Medelpadsfyran

Omgång 1

Matchhjältarna när Essvik premiärskrällde mot Lucksta. Tvåmålsskyttarna Henri Sjödal och Daniel Johansson var planens giganter och hade emellanåt lekstuga med motståndarna. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

1-4 Daniel Johansson 74

Domare: Christer Frisk, Liden (rejäl och bra)

Publik: 30

När lagen möttes i en träningsmatch i vintras vann Lucksta hur enkelt som helst med 7-0.

Idag när lagen möttes på nytt i seriepremiären var det som om lagen bytt tröjor.

Essvik vann med klara 4-1 och det var siffror som speglade matchen. Njurundalaget, som jag tippar skall slåss i botten, var helt enkelt tre mål bättre är det förmodade topplaget Lucksta. Snacka om att mörka formen under försäsongen!

1-0 kom i den 23:e minuten sedan Daniel Johansson kommit in från kanten och skottat. Martin Ålin halvräddade men Henri Sjödal följde upp och fläkte in returen i det tomma målet medan Luckstaförsvaret stod på hälarna och tittade på.

Lucksta kvitterade till 1-1 i den 36:e minuten sedan Jimmie Nordberg fått på en bra träff på ett inspel från kanten.

Sörforsgänget fick en rejäl boost av målet och skapade raskt två-tre fina lägen för ett ledningsmål och då var det som om Essvik hängde lite på repen.

Då drog Marcus Sawert iväg en höjdboll långt ner på Luckstas planhalva. Luckstas försvarare Emil Svensson skulle bara nicka hem till Ålin, men caramba, den blev alldeles för lös och Daniel Johansson högg som en kobra och hann emellan och tryckte in 1-2.

Efter det baklängesmålet hittade Lucksta aldrig tillbaka in i matchen igen och Essvik hade inga problem att spela hem segern, och t o m utöka den, i den andra halvleken.

Vid 3-1 sågade sig firma Sjödal & Johansson enkelt igenom Luckstas försvar innan den förstnämnde fick äran att förpassa bollen i i nät.

4-1 kom från Daniel Johansson sedan Lucksta erbjudit honom öppna landskap och fri från mitten satte han en behärskad bredsida förbi en övergiven "Ålla".

Essvik bjöd alltså på seriepremiärens största premiärskräll - men den var helt rättvis. Fortsätter njurundalaget så här så bli man farliga för vilket lag som helst i serien. Att inte Lucksta tillnärmelsevis nådde normal standard skall inte Essvik be om ursäkt för.

Att Mattias Svelander betyder mycket för Lucksta vet alla. Idag ställde ryggen till det så han tvingades stå på sidan - och då rasade LIF:s spel. Men kan en man verkligen betyda såååå mycket för ett lag? (Undantaget Messi då förstås).

- Vet inte om det var premiärnever? Allt som har sett så bra ut i våra tidigare träningsmatcher var idag som bortblåst. Det knöt sig och vi kom helt enkelt aldrig in i matchen. Jag är otroligt besviken över vår insats, säger en smått bedrövad Robert Johansson, tränare i Lucksta.

- Jag var orolig inför seriestarten då vi haft en trasig försäsong men vi svarade för en klockren laginsats! Vi följde vår gameplan i nästan 90 minuter och det var bara när dom gjorde sitt mål som vi var lite yra. Vi behövde den här segern, pustar en nöjd Essvikstränare, Tony Lundberg.

Lucksta: Robert Johansson, den spelande tränaren slet och försökte gå i bräschen men fick inte med sig sitt manskap ute på planen.

Essvik: Daniel Johansson hade lekstuga med Luckstaförsvararna som aldrig fick grepp på den hale anfallaren och han gjorde också två mål, och spelade fram till de andra två. Två mål gjorde också kloke anfallskollegan Henri "Stålmusen" Sjödal och båda kompletterade varandra helt perfekt. Plus även till innermittfältarna Hampus Andersson och Elias Staffansson som vann kampen på mitten på knock-out.

