bakåt pass av Claudio. 3-0 kom från Brehon "Lapi" Berisha efter hårt skott från höger i straffområdet.
4-0. Claudio Moraga igen, denna gång efter att målvakten "tappat tvålen" i det blöta gräset.
Paus.
5-0. "Lapi" Berisha vräkte sig fram och tryckte in bollen efter inspel av Moraga.
6-0 nickade Daniel Valerrama in på efter fint inspel av högerbacken Peter Bäck.
7-0 gjorde Bäck själv som satte upp bollen i nättaket i höjd med straffpunkten. Efter lite fippel i straffområdet letade bollen sig fram till Bäck som drog till.
8-0. Daniel Selin fintade sig förbi Alnöförsvaret och avslutade med att elegant chippa bollen över bortamålvakten.
9-0 och matchens sista fullträff. "Lapi" Berisha fullbordade sitt hattrick efter ett tunga skott direkt efter en målvaktsutspark från Fredrik Hultman.
Det var målens historia det i en ganska ensidig match.

Alnö skall ha heder att man försökte lira boll hela tiden men man var helt enkelt för veka och orkade inte stå emot ett större och tyngre hemmalag inne i sitt eget straffområde, och även gästernas för den delen, även om besöken där uppe inte var alltför frekvänta.
Sidsjö-Böle: Lite för stor skillnad mellan lagen. Vi får direkt utdelning i straffområdet och sedan rullar det på. Alnö försöker spela sitt spel med många passningar inom laget och gärna på ett tillslag. Dock så är dom för svaga i båda straffområdena. Utöver målen var det skönt att Hultman och backlinjen får hålla nollan, säger tränaren Robert Olsson.
Alnö 2: väntar på kommentar
Sidsjö-Böle: Anfallsduon Claudio Moraga (2+3) och Brehon "Lapi" Berisha  (3+1) firade stora triumfer i Alnös straffområde.
Alnö 2: väntar på info

Dennis Friska gjor-de det viktiga led-ningsmålet för Holm. Dennis Friska gjor-de det viktiga led-ningsmålet för Holm.

Stöde IF 2/Nedansjö IK - Holms SK 2-4 (1-1)

Publik: 27

Det var ingen höjdartillställning som det bjöds på när Holm gästade Nedansjö IP på onsdagskvällen.
Än en gång gör Holm en slätstruken insats när motståndet inte är det bästa. Men till slut kunde gästerna ta sig samman och vinna med relativt klara 4-2.
Men det var hemmalaget som tog ledningen i den nionde minuten efter att målvakten för dagen, tränaren Thomas Åslin, tappat in en boll som man redan trodde att han hade under kontroll. Rena badrumstvålen.
- Ja, det målet får jag ta på mig. Tur att det inte blev matchavgörande för då hade jag nog haft svårt att somna ikväll, sade Thomas efter matchen.
Då kunde man i Holmlägret befara att detta inte skulle bli någon lätt resa.
1-1 kom emellertid i den 18:e minuten sedan Kalle Gissberg avlossat stora kanonen utanför straffområdet.
Det borde ha löst upp Holms nervknutar - men icke.
Resten av halvleken förblev mållös och den andra halvleken var bara åtta minuter gammal när hemmalaget återigen tog ledningen. Detta efter ett riktigt slarv i Holmförsvaret. Något som Viktor Bergman Gullmark utnyttjade till fullo.
Holm fick ännu en gång en snar kvittering. Bara fem minuter senare dök mittbacken Patrik Mattsson upp vid bortre stolpen och förpassade in 2-2-bollen.
Det hann inte förflyta många minuter till innan inhopparen Dennis Frisk kunde ge Holm ledningen för första gången i matchen, fint framspelad av Emil Westberg.
Då kändes det avgjort samtidigt som Holm var det klart starkare laget i det skedet av matchen. Den definitiva spiken i kistan satte Niklas Wikholm i den 71:a minuten.
Efter det orkade inte hemmalaget resa sig och Holm hade inga besvär att spela hem matchen sista tjugo.
Stöde 2/Nedansjö: väntar på kommentar
Holm: Ingen bra insats från vår sida idag, vi känns loja och ingen vill ta löpningarna som är så viktigt. Men vi tar tre poäng och det är det viktigaste, säger tränaren, Pontus Maina.
Stöde 2/Nedansjö: väntar på info
​Holm: Hela Holmlaget kan bättre men ett plus i kanten till vänsterbacken Rasmus Staaf och kämpen Petter Olsson, som trots flera skador i matchen kom tillbaka och slet föredömligt.

