Medelpadsfemman

Omgång 13

Avgörs matchen mellan Granlo och Holm här? Holms Patrik Mattsson springer formligen ner bollförande Oskar de Vahl bakifrån innanför straffområdet. Dock utan påföljande visselsignal för straff från domaren. Strax därpå gör istället gästande Holm 0-1 vilket grundlade segern. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Granlo BK - Holms SK 1-3 (0-0)
2013-07-27 - 15:00 - Westhagen
0-1 Kristoffer Sahlén 71
0-2 Niklas Wikholm 76
1-2 Brima Bassie 80
1-3 Adrian Strömberg 83
Domare: Krister Sandin, Sundsvall (okey, så när som felbedömningen vid straffsituationen).
Publik: 30
Det var två reservbetonade lag som äntrade Westhagens konstgräs denna varma lördagseftermiddag.
Trots detta bjöds det stundtals på riktigt bra fotboll där hemmalaget satt i förarsätet under den första halvleken och skapade flera mycket bra möjligheter. Dock var Holms målvakt Robert Jonsson på bästa bollmotar-humör och kastade sig först i hela sin längd och tippade ut Lamin Saidys välplacerade skott till hörna och något senare fotparerade Oskar de Vahls friläge.
Mot detta hade inte Holm mycket som kom igenom Granlos under den första halvleken stabila försvarslinje och veterankeepen Janne Pehrsson ställdes aldrig på några svårare prov - tack o lov.
Den andra halvleken var inledningsvis jämn och Granlo fortsatte att skapa möjligheter men skärpan var noll och intet.
Drygt tio minuter in i andra manövrerade sig giftige Oskar de Vahl in i Holms straffområde och blev mer eller mindre nersprungen bakifrån av lagkaptenen Patrik Mattsson. Solklar straff - men någon signal kom aldrig (se bilden ovan).
Efter det var det bara ett lag på planen - Holm!
Gästerna tog över markant och vann både första- och andrabollar. Det var precis som om luften gick ur hemmalaget efter den uteblivna straffen.
Rasmus Staaf sköt i stolpen och på returen drog Niklas Wikholm till direkt men GBK:s inhoppande målvakt Fredrik Enqvist reflexräddade till hörna.
Med lite knappt 20 minuter kvar fick Granlo under en kort period bra tryck på Holm men en tvekan mitt på Holms planhalva med hela laget i anfallsläge gjorde att en snabb motattack iscensattes av gästerna. Janne Sölvestål tog en 60 meters löpning innan han spelade in till en helt fri Kristoffer Sahlén som säkert placerade in matchens första mål.
Fem minuter senare kom även 2-0 och man kan lägga kalkyleringspapper på 1-0-målet. Skillnaden var att det var Niklas Wikholm som kunde bomba in Janne Sölveståls läckra frispelning och fina grundjobb.
Granlo gick ner på en trebackslinje och i den 80:e minuten fick man kontakt tack vare Brima Bassies närskott. Spelande tränaren Nermin Zulovic stod för förarbetet.
Någon nerv hann det aldrig bli. Efter en snygg upprullning på högerkanten kunde Adrian Strömberg säkert placera matchavgörande 1-3. Passing? Janne Sölvestål förstås. Även Niklas Wikholm var med i det fina anfallet.
Segern gjorde att Holm passerade Granlo i tabellen, som i sin tur rutschade ner till sjätteplats i den jämna tabellen.
Granlo: I första halvlek spelade vi riktigt bra fotboll med både tyngd och fint passningsspel. Försvarsspelet var också bra. Synd bara att vi inte kunde sätta chanserna. Vår målkung Ferdi Isamili hade säkert satt ett par av dom men så är det. I andra tappade vi såväl närkamps- som passningsspelet och vid de två första baklängesmålen gör vi "pojkar 9-misstag" när vi tappar boll i anfallet, säger en besviken Bo Hägg.
Holm: Visste på morgonen inte om vi överhuvudtaget skulle få ihop fullt lag. Vi fick t o m ihop till ett par avbytare till slut och lovade varandra att vi som är här "kör så länge det går". Granlo var klart bättre än oss i första men efter straffsituationen tog vi över och det kändes lugnt efter 2-0. Sedan slarvade vi men när vi dängde dit 3-1 kändes det riktigt skönt, säger tränaren Thomas Åslin.
Granlo: Oskar de Vahls första timme var enorm. Det var bara målet eller målen som saknades. Lamin Saidy var riktigt bra under hela den första halvleken precis som hela backlinjen med Edin Muratovic i spetsen. Sista halvtimmen dog tyvärr det mesta för hemmalaget.
Holm: Målvakten Robert Jonsson höll kvar Holm i matchen med sina räddningar under den första halvleken. Högerbacken Emil Vestberg slet på bra och inhopparen på yttermittfältet Adam Strömberg krönte sin fina insats med ett mål.