• ST-sport: Lyckad premiär för Essvik

(Bilder från matchen ligger nu inne, bara att scrolla ner)

Pontus Serrander-Eriksson kvitterade för Svartvik på övertid mot KIF. Pontus Serrander-Eriksson kvitterade för Svartvik på övertid mot KIF.

Svartviks IF - Kovlands IF 1-1 (0-1)

2013-05-02 - 18:00 - Kubikenborgs IP

0-1 Tobias Lundström 2

1-1 Pontus Serrander Eriksson 90+1

Domare: Mattias Uppling, Sundsvall (bra insats tyckte det ena laget, svag tyckte det andra).

Publik: 58

Kovland startade upp bäst och höll i taktpinnen första kvarten på den kruttorra och vindpinade konstgräsplanen på Kuben.

Redan i den andra minuten fick man också utdelning. På ett långt inkast vann Tobias Lundström kampen i luften med Svartviks målvakt Daniel Micene (japp, utespelaren) och och när två Svartviksförsvarare skulle rensa undan gjorde man det inte bättre än att bollen hamnade i nätet. Men vi är snälla och krediterar "Tobbe" målet.

Efter den inledande kvarten hände något.

Svartvik tog över nästan totalt och pressade och stressade Kovland till enkla misstag. Trots flera Svartvikschanser såg segern ut att hamna i Kovlands favör.

Men i den 91:a minuten kom den rätmätiga kvitteringen. Kristoffer Godin slog ett inlägg som inte Kovlandskeepen Martin Jutman fick riktigt grepp på och Pontus Serrander Eriksson höll sig framme och petade in 1-1.

Svartvik fick även en chans till ett segermål men den möjligheten rann ut i konstgräset.

- Kovland var bra första 15 minuterna. Därefter var vi det bästa laget och hade massor av kvitteringschanser innan vi till slut fick in 1-1. Vi var nära med både nickar och skott och efter kvitteringen fick vi ett två mot en läge som vi tyvärr slarvade bort. Jag är nöjd med hela laget och trots vår sena kvittering tycker jag vi låg närmast segern, säger Svartviks tränare Patrik Chruzander.

- Första kvarten var bra och ledning med 1-0. Kanske trodde vi att det skulle bli en behaglig resa men sedan började vi bli stressade och slog en massa felpass. Inte ens enkla tremeterspass gick rätt. Svartvik var spelmässigt bättre än oss men det känns ändå surt att släppa in ett så sent kvitteringsmål, säger Kovlands ass. tränare Fredrik Åsén.
Svartvik: Olssonytterbackarna Hampus & Niklas samt innermittfältaren Kristoffer Godin mest pådrivande i Svartvik.
Kovland: Innermittfältaren Sebastian Westling var en av planens bästa spelare i 65 minuter.

Jacob Melanders två mål räckte till en pinne för Sund. Jacob Melanders två mål räckte till en pinne för Sund.

Kubikenborgs IF 2 - Sund IF 2-2 (1-2)

2013-05-02 - 20:15 - Kubikenborgs IP

1-0 Kevin Wöhrman 5

1-1 Jacob Melander 47

1-2 Jacob Melander 52

2-2 Ayhan Yagci 89

Domare: Jan Boström, Sörberge (helt okey insats)

Publik: 50

Kuben inledde fräckt och oförskräckt och tog också en tidig ledning i den femte minuten. Johan Skog löpte på djupet, fick ett fint pass som han sedan vidarebifordrade till anfallskollegan Kevin Wöhrman, som behärskat satte matchens första mål.

I mitten av halvleken tog Sund över, och detta markant, men kvitteringen lät vänta på sig till två minuter in i den andra akten.

Jacob Melander löpte in i straffområdet och mötte ett perfekt inspel från Dennis Bergström och bollen gick som ett streck rakt upp i nättaket.

Fem minuter senare var Melander tvåmålsskytt. Stefan Näslund serverade en perfekt genomskärare och mitt i steget drog han till och bollen satt ånyo i Jonathan Berntssons nättak.

Sund fortsatte sedan att trycka tillbaka och 3-1-målet kändes ohyggligt nära ett par gånger men mv-Berntsson höll sitt lag kvar i matchen tack var två följsamma närparader i den högre skolan.