Så här kan en två-målsskytt se ut. Gustav Nordin gjorde nämligen Sund 2:s bägge mål när man tog säsong-ens första seger, 2-1 mot Fränsta. Så här kan en två-målsskytt se ut. Gustav Nordin gjorde nämligen Sund 2:s bägge mål när man tog säsong-ens första seger, 2-1 mot Fränsta.

Sund IF 2 - Fränsta IK 2-1 (1-1)
2013-06-26 - 19:00 - Flodbergs IP
0-1 Archie McCallum 2
1-1 Gustav Nordin 7
2-1 Gustav Nordin 60

Domare: Oscar Carlsvärd, Sundsvall (duktig)
Publik: 4

Sunds 2:s Tommy Ankarmark tog sin första tränarseger sedan hjulet uppfanns. Ifjol blev det ingen seger med Ljustorp på 22 matcher i fyran och i år tog det elva matcher i femman efter återinträdet i Sund 2.
Sund 2 vann nämligen med 2-1 hemma på ett regnigt Flodbergs IP mot Fränsta.
Annars var det gästerna började klart bäst och när skotten Archie McCallum hittade krysset från straffområdescirkeln redan i den andra minuten var det många som trodde att det "skulle gå som vanligt".
Det verkade även Fränsta tro som drog ner på intensiteten och släppte in Sund i matchen - och vips kom kvitteringen. Tommy Ankarsmark skarvnickade en lång boll över Fränstas backlinje till Gustav Nordin som helt fri snyggt lobbade in 1-1.
Resten av halvleken blev spelmässigt en jämn historia utan direkt heta målchanser.
Närmast nätkänning var Sund som i slutminuten brände ett friläge.
Tydligen gav emellertid målchansen extra näring till hemmalaget som i den andra halvleken verkligen tog tag i spelet första halvan och det var verkligen rättvist när Gustav Nordin ännu en gång sprang sig loss kvarten in. Med sig framför målet hade han sin tränare Ankarmark men trots att denne hade öppet mål var det inget passningsalternativ för Nordin, som helt sonika krutade in bollen själv.
Fränsta tog under den andra halvan över det mesta av spelet och jagade en kvittering. Man ville inte vara första laget som skulle drabbas av nesan att förlora mot Sund.
Trots massivt bollinnehav lyckades man inte vaska fram någon riktigt het målchans utan Sund 2 kunde hålla hela vägen ta årets första victoria.
För Fränsta kan det nu bli kämpigt att nå Höstfemman. Då krävs betydligt bättre insatser än kvällens. Om ens det räcker...
Sund 2: Skönt att bärga årets första vinst. Om det var rättvist? Nja, oavgjort hade nog speglat matchen bättre men vi tar mer än gärna emot vår första seger, säger Tommy Ankarmark.
Fränsta: väntar på kommentar
Sund 2: Trion Gustav Nordin, Michael Wahlroos och Jonas Soukko var köttbullarna till moset denna gång.
​Fränsta: väntar på info

Granlos keeper Jimmy Bergendahl hade ingen rolig afton på Thulevallen. Först fick han släppa in 0-1 innan matchuret tickat upp till en minut. Sedan boxade han bollen i nacken på Max Källström och in i det egna målet till 0-2 (bilden ovan) bara för att i slutminuten av första halvlek sträcka sig i baksidan av låret. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Stor matchhjälte i Matfors var Max Källström med två mål ett assist. Stor matchhjälte i Matfors var Max Källström med två mål ett assist.