IFK Sundsvall 3 - Torpshammars IF 3-0 (w.o.)
2013-07-27 - 15:00 - Baldershov
Domare: Christer Frisk, Liden
Publik:
Blev ingen match. Torpshammar lämnade w.o. då man inte fick ihop fullt lag.

Publik: 103
Ljunga avslutade våren bra och inkl. vänskapsmatchen mot Bräcke med tre segrar och målskillnaden 15-4 i ryggen kom man till spel som klara derbyfavoriter mot Fränsta.
Men vad hjälpte detta? Blott intet!
För första gången i modern tid (ingen minns när med det kan ha varit någon gång på 1960-talet?) lyckades Fränsta besegra Ljunga i en seriematch. Detta trots att man låg under två gånger i matchen.
Fränsta var riktigt på hugget, ville mer och utnyttjade effektivt Ljungas misstag och kunde lämna planen som segrare med uddamålet av fem. Två av målen kom efter hörnor, båda gångerna var Dick Söderberg sist på bollen, ett tecken på att man är taggade.
Henrik Larssons segermål med fem minuter kvar var stiligt värre. Istället för att nypa till på volley med sin obekväma högerfot tog han ner bollen, skottfintade och lade över den till vänstern innan han snyggt placerade in segermålet strax invid den högra stolpen. Ett värdigt trendbrytarmål!
Ljunga: Fränsta var skickliga på att spela långbollar förbi vårt försvar, skapade massor med hörnor och gjorde två av sina mål på just hörnor. Detta mest beroende på att dom är ganska storvuxna och kraftiga, vilket vi hade problem med. Dom var inte på något sätt överlägsna men kämpade bra och vi stod inte riktigt att känna igen. Fränsta var dock bättre och det är bara att gratulera dem till segern. Vi kan bättre, och detta måste vi bevisa i nästa derby mot Torpshammar, om dom nu får ihop ett lag, säger lagledaren Roy B Olsson.
Fränsta: Det var på tiden att vi vann mot Ljunga. Annars var det spelmässigt en jämn match med mycket kamp och vilja, precis som det skall vara i ett derby, där vårt hjärta avgjorde, säger spelande tränaren Kent Larsson, som nu kan lägga skorna på hyllan efter säsongen med gott mod sedan han äntligen fått vara med och brutit en långvarig tradition.
Ljunga: ingen
​Fränsta: Mittbackarna Magnus "Bobbo" Eriksson och Mikael Dahl var formidabla, vänsterbacken Dick Söderberg gjorde två hörnmål och på mitten slet Henrik Larsson och var den som iskallt avgjorde matchen med sitt segermål.