På slutet gick Kuben ner på en trebackslinje och satsade allt på en kvittering och i den 89:e minuten provade Ayhan Yagci på ett skott, som via en Sundröv, letade sig in i målet förbi en helt chanslös Andreas Danielssons som var på väg till det andra hörnet.
- Vi spelade bra och kontrollerat i första. I den andra fick dom rejäl press på oss och vi blev stressade samtidigt som vi själva tappade vår press på dom. Jag är ändå nöjd att vi kunde komma tillbaka och kvittera på slutet sedan vi gått ner på en trebackslinje och tryckt på allt framåt, säger Kuben 2:s tränare Christer Eriksson.

- Orättvist att vi tappar poäng i den här matchen. Sista 70 minuterna var det bara ett lag på plan och spel mot ett mål men vi var alldeles för ineffektiva. Trots poängtappet tycker jag att vi är på rätt väg. Ge oss några matcher så skall vi vara med och fajtas ordentligt, säger Sundtränaren Henrik Öhman.
Kuben 2: Målvakten Jonatan Berntsson höll kvar Kubens poängchans tack vare ett par svettiga närparader. I anfallet kompletterade kopiöst löpande Johan Skog och mer stationäre och mötande Kevin Wöhrman varandra bra.
Sund: Innermittfältaren med den stora lungkapaciteten, Magnus Engström, rev och slet och var outstanding i den andra halvleken. Jacob Melander var hela tiden jobbig för Kubenförsvaret och satte även två pytsar.

Det här armsuget på Söråkers Jesper Nylander renderade IFK:s lagkapten Mattias Lund ett gult kort. Foto: Fredrik Lundgren, Lokalfotbollen.nu.

Utvisning IFK 2: Michael Fredriksson 80

Domare: Anton Öström, Sundsvall (tydlig och bra i sina bedömningar, erkände i efterhand att utvisningen var fel vilket han skall ha heder för).

Publik: 44

Jag vet inte med vilken taktik Söråker gick ut till den här matchen men det såg ut som en defensiv harakiri. D v s högt ställd backlinje ståendes på hälarna och samtidigt ingen som helst press på bollhållaren. De kvicka IFK-lirarna tackade och tog emot och hade man inte varit så ivriga utan visat mer kyla passningsfasen (många offsidelöpningar) och i avsluten (brände otaliga lägen) hade man vunnit med minst det dubbla.

Oscar Lidström, Patrik Englund (stenhård straff ribba in) och Adam Sjölén målade i den första halvleken.

Lidström gjorde tidigt i den andra halvleken sitt andra mål när han ökade på till 4-o innan man verkade nöjda med dagsverketo och mer eller mindre lade ned sitt idoga löpande.

Då först började Söråker att spela fotboll. Man flyttade ner Nicklas Svedjeskog i mittförsvaret och därefter tog man över resten av matchen och visade upp ett spel som man inte var i närheten av innan. Man vann närkamper, förstabollar, andrabollar, inkast och med kvarten kvar kämpade Patrik Lundgren rättvist in reduceringen.

Söråker hade sedan bud på att närma sig ytterligare i målprotokollet men IFK:s unga backlinje stod emot bra och 4-1 stod sig matchtiden ut.
- Jag är riktigt nöjd. Det här hade jag aldrig trott. Det var glädjande att se hur bra detta unga lag spelade idag trots att stöttespelaren Sebastian Dahlin sträckte sig redan i matchinledningen, säger en nästan euforisk IFK-tränare Kenneth Kile.

- Det var långa perioder som inte var bra. Vi kom aldrig igång och vek ner oss totalt och klarade inte heller av det fysiska spelet, säger Söråkertränaren Fredrik Thimeradh besviket.
IFK 2: Säkra mittlåset Oscar Uhiln och Gustav Arnberg stängde bakåt tillsammans med målvakten Simon Möller. På mitten visade kreative miniliraren Kevin Berg fina takter och var alltid spelbar och sökte alltid vettiga lösningar när han hade bollen i sin ägo.
Söråker: När rejäle Nicklas Svedjeskog klev ner i försvaret stoppade han blödningen och på mitten jobbade och slet Joar Steen förtjänstfullt men otacksamt.