Matfors IF - Granlo BK 3-0 (2-0)
2013-06-26 - 19:30 - Thulevallen
1-0 Philip Andersson 1
2-0 Max Källström 25
3-0 Max Källström 61

Domare: Örjan Åström, Stöde (otydlig i sina bedömningar. Beivarade småsaker och släppte igenom grövre. Missade två klara straffsparkar åt varsitt håll).

Publik: 40

Granlo är varken obesegrade eller serieledare längre.
Det såg ett taggat Matfors till när man hemma på Thulevallen vann med klara 3-0. Och det helt rättvist.
Redan i den första minuten kom 1-0 efter ett vackert anfall där hela Granlolaget hade borrat ner hälarna i det våta gräset.
Philip Andersson lade en härlig macka ut på kanten till Max Källström, tog sedan löpningen in i straffområdet, fick tillbaka bollen och placerade den lugnt och behärskat till höger om Granlomålvakten Jimmy Bergendahl på ett tillslag.
Granlo hade sedan mycket boll men det hände inte så mycket. Man blev stillastående och lyckades inte alls luckra upp Matfors blå mur som stod på vakt vid den egna straffområdesgränsen. När Granlo försökte sig på längre bollar i ett tidigt skede blev de alldeles för korta och ett lätt byte för Matfors försvar som aldrig behövde jobba med ryggen ut mot planen eller i sidled.
Matfors var i den 18:e minuten istället nära 2-0 när Emil Nilsson drev in från högerkanten men Jimmy Bergendahl kom ut stort och räddade.
Lika lyckosam var inte Bergendahl i den 25:e minuten då han boxade Philip Anderssons hörnspark i nacken på Max Källström och in i det egna målet.
Rena nackskottet för Granlo som var på väg att komma in i matchen efter den tidiga kallduschen.
Granlo skapade bara två chanser under den första halvleken. Jesper Hellström nickade Nermin Zulovics hörna strax över och "Zulan" själv hade ett skott som touchade en MIF-försvarare men inte tillräckligt för att ställa säkre Jonas Dunberg i målet.
Granlo gick tidigt ner på en trebackslinje i den andra halvleken för att försöka ta ikapp Matfors försprång. Något som öppnade för kontringar för hemmalaget. Nyinsatte Granlokeepern Alexander Nilsson, som fick ersätta en lårskadad Bergendahl i paus, tvingades hålla kvar sitt lag med ett par frilägesräddingar.
En kvart in i andra kom Matfors tunga 3-0-mål. Ett långt inkast av Emil Nilsson nådde ända fram till Max Källström, efter studs!, och sopren han hade bara att förpassa bollen in i det i stort sett öppna målet.
Sista 20 tryckte Granlo tillbaka hemmalaget i en frustrerad kamp att åtminstone spräcka nollan men Jonas Dunberg fick briljera med ett par snygga saves och när han inte fanns på plats stod stolpen eller någon av hans försvarare i vägen. Det ville sig inte för Ferdi Isamili & Co denna afton. Man fick inte ens en straff med sig sedan Nermin Zulovic blivit fälld inne i straffområdet. Kanske föll han inte tillräckligt graciöst men domaren borde väl kunna blåsa även om någon spelare faller fult?
Sett över 90 minuter var emellertid Matfors det klart bästa laget på alla punkter och vann synnerligen rättvist.
I och med förlusten så smet Ånge 2 förbi Granlo och tog hand om serieledningen efter sin 7-2 borta mot Selånger.
Matfors: En skön seger för oss. Allt som gått emot tidigare i vår fick vi med oss nu. Vet inte om vi gjort tre mål i en match tidigare i år? Vi genomförde matchen precis på det sätt vi ville spela mot Granlo och skära av alla ytor för målskytten Ferdi Ismaili och förlita oss på snabba omställningar, säger tränaren Lars "Laban" Andersson.
Granlo: Vi mötte ett kompakt och svårpasserat Matfors som var riktigt duktiga på att krympa ytorna för oss och vi blev stillastående och kom ingen vart. Vi gjorde en riktig plattmatch idag och man såg redan på uppvärmningen att grabbarna inte var riktigt på tårna, säger tränarduon Bosse Hägg och Nermin Zulovic.
Matfors: Ingen föll egentligen ur ramen i Matfors men bäst var Philip Andersson och Johan Bergström på innermitt, Max Källström och Emil Nilsson på kanterna och Jonas Richnau-Ersson i mittförsvaret.
​Granlo: Spelskicklige passningsläggaren Lamin Saidy på högerbacken var tillsammans med säsongsdebuterande innebandystjärnan Johan Samulesson och inbytte målvakten Alexander Nilsson de enda som förtjänar godkänt denna afton.

