Claes Nyman, tävlingskommitténs ordförande i MFF. Claes Nyman, tävlingskommitténs ordförande i MFF.

I Coronavirusets spår:
Medelpads Fotbollförbund skjuter fram seriestarten i våra lokala serier 

(2020-03-30)
Igår hade tävlingskommittérna i de sju Norrlandsdistrikten en videokonferens.
Då togs beslut om att senarelägga de lokala distriktsserierna.
– Alla dessa seriestarter och beslut kan dock komma att ändras om samhällsläget förvärras, säger Claes Nyman, ordförande i Medelpads Fotbollförbunds tävlings-kommitté.


Medelpads Fotbollförbund har beslutat att skjuta på seriestarten i division 4 ,5 ,6 för herrar till 20-22 Maj och då kommer serierna att kunna spelas i dubbelmöten som planerats. Men tvingas den senareläggas ytterligare om samhällsläget förvärras kan det bli fråga om enkelserier, precis som i division 2 och 3 herrar och division 1 damer.
När det gäller division 2 och 3 damer har Norrlandsdistriktens tävlingskommittéer beslutat att skjuta seriestart till mitten av Juni och spela enkelserie med tanke på att man reser över länsgränserna. 
– Alla dessa seriestarter och beslut kan komma att ändras om samhällsläget förvärras, säger Medelpads Fotbollförbunds Claes Nyman.
Nyman fortsätter:
– Det viktigaste vi ser är att vi alla tar ansvar så är man sjuk stannar man hemma från match och träning. 

Vad händer med slutförandet av DM och träningsmatcher?
– DM kommer att slutföras med de publika restriktioner som gäller. Likaså med de träningsmatcher som spelas. Skillnaden är att vi bara kommer att spela mot lag från Medelpad för att undvika resor över landskapsgränserna, säger Claes Nyman.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående idrott, bl.a. följande:
• Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
• Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter match.
- Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv
• Aktivitet utomhus uppmuntras och innebär betydligt mindre smittspridningsrisk.

Medelpads Fotbollförbund hänvisar frågor till Roger Magnusson 070-3102901 eller Claes Nyman 070-3128535

Gällande förbundsserierna och ungdomsfotbollen:
Sedan tidigare har Allsvenskan, OBOS Damallsvenskan, Superettan, Elitettan och Svenska Cupen skjutits på framtiden med målet att starta i slutet av maj eller början av juni.
SvFF:s Förbundsstyrelse har nu beslutat om åtgärder kring övriga förbundstävlingar. Även här skjuts spelstart till maj-juni och de lägre förbundsserierna kommer att avgöras som enkelserier.

Ettan herrar

Ettan spelas med start den 21 maj, men seriestart senareläggs ytterligare om samhällsläget förvärras. Det är viktigt att betona att detta är baserat på ett unisont önskemål från föreningarna och dess intresseorganisation Ettanfotboll och är en utgångspunkt för att de ska kunna planera sin verksamhet. Om samhällsutvecklingen och myndighetsdirektiv inte möjliggör en seriestart vid Kristi Himmelfärdshelgen, kommer beslutet att omprövas.

Div. 2 herrar, div. 3 herrar och div. 1 damer

​​​​​​​Seriestart för division 2 herrar, division 3 herrar och division 1 damer senareläggs till sommaren (start mitten av juni) och dessa serier spelas som enkelserier med synkronisering mot distriktsserierna. Detaljfrågor kring exakt seriestart och spelordning återkommer till föreningarna i inledningen av april.

Beslutet att genomföra dessa serienivåer som enkelserier tas som en sista utväg utifrån myndigheternas prognoser för kring smittspridningen under april/maj och för att inte tvinga föreningarna att med förskjuten seriestart spela oavbrutet varje helg under sommar och höst.

 Kvalspel till Allsvenskan och Superettan synkroniseras i årsplanerna mellan Allsvenskan, Superettan och Ettan.
Kvalformatet mellan Ettan och division 2 (herrar) förändras på så sätt att lag 13 i Ettan Södra och Ettan Norra möts i dubbelmöten om en plats i Ettan 2021, och de sex tvåorna i division 2 herrar gör upp om en plats i Ettan 2021. Ändringen görs för att skapa sportsliga förutsättningar för de deltagande lagen.
Kvalspel till Elitettan samt div 2 och div 3, herrar, inleds och genomförs enligt tidigare fastställt format och enligt fastställd tidsplan.

Matchspel i samtliga övriga förbundstävlingar skjuts upp tills vidare, vilket inkluderar distriktsungdomsturneringarna, ligacupen (där B-slutspel ställs in) och slutspelet i Svenska Futsalligan (SFL). SvFF återkommer, efter samråd med SEF, EFD och berörda föreningar, senast den 15 april med besked om hur dessa tävlingar ska hanteras.
Så länge som slutspelet i SFL inte är slutfört är inte heller någon officiell SM-segrare korad.

Läs mer på Medelpads Fotbollförbunds facebooksida