(Fler bilder från matchen ligger nu inne, bara att scrolla ner)

Anton Andersson-Widén satte Alnös segermål. Här kammar han dock noll i kamp med Medskogs spelande tränare Göran Sundqvist. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu

Alnö IF - Medskogsbrons BK 2-1 (0-1)

I efterhand har MFF:s TK ändrat resultatet till 0-3 p g a att Alnös reservmålvakt inte var registrerat för föreningen.

2013-05-03 - 18:00 - Westhagen

0-1 Tomas Nässén 17

1-1 Victor Svedberg 55

2-1 Anton Andersson-Widén 68

Utvisning Alnö: Jonathan Åhlin 70

Domare: Thomas Berglund, Sundsvall (godkänd, tillät tufft spel)

Publik: 27

Alnö tog som väntat kommandot direkt mot Medskogs men kom aldrig till några sylvassa avslut i inledningen då de gröna tätade till och krympte ytorna samtidigt som inte Alnö förmådde sätta fart på bollen utan blev omständliga. Mittlåset med Patrik Eriksson-Ohlsson och Dan Sundberg stod hela tiden rätt och vann i stort sett samtliga dueller och fick sedan hjälp av sina lagkamrater att vinna andrabollarna.

I den 17:e minuten kom chocken. Efter ett enkelt bolltapp på egen planhalva fick Tomas Nässén tag i bollen och provade på en mörsare från 35 meter och med vindens hjälp seglade den in under ribban förbi en överumplad Joakim Grannas  i Alnömålet. Vaket av Nässén.

Medskogs fortsatte att försvara sig väl men det krävdes ett par högklassiga räddningar av comebackande Roger Magnusson, 34, för att ledningen skulle hålla halvleken ut.

Alnö kom ut till den andra halvleken och visade upp en betydligt bättre attityd och pressen tilltog mot Medskogsmålet, där eminenente Magnusson fortsatte briljera.

Men så hände det som inte fick hända. Tio minuter in i den andra halvleken tvingades Patrik Eriksson-Ohlsson utgå p g a skadekänning och innan Medskogs fått ordning i försvarsorganisation passade Alnö på att vända matchen.

1-1 satte Victor Svedberg med ett skott från vänsterkanten, som touchade en Medskogsspelare och ställde mv-Magnussson.

Magnusson fick sedan revansch på Svedberg då han limmade ett stenhårt skott från fyra meter - och detta efter en sidledsförflyttning. Matchens prestation.

I den 68:e minuten damp bollen ner hos Anton Andersson-Widén vid straffpunkten ungefär och skruvade in 2-1 i krysset och då var t o m Medskogs målman maktlös.

Två minuter senare brann det för Alnös Jonathan Åhlin efter en skärmytsling och hyttade en skalle mot en motståndare och Tomas Berglunds röda kort satt som gjutet.

Trots en man mer kunde inte Medskogs hota offensivt utan Alnö hade inga problem att hålla undan och ta en premiärseger. Dock ingen med guldkant.

- Var aldrig orolig... Vi hade tre mållägen i första, dom inget men ledde med 1-0 efter ett turskott som vinden drog in i mål. I den andra halvleken var det inget snack och vi hade även ett tredje mål inne som tveksamt dömdes bort för offside. Utvisningen på Jonathan Åhlin var onödig. Nä, det enda jag är nöjd med i dag är tre poäng. Ingenting annat, säger Alnös tränare Pontus Melander.

- Vi gick ut till match för att inte bjuda Alnö på några ytor och ställa om snabbt när vi erövrat boll. I första höll taktiken men i andra blev vi trötta och vi fick även en skada på Peo (Patrik Eriksson-Ohlsson). Kan inte vara alltför besviken trots förlusten då samtliga i laget gick in och gjorde sitt bästa. Att det inte räcker till poäng är inte så mycket att säga om. Alnö skall ju vara ett topplag och förhoppningsvis har vi några lag efter oss i tabellen efter säsongen, säger Medskogs tränare Göran Sundqvist.