Brad Grayson snickrade till ett hattrick när Ånge 2 gick upp i serie-topp. Brad Grayson snickrade till ett hattrick när Ånge 2 gick upp i serie-topp.

Publik: 10

På grund av regnet så blev matchen mellan andralagen i Selånger och Ånge framflyttad en halvtimme och spelplatsen blev Norrporten Arena istället för Selångerfältet.
Hemmalaget fick omgående en chans men Ånges målvakt Khodor Hellani hade inga problem med att rädda den, och redan efter en och en halvminut så kom ledningsmålet för Ånge IF 2.
Joakim Sjödin slog en hörna som letade sig fram till Brad Grayson som via en Selångerspelare letade sig in i mål.
Fem minuter senare kom även 0-2 då Haik Danielian hittade målet på pass från Joakim Sjödin.
I den fjortonde minuten kom även 0-3 då Brad Grayson hittade fram till Marcus Jonsson som sköt och bollen gick i mål via stolpen in i mål.
Ånge fortsatte att äga bollen i den första halvleken och Brad Grayson kunde göra 0-4. Haik Danielian stod för ett fintarbete på högerkanten i straffområdet, och han spelade snett inåt till Marcus Jonsson som klackade fram bollen till Grayson som gjorde sitt andra mål för kvällen.
Innan paus fick Selångers målvakt Tobias Stenshagen vittja nätet ytterligare en gång. Robin Johansson slog en fin boll in till Marcus Jonsson som tog emot och spelade fram bollen till Haik Danielian som tråcklade sig fram förbi tre försvarare och satte bollen i nät.
Precis innan paus kunde Hakim Rouass reducera för hemmalaget då han tog till vara på sin egen retur i ett misstänkt offsideläge.
Ånge gick ner i tempo i den andra halvleken och Hakim Rouass passade då på att göra sitt andra mål för kvällen.
Sista halvtimmen varvade Ånge upp igen och svarade för ett lite ryck igen och Brad Grayson gjorde två mål inom tre minuter. Först i den 64 minuten gjorde han sitt tredje mål för dagen då han förvaltade ett pass från Fredrik Karström och i den 67 minuten så rundade han målvakten och lade in bollen i öppet mål på pass från Niclas Möllhagen.
Efter det skapades inga direkta målchanser utan resterande delen spelades mest av och Ånge 2 gick i och med segern upp i serieledning inför sommaruppehållet.
/ Björn Sjödin
Selånger 2: Bästa laget vi mött i år. Skulle inte göra bort sig i fyran med det där laget. Vi väger lite för lätt mot bra motstånd men annars är jag nöjd med vår andra halvlek. Då var vi inte lika blyg längre och låg bättre i positionerna, säger tränaren Ola Persson, som samtidigt är besviken att man inte får använda sig av bänk- och truppspelarna från A-laget.
- Mot ett så pass bra lag som Ånge hade det varit värdefullt för både oss och dom spelare som inte fått så mycket speltid i ettan att ha varit med i en sådan här match.
Ånge 2: Vi fick en kanonstart med mål redan i första minuten, vilket gjorde att vi kunde spela avslappnat från start. Den första halvleken var årets bästa 45 minuter i division 5. I den andra halvleken så tappar vi lite, även om den också är helt ok, säger tränaren Benny Matsson.
Selånger 2: Högerbacken Said Gavador svarade för en jättebra insats, Hakim Rouass gjorde två mål igen och veteranen Anders Aspenrud gjorde en bra andra halvlek som ersättare för en skadad Tobias Stenshagen.
​Ånge 2: Jesper Gulliksson gjorde på nytt en kanonmatch. Elias Wenerberg spelade moget och blir bättre för varje vecka som går. Brad Grayson och Jocke Sjödin kontrollerade innermittfältet. Idag förtjänade många beröm.