7-2 William Östman 58

Domare: Tobias Stenshagen, Sundsvall (bra i lättdömd match)
Publik: 30

Ett formstarkt Matfors hade som väntat inga större problem med att lägga Alnö 2 på rygg hemma på Thulevallen.
Redan i den första minuten hade man ett läge på en hörna som Jonas Richnau-Ersson bröstade utanför.
I femte minuten kom så ledningsmålet. Johan Bergström tog vara på sin egen  retur efter ett inlägg från Daniel Boström på vänsterkanten.
MIF fortsatte att pressa med djupledsbollar, men utan riktig adress.
Dock nära 2-0 i den nionde minuten men Daniel Boströms rökare tog i ribban och två minuter senare kom Adam Forsström helt ren med Kevin Källström i gästernas mål, som räddade men en fin benparad. I samma anfall sköt sedan William Östman rätt in i Kevins  skopa.
I motanfallet räddar MIF-keepern Jonas Dunberg till en resultatlös hörna och något senare oroar lagkaptenen Henrik Ekdahl med lobbnick precis over.
Annars var det mest Matfors. Philip Andersson fick ett gyllene läge med drog bollen högt över från nära håll och i den 19:e minuten kom Adam Forsström fri igen men Källström är snabbt utanför sitt straffområdet och rensar bort precis framför Adams fötter.
Minuten efter kommer dock 2-0-målet. Jesper Nilsson-Böös sparkade in Johan Bergströms lösa skott bredvid mål-Kevin.
3-0 kommer efter en halvtimme genom Adam Forsström efter en riktig bjudning av Alnös  lagkapten Henrik Ekdahl.
Minuten senare fick Källström sträcka ut rejält mot sin högra stolpe och  tippa ut Philip Anderssons skott till hörna.
Men ett par minuter senare kan inte Källström hindra Jesper Nilsson-Böös att bli tvåmålsskytt.
Alnö 2 får sedan låna bollen en stund och skapa ett par halvchanser, skott av Jesper Nyman och en frispark av Måns Hellberg, innan hemmalaget avslutar halvleken med två raska mål.
Daniel Boström dribblade in från vänster och  serverade Johan Bergström som slog i bollen i "tomt" mål och Adam Forsström efter en misslyckad rensning av målvakten som sedan krockade med egen försvarare och bollen letade sig fram till en helt ren Adam.
Efter 6-0 i den första halvleken blev den andra något avslagen men bjöd ändå på tre mål, varav två från bortalaget.
Alnö 2 spräckte nollan på straff i den 50:e minuten efter det att Robin Bergström snubblat in i en  Alnö spelare och fällt honom.  Exekutorn Måns Lind lurade Dunberg åt fel håll.
Ytterligare en reducering kom i den 56:e minuten genom Jack Jonsson efter lite flipper i hemmalagets straffområde.
Matchens sista mål kom två minuter senare av William Östman. Unge Albin Norberg jobbade  fram en hörna efter kamp med lika unga Axel Karlsson i Alnö 2. Johan Bergström  slog hörnan och William Östman knoppade in 7-2 hårt och snyggt.
Matchens sista halvtimme blev alltså mållös. Alnö hade ett par bra chanser, bl a en frispark av Axel Karlsson som sökte vänstra krysset men bollen smet över. Därefter hade Carl Åkersten ett hårt volleyskott i straffområdet som tog vägen utanför stolpen. Även Måns Lind provade en volley, som dock bara blev en  strumprullare utanför.
Även Matfors hade några chanser till ökning men inga som resulterade.
Matfors: Det blev en komfortabel seger och roligt för oss att få göra många mål. I den andra halvleken blev vi bekväma och Alnö kunde göra två mål på oss efter bra spel. Men sju mål tar vi med oss och bättre målskillnad, säger tränaren Lars "Laban" Andersson.
Alnö 2: Första halvlek var inte rolig. Vi bjöd på för mycket och vann varken första- eller andrabollar. Vi tog ett snack i paus och infriade vårt mål att vinna andra halvlek. Tyvärr har vi svårt att hålla ihop två halvlekar med vårt unga lag, säger tränaren Stefan Röström.
Matfors: Ytterbacken Robin Bergström var bäst i MIF tillsammans med namnen Johan som offensiv mittfältare.
​Alnö 2: Målvakten Kevin Källström räddade sitt lag från ett superras under den första halvleken och var bra hela matchen. Axel Karlsson, vänsterback, och Måns Lind, innermittfältare, gjorde utsökta insatser på ovana platser.

Publik: 23

Det var två sargade lag som möttes när Sidsjö-Böle som väntat tog en klar seger hemma mot Hassel. 5-0 skrevs segersiffrorna till.
Men det blev ingen promenadseger. Det var först efter Daniel Valderamas 2-0-mål i den 57:e minuten som Hassels poängfunderingar dog.
Androw Gorgis satte annars tidigt 1-0 för hemmalaget. I den 12:e minuten slog Daniel Valderrama en perfekt boll till en djupledslöpande Claudio Moraga på vänsterkanten. Medan Claudio köpte laget lite tid genom att skickligt hålla bollen löpte tre SBIF in i boxen. Claudio lyfte in bollen mot den bortre stolpen där Valderrama fanns och vackert nickade snett bakåt till Androw som slog in bollen under Hassels målvakt för dagen, Pontus Stjernström.
2-0 lät alltså vänta på sig ända till den 57:e minuten. Daniel Selin dribblade sig loss en bit in från högerkanten, vände upp och såg "Valdo" (Daniel Valderrama) löpa in mot boxen och lade en perfekt högerutsida. "Valdo" placerade i sin tur en behärskad bredsida i chanslöse mv-Pontus bortre gavel.
I den 63:e minuten kom 3-0. Marcus Ericsson stal bollen från en drällande Hasselmittfältare och sköt ett perfekt lobbskott över Stjernström.
Med fyra minuter kvar hittade även spelande tränaren Robert Olsson målet. Fredrik Allgren passade "Robban", som gick ner i tempo utanför straffområdet, petade bollen lite till höger innan han skruvade den runt en återigen maktlös Stjernström.
I slutminuten spikade Claudio Moraga slutresultatet 5-0 efter en kontring. Detta efter ett fint samarbete med Daniel Valderrama. Claudio höll återigen bollen skickligt och väntade in medspelare, lade sedan en fin djupledsboll mot "Valdo" på högerkanten som spelade snett tillbaka till Claudio som enkelt rullade in bollen i mål.
Sidsjö-Böle: Vi hade ett jättegrepp om matchen men gjorde trots det bara ett mål under den första halvleken. I den andra vann vi fler första- och andrabollar och skapade även fler lägen och då kom även målen, säger tränaren Robert Olsson, som hoppade in och satte en balja.