Alnö: Mittbacken Andreas Holmsten som var stabil och pådrivande. Avige Anton Andersson-Widén slet hårt både bakåt och framåt och satte även snyggt segerbollen.
Medskogs: Roger Magnusson i målet såg länge till att gäcka Alnöspelarna med en radda förnämliga räddningar. Chanslös på målen. Patrik Eriksson-Ohlsson och Dan Sundberg var lysande i mittförsvaret och såg till att de flesta Alnöanfallen strandade på dom.

(Bilder från matchen finns nu inlagda, bara att scrolla ner)

Ständiga oroskällan för Söders, Joakim Andersson, gjorde hattrick och spelade fram till Östavalls fjärde mål. Sällan har epitetet Matchhjälte passat in bättre än på nyförvärvet från Jämtland. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu

Söders BK - Östavalls IF 0-4 (0-2)

2013-05-03 - 20:15 - Westhagen

0-1 Joakim Andersson 18

0-2 Joakim Andersson 35

0-3 Joakim Andersson 49

0-4 Daniel Dübbel 75

Domare: Hans Grönlund, Sundsvall (mycket bra)

Publik: 22

Nykomlingarna Söders inledde totalt respektlöst och via bra passningsspel, rätt löpningar och fina individuella prestationer tryckte man tillbaka Östavall rejält. Tre klara målchanser vaskade man fram första kvarten där Bakary Damphas nick i ribban från en och en halvmeter och Dennis Marzoukis skott över i kanonläge var värda ett bättre öde.

Men gör man inte mål på sina chanser blir man obönhörligen straffad.

Så även Söders.

I den 18:e minuten sprintade Joakim Andersson ifrån Söders försvar och satte dit västralagets första mål för säsongen. Hur orättvist som helst i det skedet av matchen.

Söders fortsatte emellertid med sitt fina spel men nu stramade Östavall till sitt försvar och farligheterna kvävdes i sin linda.

Men så, ett felpass mitt på egen planhalva, snabb omställning och bollen till Joakim Andersson som behärskat satte bollen perfekt efter marken invid den vänstra stolpen.

0-2 i paus för Söders när det enligt matchbilden borde stått tvärtom.

Vem har påstått att fotboll är logisk?

När så Joakim Andersson fullbordade sitt hattrick direkt i inledningen av den andra halvleken dog matchen ur spänningssynpunkt.

Söders fortsatte spela en rörlig och trevlig fotboll i andra men mot ett robust Östavall krävs att ens egna spelare "slår" sina motståndare i man mot man dueller kring straffområdet. Det lyckades inte Söders med.

Med ca kvarten kvar manövrerade sig "Jocke" Andersson till ytterligare ett friläge men helt ren med målvakten Martin Älander valde han istället för att avsluta själv servera Daniel Dübbel helt tom bur - 0-4.

Det var en trevlig, kul och öppen match att titta på och fortsätter Söders i den här stilen kommer man att få många nya fans än dom 22 som trotsat kylan denna fredagskväll.

Kanske märkligt att hylla ett lag som förlorat med 0-4 men hade ni sett matchen hade ni förstått. Det höll t o m Östavall med om.

Östavall? Visar att man bli svåra att överlista och med fyndet Joakim Andersson i anfallet går inget lag säkert.

- Vi mötte ett mycket defensivt diciplinerat lag men det visste vi om. Jag är nöjd spelmässigt och 0-4 var missvisande i mina ögon. Vi hade en fyra-fem borta idag vilket naturligtvis betydde en del då vi har en lite tunn trupp, säger Söders tränare Mikael Kotermajer.

- Håller med "Micke", det var en jämnare match än sifforna visade. En kul match att spela då Söders spelar fin fotboll och är ett ärligt lag möta och aldrig något tjaffs, säger Östavalls spelande tränare Jonas Westring.

Söders: Enormt duktiga mittfältsduon Dennis Marzouki och Tim Rydell vann mittfältet klart trots att laget förlorade matchen. Dessa båda gör inte bort sig i trean. Överbetyg även till vänsterbacken Tobias Strandlund som löpte ett par mil efter kanten och till irrationelle Bakary Dampha för hans första halvlek innan han mattades.