Kalle Normelli gjorde en bra match när IFK 3 vann med 5-0 mot Hassel. Kalle Normelli gjorde en bra match när IFK 3 vann med 5-0 mot Hassel.

5-0 Adam Persson 90+1
Utvisningar Hassel: Mahir Ademi 39 och Arman Mansouri 90.

Domare: Nilla Sjöberg, Alnö (mycket bra)

Publik: 25

I 54 minuter höll Hassel IFK Sundsvall 3 stången. Sedan gick tappen ur tunnan och hemmalaget kunde gå i från till en 5-0-seger.
När Hassels duktige mittback Mahir Ademi blev utvisad efter en rejäl kapning i den 39:e minuten orkade inte man inte stå mycket längre. Speciellt som Mahir var den som de allra flesta IFK-anfallen strandade på.
Fredrik Lundqvist var den som bröt dödläget när han nio minuter in i den andra halvleken lugnt och behärskat bredsidade in Joakim Forslund Holmbäck fina inspel.
Hassel fick dock en gyllene kvitteringschans. I den 68:e minuten nickade lagkaptenen Peter Eckman ett frisparksinlägg centimetern utanför den högra stolpen.
I anfallet efter rullade Karl Bergström in 2-0 till vänster om statiske Hasselmålvakten Jörgen Värme. Passningsleveratör ex-Giffaren Cain Dotson.
Dotson matade i den 81:a minuten en rak djupledsboll till Olof Torstensson åsså var det 3-0.
Fyran och femman kom också i matchens sista självande sekunder.
4-0 satte Tom Nilsson-Martinsson, på sitt femte solklara målläge. Men det krävdes en straffspark, sedan han själv blivit fälld i friläge, innan han fick fick in den på riktigt.
Målskyttet avslutades sedan av Adam Persson innan domaren Nilla Sjöberg flöjtade för eld upphör.
Tråkigt för matchen att en av Hassels spelare "ballade ur" på slutet. Först en handflata i nacken på en IFK-spelare efter en duell och sedan gick han verbalt till attack mot domaren efter matchen trots att Seth Larsson försökte mota bort honom åtskilliga gånger. Karl´n skall vara glad att han inte fick rött kort direkt för handflatan utan bara ett gult i den 64:e minuten. Att sedan fortsätta tjafsa efter matchen är bara korkat. Jag lider med Seth att det finns "spelare" som inte inser att dom svärtar ner klubbens rykte. Ryktades dessutom att smockan hängde i luften i omklädningsrummet. Pinsamt är bara förnamnet.
IFK Sundsvall 3: Det blev tuffare än jag trodde. Hassel spelade defensivt och fysiskt men det släppte efter deras utvisning. Då fick vi mer ytor samtidigt som dom blev trötta, säger Fredrik Lundqvist.
Hassel: IFK var bra, dom rullade boll hela tiden och kom med fart. Vi ville få dem att rulla mer i sidled än djupled och fram till utvisningen så tycket jag vi höll ihop det bra. Vi kämpade i alla fall så gott det gick. Synd bara att det rann iväg på slutet. Kan ju bli en målskillnadsaffär om den sista platsen till Höstfemman, säger managern Seth Larsson.
IFK Sundsvall 3: Defensiva mittfältaren Adam Persson visade upp fina fötter, rapp och passningsskicklig. Dribblern Kalle Bergström bjöd på några tekniska nummer, bl a en tunnel och bra var även ytterbacken Johan Koistinen. Överbetyg även till lagets oldtimer, Cain Dotson. Fint passningsspel men riktningen på skotten behöver korrigeras.
​Hassel: Johnny Jonsson, irrationell och småful på mitten och säkre mittbacken Peter Eckman de bästa tillsammans med Mahir Ademi, Eckmans kompis i mittförsvaret, fram till utvisningen.