Hassel: Vi hade många borta idag och fick ställa upp med ett otränat och ålderstiget lag. Vi orkade bra i första och skapade ett par chanser men i andra blev vi trötta men det var roligt att spela, säger tränaren Benny Stjernström, som fick spela från start tillsammans med bl a Seth Larsson och med målvakten Lasse Persson som utespelare.
Sidsjö-Böle: Mittbacksduon Hans Fagerström och Lukas Sahlin tog bort allt därbak, på mitten svarade Daniel Valderrama för bra spel, ett mål och två assists. I anfallet var hela tiden Claudio Moraga finurlig och farlig.
​Hassel: Målvakten Pontus Stjernström var ruskigt bra trots fem insläppta och mittbacken Jesper Fastén var riktigt grym.

Stöde IF 2/Nedansjö IK - Ljustorps IF 1-3 (0-1)
Publik: 20
Det handlade mycket om Ljustorps André Moberg denna eftermiddag på Nedansjö IP. Först satte han 0-1 i slutminuten av den första halvleken på en frispark från kanten. Sedan ökade han på i mitten av den andra till 0-2 innan han i den 79:e minuten drog på sig sin andra varning efter en närkamp på mittplan och blev utvisad.
Peter Lundstedt reducerade med fem minuter kvar av matchen sedan han löpt sig fri på en långboll mellan mittbackarna och placerat bollen under Lars Nylander i LjiIF-målet.
Det hann bli lite nerv i matchen och man hade nåt gränsfall till kvittering innan Björn Nygren stängde kiosken med sitt 1-3-mål i näst sista minuten.
Kanske hade matchen fått en annat förlopp om inte hemmalagets Tomas Eriksson dragit en straff långt långt över i den första halvlekens 23:e minut vid ställningen 0-0.
Stöde 2/NIK: En ganska jämn match i ett lågt tempo i värmen. Hade vi satt straffen hade det säkert blivit en helt annan match, säger mittbacken Patrik Granlund.
Ljustorp: Vi dominerade spelet första timmen och vann massor av bollar på mitten. Vårt idoga löpande gjorde att vi tog slut sista kvarten och Nedansjö fick mer att säga till om och det var nära att dom kvitterade på slutet, säter tränaren Torbjörn Persson.
Stöde 2/NIK: Stefan Eriksson i målet gjorde många fina räddningar. Mittbacken Rikard Ödmark var utmärkt i sin comeback och på det centrala mittfältet jobbade och dirigerade Filip Astby förtjänstfullt.
​Ljustorp: Högerbacken Ahmed Abdulrahman Hussen var spelskicklig och följsam och Anders Ellingsson var i vanlig ordning säker mittback. Plus naturligtvis även till André Moberg trots utvisningen.

0-9 Haik Danielian 86
Domare: Mattias Uppling, Sundsvall (bra, men har svårt med fogis...)
Publik: 18
Sund 2 höll uppe spelet bra under den första halvtimman mot serieledarna Ånge 2. Men efter att Daniel Näslund gjort 0-1 och Marcus Jonsson strax därpå 0-2 var det i stort sett bara ett lag på planen resten av matchen även om hemmalaget stack upp i en och annan farlig kontring. Hade bland annat en nick i ribban.
Ånge 2 visade ingen pardon utan slutade aldrig att spela och allt eftersom målen rullade in brast det i motivationen för hemmaspelarna som dock klarade sig från tvåsiffrigt i baken - men en hårsmån. Slutresultatet kom att skrivas till 0-9 sedan Haik Danielian svarat för fyra av målen, Marcus Jonsson tre och Daniel Näslund för två.
Sund 2: En av dom bästa matcher vi gjort i år, låter sjukt va? Men så är det. Sen blir vi straffade hårt, Ånge gjorde mål på nästan allt, säger tränaren Tommy Ankarmark.
Ånge 2: Sund hängde med bra i matchen och var farliga på sina kontringar men efter 4-0 tröttnade dom både fysiskt och mentalt. Bjöds annars på riktigt bra spel från båda lagen men vi var klart effektivare, säger A-lagets tränare Benny Matsson.
Sund 2:  Patrik Uhlin i mittförsvaret och Niklas Ryman och Sam Saidi på innermitt.
​Ånge 2: Anfallsduon Haik Danielian och Marcus Jonsson svarade för sju av de åtta målen och längst bak höll "avdammade" målvakten Tony Eklund sin andra raka nolla och agerade stabilt och med pondus.