Östavall: Joakim Andersson, Joakim Andersson, Joakim Andersson och (Joakim Andersson). Det vindsnabba nyförvävet från Jämtland gjorde ett hattrick och spelade sedan osjälviskt fram till ÖIF:s fjärde mål då han serverade Daniel Dübbel öppet mål. Där har Fredlund hittat en guldklimp. Frågan är hur länge han får behålla honom innan "phula värfvare" dyker upp. Mycket bra var även ny keepern Manne Vallström och resen i mittförsvaret Petter Bergius.

Bildkollage: Alnö IF - Medskogsbrons BK 2-1

Fler bilder kommer att läggas in under lördagen men jag lovade/hotade Roger Magnusson med att lägga in den här bilden på honom! Varsågod! Du får använda den på Facebook om du vill :-)

Bildkollage: Lucksta IF - Essviks AIF 1-4

Daniel Johansson sätter sista spiken i Luckstas kista då han löpt sig fri från mitten och säkert placerat bollen förbi Martin Ålin.
Här tänds Luckstas hopp. Jimmie Nordberg kvitterar till 1-1 efter en fin prestation i den 37:e minuten. Då hann inte ens illersnabbe Essvikskeepern Niklas Pedro med. Glädjen blev dock kortvarig. Tre minuter senare var Essvik i förarsätet igen då Daniel Johansson satte 2-1.
Keeper vs Keeper. Luckstas anfallare, förre Timrå och IFK Sundsvall-målvakten, Christoffer Göransson är igenom men Niklas Pedro är ute perfekt och avvärjer djärvt framför fötterna på den anstormande "CG".
"CG" i farten igen. Här i en tuff närkamp med Essviks hårdföre mittback Marcus Sjöström.
Luckstas spelande tränare Robert Johansson var allt annat än nöjd efter premiären. Här har han hamnat i klorna på Marcus Sjöström. Inte lätt att komma loss då.
Tvåmålsskytten Henri Sjödal slet hårt i såväl offensiven som defensiven när Joakim Andersson får känna på en glidtackling. Två sekunder senare ropar "Stålmusen" på kramp! Lite paradoxalt då det var Luckstas spel som var krampaktigt denna kväll som bjöd på alla årtidens väderlekar.
Mer Henri Sjödal. Här bjuder han upp Rikard Gillgren till en tango, eller om det är afrikansk myrsloksdans? Svårt att säga...
Luckstas bästa, och enda, kvitteringschans i andra halvleken men Daniel Carlstein räddar Robert Johanssons nick på mållinjen ut till en resultatlös hörna.

Bildkollage: IFK Sundsvall 2 - Söråkers FF 4-1

En av få tuffa närkamper när IFK Sundsvall 2 och Söråker möttes i premiären. Här får emellertid Joel Hammarström en rejäl kyss av IFK:s lagkapten Mattias Lund. Foto: Fredrik Lundgren.
Vem tar bollen? Söråkers 2:a, Dan Mellberg, ser ut att ha bäst koll. Foto: Fredrik Lundgren (vars son Patrik gjorde Söråkers tröstmål men det lyckades varken jag eller Fredrik föreviga).
IFK:arna hade första timman inga problem att komma runt på kanterna eller löpa sig fri i mitten mot ett stillastående Söråkerförsvar. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.
Som sagt. IFK kom enkelt runt och här sätter Michael Fredriksson fart...
...driver ner mot kortlinjen med en söråkare i släptåg...
...innan bollen slås snett-inåt-bakåt...
...till en helt ren Mattias Lund, som är nära att måla...
...men Peter Rönnqvist är snabbt ute och avvärjer skottet på min suddiga bild.
Här blir det straff! Någonstans i högen har domaren Anton Öström sett en omfamning och blåser straffspark.
Straffen lägger Patrik Englund, och drar den stenhårt i ribban och ner, precis innanför mållinjen. Åtminstone om man skall tro den assisterande domaren.

Ni får gärna komma med ändringar på ev. felaktiga namn. Laguppställningarna verkade inte stämma gentemot tröj- och byxnummer på vissa.

Givetvis även med namn på de som inte är namngivna.